10.9 C
Drama
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΗρώ (Αργυρώ) Κούνιου

Ηρώ (Αργυρώ) Κούνιου

«Μπαίνω με έναν ρομαντισμό στην πολιτική, αλλά χωρίς να αιθεροβατώ»

Οδοντίατρος D.D.S.
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Δράμας «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση»

Ο χώρος της πολιτικής είναι ένας χώρος δύσκολος, γεμάτος ευθύνες, προκλήσεις και προοπτικές, που συνεχώς εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται στον παγκόσμιο χάρτη, για να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό και αποτελεσματικό τρόπο στις ανάγκες των κοινωνιών. Είναι ένας χώρος που δίνει ευκαιρίες στους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά, να αναπτύξουν τις σκέψεις, τις απόψεις, το όραμα που έχουν για τον τόπο που ζουν και εργάζονται.

Η αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών στον χώρο της πολιτικής και η ανάληψη θέσεων ευθύνης μέσα σ’ αυτόν, αποδεικνύει πως οι αγώνες για ισότιμη ένταξη και συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι, αποφέρουν καρπούς. Η διεκδίκηση για συμμετοχή και η κατάκτηση ενός ακόμα ανδροκρατούμενου χώρου, έγινε η αρχή και η αφορμή για αλλαγές στερεοτυπικών προτύπων. Στις προσεχείς Περιφερειακές εκλογές μια δυναμική γυναικεία υποψηφιότητα, επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά το πόσο σημαντική είναι η ισότιμη συμμετοχή στα κοινά. Η Ηρώ Κούνιου, υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με την παράταξη «Περιφερειακή Αναγέννηση» του Χρήστου Μέτιου, πιστεύει πως με σκληρή δουλειά και προσήλωση στις ανάγκες και τα προβλήματα της Δράμας, θα δικαιώσει την τιμητική πρόταση και την εμπιστοσύνη του επικεφαλής στο πρόσωπο της.

– κ. Κούνιου, πρώτη φορά στην πολιτική και συγκεκριμένα υποψήφια στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές, με την παράταξη του κ. Μέτιου «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση». Θα θέλαμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την νέα αυτή υποψηφιότητα, να συστηθείτε σε όσους δεν σας γνωρίζουν.
– Ονομάζομαι Ηρώ Κούνιου – Χτζηγρηγορίου και είμαι πτυχιούχος οδοντίατρος του ΑΠΘ, με εξειδίκευση στην Αισθητική και Αποκαταστατική Οδοντιατρική. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Δράμα. Είμαι παντρεμένη και έχω τρείς υπέροχες κόρες. Η οικογένεια μου αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα μου και είναι η κινητήριος δύναμη για όλα όσα έχω πετύχει και για κάθε νέο βήμα που κάνω στη ζωή μου.

Διατηρώ ένα πρότυπο ιδιωτικό ιατρείο στον τόπο καταγωγής μου, στην Προσοτσάνη Δράμας. Έχω παρακολουθήσει και έχω εκπαιδευτεί στη Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική Κλινική Α.Π.Θ σχετικά με την παροχή υπηρεσιών σε περιπατητικούς και νοσηλευόμενους ασθενείς με σκοπό την εξοικείωση με το αντικείμενο της Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής και την απόκτηση εμπειρίας σε δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Μετεκπαιδεύτηκα στο New York University College of Dentistry στην Αισθητική Ιατρική και στο ΚΕΔΙΒΙΜ του Α.Π.Θ, όπου παρακολούθησα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδίκευσης με τίτλο «Απόκτηση Κλινικών Δεξιοτήτων στην Αισθητική και Αποκαταστατική Οδοντιατρική».

Έχω ενεργή παρουσία μέχρι και σήμερα σε ημερίδες εκπαίδευσης και συνέδρια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οδοντιάτρων, συνεχή επιμόρφωση και μετεκπαίδευση σε θέματα του οδοντιατρικού κλάδου. Το 2023 διετέλεσα πρόεδρος στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοδοντίας που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα.

Συμμετέχω σε εθελοντικές δράσεις του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δράμας και σε εθελοντικά προγράμματα που οργανώνει το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.

«Νομίζω πως η σύγχρονη γυναίκα είναι εκ’ των συνθηκών αναγκασμένη να προσαρμόζεται πολύ γρήγορα στην ροή της καθημερινότητας, είναι καταγεγραμμένος στο DNA μας ο σωστός προγραμματισμός»

– Η ενασχόληση με την πολιτική ήταν κάτι που πάντα σας ενδιέφερε και περιμένατε την κατάλληλη στιγμή για να ανοίξετε την πόρτα αυτού του χώρου;
– Έχω παρατηρήσει ότι προκαλεί γενικά το ενδιαφέρον του κόσμου μια νέα υποψηφιότητα στον χώρο της πολιτικής, γιατί, τα προηγούμενα ειδικά χρόνια, είχαμε συνηθίσει σε μια ανακύκλωση πολιτικών προσώπων, μέσω της επανεκλογής τους στο πολιτικό σύστημα, που οδήγησε στην ευρεία χρησιμοποιούμενη φράση «επαγγελματίας πολιτικός». Όλοι όσοι λοιπόν αποφασίζουμε για πρώτη φορά να ασχοληθούμε με τα κοινά, μέσα από τον χώρο της πολιτικής, νιώθουμε πολλές φορές ότι πρέπει να απολογηθούμε γι’ αυτή την επιλογή μας, ή έστω να αιτιολογήσουμε με περισσότερα επιχειρήματα την στήριξη στην απόφαση μας.

Η πολιτική είναι ένας χώρος ανοιχτός για κάθε πολίτη που θέλει να προσφέρει στα κοινά, να συνεισφέρει στην βελτίωση της ζωής όλων, να ενισχύσει με την παρουσία του την τοπική κοινωνία και κατ’ επέκταση την ίδια την χώρα στην οποία ζει και εργάζεται. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, πολιτική είναι η επιστήμη της σύνθεσης των όμοιων και των ανόμοιων και για να λειτουργήσει μια πόλη, χρειάζεται τη συνεισφορά κάθε ξεχωριστού και διαφορετικού μέλους της και τον σεβασμό της διαφορετικότητας από κάθε πολίτη. Κάθε υπεύθυνος και ενεργός πολίτης μπορεί να περάσει το κατώφλι τις πολιτικής, η διάρκεια παραμονής του στο χώρο θα εξαρτηθεί από το αν μπόρεσε να δικαιώσει με τη στάση, με τη δουλειά του, την ψήφο των συμπολιτών του. Πρέπει όχι μόνο να γνωρίζεις τον τόπο σου, αλλά να τον αγαπάς και να το αποδεικνύεις με πράξεις.

Αυτό το πλαίσιο της συνεισφοράς αγκαλιάζει και η δική μου απόφαση να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των συμπολιτών μου και μέσα από τις καθημερινές επαφές μαζί τους, επιδιώκω να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους και να προχωρήσουμε μαζί στην αντιμετώπιση, όχι μόνο των προβλημάτων που είναι κοινά για όλους, αλλά στην ανάπτυξη νέων δημιουργικών προτάσεων που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες για τον τόπο μας. Νομίζω ότι η κατάλληλη στιγμή για τον καθένα στην πολιτική, είναι εκείνη που νιώθεις ότι συμβαδίζει η σκέψη σου με την σκέψη του άλλου και επιβεβαιώνεται μέσα σου πως η συμπόρευση μαζί του θα δώσει θετικά αποτελέσματα για όλους.

– Ήταν η πρόταση του κ. Μέτιου η κατάλληλη στιγμή; Τι ήταν αυτό που κέρδισε την εμπιστοσύνη σας και επιλέξατε αυτή τη χρονική στιγμή να κάνετε το βήμα αυτό;
– Η πρόταση του κ. Μέτιου ήταν τιμητική και τον ευχαριστώ ειλικρινά για την εμπιστοσύνη του. Η πολιτική του διαδρομή έχει δείξει ότι είναι ένας ακούραστος πολιτικός, έχει διαχειριστεί με υποδειγματικό τρόπο καταστάσεις δύσκολες και έχει αποδείξει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πως δεν υπάρχει δεν μπορώ, αλλά δεν θέλω, όταν οι συνθήκες βέβαια επιτρέπουν. Έχει επιλέξει τους κατάλληλους συνεργάτες και έχει διαμορφώσει μια πολύ συγκροτημένη ομάδα σε επίπεδο Περιφέρειας, που δέχεται διαρκώς νέα δημιουργικά στελέχη στου κόλπους της, για να συνεχίσουν όλοι μαζί την αναγέννηση της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Νομίζω για την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, ο συνδυασμός του κ. Μέτιου αποτελεί συνέχεια του εποικοδομητικού του έργου στην ευρύτερη περιοχή και ήταν για μένα εύκολη απόφαση να αποδεχτώ την πρόταση του να συμμετέχω στην δημιουργική αυτή ομάδα που έχει συνθέσει. Ένιωσα αυτό που σας προανέφερα, ότι συμπορευόμαστε και έχουμε κοινό στόχο, με κοινές, ξεκάθαρες τοποθετήσεις ως προς την επίτευξη του. Όταν μπαίνεις για πρώτη φορά στον πολιτική σκηνή, θέλεις να νιώσεις ασφάλεια και εμπιστοσύνη σε αυτόν που ηγείται μιας προσπάθειας και νομίζω πως ο Χρήστος ο Μέτιος αυτό το έχει εμπνεύσει και στους παλιούς, αλλά και στους νέους συνεργάτες του.

– Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, είναι ένας δύσκολος δρόμος για κάποιον που περπατάει πρώτη φορά το μονοπάτι της πολιτικής; Οι δυνατότητες που δίνει είναι περισσότερες από τις δυσκολίες που εκ’ των προτέρων υπάρχουν καθώς μιλάμε για μια ευρύτερη περιοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης;
– Θα σας έλεγα πως η πολιτική σε κάθε επίπεδο, είναι δύσκολη μόνο όταν δεν υπάρχουν καλές συνεργασίες και ανυπέρβλητα εμπόδια που δημιουργούνται από την κακή συνεργασία και επικοινωνία των ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά. Δεν είναι μονοδιάστατη, δεν έχει μια οπτική των πραγμάτων και δεν μπορεί να δώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε μια κοινωνία αν δεν υπάρχει σύμπραξη, συναίνεση, στο μέτρο του δυνατού, και όραμα των εμπλεκομένων μελών.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β’ Βαθμού, δηλαδή οι Περιφέρειες, συνεπάγονται περισσότερες ευθύνες και μεγαλύτερο όγκο εργασιών. Ο Περιφερειάρχης οργανώνει, κατευθύνει το σχέδιο ανάπτυξης της Περιφέρειάς του και κατανέμει, με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της, αρμοδιότητες στους Αντιπεριφερειάρχες, ώστε να προχωρά απρόσκοπτα, χωρίς προβλήματα η υλοποίηση του έργου του. Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας έχει σαφέστατα περισσότερο διευρυμένο πεδίο ευθυνών από ότι ένας Δήμος, αλλά εγώ προσωπικά την βλέπω σαν μια διευρυμένη οικογένεια στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέσα από την επαγγελματική μου δραστηριότητα όλα αυτά τα χρόνια, έχω συνομιλήσει με συμπολίτες μου από κάθε Δήμο και έχω γίνει πολλές φορές δέκτης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Αυτή η πολύχρονη επαφή με τον κόσμο, για εμένα νομίζω λειτούργησε καταλυτικά και διευκόλυνε αρκετά την απόφαση μου να συμμετέχω ενεργά στο πολιτικό σκηνικό της περιοχής μας.

«Επιδιώκω να κερδίσω την εμπιστοσύνη των δραμινών και να προχωρήσουμε μαζί στην αντιμετώπιση, όχι μόνο των προβλημάτων που είναι κοινά για όλους, αλλά στην ανάπτυξη νέων δημιουργικών προτάσεων»

Μπαίνω με έναν ρομαντισμό στην πολιτική, αλλά χωρίς να αιθεροβατώ, ξέρω αρκετές από τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσω και έχω πολύ όρεξη να γνωρίσω και όσες δεν έχω ακόμα συναντήσει. Οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που δίνονται σ’ έναν νέο πολιτικό, μέσα από την Αντιπεριφέρεια, θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλες και μπορούν μέσα από ένα στοχευμένο σχεδιασμό να αναδείξουν την πιο δημιουργική πλευρά του. Όλοι μας θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι, δεν τα γνωρίζουμε εξ’ αρχής όλα, αλλά επιλέγουμε με συνεπή δουλειά να τα μάθουμε για να βελτιώσουμε τις ζωές μας. Τα δικά μου βήματα, στην αρχή, θα είναι μικρά αλλά σταθερά, για να μπορώ στην πορεία να ανοίξω περισσότερο το βηματισμό μου και πάντα με κατεύθυνση μπροστά για τον τόπο μας.

– Πρόσφατα ο κ. Μέτιος παρουσίασε το έργο που έχει επιτελεστεί σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής, ενώ σε δηλώσεις του τόνισε πως το έργο που έχει ξεκινήσει και θα συνεχίσει να υλοποιείται έχει ξεκάθαρο αναπτυξιακό προσανατολισμό και κοινωνική ευαισθησία. Αποτελεί πεδίο του δικού σας ενδιαφέροντος η συμμετοχή στην συνέχιση του κοινωνικού έργου στο νομό μας;
– Χωρίς δεύτερη σκέψη σας απαντώ ναι, η συνέχιση και η ανάπτυξη ακόμα πιο λειτουργικών υποδομών, προτάσεων, σχεδίων που θα θωρακίσουν την κοινωνία και τους πολίτες είναι από τα ζητήματα που με ενδιαφέρουν και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις να συνεισφέρω στον τομέα αυτό, αν μου ανατεθεί. Όπως έχει δηλώσει ο κ. Μέτιος, η Κοινωνική Πολιτική αποτελεί κεντρικό πυλώνα της πολιτικής μας, γιατί απευθύνεται σε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Και νομίζω το έργο που έχει γίνει ήδη προς αυτή την κατεύθυνση δικαιώνει και τις επιλογές, αλλά και τις πρακτικές που εφαρμόστηκαν.

Σε θέματα ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας, που είναι ένας χώρος στον οποίο και λόγω αντικειμένου σπουδών και εργασίας έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να νιώσουν περισσότερο ασφαλείς και να μην νιώθουν έρμαια πολιτικής αδιαφορίας. Για παράδειγμα, όσον αφορά την ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, από τα 64,3 εκ. ευρώ που διέθεσε η Περιφέρεια ΑΜΘ, 9,3 εκ. ευρώ δόθηκαν στο Νοσοκομείο Δράμας και επιπλέον 4 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του, 344.000 € για την κατασκευή Πολυδύναμου Ιατρείου στο Δήμο Δοξάτου, ενισχύθηκαν τα Κέντρα Υγείας από την κατανομή των 4,2 εκ. ευρώ στην Περιφέρεια, καθώς και οι Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε Δράμα και Δοξάτο, από την κατανομή των 4 εκ. ευρώ που διατέθηκαν συνολικά στην Περιφέρεια. Για την ανάπτυξη Μονάδων Ψυχικής Υγείας από φορείς στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη και στη Δράμα, δόθηκαν 2,9 εκ. ευρώ.

Όπως έχει δηλώσει και ο κ. Μέτιος, οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ για την Υγεία μπορούν, μέσω της υπερδέσμευσης που θα επιτύχουμε, να φτάσουν τα 60 εκ. ευρώ, με το 60% των πόρων να κατευθύνονται στην ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Εθνικής Στρατηγικής Υγείας. Μια προοπτική που μόνο θετικό αντίκτυπο θα έχει στο πολύπαθο, ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που αντιμετωπίσαμε, Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας και θα δώσει νέα κίνητρα στο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και ανακούφιση στον ίδιο τον ασθενή.

Επίσης σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, ενδεικτικά, αναφέρω πως για την στήριξη ευπαθών ομάδων δόθηκαν, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, 2,4 εκ. ευρώ για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στη Δράμα και στην Κομοτηνή, ώστε άτομα με αναπηρία να μαθαίνουν να ζουν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα, 3,1 εκ. ευρώ για τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) για άτομα τρίτης ηλικίας που δυσκολεύονται να αυτοεξυπηρετηθούν, στους Δήμους Δράμας, Προσοτσάνης και Νέστου.

Έχει γίνει ένα σημαντικό έργο στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ενώ με το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ, ο αντίστοιχος προϋπολογισμός του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου αυξήθηκε σημαντικά από τα 86 στα 165 εκ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα να συνεχιστούν όλα τα έργα και οι δράσεις που υλοποιήθηκαν και να μπορέσουν να επεκταθούν γεωγραφικά με την προσθήκη νέων, καινοτόμων σε κάποιες περιπτώσεις, δράσεων για περιοχές και πληθυσμούς που παρουσιάζουν υστέρηση και ανισότητες.

«Μαζί διεκδικούμε»

Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, πάντα θα υπάρχει περιθώριο νέων σχεδίων και πάντα θα υπάρχει ανάγκη νέων χρηματοδοτήσεων για να καταφέρουμε να έχουμε ένα καλό επίπεδο διαβίωσης, προσαρμοζόμενο στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται. Δεν επαναπαυόμαστε γιατί ξέρουμε ότι έχουμε να διανύσουμε μια μεγάλη διαδρομή. Εδώ είμαστε όλοι, να οργανωθούμε για ακόμα μια φορά σωστά και να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό για το Νομό της Δράμας. Να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε όχι μόνο υποδομές, αλλά και την σκέψη μας για να εναρμονιστούμε στις προκλήσεις των καιρών. Εγώ θα ανταποκριθώ σε κάθε αρμοδιότητα που θα μου ανατεθεί και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να βάλω το λιθαράκι μου για να πάμε βήματα μπροστά.

– Δεδομένου ότι είστε μια γυναίκα που εργάζεται καθημερινά πολλές ώρες, θα καταφέρετε να ανταποκριθείτε σε ένα νέο θεσμικό ρόλο;
– Νομίζω πως η σύγχρονη γυναίκα είναι εκ’ των συνθηκών αναγκασμένη να προσαρμόζεται πολύ γρήγορα στην ροή της καθημερινότητας για να μπορεί να ανταποκριθεί στους τόσους ρόλους που έχει αναλάβει. Έχουμε μάθει να ζούμε σε έντονους ρυθμούς, έχουμε εκπαιδεύσει το μυαλό και το σώμα μας για να μπορούμε να είμαστε συνεπείς σε κάθε ρόλο. Πολλές φορές δύσκολα, πολλές φορές οριακά, αλλά πάντα βρίσκουμε χρόνο. Είναι νομίζω καταγεγραμμένος στο DNA μας ο σωστός προγραμματισμός.
Είμαι από τη φύση μου δραστήριο άτομο, πάντα θέλω να ανακαλύπτω νέες, δημιουργικές πτυχές του εαυτού μου και έχω πολύ υψηλό το αίσθημα της προσφοράς το οποίο καλλιεργήθηκε ακόμα περισσότερο μέσα από το επάγγελμα μου. Αυτή η συνεχής αναζήτηση και η θέληση μου να προσφέρω είναι μονόδρομος να μου εξασφαλίζουν χρόνο και διάθεση να συμμετέχω στο έργο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Η φράση ενός Αμερικανού συγγραφέα έχει γίνει το moto μου για τη ζωή, την έχω υιοθετήσει από τότε που τη διάβασα και την εφαρμόζω στην καθημερινότητα μου: «Ποτέ μη λες ότι δεν έχεις αρκετό χρόνο. Έχεις ακριβώς τον ίδιο αριθμό ωρών ανά ημέρα που διέθεταν ο Παστέρ, ο Μιχαήλ Άγγελος, η Μητέρα Τερέζα, Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Τόμας Τζέφερσον και ο Αϊνστάιν».

– κ. Κούνιου σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι καλή συνέχεια στον προεκλογικό σας αγώνα.
Κι εγώ σας ευχαριστώ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

6 + 16 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας