28.2 C
Drama
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαθυστέρηση στην έγκριση της καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Καθυστέρηση στην έγκριση της καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Ανάγκη έγκρισης των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τα έτη 2021 και 2022 – Ερώτηση βουλευτών

Ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνυπέγραψε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, σχετικά με την καθυστέρηση στην έγκριση της καταπολέμησης κουνουπιών στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης Δημ. Χαρίτου, αναφέρεται μεταξύ άλλων, πως «από τις αρχές Απριλίου αρχίζουν τα προγράμματα ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών που εκτός από ενόχληση προκαλούν και ασθένειες όπως λοίμωξη ιού Δυτικού Νείλου, ελονοσία κ.α. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 2019 εκδηλώθηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 92 περιστατικά λοίμωξης ιού του Δυτικού Νείλου, με τα 7 από αυτά να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ για 243 ημέρες. Ενώ αντίστοιχα το 2020 εκδηλώθηκαν 37 περιστατικά ιού του Δυτικού Νείλου. Την ίδια περίοδο λόγω της πανδημικής κρίσης και του αυξημένου επιδημικού φορτίου αυξήθηκε η πίεση στις ΜΕΘ της περιοχής όπου μέχρι τις 13-7-2020 νοσηλεύτηκαν 26 περιστατικά για 156 ημέρες. Όταν οι ενεργές κλίνες σε ΜΕΘ στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. είναι μόλις 46!».

«Η περιοχή έχει πολύ μεγάλες εστίες αναπαραγωγής και μόλυνσης κουνουπιών και βρίσκεται στη λίστα των περιοχών υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου γιατί διαθέτει μεγάλους υδροβιότοπους που είναι τα ιδανικότερα ενδιαιτήματα για την ανάπτυξη κουνουπιών όλων των ειδών», σημειώνουν οι βουλευτές και προσθέτουν: «Αντί λοιπόν να προχωρήσουν τα προγράμματα ψεκασμών με ταχύτερους ρυθμούς και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, όπως σας υπέδειξε η Διεύθυνση Υγείας της ΠΑΜΘ, εσείς καθυστερείτε αδικαιολόγητα να δώσετε την έγκριση για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Έγκριση που σας έχει ζητηθεί έγκαιρα και που εάν δοθεί με καθυστέρηση, όπως συνέβη και στο παρελθόν ακόμα και κατά τον μήνα Αύγουστο, δεν θα έχει καμία πρακτική αξία».

«Η ολιγωρία αυτή», τονίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, «εγκυμονεί σοβαρούς κίνδυνους καθώς βρισκόμαστε στην κορυφή του τρίτου κύματος της πανδημίας και το ενδεχόμενο της εμφάνισης και του ιού του Δυτικού Νείλου θα λειτουργήσει αθροιστικά, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει η πίεση που θα ασκηθεί στις υγειονομικές μονάδες και να επιβαρυνθούν οι ελάχιστες ΜΕΘ που διαθέτει η περιοχή».

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί, για ποιους λόγους δεν έχουν δώσει ακόμη την έγκριση που τους ζητήθηκε από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και εάν είναι στις προθέσεις τους να εγκρίνουν τελικά τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών με την εφαρμογή ψεκασμών υπέρμικρου όγκου (ULV) από τον αέρα και από το έδαφος.

Η ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Θα εγκρίνετε την καταπολέμηση των ακμαίων κουνουπιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τα έτη 2021 και 2022;

Είναι γνωστό ότι από τις αρχές Απριλίου αρχίζουν τα προγράμματα ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών που εκτός από ενόχληση προκαλούν και ασθένειες όπως λοίμωξη ιού Δυτικού Νείλου, ελονοσία κ.α. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 2019 εκδηλώθηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 92 περιστατικά λοίμωξης ιού του Δυτικού Νείλου, με τα 7 από αυτά να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ για 243 ημέρες. Ενώ αντίστοιχα το 2020 εκδηλώθηκαν 37 περιστατικά ιού του Δυτικού Νείλου. Την ίδια περίοδο λόγω της πανδημικής κρίσης και του αυξημένου επιδημικού φορτίου αυξήθηκε η πίεση στις ΜΕΘ της περιοχής όπου μέχρι τις 13-7-2020 νοσηλεύτηκαν26 περιστατικά για 156 ημέρες. Όταν οι ενεργές κλίνες σε ΜΕΘ στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. είναι μόλις 46!

Σας εφιστώ την προσοχή στο ότι η περιοχή έχει πολύ μεγάλες εστίες αναπαραγωγής και μόλυνσης κουνουπιών και βρίσκεται στη λίστα των περιοχών υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου γιατί διαθέτει μεγάλους υδροβιότοπους που είναι τα ιδανικότερα ενδιαιτήματα για την ανάπτυξη κουνουπιών όλων των ειδών. Σας αναφέρω ενδεικτικά την ύπαρξη 4 Λιμνών και 24 Λιμνοθαλασσών, τους εκτεταμένους ορυζώνες στον Κάμπο της Χρυσούπολης, τις εκβολές μεγάλων ποταμών όπως ο Έβρος, ο Νέστος κλπ ενώ είναι γνωστό ότι στην Τουρκική επικράτεια και σε επαφή σχεδόν με τα σύνορά μας υπάρχουν ορυζώνες 800.000 στρεμμάτων.

Αντί λοιπόν να προχωρήσουν τα προγράμματα ψεκασμών με ταχύτερους ρυθμούς και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, όπως σας υπέδειξε η Διεύθυνση Υγείας της ΠΑΜΘ, εσείς καθυστερείτε αδικαιολόγητα να δώσετε την έγκριση για την καταπολέμηση των ακμαίων κουνουπιών με την εφαρμογή ψεκασμών υπέρμικρου όγκου (ULV) από τον αέρα και από το έδαφος. Έγκριση που σας έχει ζητηθεί έγκαιρα και που εάν δοθεί με καθυστέρηση, όπως συνέβη και στο παρελθόν ακόμα και κατά τον μήνα Αύγουστο, δεν θα έχει καμία πρακτική αξία.

Αυτή η ολιγωρία σας εγκυμονεί σοβαρούς κίνδυνους αν λάβουμε υπόψη ότι βρισκόμαστε στην κορυφή του τρίτου κύματος της πανδημίας με τα κρούσματα και τους θανάτους σε έξαρση ενώ είναι αβέβαιη ακόμη η εξέλιξή της.

Δυστυχώς το ενδεχόμενο της εμφάνισης και του ιού του Δυτικού Νείλου θα λειτουργήσει αθροιστικά, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει η πίεση που θα ασκηθεί στις υγειονομικές μονάδες και να επιβαρυνθούν οι ελάχιστες ΜΕΘ που διαθέτει η περιοχή.

Επειδή οι υδροβιότοποι της περιοχής είναι εστίες αναπαραγωγής και μόλυνσης των κουνουπιών, που προκαλούν λοιμώξεις ικανές να οδηγήσουν σε ΜΕΘ ή και σε θάνατο.

Επειδή είμαστε στην κορυφή του τρίτου κύματος της πανδημίας με τα κρούσματα και τους θανάτους σε έξαρση και οι υγειονομικές μονάδες της περιοχής δεν επαρκούν για να περιθάλψουν αθροιστικά και κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου.

Επειδή με το με αρ. πρωτ. Οικ ΠΑΜΘ/ΔΔΥΠ/47106/444/25-2-2021 έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ σας έχει έγκαιρα γνωστοποιηθεί η ανάγκη για χορήγηση άδειας καταπολέμησης των ακμαίων κουνουπιών, με εφαρμογή ψεκασμών υπέρμικρου όγκου (ULV) από αέρα και από το έδαφος για τα έτη 2021 και 2022.

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:
Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν έχετε δώσει ακόμα την έγκριση που σας ζητήθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και εάν είναι στις προθέσεις σας να εγκρίνετε την καταπολέμηση ακμαίων κουνουπιών με την εφαρμογή ψεκασμών υπέρμικρου όγκου (ULV) από τον αέρα και από το έδαφος;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Χαρίτου Δημήτρης

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Νατάσα
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζεϊμπέκ Χουσείν
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλειος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκουφά Μπέτυ
Τζούφη Μερόπη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

δεκαπέντε + 14 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας