31.5 C
Drama
Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚΚΕ ΤΕ Δράμας: Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Πανδημία Covid-19: Ο καπιταλισμός στη Δύση...

ΚΚΕ ΤΕ Δράμας: Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Πανδημία Covid-19: Ο καπιταλισμός στη Δύση του»

Δελτίο τύπου:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 20 Ιουλίου, η εκδήλωση της ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ για τη βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Πανδημία COVID-19: Ο καπιταλισμός στη Δύση του» του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») με ομιλητή τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Υπεύθυνο του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην αρχή, τον λόγο πήρε η Μαρία Μάλλη, Γραμματέας της ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Η σημερινή μας εκδήλωση εντάσσεται στην πολύμηνη δραστηριότητα που ανέπτυξε η Κομματική Οργάνωση Δράμας όλα αυτό το διάστημα της πανδημίας, με διάφορες κινητοποιήσεις, συναντήσεις με σωματεία υγειονομικών, περιοδείες βουλευτών και στελεχών του Κόμματος, παρεμβάσεις με ανακοινώσεις και ερωτήσεις στην Βουλή στην προσπάθεια ανάδειξης των μεγάλων ελλείψεων που υπήρχαν και συνεχίζουν δυστυχώς να υπάρχουν ακόμα στο γενικό Νοσοκομείο της Δράμας, στα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Ιδιαίτερο σημαντικό και παράλληλα ενθαρρυντικό στοιχείο αποτέλεσαν οι πολλές και μεγάλες κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν όλο αυτό το διάστημα από σωματεία και μαζικούς φορείς της πόλης για τα ζητήματα της υγείας, με μπροστάρηδες τους υγειονομικούς και τα σωματεία τους, αγώνες που αναπτύχθηκαν με σημαντική συμβολή των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών.

Επιβεβαιώνοντας το σύνθημα ότι «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Έπειτα, ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, σ. Γιώργος Σιδέρης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Οι πολιτικές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ έφτιαξαν το εμπορευματοποιημένο και σμπαραλιασμένο δημόσια σύστημα υγείας που δεν άντεξε στην πανδημία

«…Στην έκδοση μέσα από μία σειρά άρθρα της αποδεικνύουμε το εξής μέσα σε διάφορα άλλα: Ότι οι αντοχές των συστημάτων υγείας ξεπεράστηκαν επειδή τα υλικά πάνω στα οποία οικοδομούνταν ήταν σάπια, επειδή καθορίζονται με βάση το κέρδος και τις κάθε φορά αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας και των δημοσιονομικών στόχων που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις.

Όλοι γνωρίζουμε πως η πανδημία βρήκε το ΕΣΥ με τραγικές ελλείψεις, σοβαρά υποστελεχωμένο με πάνω από 30.000 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού και 6.000 κενές οργανικές θέσεις γιατρών, με σταδιακά και χρόνο με το χρόνο υποχρηματοδοτημένο, με 8 κλειστά νοσοκομεία την τελευταία δεκαετία και κυρίως με παντελή απουσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αφού εκατοντάδες πρωτοβάθμιες δομές έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν και υπάρχει μείωση σχεδόν του 50% του προσωπικού της από το 2009.

Οι γιατροί δημόσιας υγείας και υγιεινής είναι 9.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έβαλε το δικό του «πετραδάκι» στη διάλυση και την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Δράμας. Διατήρησε τις συγχωνεύσεις κλινικών, με πιο χαρακτηριστική τη συγχώνευση των παθολογικών κλινικών, διαιώνισε την έλλειψη προσωπικού.

Τα χρόνια από το 2008 έως το 2020, με όλες τις κυβερνήσεις και όλους τους πιθανούς συνδυασμούς αποχώρησαν 250 υγειονομικοί από το νοσοκομείο και έγιναν ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, από τους 107 ειδικούς γιατρούς που προβλέπει το «κουτσουρεμένο» οργανόγραμμα, υπηρετούν 50 ειδικοί γιατροί και 14 επικουρικοί και ιδιαίτερα στην παθολογική κλινική από 11 που προβλέπει το οργανόγραμμα υπάρχουν μόνο 4.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την πολιτική υποχρηματοδότησης του δημόσιου τομέα Υγείας που αποτυπώθηκε στους μειωμένους προϋπολογισμούς του νοσοκομείου, όπου από 13.500.000 ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου πριν τα μνημόνια μειώθηκε σε 7.700.000 ευρώ.

Διέλυσε ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις των υγειονομικών, το 25% του προσωπικού είναι συμβασιούχοι, επικουρικοί και με προγράμματα του ΟΕΑΔ.

Δεν ικανοποίησε το αίτημα των υγειονομικών για ένταξη τους στα ΒΑΕ, συνέχισε την πολιτική περικοπής μισθών των υγειονομικών.

Η ΝΔ συνεχίζει σήμερα στην ίδια αντιλαϊκή ρότα. Πρόσφατα η κ. Γκάγκα απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων για άμεσες προσλήψεις στο ύψος των αναγκών, απάντησε προκλητικά υποδεικνύοντας στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να μη διεκδικούν παραπάνω από 11 θέσεις γιατρών υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση περιορίζεται από «μνημονιακές δεσμεύσεις» και «δημοσιονομικούς στόχους» για να τηρήσει το μέτρο της 1 πρόσληψης για κάθε 1 αποχώρηση.

Ούτε καν αυτή η αντιστοιχία εφαρμόζεται, καθώς οι περίπου 60 συνταξιοδοτήσεις προσωπικού που έχουν γίνει τα τελευταία 2 χρόνια δεν αναπληρώθηκαν ποτέ, ενώ οι 11 γιατροί που θα προσληφθούν δεν φτάνουν για να καλύψουν τις περίπου 40 συνταξιοδοτήσεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα σε γιατρούς, εργαζομένους και νοσηλευτές.

Να γιατί στη χώρα μας, το εργατικό-λαϊκό κίνημα με τη συμβολή του ΚΚΕ από την πρώτη μέρα αποδόμησε το επικίνδυνο και παραλυτικό αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ για «εθνική ενότητα», ότι «είμαστε όλοι μαζί», ότι «είναι κοινός ο εχθρός», προκειμένου να εξασφαλίσει σιγή «νεκροταφείου» ώστε να μη μιλάει κανείς για τον κίνδυνο από την εγκληματική πολιτική της.

Δεν της πέρασε, παρόλο που πολύτιμο συμπαραστάτη είχε το ΣΥΡΙΖΑ του «θα λογαριαστούμε μετά», της «εθνικής συνεννόησης», του «πολιτικού μορατόριουμ», «των υπουργών κοινής αποδοχής» με λίγα λόγια της κοινής στρατηγικής που έχουν στον τομέα της Υγείας»,

Η ολοκληρωμένη θέση του ΚΚΕ για τον εμβολιασμό προστατεύει την υγεία και τα δικαιώματα των υγειονομικών

«…Σε άλλα άρθρα της έκδοσης αναλύεται πως χρησιμοποιήθηκε το εμβόλιο για να μετατοπιστεί η συζήτηση, η διαίρεση των εργαζομένων.

Η μία πλευρά αφορά το ότι στη χώρα μας οι περιοχές με μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων είναι οι λαϊκές γειτονιές, οι κάτοικοι χαμηλού οικονομικού επιπέδου και μόρφωσης. Την ίδια ώρα σε αυτές τις περιοχές βρίσκουμε κάποια από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και είναι ισχυρότερη η παρέμβαση των αντιεμβολιαστικών ομάδων.

Ακριβώς για αυτό το λόγο οι αντιεμβολιαστικές κινήσεις αν δεν υπήρχαν, θα έπρεπε να δημιουργηθούν, αφού αποτελούν ένα από τα καλύτερα αναχώματα στη ριζοσπαστικοποίηση της σκέψης, πραγματική τροχοπέδη για την ταξική ερμηνεία των επιπτώσεων της πανδημίας, ιδανικό άλλοθι για το “έγκλημα” όλων των αστικών κυβερνήσεων εις βάρος της υγείας των φτωχών ανθρώπων.

Η άλλη που συμπληρώνει την πρώτη είναι πως ο απαραίτητος εμβολιασμός μετατράπηκε και μετατρέπεται σε εργαλείο για να μεταφερθούν οι κυβερνητικές ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας και την υποστελέχωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στις πλάτες των εργαζομένων, αλλά και για να «τρέξουν» πιο γρήγορα τα σχέδιά της για το «νέο ΕΣΥ».

Έτσι προσθέτει κι άλλα εμπόδια στην προστασία της υγείας του λαού με το πέταγμα εκατοντάδων υγειονομικών έξω από τα, ήδη, υποστελεχωμένα νοσοκομεία της χώρας.

Δεν είναι μόνο ορατός ο κίνδυνος να αναστείλουν τη λειτουργία τους κλινικές, εξειδικευμένα ιατρεία και άλλες υπηρεσίες των νοσοκομείων και κλινικές να συγχωνευτούν αλλά μια πραγματικότητα, όπως διαπιστώνεται και για το Νοσοκομείο της Δράμας μέσα από τις αγωνιώδεις δηλώσεις τόσο της προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών όσο και από τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων.

Η εξέλιξη αυτή στερεί από το λαό της περιοχής την αναγκαία περίθαλψη καθώς ασθενείς παραμένουν σχεδόν αποκλεισμένοι από τις διαγνώσεις και τις θεραπείες. Στο Γ.Ν. Δράμας τέθηκαν σε αναστολή 96 από τους 640 εργαζόμενους, μεταξύ αυτών 4 γιατροί, 4 βοηθοί ακτινολόγοι και μικροβιολόγοι, 52 νοσηλευτές, 10 από τους 19 τραυματιοφορείς ποσοστό 52,6%, 2 από τους 4 μαγείρους, καθώς και διοικητικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τις τεχνικές υπηρεσίες.

Το ΚΚΕ μαζί με την ολοκληρωμένη θέση του για τον εμβολιασμό έχει κάνει 2 ερωτήσεις στη Βουλή και μία στην Ευρωβουλή για το συγκεκριμένο θέμα μαζί με τον αγώνα που δίνει στα σωματεία για να μην χτυπηθεί η σταθερή και μόνιμη δουλειά, για να γυρίσουν πίσω στη δουλειά όλοι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

δύο × 5 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας