20.4 C
Drama
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ηλίας Ηλιάδης

Πορεία 32 χρόνων... μα όλα μοιάζουν σαν να ξεκίνησαν χτες

Επιχειρηματίας / Πρόεδρος Σωματείου Καφετεριών & Κέντρων Διασκέδασης Ν. Δράμας

Αν και πέρασαν 32 χρόνια από την στιγμή που ξεκίνησε το ταξίδι στο χώρο της ψυχαγωγίας ο Ηλίας Ηλιάδης αισθάνεται πως ήταν χτες!
Μικρός ήθελε να γίνει χημικός, τελικά και συνειδητά στράφηκε στον κλάδο της ψυχαγωγίας ικανοποιώντας παράλληλα την αγάπη του για συναναστροφές όντας κοινωνικός και δραστήριος.
Θεωρεί ότι οι αστάθμητοι παράγοντες, που βρίσκουν απροετοίμαστους τους επιχειρηματίες, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου. Αισιοδοξεί ωστόσο ότι με υπομονή και πολλή δουλειά θα ξεπεραστούν τα προβλήματα σε λίγα χρόνια ο κλάδος θα επανέλθει στα επίπεδα που του αρμόζουν.

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

– Σε τι περιβάλλον μεγαλώσατε;
– Γεννήθηκα στο Μικροχώρι Δράμας και όταν ήμουν πολύ μικρός μετακομίσαμε στη Δράμα. Ο πατέρας μου ήταν υπάλληλος στην Τοπογραφική Υπηρεσία και η μητέρα μου ήταν νοικοκυρά. Έχω επίσης και μια μικρότερη αδελφή.

– Ήσασταν καλός μαθητής;
– Μου άρεσε το σχολείο και ήμουν από τους καλούς μαθητές της τάξης μου, και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Πέρασα στο Τμήμα Χημικών Πετρελαίων του ΤΕΙ Καβάλας, δίνοντας πανελλήνιες εξετάσεις τότε. Δύο χρονιές στην Ε’ και ΣΤ΄τάξη του Λυκείου.

– Τι θέλατε να γίνετε όταν ήσασταν μικρός; Τι έχετε σπουδάσει;
– Όταν είσαι μικρός κάνεις πολλά όνειρα τα οποία τις περισσότερες φορές δεν πραγματοποιούνται. Ήθελα να γίνω ιπτάμενος στην Πολεμική Αεροπορία. Μεγαλώνοντας όμως άλλαξα γνώμη και ήθελα να γίνω Χημικός (αγαπούσα πολύ τη Χημεία) δεν πέρασα όμως στη σχολή που ήθελα, αλλά σε παραπλήσια.

«Είμαι μάλλον από τους τελευταίους ρομαντικούς σε αυτή τη δουλειά»

– Θυμάστε τη στιγμή που πήρατε την απόφαση να δραστηριοποιηθείτε επιχειρηματικά στο χώρο της διασκέδασης; Ήταν επιλογή ή έτυχε;
– Δούλευα λίγα χρόνια ως σερβιτόρος και ως μπάρμαν και παράλληλα έπαιζα ποδόσφαιρο για μια 10ετία. Έπαιξα στον Ακρίτα Νέας Κρώμνης, στον Πανδραμαϊκό και στη Δόξα Δράμας.
Η δουλειά μου στην εστίαση μου άρεσε γιατί γνώριζα καινούργια άτομα, και δημιουργούσα νέες φιλίες μέσω της δουλειάς. Γενικά μου άρεσε η συναναστροφή με τον κόσμο από πολύ νεαρή ηλικία και ήμουν πολύ κοινωνικός και δραστήριος. Το ότι επέλεξα να δραστηριοποιηθώ στο χώρο της εστίασης ήταν καθαρά δική μου επιλογή.

– Διαγράφετε μια πορεία 32 χρόνων στον χώρο της ψυχαγωγίας. Ξεκινήσατε με το περίφημο «Waikiki» και πλέον βρίσκεστε στο «Frankie» και στο «Agathangelu», δημιουργώντας ενδιάμεσα πολλά μαγαζιά σε αυτή την μεγάλη πορεία.
– Πέρασαν 32 χρόνια; Εγώ νομίζω ότι ξεκίνησα χθες. Η ενασχόληση μου με το χώρο της διασκέδασης ξεκίνησε πριν 33 χρόνια στο club Waikiki με τον Στέφανο Χατζήογλου και τον Χρήστο Καραϊσαρλίδη. Το club αυτό ήταν η «ναυαρχίδα» του χώρου της διασκέδασης για την πόλη της Δράμας και δεν θα ήταν υπερβολή νομίζω, να το πω και της Αν. Μακεδονίας & Θράκης.
Την ίδια χρονιά τον χειμώνα του 1990 συμμετείχα και στο cotton club μαζί με τον Αντώνη Παντελάκη και την Χρήστο Γρίμπα.
Ήταν και αυτό ένα bar που άφησε το δικό του στίγμα στην νυχτερινή διασκέδαση της Δράμας.
Από το 1997 μαζί με τον Τάσο Παπαδόπουλο δημιουργήσαμε τα: Ωρολογάδικο – Island – Exis – Soho – Boutique – Alma di nozze – Club 36 – Almyra Beach και τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στο καφέ Frankie με τον Παναγιώτη Καλπακίδη και πρόσφατα στο καφέ Agathangelu.
Το Waikiki μαζί με την Arena και το Bolero μετέφεραν τη διασκέδαση από την Καβάλα στη Δράμα, καθώς οι Δραμινοί συνήθιζαν να διασκεδάζουν εκεί τα καλοκαίρια!
Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι στα μαγαζιά της πόλης μας ερχόταν κόσμος από όλη την Αν. Μακεδονία και Θράκη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Δράμα να γίνει η πρωτεύουσα της διασκέδασης όλης της περιφέρειας από το 1990 έως το 2010.

«Ποτέ, ούτε το κράτος, ούτε και η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν όσο θα έπρεπε κοντά μας. Πάντα ήμασταν τα εύκολα ‘‘θύματα’’»

– Η διασκέδαση του 2022, έχει έστω και κάποια κοινά χαρακτηριστικά με αυτή του 2010, του 2000 ή με την περίοδο που ξεκινούσατε;
– Η τωρινή διασκέδαση δεν έχει καμία σχέση με αυτή των προηγούμενων ετών. Οι σημερινές συνθήκες δεν επιτρέπουν στον κόσμο να διασκεδάσει ξένοιαστα, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα!
Επίσης η νέα γενιά έχει βρει διαφορετικούς τρόπους διαφυγής και διασκέδασης.

– Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν η ζωή σας σήμερα αν δεν είχατε κάνει αυτή την επιλογή;
– Είναι πολύ υποθετική η ερώτηση και δεν έχω αναρωτηθεί ποτέ.

– Αν ξεκινούσατε τώρα, πάλι τα ίδια θα κάνατε;
– Νομίζω δεν θα έκανα κάτι διαφορετικό! Απλώς θα είχα αποφύγει να κάνω κάποια λάθη που έκανα όλα αυτά τα χρόνια.

– Πατέρας δύο παιδιών με την σύζυγο σας την Αγνή, το νεανικό σας έρωτα.
– Είμαι παντρεμένος με την Αγνή από το 1992 και έχουμε δύο παιδιά. Τη Μαρία και το μικρό Μιχάλη! Είμαι πολύ περήφανος για τα παιδιά μου και νομίζω ότι είναι το πιο σπουδαίο έργο της ζωής μου.

– Θα παροτρύνετε να παιδιά σας να ασχοληθούν με τον κλάδο της ψυχαγωγίας;
– Με το χέρι στην καρδιά δεν θα ήθελα τα παιδιά μου να ασχοληθούν με αυτή τη δουλειά, γιατί οι εποχές έχουν αλλάξει και η επιβίωση στον κλάδο μας είναι πολύ δύσκολη.

– Νιώθετε ευτυχισμένος για ότι έχετε καταφέρει ως τώρα στη ζωή σας;
– Νιώθω πολύ γεμάτος, υπερήφανος και ευτυχισμένος για ότι έχω επιτύχει σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.

– Υπήρχε κάποιος που σας καθοδήγησε επιχειρηματικά;
– Δεν υπήρξε κάποιος συγκεκριμένα που να με καθοδήγησε επαγγελματικά.
Απλώς όλα τα χρόνια που δούλευα στα μαγαζιά σαν υπάλληλος φρόντισα να πάρω ότι καλύτερο μπορούσα από τους ανθρώπους που συνεργάστηκα.

«Πρέπει να δημιουργηθούν κι άλλες δράσεις όπως την ‘‘Ονειρούπολη’’ και την ‘‘Δραμινογνωσία’’ για να έρθει ξένος κόσμος στην πόλη μας»

– Υπάρχει ένας άλλος άνθρωπος που να κάνει την ίδια «δουλειά» με εσάς και να τον θαυμάζετε;
– Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος συνάδελφος που να θαυμάζω αλλά υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι επαγγελματίες που έχουν βάλει ο καθένας το λιθαράκι του για να φτάσει ο κλάδος της διασκέδασης στη Δράμα σε πολύ υψηλό επίπεδο.

– Πιστεύετε ότι οι χώροι ψυχαγωγίας της Δράμας είναι σε καλό επίπεδο;
– Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι οι χώροι ψυχαγωγίας στη Δράμα ήταν και παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στον νομό μας με την παρατεταμένη οικονομική κρίση και την ανεργία.
Όλα τα καταστήματα της εστίασης είναι προσεγμένα, καλοφτιαγμένα και προσφέρουν πολύ υψηλό επίπεδο υπηρεσιών.

– Είναι αλήθεια ότι το φαγητό άργησε να μπει στους χώρους των καφέ-μπαρ της πόλης. Το «Agathangelu» στο οποίο συμμετέχετε εδώ και ένα χρόνο περίπου διαγράφει μία εξαιρετική πορεία. Πως τα καταφέρατε;
– Το φαγητό στα καφέ είναι μια τάση που ξεκίνησε από το εξωτερικό. Επεκτάθηκε στις μεγάλης πόλης της χώρας μας και σιγά σιγά έφτασε κι εδώ. Είναι γεγονός ότι το φαγητό στο «Agathangelu» σημειώνει μεγάλη επιτυχία πράγμα που οφείλεται στις υπέροχες γευστικές δημιουργίες των δύο chef μας οι οποίοι έχουν θητεία και στο εξωτερικό.
Νομίζω ότι το περιβάλλον, η εξυπηρέτηση και το πάντρεμα των γεύσεων με τον καφέ και το ποτό κάνει το «Agathangelu» τον ιδανικό χώρο ψυχαγωγίας και «Finediming».

– Παρατεταμένη οικονομική κρίση για την πατρίδα μας, πανδημία του Co-vid-19, ανατιμήσεις στην ενέργεια και γενική ακρίβεια. Υπάρχει διασκέδαση σε περιόδους κρίσης;
– Ο νομός μας βρίσκετε σε οικονομική κρίση εδώ και πολλά χρόνια, πριν από το 2010. Υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεργίας εξαιτίας του κλεισίματος πολλών επιχειρήσεων τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός δραμινών να μεταναστεύσει στο εξωτερικό η και σε μεγαλύτερους νομούς για την ανεύρεση εργασίας που θα του επιτρέπει μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Η μείωση λοιπόν του πληθυσμού στην πόλη και γενικά στο Νομό έφερε τη μείωση του καταναλωτικού κοινού.
Αυτό σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχουν Πανεπιστημιακές σχολές στη Δράμα, πράγμα που θα έφερνε νέο κόσμο στην πόλη έχει ως αποτέλεσμα να βασιζόμαστε μόνο στους Δραμινούς για να λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας.
Ο συνδυασμός της πανδημίας του co-vid-19 και των ανατιμήσεων σε ενέργεια και βασικά αγαθά δημιούργησε ένα κλίμα φόβου αρχικά και τώρα πλέον δεν υπάρχουν χρήματα για να έχει κάποιος τη δυνατότητα να βγαίνει και να ξοδεύει στη διασκέδαση του. Έτσι είναι υποτονικά τα πράγματα στο χώρο αυτό, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

«Στο ‘‘Agathangelu’’ η εξυπηρέτηση και το πάντρεμα των γεύσεων με τον καφέ και το ποτό, κάνει το χώρο ιδανικό για ψυχαγωγία και ‘‘Finediming’’»

– Είστε 25 χρόνια εκλεγμένος Πρόεδρος του Σωματείου Καφετεριών & Κέντρων διασκέδασης Ν. Δράμας, διετελέσατε δύο θητείες Σύμβουλος στο Επιμελητήριο Δράμας. Γνωρίζεται την κατάσταση που επικρατεί καλύτερα από κάθε άλλο. Είστε αισιόδοξος, μπορούμε να βγούμε από την κρίση που ταλαιπωρεί τόσα χρόνια τη χώρα μας;
– Αν και η οικονομική κρίση και η πανδημία μας έκανε να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα στην ζωή μας, είμαι αισιόδοξος.
Πιστεύω ότι με υπομονή και πολλή δουλειά από όλους μας θα ξεπεράσουμε σε λίγα χρόνια αυτή τη κρίση και ο κλάδος θα επανέλθει στα επίπεδα που του αρμόζουν.
Αυτό που δεν γνωρίζω είναι πόσοι από εμάς θα καταφέρουν να έχουν βιώσιμες επιχειρήσεις μέχρι τότε.
Κι αυτό γιατί υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες (Covid-19-κόστος ενέργειας – ανατιμήσεις προϊόντων) που μπορεί να οδηγήσουν οποιαδήποτε επιχείρηση σε «λουκέτο».

– Επειδή μιλάμε για επιχειρηματικότητα, γιατί η διασκέδαση είναι μία βιομηχανία. Αισθάνεστε ότι το κράτος και η πόλη είναι στο πλευρό του επιχειρηματία;
– Η διασκέδαση είναι όντως μια βιομηχανία. Στο χώρο μας απασχολούνται πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι, ίσως οι περισσότεροι από κάθε άλλο κλάδο.
Ποτέ όμως ούτε το κράτος, ούτε και η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν όσο θα έπρεπε κοντά μας. Πάντα ήμασταν τα εύκολα «θύματα»!
Θα θέλαμε ο Δήμος Δράμας να είναι κοντά μας δίνοντας μας τα κατάλληλα κίνητρα και διευκολύνσεις για να είμαστε βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί.
Πρέπει να δημιουργηθούν κι άλλες δράσεις όπως την «Ονειρούπολη» και την «Δραμινογνωσία» για να έρθει ξένος κόσμος στην πόλη μας.
Έτσι και οι δραμινοί θα έχουν ένα κίνητρο παραπάνω για να βγουν και να διασκεδάσουν ακόμη περισσότερο!

«Πολλοί είναι οι αξιόλογοι επαγγελματίες που έχουν βάλει ο καθένας το λιθαράκι του, για να φτάσει ο κλάδος της διασκέδασης στη Δράμα σε πολύ υψηλό επίπεδο»

– Οι επιστρεπτέες προκαταβολές που δόθηκαν την περίοδο των απαγορεύσεων λειτουργίας βεβαιώθηκαν και ήρθε η ώρα της αποπληρωμής. Χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας έχουν κλείσει. Θα δημιουργεί μία νέα τάξη οφειλετών στην χώρα;
– Οι επιστρεπτέες προκαταβολές ήταν μια ανάσα για τους επιχειρηματίες της εστίασης την περίοδο του «Covid-19», αλλά όχι η σωτηρία του κλάδου, αφού έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις.
Οι επιχειρήσεις αυτές, όπως και όλες οι υπόλοιπες που λειτουργούν πρέπει να αποπληρώσουν μέρος των χρημάτων αυτών. Πιστεύω ότι πολλοί συνάδελφοι θα είναι χρεωμένοι για πάρα πολλά χρόνια στο Δημόσιο.

– Πώς εξηγείτε όμως το φαινόμενο, ότι σε μία περίοδο σκληρής οικονομικής κρίσης, «ξεπηδούν» συνεχώς επιχειρήσεις εστίασης ή καφέ; Φυσικά και είναι καλό να δημιουργούνται νέες επιχειρήσεις. Δεν είναι όμως τουλάχιστον παράδοξο σε σχέση με τα δεδομένα;
– Το βρίσκω πολύ λογικό και εύκολο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κατοχύρωση του επαγγέλματος μας, να δημιουργεί όποιος θέλει μια επιχείρηση εστίασης ιδίως σε περίοδο κρίσης.
Η ανεργία που μαστίζει τους νέους, ακόμη και τους απόφοιτους Πανεπιστημίου ευθύνεται για το άνοιγμα τέτοιων επιχειρήσεων. Φαινομενικά είναι μια επαγγελματική διέξοδος.

– Ποιος είναι ο «εχθρός» στη δουλειά σας;
– Δεν υπάρχει συγκεκριμένος εχθρός στην δουλειά μας. Το μόνο που μας τρομάζει και μας δημιουργεί προβλήματα είναι οι αστάθμητοι παράγοντες που εμφανίζονται κατά καιρούς (covid-19 – ανατιμήσεις – ενεργειακά) χωρίς να είμαστε προετοιμασμένοι.

«Δυστυχώς πολλοί συνάδελφοι θα είναι χρεωμένοι για πάρα πολλά χρόνια στο Δημόσιο με την αποπληρωμή μέρους των επιστρεπτέων προκαταβολών»

– Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή στην πολύχρονη πορεία σας στον επαγγελματικό σας χώρο και ποια η πιο δυσάρεστη;
– Υπήρξαν πάρα πολλές καλές στιγμές μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, πολύ περισσότερες από τις δυσάρεστες.
Τις πιο άσχημες στιγμές τις ζήσαμε τα τελευταία χρόνια μέσα στην πανδημία, καθώς χάσαμε πολλούς αγαπημένους φίλους.

– Πείτε μας μια φράση που να περιέχει την φιλοσοφία σας για τη ζωή.
– Η ζωή είναι όμορφη και πρέπει να ζούμε την κάθε στιγμή. Αισιοδοξία και χαμόγελο.

– Κοινές πορείες, συνεργασίες, συνεταιρισμοί. Τελικά κ. Ηλιάδη στο επιχειρείν υπάρχουν φιλίες ή θυσιάζονται όλα στον βωμό του κέρδους;
– Εγώ είμαι μάλλον από τους τελευταίους ρομαντικούς σε αυτή τη δουλειά!
Πέρασαν 25 χρόνια για να καταλάβω ότι τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους και του συμφέροντος!
Παρόλα αυτά εγώ θα συνεχίσω να είμαι αυτός που ήμουν από την ημέρα που ξεκίνησα αυτή τη δουλειά!

– Τι είναι φιλία για εσάς;
– Μια λέξη με τεράστιο νόημα για μένα. Νιώθω πολύ τυχερός γιατί όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τη δουλειά απέκτησα πολλούς πραγματικούς φίλους.

«Νιώθω πολύ τυχερός γιατί όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τη δουλειά απέκτησα πολλούς πραγματικούς φίλους»

– Τι είναι η ευτυχία για σας;
– Ευτυχία για μένα είναι πολλές μικρές στιγμές, με φίλους, με καλή παρέα με την οικογένεια, στιγμές στη δουλειά. Πράγματα μικρά που με κάνουν να χαμογελώ!

– Σας φοβίζει η αποτυχία;
– Δεν υπάρχει νομίζω άνθρωπος που να μη φοβάται την αποτυχία.
Μέσα όμως από την πορεία των 32 χρόνων ξέρω ότι υπάρχουν και στιγμές που τα πράγματα μπορεί να μην εξελιχθούν καλά. Με δύναμη και υπομονή ξεπερνάω τις αντιξοότητες που προκύπτουν.

– Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας; Τι σας δίνει χαρά;
– Δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο αλλά όταν έχω ασχολούμαι με πράγματα που με χαλαρώνουν και με ευχαριστούν.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας