7.6 C
Drama
Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Κωνσταντίνος Κοτσάνης

Ο Δραµινός διαιτητής, ένας από τους 23 της Super League

Επιχειρηματίας / Διαιτητής Ποδοσφαίρου Super League

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

Η νέα ποδοσφαιρική σεζόν επεφύλαξε μια σημαντική διάκριση για την Δράμα, καθώς ο νομός μας απέκτησε ξανά διαιτητική εκπροσώπηση στην Super League (Α΄ Εθνική κατηγορία).
Ο δραμινός διαιτητής Κωνσταντίνος Κοτσάνης συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 23 διαιτητών που καλούνται να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο της επιτυχούς διεξαγωγής του πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής κατηγορίας.

«Η διαιτησία είναι µια πολύ ιδιαίτερη έως και µοναδική δραστηριότητα. Μέσα σε αυτήν συνδυάζονται µε έναν πολύ δηµιουργικό τρόπο ο αθλητισµός και η δικαιοσύνη»

– Στην Super League φέτος κ. Κοτσάνη! Στο ξεκίνημα της καριέρας σας πιστεύατε ότι θα φτάνατε τόσο ψηλά στο χώρο της διαιτησίας; Πως νοιώσατε όταν η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της Ε.Π.Ο. ανακοίνωσε ανάμεσα στους 23 διαιτητές που θα διευθύνουν τα παιχνίδια του πρωταθλήματος της περιόδου 2018-2019 και εσάς;
– Μεγάλη χαρά, όπως είναι φυσικό! Βέβαια, ο ενθουσιασμός και η χαρά συνοδεύονταν από ένα συναίσθημα μεγαλύτερης ευθύνης, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε ένα τέτοιο βήμα αποτελεί και μια μεγάλη πρόκληση. Κυρίως όμως ένιωσα ικανοποίηση για την ανταμοιβή της σκληρής δουλειάς τόσων ετών.

– Πόσα χρόνια ασχολείστε με την διαιτησία;
– Ασχολούμαι από την ηλικία των 17 ετών. Παρά το νεαρό της ηλικίας μου μετράω ήδη 16 χρόνια διαιτητικής εμπειρίας. Πιο συγκεκριμένα, έκανα το ξεκίνημα μου το 2003 στην ηλικία των 17ετών, στα τοπικά πρωταθλήματα του νομού μας, αλλά πολύ γρήγορα, το 2006 αξιολογήθηκα στη Δ΄ Εθνική κατηγορία.
Από το 2009 έως το 2013 υπήρξα διαιτητής της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας και από το 2013 μέχρι και την περασμένη χρονιά διαιτήτευσα στην Football League.

– Είχατε παίξει ποδόσφαιρο σαν αθλητής;
– Και βέβαια! Ξεκίνησα το ποδόσφαιρο από μικρή ηλικία έξι ετών στις ακαδημίες της Δόξας Δράμα και ως τα 17 μου έπαιξα ποδόσφαιρο. Μάλιστα είχα την τύχη να είμαι μέλος και της μικτής ομάδας του νομού μας.

– Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε να γίνεται διαιτητής;
– Η αγάπη μου για τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο φυσικά!

«Με την ανακοίνωση πως θα διευθύνω παιχνίδια της Super League ένοιωσα ενθουσιασµό και χαρά που συνοδεύονταν από ένα συναίσθηµα µεγάλης ευθύνης»

– Τι είναι η διαιτησία για εσάς;
– Νομίζω ότι η διαιτησία είναι μια πολύ ιδιαίτερη έως και μοναδική δραστηριότητα. Μέσα σε αυτήν συνδυάζονται με έναν πολύ δημιουργικό τρόπο ο αθλητισμός, δηλαδή η ολοκληρωμένη σχέση με το σώμα μας, και η δικαιοσύνη, η οποία δηλώνεται εν προκειμένω με την ικανότητα να κρίνουμε και να εφαρμόζουμε νόμους και κανονισμούς. Η διαιτησία ως δραστηριότητα ευνοεί την ανάπτυξη αυτών των, εκ πρώτης όψης, ετερόκλητων στοιχείων.

– Τι στοιχεία πρέπει να έχει ένας διαιτητής;
– Χμ… Πέραν της άριστης φυσικής κατάστασης, η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον εφάμιλλη με αυτή των ποδοσφαιριστών, οι διαιτητές απαιτείται να συγκεντρώνουν μια πληθώρα άλλων στοιχείων που άπτονται τόσο της δυνατότητας να κρίνουν και να αποφασίζουν όσο και της ικανότητας να διαχειρίζονται συναισθηματικά ποικίλες καταστάσεις.
Για παράδειγμα η ταχύτητα σκέψης και δράσης σε συνδυασμό με την ορθοκρισία, δηλαδή με το να μπορείς να εφαρμόσεις τους κανονισμούς σε συγκεκριμένες περιστάσεις, πολλές φορές μάλιστα σε κλάσματα δευτερολέπτου, είναι θα έλεγα βασικά και απαραίτητα στοιχεία.
Όσον αφορά στο σκέλος της συναισθηματικής διαχείρισης νομίζω ότι η ψυχραιμία απέναντι σε απαιτητικές καταστάσεις καθώς και το θάρρος να αποφασίζεις είναι απαραίτητα συστατικά της ιδιοσυγκρασίας ενός διαιτητή.
Όπως καταλαβαίνετε, ο διαιτητής δεν είναι ευθυνόφοβος!

– Θα λέγαμε δηλαδή ότι ο διαιτητής πρέπει να έχει γερό στομάχι!
– Σίγουρα! Γιατί μην ξεχνάτε ότι ένας διαιτητής πέραν του άγχους που έχει να αντιμετωπίσει αναφορικά με την απόδοση του, άγχος που συχνά τον αποσπά και από άλλους τομείς της ζωής του, επαγγελματική, προσωπική, καλείται να παραμείνει ακατάβλητος από τις εξωτερικές συνθήκες, οι οποίες συχνά διαπνέονται από αρνητικότητα και προκατάληψη.

«Με ενθουσιάζει το αγωνιστικό πάθος των οµάδων! Και ειδικά όταν η χαρά του παιχνιδιού µεταφέρεται και στους θεατές. Θα έλεγα ότι είναι πολύ ωραία εικόνα να βλέπεις οικογένειες µε τα παιδιά τους να στηρίζουν µε ενθουσιασµό τις οµάδες και να δηµιουργείται ένα κλίµα γιορτής»

– Μια και αναφέραται την επαγγελματική και προσωπική ζωή θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Γνωρίζουμε ότι είστε ένας πολυπράγμων νέος άνθρωπος. Ως επιχειρηματίας που δραστηριοποιείτε μάλιστα σε πολλούς χώρους. Πως καταφέρνετε και εξισορροπείτε την επαγγελματική και την προσωπική σας ζωή με την καριέρα σας ως διαιτητής;
– Ομολογώ ότι αυτό δεν είναι κάτι εύκολο! Νομίζω όμως ότι αυτό που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχή έκβαση αυτής της εξισορρόπησης είναι η αγάπη που τρέφεις για αυτά με τα οποία καταπιάνεσαι!
Επίσης θα έλεγα ότι νιώθω αρκετά «εκπαιδευμένος» καθώς μεγάλωσα σε ένα οικογενειακό κλίμα που με ενθάρρυνε να ασχολούμαι με διάφορες δραστηριότητες και να τις συνδυάζω, για παράδειγμα το σχολείο με τον αθλητισμό, μετέπειτα τις σπουδές με την δουλειά κ.ο.κ.
Η βοήθεια της οικογένειας μου είναι απαραίτητη. Θα έλεγα ότι λειτουργούμε σαν ομάδα και αυτό μου δίνει τη δύναμη να συνεχίζω.

– Θυμάστε το πρώτο σας παιχνίδι ως διαιτητής;
– Φυσικά και το θυμάμαι! Ήταν ένα παιχνίδι παιδικών ομάδων την άνοιξη του 2003. Έβλεπα τον ενθουσιασμό στα πρόσωπα των μικρών ποδοσφαιριστών και των γονέων που παρακολουθούσαν τα παιδιά τους, και ένιωθα ότι συμμετείχα σε αυτό το κλίμα χαράς, έχοντας μάλιστα και έναν, κατά κάποιο τρόπο, παιδαγωγικό ρόλο.
Ένιωθα ότι συνέβαλα και εγώ στη χαρά που αντλούσαν τα παιδιά από το παιχνίδι και έτσι ένιωθα και εγώ χαρά και ικανοποίηση.

– Ποια είναι η καλύτερη στιγμή μέχρι τώρα στην καριέρα σας;
– Αναμφίβολα η στιγμή που αναρτήθηκε το όνομα μου στους πίνακες του φετινού πρωταθλήματος της Super League. Ένιωθα ότι η σκληρή δουλειά τόσων ετών ανταμείφτηκε.
Το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα και μοιράσθηκα αυτή τη χαρά με την οικογένεια μου η οποία με στήριξε όλα αυτά τα χρόνια. Το μόνο που με στεναχωρεί βαθιά, είναι η απουσία του πατέρα μου, τον οποίο έχασα πρόσφατα και δεν ήταν κοντά μας για να χαρεί αυτήν επιβράβευση.

– Τι σας ενθουσιάζει μέσα στο γήπεδο;
– Με ενθουσιάζει το αγωνιστικό πάθος των ομάδων! Και ειδικά όταν η χαρά του παιχνιδιού μεταφέρεται και στους θεατές. Θα έλεγα ότι είναι πολύ ωραία εικόνα να βλέπεις οικογένειες με τα παιδιά τους να στηρίζουν με ενθουσιασμό τις ομάδες και να δημιουργείται ένα κλίμα γιορτής.

– Τι χρειάζονται οι διαιτητές για να έχουν καλύτερη απόδοση;
– Θα έλεγα ότι αυτό που χρειάζεται σε ένα γενικότερο και καθολικότερο επίπεδο είναι μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας.
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να καταλάβουμε τον δύσκολο και σύνθετο ρόλο ενός διαιτητή. Ο διαιτητής είναι αθλητής και συνάμα δικαστής, ο οποίος καλείται να αποδώσει δικαιοσύνη και να αποφασίσει σε κλάσματα δευτερολέπτου. Μην ξεχνάμε όμως ότι ο διαιτητής είναι και άνθρωπος.

«Ο διαιτητής είναι αθλητής και συνάµα δικαστής, ο οποίος καλείται να αποδώσει δικαιοσύνη και να αποφασίσει σε κλάσµατα δευτερολέπτου. Μην ξεχνάµε όµως ότι ο διαιτητής είναι και άνθρωπος»

– Πόσο δύσκολο είναι να είναι κάποιος διαιτητής στην Ελλάδα;
– Δυστυχώς, η νοοτροπία που επικρατεί στο χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα στο χώρο του ποδοσφαίρου πολλές φορές δεν ευνοεί την ευδοκίμηση της διαιτησίας.
Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας η διαιτησία δεν είναι επάγγελμα. Όποιος ασχολείται με τη διαιτησία το κάνει πρώτα και κύρια από προσωπικό μεράκι και από την αγάπη του για το άθλημα του ποδοσφαίρου.
Οι πρωταγωνιστές είναι οι ποδοσφαιριστές, αλλά ο ρόλος του διαιτητή είναι αναγκαίος για την διεξαγωγή ενός αγώνα.
Όμως οι προκαταλήψεις και πολλές φορές η άδικη στοχοποίηση των διαιτητών βάζουν στο περιθώριο την ουσία του αθλήματος και τους πρωταγωνιστές του. Μέσα σε αυτό το φορτισμένο κλίμα καλούνται να ενεργήσουν οι διαιτητές με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η απρόσκοπτη εκτέλεση της αποστολής τους.
Είναι αναγκαίο ο αθλητισμός να ταυτιστεί με την παιδεία ή μάλλον να καταλάβουμε ότι ο αθλητισμός είναι μια ιδιαίτερη μορφή παιδείας προκειμένου όλοι μας να απολαμβάνουμε τη γιορτή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

– Τι συμβουλές θα δίνατε στους νέους διαιτητές;
– Να μην επηρεάζονται από αρνητικά σχόλια, να μαθαίνουν από τα λάθη τους, να βελτιώνονται συνεχώς, να συλλέγουν εμπειρίες και οι χαρές θα έρθουν και θα είναι πολύ μεγάλες.

– Τι έχετε κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια από τη διαιτησία;
– Το ποδόσφαιρο είναι παγκοσμίως το πιο δημοφιλές άθλημα. Μέσω της διαιτησίας είχα την τύχη να γνωρίσω πάρα πολλούς ανθρώπους και να κάνω πολλούς φίλους.
Επίσης μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω όλα τα χωριά της Δράμας, και πολλά μέρη της Ελλάδος, τα οποία ίσως να μην επισκεπτόμουν ποτέ.
Έπειτα, η ενασχόληση με τον αθλητισμό σε βοηθά να είσαι υγιής, να βάζεις στόχους και να προσπαθείς να τους πραγματοποιήσεις.

– Ποιος είναι ο επόμενος σας στόχος;
– Στόχος μου είναι να βελτιώνομαι συνεχώς και να απολαμβάνω το παιχνίδι!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας