29.2 C
Drama
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚΚΕ ΤΕ ΔΡΑΜΑΣ: Εκδήλωση για τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο

ΚΚΕ ΤΕ ΔΡΑΜΑΣ: Εκδήλωση για τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Δελτίο τύπου:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Μαρτίου η εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ και το ΤΣ Δράμας της ΚΝΕ, με θέμα «Συναγερμός! Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας, να κλείσουν οι βάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ».

Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και γραμματέας της Ε.Π. Αν. Μακεδονίας-Θράκης του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Από τη Δράμα που ξέρει πολύ καλά τί σημαίνει πόλεμος, κατοχή, βαρβαρότητα, από την πόλη και τα γύρω χωριά της περιοχής που η κάθε οικογένεια, το κάθε σπίτι έχει την δική του ιστορία, τη δική του θυσία, τους δικούς του νεκρούς, από αυτή τη πόλη που ξέρει καλά και τί θα πει αντίσταση, αγώνας, πάλη για τη λευτεριά και την προκοπή του λαού, το ΚΚΕ βροντοφωνάζει για μια ακόμα φορά όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καμιά συμμετοχή της Ελλάδας, κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα της χώρας, ούτε γη, ούτε νερό, ούτε αέρα στις πολεμικές μηχανές καμίας πλευράς.

Οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαλέξουν μεταξύ ληστών. Η μόνη διέξοδος από τον πόλεμο και την εκμετάλλευση προς όφελος των λαών είναι η χάραξη αυτοτελούς δράσης, ο αγώνας για να ξεκουμπιστούν από το σβέρκο τους οι κάθε λογής Πούτιν, Ζελένσκι, Μπάιντεν, οι κάθε λογής κυβερνήσεις όπως και στη χώρα μας που στηρίζουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Αυτή η στάση ωφελεί το λαό της πατρίδας μας αλλά αποτελεί και γνήσια αλληλεγγύη με τους λαούς της Ουκρανίας, της Ρωσίας, όλους τους άλλους λαούς που πληρώνουν άλλοι με τη ζωή τους, άλλοι με την καταστροφή του βιός τους, άλλοι με το να μην μπορούν να τα φέρουν βόλτα από τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, τη θέρμανση, τα τρόφιμα, το πετρέλαιο, την βενζίνη και τόσα άλλα.

Οι νεκροί του πολέμου στην Ουκρανία, όπως και οι νεκροί από τους άλλους πολέμους στη Κύπρο, στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία, οι δεκάδες νεκροί από τις πυρκαγιές και τις τοξικές αναθυμιάσεις που προκαλούν αυτοσχέδια ή ακατάλληλα θερμαντικά σώματα που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν συνάνθρωποί μας γιατί μαστίζονται από την ενεργειακή φτώχεια, οι χιλιάδες νεκροί από την πανδημία στη χώρα μας, τα εκατομμύρια σε όλο το κόσμο γιατί κατέρρευσαν τα ιδιωτικοποιημένα και εμπορευματοποιημένα συστήματα υγείας, οι σακατεμένοι εργάτες στα κάτεργα της εργοδοσίας, όπως και εδώ στην Δράμα, στα μαρμαράδικα και αλλού, οι πνιγμένοι στις πλημμύρες και οι νεκροί από τους σεισμούς και τις φωτιές, οι μετανάστες και πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους από τροχαία στην Εγνατία, από το κρύο ή πνίγηκαν στον Έβρο, το Αιγαίο ή τη Μεσόγειο είναι αποτέλεσμα του ίδιου ανθρωποφάγου συστήματος που το μόνο που λογαριάζει είναι το κέρδος.

Οι κομμουνιστές έχουμε το καθήκον να βγούμε για μια ακόμα φορά μπροστά. Όπως σε κάθε κρίσιμη στιγμή της πάνω από αιώνα ζωής και δράσης του Κόμματός μας, όπως και σε κάθε περίοδο που φάνταζαν όλα ακούνητα αλλά τα γρανάζια της ιστορίας δούλευαν υπόκωφα, έτσι και σήμερα που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και επικίνδυνες για τους λαούς βγαίνουμε μπροστά!

Σπάμε το φόβο και την αμηχανία που προσπαθούν να φωλιάσει στο λαό, γινόμαστε κάθε μέρα πιο ικανοί στην αντιπαράθεση με τα ιδεολογήματα και την προπαγάνδα των υπόλοιπων αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων και ομάδων, ώστε ο λαός μας να μην μπει κάτω από ξένη σημαία, να μην στοιχηθεί με το ένα ή το άλλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, να μην ανεχτεί άλλες θυσίες για να πλουτίζουν οι μεγαλοκαρχαρίες καπιταλιστές.

Για να δυναμώσει η πάλη για τη δική του εξουσία, τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο από τον πόλεμο και την εκμετάλλευση, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Ζελένσκι ή Πούτιν λέει είναι το ερώτημα. Δημοκρατία της Δύσης ή αυταρχικά καθεστώτα της ανατολής; Ψεύτικα δίπολα στήνουν και άλλα ένα σωρό για να εγκλωβίσουν το λαό.

Για να δούμε όμως τί συνέβαινε λίγες μέρες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Ρωσία και την Ουκρανία, πώς περνούσε ο λαός;

Στη Ρωσία με τα επίσημα στοιχεία υπήρχαν περίπου 4 εκατομμύρια άνεργοι, ο βασικός μισθός ήταν 160 ευρώ με το 40% να πηγαίνει μόνο στο ενοίκιο.

Την ίδια ώρα η gazprom ανακοίνωνε κέρδη μόνο σε ένα τρίμηνο 7,8 δις δολάρια. Στην Ουκρανία η ανεργία ήταν στο 9%, ο μέσος μισθός στα 290 ευρώ, επομένως ο κατώτατος πολύ παρακάτω. Οι Ουκρανοί καπιταλιστές από την άλλη εξασφάλιζαν κέρδη που τους επιτρέπουν τώρα να ζουν μακριά από τις εστίες του πολέμου πλουσιοπάροχα!

Μην ξεχνάμε ότι το ίδιο έκαναν και οι δικοί μας καπιταλιστές το ‘40. Ο λαός ήταν αυτός που έμεινε, πέρασε τα πάνδεινα, αντιστάθηκε και πάλεψε για τη λευτεριά του.

Αλήθεια μπορεί κανείς να πειστεί ότι αυτές οι αστικές κυβερνήσεις νοιάζονται για το λαό τους ή τους άλλους λαούς και όχι μόνο για τα κέρδη των καπιταλιστών που εξυπηρετούν; Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες καπιταλιστικές χώρες, όπως βέβαια και στη δική μας.
Ποια είναι η αλήθεια λοιπόν;

Ο λαός της Ουκρανίας πληρώνει για πάνω από μια δεκαετία τους ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής, ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τη στρατηγική της «ευρωατλαντικής διεύρυνσης», από τη μια πλευρά, και, από την άλλη, τη στρατηγική της καπιταλιστικής Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα δικά της εκμεταλλευτικά σχέδια σε βάρος των λαών, για να ενισχύσει τον δικό της ιμπεριαλιστικό συνασπισμό (Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, Οργανισμός Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας) στην περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ.

Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας, ουσιαστικά, σηματοδοτεί την τυπική έναρξη ενός πολέμου που προετοιμάστηκε από το εύφλεκτο υλικό που συσσωρεύτηκε σε βάθος χρόνου.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το μοίρασμα του ορυκτού πλούτου, της Ενέργειας, εδαφών και εργατικού δυναμικού, αγωγών και δικτύων μεταφοράς εμπορευμάτων, γεωπολιτικών στηριγμάτων, μεριδίων των αγορών.

Εδώ και χρόνια, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ μεθοδεύουν και προωθούν την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, επεμβαίνοντας, μεταφέροντας ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και εγκαθιστώντας βάσεις του θανάτου, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.

Αν λοιπόν επιμείνουμε στον χαρακτήρα αυτού του πολέμου ως ιμπεριαλιστικού, ως πολέμου ανάμεσα σε δυο ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς για το μοίρασμα αγορών, εδαφών, σφαιρών επιρροής, ως ενός πολέμου που τις αιτίες του πρέπει να τις βρούμε σε όλη την οικονομική, διπλωματική ιστορία, σε όλο το εύρος των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων των προηγούμενων χρόνων, τότε μπορούμε να αποκαλύψουμε τα διάφορα «προσχήματα» είτε της επέμβασης της Ρωσίας είτε της δικαιολόγησης της κλιμακούμενης αντίδρασης από την πλευρά του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, της πολεμικής προετοιμασίας, της στροφής σε μέτρα στρατιωτικοποίησης της οικονομίας.

Ότι τα περί υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας, του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, της άμυνας ενός Δαυίδ απέναντι σε έναν Γολιάθ… δεν είναι μόνο υποκριτικά, αφού οι σημερινοί καταγγέλλοντες για παράδειγμα τη ρωσική εισβολή, μόνο τα τελευταία 30 χρόνια έχουν κάνει τα ίδια και χειρότερα σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν, Λιβύη, Σαχέλ και σε διάφορες άλλες γωνιές του πλανήτη, αλλά επικίνδυνα απατηλά για την εργατική τάξη και τον λαό, γιατί σκοπεύουν να τον στρατεύσουν κάτω από ξένες σημαίες, από τις σημαίες της αστικής τάξης, από τις σημαίες των ληστών για τη λεία της ληστείας, μιας ληστείας που πρώτα απ’ όλα πηγάζει από την ένταση της δικιάς του εκμετάλλευσης στο εσωτερικό της χώρας και σε συνθήκες ειρήνης και σε συνθήκες πολέμου.

Σήμερα, ο λαός δεν πρέπει να δεχτεί να πληρώσει τον πόλεμο! Δεν είναι δικό του χρέος! Να μη συμβιβαστεί με τον νέο αντιλαϊκό «κορσέ» και τα μέτρα που του ετοιμάζουν στο όνομα των έκτακτων αναγκών.

Μόνη λύση είναι η εργατική – λαϊκή οργάνωση για την αντεπίθεση. Δίνουμε τη μάχη, πρωτοστατούμε οι κομμουνιστές για την επιτυχία της απεργίας στις 6 του Απρίλη.

Η λαϊκή πάλη άμεσα να υποχρεώσει την όποια κυβέρνηση σε μέτρα υπεράσπισης του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια. Για κατάργηση φόρων στα καύσιμα και σε άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Για αυξήσεις των μισθών, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων του. Μέτρα προστασίας για τους συνταξιούχους και τους ανέργους.

Για να παρθούν μέτρα ενάντια στις συνέπειες από τις κυρώσεις στη Ρωσία, που θα υποστούν πρώτα απ’ όλα αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι.

Να αναδείξουμε τη δυνατότητα και την αναγκαιότητα αξιοποίησης του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πηγών (λιγνίτη, υδρογονανθράκων, γεωθερμίας, ΑΠΕ) με σκοπό τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών (μείωση ενεργειακής εξάρτησης, εξάλειψη ενεργειακής φτώχειας, προστασία περιβάλλοντος) στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας και του κεντρικού σχεδιασμού.

Ειδικά στην περιοχή μας είναι τραγικό η μοναδική μονάδα εξόρυξης πετρελαίου εδώ στον Πρίνο, στα πετρέλαια Καβάλας να παραμένει στην ουσία ανενεργή με απολυμένους εργάτες.

Για να δυναμώσει λοιπόν ο συνολικός αγώνας, για να πάψουν η Ενέργεια, τα τρόφιμα και η ίδια η εργατική δύναμη να αποτελούν «εμπορεύματα». Σε κάθε περιοχή και χώρο δουλειάς να οργανωθεί η πάλη, για να απεμπλακούμε εδώ και τώρα από αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο από όλες τις πλευρές.

Να σταματήσουν αμέσως η συμμετοχή και η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ή αλλού με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα. Να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας, που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου. Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Κανένας στρατευμένος, αξιωματικός ή υπαξιωματικός εκτός συνόρων. Να σταματήσει η αποστολή πολεμικών εφοδίων και μέσων από την Ελλάδα. Είναι πατριωτικό και διεθνιστικό μας καθήκον να μην αφήσουμε να χρησιμοποιούνται ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα, ως στρατιωτικά – πολεμικά προγεφυρώματα οποιουδήποτε.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμιά δουλειά εκτός συνόρων στο όνομα των δήθεν «συμμαχικών υποχρεώσεων». Έχουν καθήκον να υπερασπίζονται τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις διάφορες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με τον λαό πραγματικά στο τιμόνι της εξουσίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

16 − eleven =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας