24.3 C
Drama
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Κατερίνα Μποδούρογλου

«Η Δράμα αξίζει περισσότερα και καλύτερα»

Πολιτικός Επιστήμονας
Επιχειρηματίας
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος ΑΜΘ

Ήταν το απόλυτο «φυτό» στο σχολείο. Σε ηλικία 14 ετών ανακάλυψε αγώνες επιχειρηματολογίας και στη Νότιο Αφρική κέρδισε την δεύτερη θέση παγκοσμίως. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Εργάστηκε στον Όμιλο Λάτση στο Λονδίνο. Τα τελευταία πέντε χρόνια εργάζεται στην ναυτιλιακή επιχείρηση που δημιούργησε ο πατέρας της Μιχάλης Μποδούρογλου. Αγαπάει το διάβασμα, τις ταινίες, το θέατρο, τα ταξίδια.
Για την πολιτική θεωρεί ότι όλοι μας πρέπει να γκρινιάζουμε λιγότερο για τα κακώς κείμενα που βλέπουμε γύρω μας, και να προσπαθούμε να κάνουμε κάτι για να τα βελτιώσουμε.
Θα είναι μεγάλη της χαρά και τιμή να εκπροσωπήσει την Π.Ε. Δράμας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και υπόσχεται να μας βγάλει ασπροπρόσωπους.

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης

– Σε τι περιβάλλον μεγαλώσατε; Μιλήστε μας για την οικογένειά σας.
– Ο πατέρας μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων και σπούδασε ναυπηγός στην Αγγλία. Στο πανεπιστήμιο γνώρισε τη μητέρα μου, η οποία είναι Βρετανίδα γλωσσολόγος αλλά κατοικεί στην Ελλάδα τα τελευταία 45 χρόνια: φτιάχνει φοβερό παστίτσιο, διαβάζει ελληνικές εφημερίδες και παραπονιέται όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς. Όταν ήμουν παιδί, ο πατέρας μου δούλευε ασταμάτητα και ταξίδευε διαρκώς. Έχω δυο μεγαλύτερες αδερφές: η μια είναι αρχιτέκτων και η άλλη οικονομολόγος στον ΟΗΕ. Είμαστε πολυμελείς οικογένεια και πλέον έχω και πέντε ανήψια, οπότε μπορείτε να φανταστείτε τί συμβαίνει στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

– Με τι όνειρα μεγαλώσατε;
– Όπως όλα τα παιδιά, πέρασα από διάφορα στάδια: ήθελα να γίνω αρχαιολόγος, σκηνοθέτης, δημοσιογράφος. Αγαπούσα το διάβασμα, τις ταινίες, το θέατρο και τα ταξίδια. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα σκεφθεί ποτέ την ναυτιλία όσο ήμουν παιδί.

– Ήσασταν καλή μαθήτρια;
– Ναι, ήμουν το απόλυτο «φυτό»! Μάλιστα στην ηλικία των 14 ανακάλυψα κάτι αγώνες επιχειρηματολογίας και κάπως έτσι κατέληξα σε διεθνή πρωταθλήματα debate. Στο Πρωτάθλημα Debate της Νοτίου Αφρικής κατέκτησα τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, επισημοποιώντας έτσι τον τίτλο του «φυτού»!

– Σπουδάσατε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, αυτό θέλατε να κάνετε πάντα;
– Είχα πολλά ενδιαφέροντα και δεν είχα ιδέα τί ήθελα να σπουδάσω τελειώνοντας το σχολείο. Ήμουν όμως βέβαιη ότι ήθελα να ταξιδέψω και να γνωρίσω ανθρώπους από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη. Το Κέιμπριτζ, παρότι υπερβολικά απαιτητικό περιβάλλον, έχει έναν τρόπο διδασκαλίας που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Από την πρώτη μέρα, οι καθηγητές – κάποια από τα λαμπρότερα μυαλά του πλανήτη μοιράζουν λίστες με δεκάδες προτεινόμενα βιβλία, και θέτουν μια αδιανόητα δύσκολη ερώτηση (π.χ. «γιατί διαφωνούσαν ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης;»). Σου δίνεται μια εβδομάδα να διαβάσεις, να διεργαστείς το ερώτημα και να το απαντήσεις με 2000-3000 λέξεις. Η υπέροχη λεπτομέρεια της όλης διαδικασίας είναι ότι οι καθηγητές δεν περιμένουν να αποστηθίσεις το βιβλίο τους, αλλά να διαμορφώσεις μια τεκμηριωμένη προσωπική άποψη για όλα τα σημαντικά φιλοσοφικά και κοινωνικά ζητήματα του παρελθόντος και του παρόντος. Δεν έχω ξανασυναντήσει περιβάλλον τόσο ευνοϊκό προς την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της διαφορετικότητας όσο το Κέιμπριτζ.

«Θεωρώ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την εγγενή επιθυμία να προσφέρουν στον συνάνθρωπο, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό βαθμό»

– Μετά τις σπουδές σας επιστρέψαμε στην Ελλάδα και αναλάβατε ενεργό ρόλο στην οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση…
– Τελειώνοντας το πανεπιστήμιο, εργάστηκα στον Όμιλο Λάτση στο Λονδίνο και στην Γενεύη. Θα είμαι παντοτινά ευγνώμων για αυτή την εμπειρία διότι έμαθα τη σημασία των διαδικασιών, της διαφάνειας και της ομαδικότητας. Εκεί συνάντησα ανθρώπους ικανούς και καταξιωμένους με διάθεση να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους και να βοηθήσουν τους νέους στα πρώτα τους βήματα. Το 2018 και μετά από εντατική «καμπάνια» του πατέρα μου, επέστρεψα στην Αθήνα όπου ξεκίνησα να εργάζομαι στην οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση. Ήταν μια βουτιά στα βαθιά, διότι την περίοδο εκείνη η ναυτιλία περνούσε βαθιά κρίση και η εταιρεία μας αντιμετώπιζε σοβαρά εσωτερικά προβλήματα. Τα πρώτα δύο χρόνια, ξυπνούσα κάθε πρωί θέλοντας να τα παρατήσω. Ένα πρωί ξύπνησα ωστόσο και αντιλήφθηκα ότι εκεί που θες να τα παρατήσεις εκεί ακριβώς είναι που πρέπει να παίρνεις φόρα και δύναμη για να συνεχίζεις ακόμα πιο δυναμικά. Έτσι αποφάσισα με πυγμή να παραμείνω. Πλέον αισθάνομαι τυχερή που ξεκίνησα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία με πολλαπλές κρίσεις διότι τώρα όλα μου φαίνονται σχετικά διαχειρίσιμα!

– Έχετε έντονη κοινωφελή δράση. Είστε μέλος του Δ.Σ. της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, της εταιρείας κοινωνικής προσφοράς της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Ποια δύναμη ωθεί τον άνθρωπο να προσφέρει στον συνάνθρωπο;
– Θεωρώ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την εγγενή επιθυμία να προσφέρουν στον συνάνθρωπο, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό βαθμό. Η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ είναι η εταιρεία κοινωνικής προσφοράς της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία του ναυτιλιακού κλάδου, με σπουδαίο έργο στους τομείς της υγείας, της επισιτιστικής βοήθειας, της παιδείας και της καταπολέμησης εθνικών κρίσεων.
Σε προσωπικό επίπεδο, αυτό που με εμπνέει και με κινητοποιεί είναι η έννοια της «αποτελεσματικής φιλανθρωπίας» (effective altruism), που αφορά στη μεγιστοποίηση του θετικού κοινωνικού αντίκτυπου των πράξεων μας. Φιλοσοφικά, συνδέεται με το «καλύτερα να μάθεις σε κάποιον να ψαρεύει, παρά να του προσφέρεις ψάρια». Δεν υπάρχει τίποτα σπουδαιότερο από το να προσφέρεις σε ένα παιδί τα κατάλληλα εργαλεία – ασφάλεια, υγεία, παιδεία υψηλής ποιότητας – προκειμένου να μπορέσει να ψαρέψει, και ιδανικά να μάθει και σε άλλους να ψαρεύουν. Αυτή είναι μια απλοϊκή διατύπωση της βασικότερης φιλοσοφικής μου πεποίθησης.

– Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που επηρέασε τον τρόπο σκέψης σας;
– Οι γονείς μου πρωτίστως και οι αδερφές μου. Η μητέρα μου πιστεύει ακράδαντα ότι το νόημα της ζωής είναι να βοηθάς τους άλλους, ενώ ο πατέρας μας έλεγε πάντα να έχουμε μεγάλα όνειρα και να τα κυνηγάμε με όλες μας τις δυνάμεις. Γενικά όμως, θα έλεγα ότι επηρεάζομαι διαρκώς με θετικό τρόπο από τους φίλους μου, από συναδέλφους και συνεργάτες, από τυχαίους ανθρώπους που γνωρίζω στα ταξίδια μου.

«Θεωρώ ότι όλοι μας πρέπει να γκρινιάζουμε λιγότερο για τα κακώς κείμενα που βλέπουμε γύρω μας, και να προσπαθούμε να κάνουμε κάτι για να τα βελτιώσουμε»

– Αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε σε αυτή την απόφαση;
– Γενικότερα όμως θεωρώ ότι όλοι μας πρέπει να γκρινιάζουμε λιγότερο για τα κακώς κείμενα που βλέπουμε γύρω μας, και να προσπαθούμε να κάνουμε κάτι για να τα βελτιώσουμε. Είχα έναν 85χρονο καθηγητή στο πανεπιστήμιο που έλεγε ότι οι πολιτικά απαθείς άνθρωποι θεωρούν ότι η πολιτική θα πάψει να υπάρχει εάν πάψουν να ασχολούνται μαζί της. Αντιθέτως, όσο λιγότερο ασχολούμαστε εμείς οι πολίτες με την πολιτική, τόσο πιο αυταρχικά επικίνδυνη μπορεί να γίνει.

– Έχετε δηλώσει πως ως ενεργός πολίτης θέλετε να συνεισφέρετε με όλες σας τις δυνάμεις ώστε να γίνει η Δράμα ένας τόπος εξωστρεφής, σύγχρονος, προσβάσιμος, λειτουργικός, βιώσιμος. Ποιοι είναι οι τομείς που θέλετε να δραστηριοποιηθείτε;
– Πρέπει να έχουμε σαφείς και συγκεκριμένες προτεραιότητες. Συνοπτικά, οι δικές μου προτεραιότητες για τη Δράμα είναι 1) η βελτίωση των δυνατοτήτων που προσφέρονται στα παιδιά και στους νέους της 2) η ανάδειξη και η ενίσχυση του πολιτισμού της και 3) η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της, με έμφαση στον ορεινό της όγκο που είναι μοναδικής ομορφιάς και σημασίας. Τα ανωτέρω οφείλουν να γίνουν με τρόπο δίκαιο, προσβάσιμο και αξιοκρατικό.
Ας μην εθελοτυφλούμε, όλοι ξέρουμε ότι η Δράμα βρίσκεται σε οικονομική και δημογραφική παρακμή. Τα προβλήματα είναι αναστρέψιμα αλλά απαιτείται βούληση, όραμα και σκληρή δουλειά.

– Γνωρίζουμε πως «ήρθατε για να μείνετε» στον τόπο καταγωγή σας…
– Θα μου άρεσε πολύ να περνάω το μεγαλύτερο μέρος τους χρόνου μου στη Δράμα, διότι την αγαπώ πολύ. Και είμαι ευγνώμων στην τηλεργασία, που το καθιστά εφικτό να συνδέομαι με το γραφείο της Αθήνας ενώ βρίσκομαι στο Γρανίτη Δράμας! Αρκετοί παραξενεύονται με την επιθυμία μου να περνάω το χρόνο μου εδώ και όχι στην Αθήνα. Με απόλυτη ειλικρίνεια, θα πω ότι οι Δραμινοί είναι οι πιο φιλόξενοι, γενναιόδωροι και πηγαία ανοιχτοί άνθρωποι που έχω γνωρίσει. Η Δράμα έχει μείνει πίσω αναπτυξιακά, αλλά έχει το ανθρώπινο υλικό για να υπερβεί τις οποίες δυσκολίες και να εισέλθει σε ένα πιο αισιόδοξο κεφάλαιο της ιστορίας της. Σε αυτό θέλω να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις.

– Η χώρα μας βιώνει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Φτάσαμε σε αυτό το σημείο επειδή τραφήκαμε με πολλά ψέματα; Τι ποσοστό ευθύνης ανήκει στους πολιτικούς;
– Μεγάλο. Ωστόσο, καθώς ζούμε σε δημοκρατικό πολίτευμα οι πολιτικοί εκλέγονται από το σώμα των πολιτών. Η ευθύνη μας αλλά και το καθήκον μας έγκειται να εκλέγουμε πολιτικούς βασιζόμενοι σε ποιοτικά και αξιοκρατικά κριτήρια, να ασχολούμαστε και να ενημερωνόμαστε για το πολιτικό γίγνεσθαι και τα εθνικά και υπερεθνικά τεκταινόμενα και να μην αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς.

– Η Δράμα επί δεκαετίες είναι αδικημένη. Το έχουν αναφέρει υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων και πρωθυπουργοί. Τι φταίει κατά την άποψή σας που οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο;
– Θα συμφωνήσω ότι έχει γίνει φτωχός συγγενής της Περιφέρειας ΑΜΘ. Δεν γνωρίζω τους λόγους, ούτε επιθυμώ να τοποθετηθώ επί του θέματος. Πιστεύω ότι είναι πιο εποικοδομητικό να προσδιορίζουμε τα προβλήματα και τις λύσεις.

«Επιθυμώ να προσφέρω στη Δράμα και πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω με αξίες την εντιμότητα, την εργατικότητα, την ηθική πυξίδα και την αξιοκρατία»

– Τι είναι για εσάς καλός πολιτικός;
– Η καλή πολιτικός είναι ευφυής, εργατική και ηθικά ακέραιη. Η καλή πολιτικός δεν φοβάται να σπάσει αυγά προκειμένου να φτιάξει μια ομελέτα που θα απολαύσει η κοινωνία των πολιτών, και όχι μέρος αυτής.

– Υπάρχει κάποιο πρόσωπο που ασχολείται με τα κοινά και το θαυμάζετε;
– Πιστεύω πως το έργο των πολιτικών το κρίνει τελικά η ιστορία. Γι’ αυτό και θα επιλέξω να αναφέρω αποθανόντες και ιστορικά καταγεγραμμένες προσωπικότητες: Έχω θαυμάσει το έργο του Churchill, Mandela and Lincoln. Από την εγχώρια πολιτική σκηνή θεωρώ πως έχουν συμβάλει τα μέγιστα με το μεταρρυθμιστικό τους έργο οι: Καποδίστριας, Καραμανλής (Senior!), Μερκούρη και Τρίτσης.

– Σας φοβίζει η αποτυχία;
– Με φοβίζει πολύ! Δουλεύω πολύ με τον εαυτό μου όμως σε αυτό το κομμάτι και δεν αφήνω ποτέ τον φόβο να με ακινητοποιήσει. Κάνω ψυχανάλυση ευελπιστώντας ότι κάποια στιγμή θα φοβάμαι λιγότερο!

«Αρκετοί παραξενεύονται με την επιθυμία μου να περνάω το χρόνο μου εδώ και όχι στην Αθήνα. Με απόλυτη ειλικρίνεια, θα πω ότι οι Δραμινοί είναι οι πιο φιλόξενοι, γενναιόδωροι και πηγαία ανοιχτοί άνθρωποι που έχω γνωρίσει»

– Τα λάθη είναι γνώση;
– Φυσικά, αρκεί κανείς να τα αναγνωρίζει, να τα αναλύει και να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα προς αποφυγήν επανάληψης.

– Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή σας;
– Οι άνθρωποι που αγαπώ και οι ιδέες που υπηρετώ.

– Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε προς τους πολίτες της Δράμας εν όψει των εκλογών;
– Θα είναι ΧΑΡΑ και ΤΙΜΗ μου να σας υπηρετήσω. Εάν μου δώσετε την ευκαιρία, υπόσχομαι ότι θα σας βγάλω ασπροπρόσωπους.

– Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγο που κάποιος ή κάποια πρέπει να σας επιλέξει;
– Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν επιθυμώ να γίνω βουλευτής, ούτε έχω κάποιο προσωπικό όφελος από την ενασχόληση με την πολιτική. Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να εκπροσωπούνται από ανθρώπους που εργάζονται σκληρά, που έχουν ταξιδέψει και έχουν έρθει σε επαφή με ανθρώπους και ιδέες αλλά και που δεν έχουν οικονομικές εξαρτήσεις από τα πολιτικά οφίτσια. Τα ως άνω είναι σημαντικό οπλοστάσιο για κάποιον που θέλει να συνδράμει ώστε ο τόπος μας να γίνει εξωστρεφής και να ανοίξει ο δρόμος προς μια βιώσιμη ανάπτυξη. Επιθυμώ να προσφέρω στη Δράμα και πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω με αξίες την εντιμότητα, την εργατικότητα, την ηθική πυξίδα και την αξιοκρατία.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας