Φιλόλογος – Ιδιοκτήτης Φροντιστηρίων «Πράξη και Θεωρία»
Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς
Ο Κωνσταντίνος Ντίνος φιλόλογος καθηγητής με μεγάλη εμπειρία στην εκπαίδευση δίνει το δικό του ιδιαίτερο και καινοτόμο στίγμα στο Ν. Δράμας υπό την στέγη του ονόματος «Πράξη και Θεωρία» με Φροντιστήριο, ΚΔΑΠ ΤΥΠΙΚΗΣ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ.
Επισημαίνει ότι χωρίς πτυχίο σήμερα είσαι ο «αναλφάβητος» της εποχής καθώς και ότι η ανεργία είναι σημαντικά μικρότερη στους νέους με πτυχία και ακόμη περισσότερο με μεταπτυχιακά.
Χαρακτηρίζει λάθος την ισοπέδωση της αξίας της ελληνικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, προτρέπει στους γονείς να επιλέγουν τα φροντιστήρια και όχι τα «μαύρα» ιδιαίτερα και νοιώθει μεγάλη ικανοποίηση με την αύξηση 440% των ωφελουμένων στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ.
ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ
– κ. Ντίνο ο βασικός τομέας της δραστηριότητας σας είναι τα φροντιστήρια Μ.Ε. καθώς η ειδικότητά σας είναι φιλόλογος. Πόσο σημαντικός παράγοντας είναι τελικά η εκπαίδευση στην σημερινή εποχή;
– Είχα την τύχη να διδάσκω σε εφήβους Β’ και Γ’ Λυκείου από το 2002 μέχρι και το 2017, σήμερα λόγω αυξημένων υποχρεώσεων δεν διδάσκω άλλο, ωστόσο είναι ανεκτίμητης αξίας η συναναστροφή μέσα από τη διαδικασία της μάθησης με αυτές τις τρυφερές ηλικίες και πολύ γοητευτικό να προσπαθείς να τους μεταδόσεις πέραν των τυποποιημένων γνώσεων και την αξία της εκπαίδευσης, της παιδείας, θα έλεγα πιο σωστά για τη ζωή τους.
Στη δική μας γενιά με ένα πτυχίο είχαμε σοβαρές πιθανότητες να απορροφηθούμε σε κάποια θέση εργασίας, σήμερα πιστεύω πως είναι απαιτητές και οι μεταπτυχιακές σπουδές και η συνεχόμενη κατάρτιση. Συχνά ακούμε ότι και με το πτυχίο δεν γίνεται κάτι και πως η ανεργία είναι δεδομένη, είναι πέρα ως πέρα λάθος, γιατί απαξιώνεται η αξία της εκπαίδευσης. Αν εξετάσουμε τα ποσοστά ανεργίας των πτυχιούχων και των μη πτυχιούχων θα δείτε ότι η ανεργία είναι σημαντικά μικρότερη στους νέους με πτυχία και ακόμη περισσότερο με μεταπτυχιακά. Επίσης είναι τεράστιο λάθος να ισοπεδώνουμε την αξία της ελληνικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αν δεν ήταν υψηλού επιπέδου δεν θα γινόταν τόσο ανάρπαστοι οι Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό, άρα για να απαντήσω, χωρίς πτυχίο σήμερα είσαι ο «αναλφάβητος» της εποχής.
«Τα φροντιστήρια είναι επιχειρήσεις που συμβάλλουν στις τοπικές οικονομίες, δημιουργούν θέσεις εργασίας, αποδίδουν εισφορές και φόρους, άρα σημασία έχει οι γονείς να επιλέγουν εμάς και όχι τα μαύρα ιδιαίτερα»
– Ποιες δομές περιλαμβάνει ο όμιλος Πράξη & Θεωρία που διευθύνετε;
– Δεν πρόκειται για όμιλο. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις με τρία διαφορετικά ΑΦΜ οι οποίες όμως είναι στενά συνεργαζόμενες και το κοινό σημείο είναι ότι έχω την τιμή να είμαι ο υπεύθυνος και στις τρεις. Πρόκειται λοιπόν για τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, τη σχολή πληροφορικής που στεγάζονται στην Γ. Παπανδρέου 29 και αποτελούν μια επιχείρηση, Κέντρα Δημιουργικής απασχόλησης παιδιών 5-12 που έχουν δύο δομές με την κεντρική στην Γ. Παπανδρέου 42 και το υποκατάστημα στην Προύσσης 26 και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με Αναπηρία που έχουν έδρα στην Ευξείνου Πόντου 93Α και υποκατάστημα στο 8ο χλμ. Δράμας-Καβάλας.
– Γιατί πρέπει να επιλέξει ένας γονιός το δικό σας φροντιστήριο και κέντρο ξένων γλωσσών, τι θεωρείτε ότι σας διαφοροποιεί;
– Οι Δραμινοί γονείς έχουν την τύχη να μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πάρα πολλά οργανωμένα φροντιστήρια. Στην πόλη δραστηριοποιούνται περισσότερα από 30 αδειοδοτημένα φροντιστήρια και αρκετά επίσης κέντρα ξένων γλωσσών. Εκείνο που προτείνω είναι οι γονείς να επιλέγουν οργανωμένες δομές. Είναι απαράδεκτο την εποχή της κρίσης να επιβραβεύουμε την μαύρη και αδήλωτη εργασία, τη διπλή εργασία και τη μαύρη οικονομία. Τα φροντιστήρια είναι επιχειρήσεις που συμβάλλουν στις τοπικές οικονομίες, δημιουργούν θέσεις εργασίας, αποδίδουν εισφορές και φόρους, άρα σημασία έχει οι γονείς να επιλέγουν εμάς και όχι τα μαύρα ιδιαίτερα και ακόμη καλύτερα να επιλέγουν το «Πράξη και Θεωρία» που λειτουργούμε σε ολιγομελή τμήματα με εξαιρετικά εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό και επίσης η παρουσία μας από το 2004 στην πόλη της Δράμας εγγυάται την ποιότητα των υπηρεσιών μας. Να πω ότι είμαστε και το φροντιστήριο με τα περισσότερα δικά του βιβλία, μόνο εγώ έχω συγγράψει 11 βιβλία-βοηθήματα για τους υποψηφίους των πανελληνίων.
«Είμαστε το φροντιστήριο με τα περισσότερα δικά του βιβλία, μόνο εγώ έχω συγγράψει 11 βιβλία-βοηθήματα για τους υποψηφίους των πανελληνίων»
– Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί ξένες γλώσσες;
– Αυτό είναι υποκειμενικό αλλά πιστεύω στην Γ’ ή Δ΄ δημοτικού είναι το καλύτερο.
– Το οικονομικό είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό κριτήριο για την απόφαση να ξεκινήσει κάποιος σε δομές εκπαίδευσης. Τι διευκολύνσεις παρέχει το «Πράξη & Θεωρεία» στους σπουδαστές του;
– Κατανοώντας την γενικότερη οικονομική δυσπραγία προσπαθούμε οι τιμές μας να είναι απολύτως προσιτές. Χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών μας με κάθε γονιό συζητούμε και διαμορφώνουμε εκείνο το πακέτο και τον τρόπο αποπληρωμής που τον εξυπηρετεί.
ΤΟ ΚΔΑΠ ΤΥΠΙΚΗΣ
– Η δραστηριότητα των ΚΔΑΠ σας έχει να κάνει με τυπικής ανάπτυξης παιδιά. Τι είναι τα ΚΔΑΠ – κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών;
– Τα ΚΔΑΠ είναι δομές που λειτουργούν δεκαετίες, άλλα μόλις το 2013 επετράπει στους ιδιώτες να ιδρύσουν τέτοιες δομές και έκτοτε οι εν λόγω επιχειρήσεις αυξάνονται διαρκώς. Πρόκειται για κέντρα που απασχολούν με όσο το δυνατό πιο δημιουργικό τρόπο παιδιά 5-12 προκειμένου οι γονείς να μπορούν να εργαστούν και απογευματινές ώρες που δεν λειτουργούν τα σχολεία, αλλά και να αναπτύξουν τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα τους.
Ωστόσο θεωρώ ότι δράσεις όπως το θεατρικό παιχνίδι, τα καλλιτεχνικά, ο χορός, η μουσική, η μελέτη και πολλές άλλες από μόνες τους αποτελούν λόγο για να εγγραφεί ένα παιδί στα ΚΔΑΠ. Πραγματικά γίνεται εξαιρετική δουλειά, το αποδεικνύει η ραγδαία αυξανόμενη ζήτησή τους από τους γονείς, οι αιτήσεις κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται.
Όπως οι παιδικοί σταθμοί δίνουν μια ελευθερία στους γονείς τις πρωινές ώρες και όχι μόνο στις πολύ μικρές ηλικίες, ακριβώς το ίδιο κάνουν και τα ΚΔΑΠ στις λίγο μεγαλύτερες, καλύπτουν μια κοινωνική ανάγκη σε μετασχολικές ώρες και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
– Θεωρείται ότι πρέπει να γίνεται μελέτη στα ΚΔΑΠ και ξένες γλώσσες;
– Ξένες γλώσσες μέχρι το επίπεδο Β1 ναι, για τα επόμενα επίπεδα υπάρχουν τα αδειοδοτημένα νομίμως λειτουργούντα κέντρα ξένων γλωσσών που έχουν επιφορτιστεί με αυτόν τον ρόλο. Μελέτη όμως γιατί όχι; Δεν υπάρχει φορέας που να κάνει μελέτη και να είναι αδειοδοτημένος από καμία βαθμίδα εκπαίδευσης, μάλιστα είναι ένα ερωτηματικό πως επιτρέπεται σε ένα κέντρο μελέτης που δεν αδειοδοτείται από πουθενά και δεν ελέγχεται από καμία εκπαιδευτική υπηρεσία, ούτε από τον ΕΟΠΠΕΠ και απλά δηλώνει έναν ΚΑΔ στην εφορία να κάνει μαθήματα και δεν επιτρέπεται στα φροντιστήρια Μέσης εκπαίδευσης που αποτελούν πυλώνα της εκπαίδευσης. Η μελέτη των παιδιών σε κοινωνίες όπως οι δικές μας που οι γονείς εργάζονται νυχθημερόν είναι ανάγκη και θεωρώ ότι πολύ σωστά τα ΚΔΑΠ παρέχουν και αυτή την υπηρεσία και θα είναι ευχής έργον να επιτραπεί και στα φροντιστήρια.
«Τα ΚΔΑΠ είναι κέντρα που απασχολούν με όσο το δυνατό πιο δημιουργικό τρόπο παιδιά 5-12 ετών προκειμένου οι γονείς να μπορούν να εργαστούν και απογευματινές ώρες που δεν λειτουργούν τα σχολεία»
– Γίνονται αποδεκτά τα voucher του ΕΣΠΑ στα ΚΔΑΠ;
– Οι δικές μας δομές λειτουργούν εξολοκλήρου με voucher, ωστόσο αν υπάρχουν κενές θέσεις μπορούν να καλυφθούν και με παιδιά εκτός voucher.
– Τα ΚΔΑΠ στην χώρα μας, λειτουργούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Πότε μπορεί κάποιος να αιτηθεί και ποια είναι τα κριτήρια επιλογής;
– Ναι, λειτουργούν με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αίτηση μπορεί να κάνει οποιαδήποτε μητέρα δεν είναι δημόσιος υπάλληλος (φέτος ίσως επιτραπούν και μητέρες δημίσιοι υπάλληλοι) και το οικογενειακό της εισόδημα δεν ξεπερνά τις 27.000€.
– Γίνονται όλες οι αιτήσεις δεκτές, πότε πρέπει να αιτηθεί η μητέρα;
– Πέρυσι έγιναν δεκτές όλες οι αιτήσεις που πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια της πρόσκλησης. Οι αιτήσεις υποβάλλονται κάθε χρόνο περίπου στα τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου, μπορούν όμως οι ενδιαφερόμενες να επικοινωνήσουν μαζί μας να αφήσουν στοιχεία και να τις ενημερώσουμε, όταν θα ανακοινωθεί η πρόσκληση της επόμενης χρονιάς.
– Τί μπορεί να περιλαμβάνει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων ενός ΚΔΑΠ;
– Σε καθημερινή βάση γίνεται μελέτη των σχολικών μαθημάτων και σε εβδομαδιαία βάση γίνεται πληροφορική, θεατρολογία, θεατρικό παιχνίδι, χορός, γυμναστική, παιχνίδια διάφορα επιτραπέζια και μη, ομαδικά και ατομικά, ενώ υπάρχουν και έκτακτες δράσεις με επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα, κινηματογράφους κτλ.
– Τι ηλικίες δέχονται τα ΚΔΑΠ και ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας;
– Λειτουργούμε σε δύο βάρδιες από τις 14:00 έως τις 18:00 και από τις 18:00 έως τις 22:00 σε πενθήμερη βάση και δεχόμαστε παιδιά από 5 έως 12 ετών.
– Ποιες ειδικότητες περιλαμβάνονται στις δομές ΚΔΑΠ τι προσωπικό απαιτείται;
– Είναι πολύ σημαντικό ότι οι συγκεκριμένες δομές συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας, εμείς απασχολούμε στα ΚΔΑΠ 13 άτομα, νηπιαγωγούς, θεατρολόγο, ψυχολόγο, δασκάλους, πληροφορικό και φυσικά διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.
ΤΟ ΚΔΑΠ ΜΕΑ
– Οι δομές των ΚΔΑΠ ΜΕΑ, είναι σχετικά πρόσφατες στη χώρα μας, πιστεύετε ότι συμβαδίζουν με αντίστοιχες δομές του εξωτερικού;
– Δεν είναι πρόσφατες λειτουργούν από το 2001, αλλά αναπτύχθηκαν κυρίως από το 2013 που ενεπλάκησαν και οι ιδιώτες στον συγκεκριμένο Θεσμό, μάλιστα η Δράμα έχει την τύχη πολλά χρόνια να λειτουργεί και μια εξαιρετική δομή από το Δήμο. Δεν γνωρίζω για αντίστοιχα προγράμματα στο εξωτερικό.
– Συμβάλλουν τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ στην κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία;
– Αν αναλογιστείτε ότι απασχολούνται συνολικά στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές περίπου 220 ΑμεΑ, αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα άτομα στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είχαν καμία διέξοδο στην κοινωνική ζωή και ούτε οι οικογένειές τους που είναι επιφορτισμένες με την 24ωρη φροντίδα τους. Με τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ δόθηκε στα ίδια τα παιδιά η δυνατότητα να κοινωνικοποιηθούν, να αλληλεπιδράσουν σε ομάδες και να έρθουν σε επαφή με το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.
Κάνουμε θεματικές εκδρομές, πηγαίνουμε μαζί με τα παιδιά στο σουπερ μάρκετ, στην πόλη για καφέ, σε εκδηλώσεις που είτε παρακολουθούμε ως θεατές είτε οργανώνουμε οι ίδιοι. Επιπλέον δόθηκε η δυνατότητα στους γονείς και στους συμπαραστάτες να έχουν προσωπικό χρόνο να διαθέσουν είτε στον εαυτό τους είτε στη δουλειά τους.
Αναλογιστείτε μόνο ότι από το 2016 που ξεκινήσαμε τετραπλασιάσαμε τους ωφελούμενους. Μία θεαματική αύξηση της συμμετοχής των ΑμεΑ, που μεταφράζεται σε σχεδόν μαζική αφύπνιση και κοινωνικοποίησή τους, αποδεικνύοντας τη σημασία του έργου που προσφέρουμε και πιστέψτε με ότι θα μεγαλώσει πολύ περισσότερο ο αριθμός.
– Υπάρχουν αποκλεισμοί σε σχέση με το βαθμό και το είδος της αναπηρίας;
– Σε εμάς όχι, σε καμία περίπτωση και εδώ θέλω να πω ότι οι εργαζόμενοι των δομών αυτών είναι μικροί ήρωες (μεγάλοι για μένα). Από την πρώτη μέρα λειτουργίας όσοι διαμορφώνουμε τον τρόπο λειτουργίας συμφωνήσαμε και το κάνουμε πράξη ότι δεν θα αποκλειστεί κανένα περιστατικό όσο βαρύ και αν είναι. Κάποια παιδιά δεν έχουν καμία λειτουργικότητα και αυτό μας στεναχωρεί αφάνταστα, όμως είναι η πραγματικότητα. Ωστόσο προσφέρουμε στους γονείς τους χρόνο και χώρο για τους εαυτούς τους κάτι που μας παρηγορεί. Επίσης συμφωνήσαμε ότι δεν θα αποκλειστεί κανένας λόγω απόστασης, γι’ αυτό και επενδύσαμε ένα πολύ μεγάλο ποσό σε δικά μας μέσα μεταφοράς και σήμερα παίρνουμε παιδιά από το δήμο Νευροκοπίου, το δήμο Αμφίπολης, το δήμο Παγγαίου, φτάνουμε μέχρι τη Χρυσούπολη Καβάλας, αντιλαμβάνεστε ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει «επιχειρηματικότητα» υπάρχει μόνο ανθρωπιά και αυτοθυσία των ανθρώπων που εργάζονται στα «Πράξη και Θεωρία Experts».
«Είναι τεράστιο λάθος να ισοπεδώνουμε την αξία της ελληνικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αν δεν ήταν υψηλού επιπέδου δεν θα γινόταν τόσο ανάρπαστοι οι Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό»
– Μια και μιλάμε για εργαζόμενους θέλετε να μας πείτε πόσους απασχολούν οι δομές στις οποίες είστε υπεύθυνος;
– Αγγίζουμε τους 80 εργαζόμενους και πιστεύω ότι σε έναν νομό με τα ποσοστά ανεργίας της Δράμας ο αριθμός αυτός είναι σημαντικός και μάλιστα όταν περισσότερες από τις μισές θέσεις είναι αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης και πρόκειται στη συντριπτική πλειοψηφία για επιστημονικό προσωπικό.
– Τι πιστεύετε ότι προσφέρει το ΚΔΑΠ – ΜΕΑ στους ωφελούμενους και γιατί διαφέρει από άλλες δομές;
– Το θέμα δεν είναι μόνο αν διαφέρει και αν προσφέρει κάτι περισσότερο, το θέμα είναι πρωτίστως ότι δεν υπάρχουν άλλες δομές. Η εναλλακτική των γονέων θα ήταν ο εγκλεισμός σε κάποιο ίδρυμα. Υπάρχουν και τα κέντρα διημέρευσης όχι όμως στο νομό μας ούτε στους περισσότερους επαρχιακούς νομούς. Σαφώς όμως θεωρώ ότι οι δράσεις και ο τρόπος λειτουργίας των ΚΔΑΠ, που δεν είναι στερεότυπος και κάθε βδομάδα το πρόγραμμα αλλάζει από τους ειδικούς επιστήμονες που διαθέτουμε, έχει τόση ποικιλία και εναλλαγές που δεν αφήνει τα άτομα που παρακολουθούν να βαρεθούν, σας καλώ στους χώρους μας να δείτε με πόση διάθεση έρχονται κάθε μέρα οι ωφελούμενοι, όπως επίσης από τους φακέλους στοχοθεσίας φαίνεται και το πόσο έχουν βελτιωθεί τα περισσότερα από τα παιδιά μας.
– Τι δράσεις πραγματοποιούνται στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ «Πράξη & Θεωρία Experts»;
– Στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρία «Πράξη & Θεωρία Experts», παρέχουμε καθημερινά την ευκαιρία σε άτομα με αναπηρία να δημιουργήσουν, να μάθουν, να ενταχθούν σε ομάδα. Αυτό επιτυγχάνεται με δράσεις εκπαίδευσης σχετικές με θέματα αυτοεξυπηρέτησης (διατροφή, καθαριότητα, υγιεινή) καθώς και με δραστηριότητες έκφρασης και ψυχαγωγίας, γλωσσικής ανάπτυξης και σωματικής αγωγής. Στα προγράμματά μας εντάσσονται και η κηπουρική με τη διατήρηση περιβολιού λαχανικών καθώς και η φροντίδα οπωροφόρων δέντρων με τη βοήθεια της Γεωπόνου που εργάζεται σε μας. Τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και άλογο δίνουν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τα ζώα καθώς και την ευκαιρία για ιπποθεραπεία. Τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρία δεν αποτελούν κέντρα παρέμβασης και διάγνωσης ωστόσο στα κέντρα μας απασχολούνται Ειδικοί Παιδαγωγοί, Ψυχολόγος, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Φυσιοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Μουσικός (πολλοί με μεταπτυχιακά), για να εξασφαλίσουμε μια διεπιστημονική προσέγγιση στις προσφερόμενες παροχές στους ωφελούμενούς και στις οικογένειές τους.
– Το κοινό πως αντιλαμβάνεται τη λειτουργία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ; Γνωρίζει για την ύπαρξη και το σκοπό του;
– Η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα χρόνια λειτουργίας μας ασχοληθήκαμε περισσότερο με την εσωτερική οργάνωση των δομών μας και την επίτευξη υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών. Αποτελεί όμως στόχο μας να φέρουμε σε αλληλεπίδραση με την κοινωνία τους ωφελουμένους μας και με το πέρασμα του χρόνου θα οργανώνουμε διαρκώς περισσότερες εξωστρεφείς δράσεις. Εδώ όμως θέλω να πω πως αποτελεί και προσωπικό μου στόχο και στοίχημα κάποια από τα παιδιά μας να τα εντάξουμε και στην τοπική αγορά εργασίας, γι’ αυτό καλώ τους επιχειρηματίες τις πόλης μας, του νομού μας να προσφέρουν θέσεις εργασίας σε αυτά τα υπέροχα παιδιά με τις ξεχωριστές δεξιότητες και εμείς θα αναλάβουμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά για τη θέση που θα προσφερθεί. Ειλικρινά υπάρχουν πολλές μεγάλες επιχειρήσεις στο νομό και τις καλώ να ανταποκριθούν στο κάλεσμα μου, ήδη μάλιστα υπάρχει μια επιχείρηση που ήρθε με δική της πρωτοβουλία (προς τιμήν της) και ζήτησε να της υποδείξουμε κάποιο άτομο για συγκεκριμένη θέση (δεν αναφέρω ποια, γιατί δεν έχω πάρει τέτοια άδεια), θα είναι επίτευγμα ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ και απόδειξη ότι τα άτομα αυτά μπορούν να σταθούν ισότιμα σε όλα η ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
– Πρόσφατα αναλάβατε Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών και Διευθυντών Ιδιωτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ τι σημαίνει αυτό για σας και ποιοι οι στόχοι σας;
– Πράγματι οι συνάδελφοί μου με τίμησαν με την ψήφο τους σε μια περίοδο που κρίνονται πάρα πολλά για το μέλλον των συγκεκριμένων δομών, ίσως αυτό να έγινε και λόγω της εμπειρίας που αποκτήσαμε αυτά τα χρόνια καθώς ήμασταν το δεύτερο στην Ελλάδα ιδιωτικό ΚΔΑΠ ΜΕΑ και το πρώτο στην περιφέρειά μας που ιδρύθηκε το 2016. Γνωρίζετε ότι λειτουργούν και καθίστανται βιώσιμες αυτές οι δομές χάρη στη λειτουργία του προγράμματος «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» που εκτελεί η Ε.Ε.Τ.Α.Α. και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 που λήγει του χρόνου.
Εύλογα λοιπόν οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι και οι χιλιάδες ωφελούμενοι του προγράμματος αγωνιούμε για το μέλλον. Οπότε αρχικός στόχος είναι να πιέσουμε από την πλευρά μας να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του προγράμματος καθώς δημιουργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας πανελλαδικά, ευνοείται η επιχειρηματικότητα και βρίσκουν διέξοδο δεκάδες χιλιάδες ωφελούμενες οικογένειες. Δεύτερος στόχος είναι η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου το οποίο είναι του 2001 και αντιλαμβάνεστε ότι είναι αναχρονιστικό, προκαλεί δε πολλές δυσλειτουργίες οι οποίες πρέπει να θεραπευτούν.
Επίσης καλώ τους φορείς των ΑΜΕΑ, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα να συνδράμουν σ αυτήν την κατεύθυνση καθώς και τους δημόσιους φορείς που εμπλέκονται, μας αφορά όλους ένα τόσο σημαντικό για την κοινωνία πρόγραμμα, άλλωστε η συνέχιση του προγράμματος αποτελεί και σημαντικό έσοδο για τους δήμους.
– Για το κλείσιμο θα θέλατε κάτι;
– Να ευχαριστήσω όσους μας εμπιστεύονται σε όποια από τις δομές μας, να τους διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να προσφέρουμε πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Θυμίζω ότι οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» για την επόμενη χρονιά ξεκινούν τις επόμενες μέρες, και είμαστε στη διάθεση όλων να προσφέρουμε πληροφορίες και οδηγίες.