Πρόεδρος Αθλητικού Ομίλου Δράμας (ΑΟΔ)
«Η ύπαρξη σύγχρονων υποδομών για την κάλυψη των αναγκών των συλλόγων μας, είναι πρωταρχικής σημασίας και απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε να οραματιστούμε ένα ευοίωνο μέλλον για την ανάπτυξη των τμημάτων μας και την ανάδειξη νέων αθλητών σε υψηλό επίπεδο» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Δράμας Κωνσταντίνος Φρούσιος. Συγχαίρει την δημοτική αρχή που πέτυχε τη χρηματοδότηση του έργου, του Δημοτικού Σταδίου μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» με συνολικό προϋπολογισμό 5,9 εκ. Δηλώνει τέλος αισιόδοξος – παρά τις δυσκολίες, ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για τον στίβο, τόσο σε Πανελλήνιο, όσο και σε στενά τοπικό επίπεδο.
– Κύριε Φρούσιο, είστε πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Δράμας, ενός από τους πιο σημαντικούς συλλόγους κλασσικού Αθλητισμού στην πόλη της Δράμας με μεγάλες διακρίσεις και με μεγάλη κληρονομιά από τους προκατόχους σας, όπως ήταν και ο αείμνηστος πατέρας σας, κ. Αλέκος Φρούσιος….
– Πράγματι, ο Αθλητικός Όμιλος Δράμας είναι ο αρχαιότερος σύλλογος κλασσικού αθλητισμού της πόλης μας, με τις μεγαλύτερες επιτυχίες απ’ όλους. Στα πρώτα χρόνια ύπαρξής του και από ιδρύσεώς του το 1964 από τον αείμνηστο δάσκαλο και πατέρα μου συνάμα, έφτασε να είναι ο 1ος επαρχιακός σύλλογος στην Ελλάδα και φόβητρο των παραδοσιακά μεγάλων δυνάμεων της Αθήνας. Οι πρωταθλητές αμέτρητοι και πολλοί από αυτούς στη συνέχεια προπονητές οι ίδιοι στο σύλλογο, που τους ανέδειξε. Με βασικές αρχές την εθελοντική εργασία των μελών του, την εξωστρέφεια, την κοινή λογική και τη διαφάνεια μπορέσαμε να κάνουμε βήματα προόδου.
Ο αθλητισμός, ως ατομική και συλλογική δραστηριότητα, πάντοτε ασκούσε και συνεχίζει να ασκεί σημαντικότατη επιρροή στην κοινωνία. Κι αυτό συμβαίνει διότι, αφενός παραπέμπει στην ποιότητα ζωής των κοινωνιών κι αφετέρου αποτελεί ο ίδιος, έναν πολύ έγκυρο δείκτη της. Η σκέψη αυτή είναι τόσο διαδεδομένη στις προηγμένες χώρες του πλανήτη μας, ώστε περίπου με αξιωματικό τρόπο η αναφορά στον αθλητισμό, αφενός να δηλώνει ευθέως την επωφελή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και τη θετική του συμβολή στην υγεία, την παιδεία και την αρμονική συμβίωση κι αφετέρου να υπαινίσσεται διεργασίες, που απομακρύνουν τον ατομικισμό, την κοινωνική απομόνωση και τους τεχνητούς παραδείσους των ναρκωτικών. Ο αθλητισμός γενικότερα είναι διέξοδος ζωής για τους νέους και τις νέες μας, γεμάτη νόημα, σκοπό και υγεία πάνω από όλα.
«H ύπαρξη σύγχρονων υποδομών για την κάλυψη των αναγκών των συλλόγων μας, είναι πρωταρχικής σημασίας»
– Πόσο εύκολο είναι να καταφέρει ένας σύλλογος να αναδείξει νέους μεγάλους αθλητές, σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο, με συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις;
– Ο στίβος είναι ο πραγματικός βασιλιάς των σπορ! Περιλαμβάνει πληθώρα αγωνισμάτων και μπορεί να βρει ο καθένας το αγώνισμα, που του ταιριάζει και με το οποίο θα ήθελε να ασχοληθεί. Η προτεραιότητά μας είναι κατ’ αρχάς να ασχοληθούν τα παιδιά και οι νέοι με τον αθλητισμό. Να μάθουν να ζουν μέσα στα κουλουάρ του στίβου, να αναπτύξουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους, να κοινωνικοποιηθούν και ταυτόχρονα να μάθουν να συνεργάζονται, να σέβονται και να πειθαρχούν. Από την ανάπτυξη του αθλητισμού θα προκύψει ο πρωταθλητισμός. Κατά την άποψή μου βέβαια, ο κλασσικός αθλητισμός είναι από τα δυσκολότερα αθλήματα, που υπάρχουν και αναφέρομαι στον πρωταθλητισμό. Δε δικαιολογούνται απουσίες, όπως γίνεται σε άλλα αθλήματα. Είναι μοναχικό άθλημα και τους χειμερινούς μήνες περιλαμβάνει προετοιμασίες σε ανώμαλες επιφάνειες, οι οποίες επιβαρύνουν επιπλέον τους πρωταθλητές μας.
Προσωπικά βέβαια είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Θέλω να πιστεύω πώς ο στίβος θα ανεβαίνει. Παρά τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες, παρά την πανδημία και τα προβλήματα είμαι – θα έλεγα – βέβαιος ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για τον στίβο, τόσο σε Πανελλήνιο, όσο και σε στενά τοπικό επίπεδο. Τα φυτώρια και των τριών συλλόγων κλασσικού αθλητισμού μας δίνουν πολύ θετικά μηνύματα για το μέλλον, ενώ και οι αθλητές και αθλήτριές μας χρόνο με το χρόνο προοδεύουν και πρωτεύουν, σε όλους τους αγώνες, που λαμβάνουν μέρος. Ο τόπος μας άλλωστε έχει μεγάλη ιστορία σε ανάδειξη πρωταθλητών, οι οποίοι διέπρεψαν και συνεχίζουν να διαπρέπουν σε παγκόσμιο επίπεδο, με τελευταίο μεγάλο τον Κώστα Δουβαλίδη.
«Η Δράμα αποκτά σύγχρονες και λειτουργικές αθλητικές εγκαταστάσεις»
– Όσον αφορά τις υποδομές που χρησιμοποιείτε για την ανάπτυξη του κλασσικού αθλητισμού και κυρίως τις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σταδίου Δράμας «Αλέκος Φρούσιος», πώς θα σχολιάζατε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί;
– Οι ανάγκες του συλλόγου μας όπως και των υπολοίπων συλλόγων κλασσικού αθλητισμού στην πόλη μας, έχουν να κάνουν με την ποιότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούμε, καθώς αυτές που υφίστανται στο Δημοτικό Στάδιο είναι κατασκευασμένες εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, με τη φθορά από το πέρασμα του χρόνου πλέον να τις καθιστά ακατάλληλες.
Καταρχήν μην ξεχνάμε ότι τους χειμερινούς μήνες, οι αθλητές και αθλήτριές μας είναι απολύτως εκτεθειμένοι στις ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που επικρατούν στην περιοχή μας, μην έχοντας κλειστούς χώρους εκγύμνασης!
Για να γίνω κατανοητός, παλαιότερα υπήρχε η δυνατότητα να γυμνάζονται κάτωθι των κερκίδων του σταδίου, όπου υπήρχαν υποτυπώδεις χώροι εκγύμνασης. Εδώ και αρκετά χρόνια όμως, ένα μεγάλο μέρος των κερκίδων, οι οποίες παρεμπίπτοντος κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ‘30, ξεπερνώντας κατά πολύ τη διάρκεια ζωής των υλικών κατασκευής των, κατέστη στατικά ανεπαρκές, με συνέπεια την ορθή απαγόρευση χρήσης του.
Και σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί άλλο ένα τροχοπέδη για τους αθλητές μας, αυτό της κατασκευής του έργου αντικατάστασης του ελαστικού τάπητα, ο οποίος βέβαια είναι απαραίτητος για όλους μας και ορθώς πραγματοποιείται. Το έργο λοιπόν, ενώ όλοι το δεχθήκαμε με ιδιαίτερη ανακούφιση, έμελλε να αποτελέσει ένα πρόσκαιρο επιπλέον πρόβλημα. Ο αγωνιστικός χώρος αποκλείστηκε με ευθύνη του αναδόχου, ως όφειλε να κάνει και έκτοτε οι αθλητές μας ξενιτεύονται σε όμορους νομούς, γιατί το μοναδικό στάδιο του νομού μας με ελαστικό τάπητα είναι αυτό του Νευροκοπίου, το οποίο απέχει 42χλμ. Οι καθυστερήσεις, που παρουσιάστηκαν κατά την εκτέλεση του έργου, μου προξένησαν το ενδιαφέρον για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Λόγω της ιδιότητάς μου ως πολιτικού μηχανικού και εργολάβου δημοσίων έργων, κατανοώ τις αντικειμενικές δυσκολίες, που παρουσιάστηκαν στην εξέλιξη του έργου, καθώς η Δημοτική Αρχή και πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, έχει μικρό περιθώριο ελιγμών βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας για τα δημόσια έργα. Τα μέτρα πίεσης προς τον ανάδοχο, που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου είναι ελάχιστα, πόσω δε μάλλον από τη στιγμή, που δεν υπήρχε άλλος συμμετέχων στον διαγωνισμό. Οποιαδήποτε προσπάθεια να κηρυχτεί έκπτωτος, θα όξυνε το πρόβλημα και θα επέφερε νέες μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου. Θα ακολουθούσε σειρά ενστάσεων, η εκδίκαση των οποίων είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα, με κίνδυνο επαναδημοπράτησής του, ακόμη και με απώλεια της ίδιας της χρηματοδότησης αυτού.
«Το Δημοτικό Στάδιο πλέον θα λειτουργήσει ως θερμοκοιτίδα νέων μεγάλων αθλητών στην πόλη μας»
– Τι βλέπετε για το παρόν και το μέλλον του στίβου στην πόλη της Δράμας;
– Όπως προανέφερα, η ύπαρξη σύγχρονων υποδομών για την κάλυψη των αναγκών των συλλόγων μας, είναι πρωταρχικής σημασίας και απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε να οραματιστούμε ένα ευοίωνο μέλλον για την ανάπτυξη των τμημάτων μας και την ανάδειξη νέων αθλητών σε υψηλό επίπεδο, διεθνούς εμβέλειας. Για πρώτη φορά έπειτα από πάρα πολλά χρόνια, υπάρχουν δείγματα γραφής προς αυτήν την κατεύθυνση. Έπειτα από συναντήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα με την παρούσα δημοτική αρχή με όλους τους συλλόγους κλασσικού αθλητισμού της πόλης, διατυπώθηκαν οι ανάγκες μας για την ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών, οι οποίες θα θέσουν τις βάσεις για την εξέλιξη του στίβου σε υψηλότερο επίπεδο. Είχε γίνει ήδη το πρώτο βήμα με την εύρεση χρηματοδότησης για την αντικατάσταση του ελαστικού τάπητα, έργο που υλοποιείται όπως προανέφερα, με τις όποιες δυσκολίες. Παράλληλα προωθούνταν και η σύνταξη μελέτης για την κατασκευή νέων κερκίδων προς άρση της επικινδυνότητας των υφισταμένων. Στην πορεία εκδήλωσε το ενδιαφέρον του ο κ. Θεοδωρίδης Άρης – μέγας ευεργέτης της πόλης μας – για την δωρεά της μελέτης των νέων κερκίδων, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για αυτή την προσφορά, εκ μέρους όλων των συλλόγων κλασσικού αθλητισμού και όχι μόνο, μιας και το δημοτικό στάδιο φιλοξενεί τόσο τους Δραμινούς πολίτες, αλλά και τους φιλάθλους του ιστορικού επίσης Πανδραμαϊκού. Κατά την έναρξη της διαδικασίας αυτής, τέθηκαν όλες οι ανάγκες των συλλόγων μας στη δημοτική αρχή και τους τεχνικούς της συμβούλους, ώστε να συμπεριληφθούν στη μελέτη και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή σύγχρονες και λειτουργικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι ανάγκες αυτές περιελάμβαναν έναν κλειστό διάδρομο στίβου με ελαστικό τάπητα άνω των 100 μέτρων και την ύπαρξη κλειστού χώρου για την εκγύμναση των αθλητών διαφόρων αγωνισμάτων (όπως τα άλματα επί κοντώ, εις μήκος, τριπλούν, εις ύψος κλπ), με στόχο να υπάρχουν ιδανικές συνθήκες προπόνησης και κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Με μεγάλη μας χαρά είδαμε να υπάρχει στην οριστική μελέτη, ένας πολυχώρος αθλητισμού, που περιλαμβάνει όλα τα ανωτέρω, με ένα αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο σπάνια συναντάς σε επαρχιακές πόλεις.
Πρόσφατα μάλιστα έγινε γνωστό ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή πέτυχε τη χρηματοδότηση του έργου, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» με συνολικό προϋπολογισμό 5,9 εκ. Ευρώ, γεγονός που μας αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους και προσωπικά χαιρετίζω με περίσσεια ικανοποίηση.
Συγχαίρουμε τη Δημοτική αρχή για αυτήν τους την επιτυχία και ναι έπειτα από πολλά χρόνια μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα πολύ καλύτερο μέλλον για τον κλασσικό αθλητισμό στην πόλη μας.
Είμαστε βέβαιοι ότι με την υλοποίηση όλων των ανωτέρω το Δημοτικό Στάδιο πλέον θα λειτουργήσει ως θερμοκοιτίδα νέων μεγάλων αθλητών στην πόλη μας, που θα μας φέρουν επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο.
– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Πρέπει να κοιτάζουμε στο άμεσο μέλλον, όταν όλα θα έχουν υλοποιηθεί και να μη μεμψιμοιρούμε, ούτε να μηδενίζουμε τα πάντα. Να οραματιστούμε όλη την ευρύτερη περιοχή του ΔΗΓΑ, του νέου κολυμβητηρίου, του γηπέδου «Αβέρωφ», τα οποία θα συνδέονται αρμονικά με το Δημοτικό μας Στάδιο «Αλέκος Φρούσιος», μέσω ενός πνεύμονα ζωής, όπως είναι το αλσύλλιο.