Ο «κορμός» των μέτρων της καθημερινότητάς μας για την πρόσβαση στην εργασία και όλες τις δραστηριότητες θα ξεκινήσει να τίθεται προς συζήτηση από ειδικούς και κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας επανόδου στην κανονικότητα μέσα στην άνοιξη – εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίσουν να βρίσκονται σε πτωτική πορεία.
Γράφει η Μαρία-Νίκη Γεωργαντά
Οι περισσότεροι «οριζόντιοι» περιορισμοί έχουν ουσιαστικά καταργηθεί στην Ελλάδα. Η θέση της κυβέρνησης είναι η άρση όλων των περιορισμών για τους εμβολιασμένους το επόμενο διάστημα και οι ειδικοί σημειώνουν ότι σταδιακά θα έρθει «μπροστά» τόσο το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσο και η μείωση του δωρεάν προληπτικού τέστινγκ.
Ειδικά το τελευταίο αναμένεται να βρεθεί σήμερα στο «τραπέζι» της συζήτησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης των self tests στα σχολεία από δύο σε ένα, στο πλαίσιο της επιστροφής στην κανονικότητα.
Αλώστε, η άποψη των ειδικών, βάσει και των όσων είπε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», είναι ότι πολλά από τα υπάρχοντα μέτρα δεν έχουν τόσο νόημα και χρειάζονται αναθεώρηση.
Θέμα χρόνου όπως όλα δείχνουν είναι να αρχίσει να εξετάζεται και η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Άλλες χώρες έχουν ήδη δείξει το δρόμο ως προς αυτό.
Η Δανία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχώρησε στην άρση όλων των περιορισμών.
Ελάχιστα μέτρα παραμένουν σε ισχύ για την είσοδο στη χώρα, και αφορούν μόνο στους μη εμβολιασμένους επισκέπτες που φτάνουν στη Δανία από χώρα εκτός της ζώνης Σένγκεν.
Το Ισραήλ, επίσης, κατήργησε το «green pass» για την είσοδο σε ορισμένους δημόσιους χώρους, ενώ στο Σίδνεϋ και αλλού στην Αυστραλία θα επιτρέπεται η επίδειξη εμβολιαστικού πάσου μόνο σε χώρους υψηλού κινδύνου.
Η Γαλλία είναι ακόμη μια χώρα που πιθανόν τις επόμενες εβδομάδες προχωρήσει σε μεγαλύτερη άρση των περιορισμών, και κατάργηση των ψηφιακών πάσο. Σε μια αντίστοιχη κίνηση αναμένεται να προχωρήσει και η Αυστρία.
Στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τους Έλληνες επιστήμονες, ακόμη και εάν ξεκινήσει η συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν θα ληφθεί γρήγορα μια τέτοια απόφαση και θα απαιτηθεί χρόνος … ζυμώσεων, καθώς η επιδιώκεται ακόμη μεγαλύτερη πτώση των επιδημιολογικών δεικτών.
Εάν τέτοιο μέτρο, άλλωστε, θα σημάνει ουσιαστικά το τέλος των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους, κάτι για το οποίο δεν είναι έτοιμη η χώρα μας.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ότι δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για άρση των περιορισμών των ανεμβολίαστων.
Η επιδημιολογική εικόνα, πάντως, δείχνει μια ανακοπή της πτωτικής τάσης των κρουσμάτων. Η χθεσινή ημέρα με τα περισσότερα από 21.000 κρούσματα, ήταν μια έκπληξη μετά από ημέρες με 10.000-15.000 κρούσματα ημερησίως.
Λόγω του Σαββατοκύριακου και της αργίας της Καθαράς Δευτέρας, ο αριθμός αυτός ίσως δε δίνει την ακριβή εικόνα σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο, φαίνεται εδώ και περίπου μία εβδομάδα ότι η πτώση των κρουσμάτων έχει σταματήσει, πιθανόν λόγω χαλάρωσης των πολιτών.
Οι «σκληροί» δείκτες όμως συνεχίζουν να συρρικνώνονται.