7 C
Drama
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΚωνσταντίνος Καλαϊτζίδης

Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης

«Η παράταξη μας έχει αποδείξει ότι και τον τρόπο έχει και τη θέληση να κάνει τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος»

Αρχιτέκτονας Μηχανικός – Δημοτικός Σύμβουλος «Πόλη +Ζωή»

Ο Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης είναι από τους πολλά υποσχόμενους Δημοτικούς Συμβούλου του Δήμου Δράμας. Μορφωμένος, καταρτισμένος, με ήπιο και συναινετικό λόγο ανταποκρίνεται πλήρως στη θέση που του έδωσαν οι δραμινοί.
Διαπιστώνει ότι μετά από 8 χρόνια διοίκηση η Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των δραμινών, αφήνοντας πολλές ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες, χαμηλό ρυθμό εκτέλεσης έργων, στασιμότητα και έλλειψη οράματος…
Δηλώνει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος με την παράταξη «Πόλη+Ζωή» ώστε να συνεχίσει την προσπάθεια του να αλλάξει αυτά που τον ενοχλούν και ο τόπος να προχωρήσει μπροστά…

– Κύριε Καλαιτζίδη, είμαστε 11 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές. Πως κρίνεται την έως τώρα θητεία της Δημοτικής Αρχής;
– Η νέα χρονιά που υποδεχόμαστε σε λίγες ημέρες θα είναι μια εκλογική χρονιά τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και στην αυτοδιοίκηση. Οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι πολλά και αυτό είναι που κάνει τις αποφάσεις που θα πάρει ο κόσμος ακόμα πιο σημαντικές. Μετά από 8 χρόνια διακυβέρνησης του Δήμου, δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των Δραμινών. Πολλές ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες, χαμηλός ρυθμός εκτέλεσης έργων, στασιμότητα και έλλειψη οράματος είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την διοίκηση του Δήμου.
Αυτό δεν είναι μια αντιπολιτευτική κορόνα, είναι κάτι που το διαπιστώνουν καθημερινά οι συνδημότες μας και γινόμαστε μάρτυρες των παραπόνων τους. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μία αλλαγή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η πρόσφατη ψήφιση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος, που φάνηκε καθαρά, πόσα ανεκτέλεστα έργα υπάρχουν και απλά ξαναγράφονται οι τίτλοι τους σε χαρτιά ξανά και ξανά κάθε χρόνο. Ο Δήμος μας δεν έχει την πολυτέλεια για τέτοιες αναβολές και καθυστερήσεις.

«Μετά από 8 χρόνια διακυβέρνησης του Δήμου, δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των Δραμινών»

– Αν κάνατε μια ιεράρχηση, ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν στον Δήμο της Δράμας;
– Η Δράμα είναι μια περιοχή που ενώ έχει κάποια μοναδικά πλεονεκτήματα δυστυχώς μένει στο περιθώριο. Οι υποδομές και το Περιβάλλον για εμένα είναι κορυφαίο ζήτημα που πρέπει να απασχολεί τον οποιοδήποτε ασχολείται με την αυτοδιοίκηση. Σκεφτείτε την υπεραξία που αποκτά ένας τόπος έχοντας αξιοποιήσει τόσο το δομημένο όσο και το φυσικό του περιβάλλον. Τα παραδείγματα γύρω μας είναι πολλά. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να δοθεί προώθηση και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου αλλά και στην αύξηση του τουρισμού, θέμα που καίει την περιοχή μας χρόνια τώρα. Άρα, μελέτες, έργα και δράσεις, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα για να κάνουμε την πόλη μας και τις κοινότητες μας, πιο φιλικές, πιο βιώσιμες, προσβάσιμες για όλους. Δεν είναι, όμως, μόνο τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος, προβλήματα καθημερινότητας, όπως η καθαριότητα ταλαιπωρούν τους συνδημότες μας και είναι αυτά που τον αφορούν άμεσα. Δεν νοείται μια σύγχρονη πόλη χωρίς να έχει λύσει αυτά τα απλά καθημερινά ζητήματα και μην ξεχνάμε πως οι συγκεκριμένες υπηρεσίες είναι ανταποδοτικές, δηλαδή πληρώνονται από τα δημοτικά τέλη.

– Ικανοποιημένος από την πορεία της παράταξης «Πόλη+Ζωή» στο Δημοτικό Συμβούλιο;
– Απόλυτα. Η παράταξη «Πόλη+Ζωή» έχει αποδείξει πως κρατάει διαχρονικά υπεύθυνη στάση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Να σας θυμίσω παρεμβάσεις και εισηγήσεις μας που έχουν ψηφιστεί ομόφωνα, όπως την μη αύξηση των δημοτικών τελών, τις τροποποιήσεις στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου κ.α. Η εμπειρία που έχουν τα στελέχη της παράταξης μας, μέσα και από τη διοίκηση της περιόδου ΄11-14 είναι πολύτιμη, αλλά πιο σημαντική είναι η θέληση και η διάθεση για δουλειά και το όραμα που υπάρχει για να βγει ο Δήμος μας από το αδιέξοδο.

– Η απλή αναλογική επιβάλλει τη συνεργασία. Υπάρχει τέτοιο κλίμα στις αποφάσεις που λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο;
– Οι τελευταίες δημοτικές εκλογές έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής, που στην πορεία βέβαια αλλοιώθηκε, καθώς εκχωρήθηκαν πολλές αρμοδιότητες του Δ.Σ. στην Οικονομική Επιτροπή. Η παράταξη μας πιστεύει βαθιά στις συνεργασίες και αυτό το έκανε πράξη μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια της παρούσας δημοτικής περιόδου. Κατά γενική ομολογία, οι αποφάσεις του Δ.Σ. είναι ομόφωνες πλην κάποιων θεμάτων στα οποία βάση αρχής και αξιών θα διαφωνήσουμε.

«Στην Ονειρούπολη βρήκαμε πρόσφορο έδαφος συνεννόησης και συνεργασίας. Κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια»

– Ως μέλος της διαπαραταξιακής επιτροπής συμβάλατε στην διοργάνωση της «Ονειρούπολης»…
– Πράγματι, εκπροσώπησα την παράταξη «Πόλη+Ζωή» στην Οργανωτική -Διαπαραταξιακή επιτροπή για την φετινή Ονειρούπολη, με συμμετοχή φυσικά και φορέων της πόλης. Η συνεργασία των μελών κινήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και πολλές από τις ιδέες τις οποίες καταθέσαμε έγιναν αποδεκτές και υιοθετήθηκαν. Μας ενδιαφέρει η Ονειρούπολη να μεγαλώνει κάθε χρόνο και να δυναμώνει ακόμα περισσότερο και αυτός είναι και ο λόγος που συμμετείχαμε, καθώς βρήκαμε πρόσφορο έδαφος συνεννόησης και συνεργασίας. Κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Πιστεύουμε πολύ στην εκδήλωση και έχουμε το όραμα να την μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο ως δημοτική αρχή.

– Και τώρα ένας νέος εκλογικός νόμος που δυσκολεύει την συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Εσείς θα είστε πάλι υποψήφιος;
– Το 2019 ξεκίνησα μία προσπάθεια να συμμετέχω πιο ενεργά ώστε όλα αυτά που με ενοχλούν γύρω μου, να αλλάξουν. Θα ήταν λάθος απέναντι στις αρχές και στις αξίες μου να κάνω πίσω. Νιώθω πως έχω να προσφέρω στην πόλη, το θεωρώ χρέος μου. Θα είμαι υποψήφιος εκ νέου με την παράταξη «Πόλη+Ζωή» και υπ. Δήμαρχο τον Κυριάκο Χαρακίδη. Όσο για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων θα είναι πράγματι μία πρόκληση για όλους. Έχω την σιγουριά και με τα μέχρι τώρα δεδομένα πως το ψηφοδέλτιο μας θα είναι πολύ δυναμικό με ανθρώπους από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά με κοινό σκοπό. Να ξαναχτίσουμε μια Δράμα όπως την θέλουμε και την ονειρευόμαστε.

«Το 2019 ξεκίνησα μία προσπάθεια να συμμετέχω πιο ενεργά ώστε όλα αυτά που με ενοχλούν γύρω μου, να αλλάξουν. Θα ήταν λάθος απέναντι στις αρχές και στις αξίες μου να κάνω πίσω»

– Ποιες οι προτεραιότητες της παράταξής σας για τον Δήμο Δράμας;
– Επιγραμματικά θα σας αναφέρω: Ποιότητα ζωής, εμβληματικά έργα, κυνήγι χρηματοδοτήσεων, εκτέλεση του οράματος μας για τον Δήμο. Ποιο είναι αυτό; Ένας Δήμος με σύγχρονες υποδομές, φιλικός προς τον πολίτη, πιο πράσινος, πιο έξυπνος, πιο ψηφιακός. Δεν μπορούν φυσικά να αλλάξουν όλα από τη μία μέρα στην άλλη. Έχοντας όμως ένα εφαρμόσιμο σχέδιο, τόσο σε άξονες υλοποίησης, όσο και σε χρονικό προγραμματισμό, θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα έργα που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας. Ανάδειξη ιστορικού κέντρου, επεμβάσεις σε εμβληματικούς δημόσιους χώρους της πόλης (Αγ. Βαρβάρα, Δημοτικός Κήπος), πεζοδρομήσεις, εκσυγχρονισμός του αστικού ιστού. Και στις κοινότητες μας, ασφαλές οδικό δίκτυο, βελτιώσεις των κοινόχρηστων χώρων.

«Νιώθω πως έχω να προσφέρω στην πόλη, το θεωρώ χρέος μου. Θα είμαι υποψήφιος εκ νέου με την παράταξη Πόλη+Ζωή»

– Ποιο το διακύβευμα των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών; Ποιος ο προγραμματισμός σας το επόμενο διάστημα;
– Στις επόμενες εκλογές θα τεθεί ένα σημαντικό δίλλημα για το μέλλον της Δράμας. Στασιμότητα ή Ανάπτυξη; Θα κληθούμε να πάρουμε την απόφαση για το μέλλον της πόλης και του δήμου μας για τα επόμενα χρόνια. Δεν πρέπει να το παίρνουμε αψήφιστα ούτε να επαναπαυόμαστε. Η παράταξη μας έχει αποδείξει ότι και τον τρόπο έχει και τη θέληση να κάνει τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος. Ο προγραμματισμός μας το επόμενο διάστημα θα έχει να κάνει με την σύνταξη του προγράμματος μας σε έργα και σε δράσεις, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, κάνοντας άνοιγμα σε φορείς της πόλης μας για κατάθεση και των δικών τους ιδεών και προτάσεων.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Θα ήθελα να ευχηθώ στους συνδημότες μου να έχουν μια χρονιά γεμάτη υγεία, αγάπη και δημιουργικότητα και να τους φέρει ο νέος χρόνος όλα όσα επιθυμούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ένα + ten =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας