Πρόεδρος σωµατείου ΑµΕΑ Ν. Δράµας
«Κάθε άνθρωπος είναι εν δυνάµει άτοµο µε αναπηρία, είτε προσωρινή είτε µόνιµη.
Όταν µας έρθει µια αναπηρία ή χρόνια πάθηση, θα πρέπει να την αγαπήσουµε, διότι πιστεύω ότι έρχεται για κάποιο λόγο που θα παίξει ρόλο στην εξέλιξη της ζωής µας, ίσως για να γίνουµε καλύτεροι άνθρωποι ίσως για να εκτιµήσουµε τη ζωή» τονίζει ο Πρόεδρος του Σωµατείου ΑµεΑ Ν. Δράµας Κώστας Αποστολίδης.
Αναφέρθηκε σε στόχους, δράσεις και προτεραιότητες του Σωµατείου ΑµεΑ Ν. Δράµας που ιδρύθηκε το 2010 και έχει ως σκοπό την οργάνωση, την ενηµέρωση και τη συµπαράσταση των ατόµων µε αναπηρία, χρόνιων πασχόντων και των οικογενειών τους, που κατοικούν στη Π.Ε Δράµας.
Τέλος δηλώνει ότι µόνο µε τη συνεργασία όλων τα άτοµα µε αναπηρία θα προστατεύσουν και θα διεκδικήσουν τα δικαιώµατά τους.
– Πότε και για ποιό σκοπό δηµιουργήθηκε το σωµατείο ΑµΕΑ νοµού Δράµας;
– Το Σωµατείο ΑµεΑ Ν. Δράµας ιδρύθηκε το 2010 και έχει ως σκοπό του, σύµφωνα µε τις καταστατικές διατάξεις του, την οργάνωση, την ενηµέρωση και τη συµπαράσταση των ατόµων µε αναπηρία, χρόνιων πασχόντων και των οικογενειών τους, που κατοικούν στη Π.Ε Δράµας. Επιπλέον, προωθεί και προάγει τη συλλογική δράση, τη συναδελφική αλληλεγγύη µεταξύ των Α.µε.Α και συνεργάζεται µε συγγενείς φορείς του νοµού και της Περιφέρειας.
«Μόνον όλοι µαζί έχουµε τη δύναµη να προστατεύσουµε και να διεκδικήσουµε τα δικαιώµατά µας»
– Που στεγάζεστε και πόσα µέλη αριθµείτε;
– Το Σωµατείο Ατόµων µε αναπηρία Ν. Δράµας στεγάζεται στο πρώην στρατολογικό γραφείο Δράµας από το 2014 στο ισόγειο του κτιρίου και είναι απόλυτα προσβάσιµο για ΑµεΑ εφόσον υπάρχει ράµπα που οδηγεί στη είσοδο του κτιρίου, έχει άνετο χώρο και διαθέτει WC ΑµεΑ. Επιπλέον είναι σε κεντρικό σηµείο µέσα στην πόλη, κάτι που διευκολύνει ιδιαίτερα τα Άτοµα µε αναπηρία να επισκέπτονται το Σωµατείο.
Είναι το µοναδικό που λειτουργεί µε σταθερό ωράριο όλες τις µέρες της εβδοµάδας έκτος Σ/Κ από τις 9π.µ το πρωί µέχρι τις 2µ.µ. Λόγω της πανδηµίας όµως, αυτή την περίοδο εξυπηρετείται το κοινό κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο τηλέφωνο του Σωµατείου 2521100379.
Σε αυτό το σηµείο θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Εθνικής Άµυνας και τους εκάστοτε Υπουργούς του, για την παραχώρηση του κτιρίου στο Σωµατείο ΑµεΑ Ν. Δράµας και τον Πρόεδρο της εταιρείας Raycap κ. Αποστολίδη Κωνσταντίνο αλλά και τα µέλη της Διοίκησης, για τη συνεχή στήριξη του Σωµατείου από την ίδρυσή του µέχρι και σήµερα.
Η επισκεψιµότητα καθηµερινά από συµπολίτες µας που αναζητούν ενηµέρωση και καθοδήγηση είναι πολύ µεγάλη.
Τα µέλη του Σωµατείου αριθµούνται µέχρι και το µήνα Αύγουστο του 2020 σε 754. Αντιλαµβάνεσθε ότι οι απαιτήσεις είναι µεγάλες γι’ αυτό ζητούµε συνεχώς τη στήριξη των τοπικών αρχών αλλά και των ιδιωτών.
– Εν µέσω πανδηµίας πραγµατοποιήσατε και τις εκλογές σας µε µεγάλη συµµετοχή µελών κύριε Αποστολίδη…
– Στις 16, 17 και 18 Ιουλίου 2020 διεξήχθησαν οι αρχαιρεσίες του Σωµατείου για την ανάδειξη νέου Δ.Σ, ελεγκτικής επιτροπής και εκπροσώπων για την Περιφερειακή Οµοσπονδία Ατόµων µε αναπηρία ΑΜΘ και την Εθνική Συνοµοσπονδία Ατόµων µε αναπηρία.
Αξίζει να αναφέρω ότι στα ψηφοδέλτια των φετινών αρχαιρεσιών, συµµετείχαν πολλοί υποψήφιοι και πολλά νέα άτοµα. Αυτό µας χαροποίησε ιδιαίτερα διότι δείχνουν το ζήλο να ασχοληθούν ενεργά µε το αναπηρικό κίνηµα. Την εκτεταµένη συµµετοχή των ψηφοφόρων, την αποδίδουµε στη φιλοδοξία των µελών µας να παραµένει ενεργό το Σωµατείο, να αποκτά ολοένα µεγαλύτερη δύναµη, εφόσον σε αυτό ενηµερώνονται, εξυπηρετούνται και βρίσκουν τη συµπαράσταση και την ανταπόκριση.
Επιπλέον, η εξαιρετική οργάνωση της γραµµατείας µας, η χρησιµοποίηση όλων των τεχνολογικών µέσων για την ενηµέρωση πραγµατοποίησης αρχαιρεσιών αλλά και για όλα τα θέµατα, σε συνδυασµό µε τον παραδοσιακό τρόπο αποστολής αλληλογραφίας όπως ορίζει το καταστατικό µας, συµβάλει στην ενεργή συµµετοχή των µελών εφόσον ενηµερώνονται άµεσα.
«Σηµαντικό πρόβληµα είναι η προσβασιµότητα και αφορά κυρίως τα άτοµα µε κινητική και οπτική αναπηρία»
– Ο κορονοϊός ανέβαλε πολλές από τις δράσεις που είχατε προγραµµατίσει. Τι σχεδιάζετε για την συνέχεια;
– Τη φετινή χρονιά το Σωµατείο συµπληρώνει 10 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή του. Για το λόγο αυτό µε απόφαση Δ.Σ θα πραγµατοποιείτο τριήµερο εκδηλώσεων τον µήνα Μάιο µε δράσεις, βιωµατικές προσεγγίσεις, οµιλίες και ενηµερώσεις, όµως δυστυχώς ακυρώθηκε λόγω του covid19. Επιπλέον ακυρώθηκαν και άλλες δράσεις που είχαν προγραµµατιστεί να γίνουν σε συνεργασία µε το Δήµο Δράµας.
Τα επόµενα σχέδια του Σωµατείου αφορούν κυρίως επισκέψεις σε όλους τους Δήµους της Π.Ε Δράµας και στα Κέντρα Κοινότητας µε σκοπό την ενηµέρωση, πληροφόρηση αλλά και τη συζήτηση των θεµάτων που απασχολούν τα άτοµα µε αναπηρία. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις των µέτρων που λαµβάνει η κυβέρνηση λόγω της πανδηµίας.
– Συνεργάζεστε µε άλλους Φιλανθρωπικούς συλλόγους τοπικούς ή µη σε κοινές δράσεις;
– Το Σωµατείο είναι ανοιχτό σε κάθε είδους συνεργασία µε συγγενείς φορείς, µε πνευµατικούς, φιλανθρωπικούς, πολιτιστικούς συλλόγους, µε δοµές ΑµεΑ, µε οργανώσεις, οµοσπονδίες, ενώσεις και γενικότερα µε κάθε προοδευτικό στοιχείο του νοµού και της περιφέρειας, µε σκοπό την προβολή των θεµάτων των ατόµων µε αναπηρία, τη διακίνηση επιστηµονικών πληροφοριών αλλά και την πραγµατοποίηση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
– Ικανοποιηµένος από την συνεργασία µε τους δήµους αλλά και την Περιφερειακή ενότητα Δράµας;
– Όπως µε όλους τους δηµόσιους φορείς, τις υπηρεσίες, τους συλλόγους και τα σώµατα ασφαλείας, έτσι και µε τους Δήµους της ΠΕ Δράµας και την Περιφερειακή ενότητα Δράµας η συνεργασία είναι εξαιρετική. Συνεργαζόµαστε για κοινές δράσεις και επιλύουµε από κοινού τα προβλήµατα που προκύπτουν.
– Ποια τα πιο σηµαντικά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν αυτήν την περίοδο τα άτοµα µε αναπηρία;
– Σηµαντικό πρόβληµα είναι η προσβασιµότητα και αφορά κυρίως τα άτοµα µε κινητική και οπτική αναπηρία. Η προσβασιµότητα δίνει το δικαίωµα σε κάθε άτοµο µε αναπηρία, τη συµµετοχή του στη δηµόσια ζωή. Ο Δήµος της Δράµας είναι ικανοποιητικά προσβάσιµος σε σχέση µε άλλες πόλεις και δήµους, όµως δεν παύουµε να επιδεικνύουµε τα προβληµατικά σηµεία και να προτείνουµε λύσεις πάντα σε συνεργασία µε φορείς και υπηρεσίες αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθµού.
Η ένταξη στην αγορά εργασίας είναι ο προβληµατισµός ειδικότερα των νέων ατόµων µε αναπηρία που έχουν τη θέληση και την όρεξη να εργαστούν και να νιώσουν παραγωγικοί. Πρέπει απαραίτητα η κυβέρνηση και τα αρµόδια υπουργεία να µεριµνήσουν περισσότερο για την επαγγελµατική αποκατάσταση των ατόµων µε αναπηρία λαµβάνοντας και άλλα µέτρα.
Πιστεύω ότι αυτό επιτυγχάνεται πιο αποτελεσµατικά εάν προηγηθεί η κατάλληλη προετοιµασία τους δηλ. εκπαίδευση και κατάρτιση. Παρά τα θετικά βήµατα που έχουν γίνει τελευταία στον τοµέα της ειδικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, πρέπει να γίνουν ακόµη περισσότερα.
Θα αναφέρω επίσης τη δυσκολία πολλών ατόµων µε αναπηρία να διαβιώνουν αξιοπρεπώς λόγω της οικονοµικής κατάστασης (πενιχρά επιδόµατα και αναπηρικές συντάξεις) και µεταξύ άλλων την έλλειψη δοµών µόνιµης στέγασης µοναχικών ατόµων µε αναπηρία που δεν δύνανται να ζουν µόνα τους. Η πολιτεία οφείλει να παίρνει µέτρα µε τα οποία θα εξασφαλίζει συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και ασφάλειας, θα καταπολεµά τη φτώχεια και θα επιλύει τα προβλήµατά τους.
«Κάθε άνθρωπος είναι εν δυνάµει άτοµο µε αναπηρία, είτε προσωρινή είτε µόνιµη»
– Τι γίνεται µε τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και τι προβλήµατα δηµιουργήθηκαν όλη την περίοδο αυτή λόγω κορονοϊού;
– Ο εγκλεισµός, η αποµόνωση και η αρνητική ψυχολογική κατάσταση των ατόµων µε αναπηρία και ιδιαίτερα των ατόµων µε βαριές αναπηρίες ήταν το αποτέλεσµα από την κρίση της πανδηµίας. Η αναστολή των επιτροπών ΚΕΠΑ τριών µηνών περίπου, οδήγησε σε καθυστέρηση αξιολόγησης των ατόµων µε αναπηρία από τις πρωτοβάθµιες υγειονοµικές επιτροπές. Από τις αρχές του Ιουνίου όµως και µετά, λειτουργούν κανονικά µε σειρά προτεραιότητας. Ειδικότερα να αναφέρω για το ΚΕΠΑ της Δράµας ότι ανταποκρίθηκε αξιόλογα σε όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο προσπαθώντας να µειώσει στο µέτρο του δυνατού την ταλαιπωρία των ατόµων µε αναπηρία.
– Πόσο έχει αλλάξει, ή έχει µείνει στάσιµη η αντιµετώπιση της πολιτείας προς τα ΑµεΑ, τα τελευταία χρόνια (θεσµικά, υποδοµές, δοµές στήριξης, κλπ.);
– Τα τελευταία χρόνια η πολιτεία καταβάλλει προσπάθεια να στηρίξει τα ΑµεΑ, µε νοµοθετικές παρεµβάσεις και τη λήψη διαφόρων µέτρων. Ωστόσο, η κατάσταση στον τοµέα αυτό παραµένει ακόµη ανεπαρκής. Οι βασικοί λόγοι στους οποίους οφείλεται η ανεπάρκεια αυτή είναι: το υψηλό κόστος, η ελλιπής ενηµέρωση των ΑµεΑ και των προσώπων του περιβάλλοντός τους για τα διαθέσιµα µέσα και τη χρήση τους και η µη πλήρης αποδοχή των ΑµεΑ από το ευρύ κοινό. Ωστόσο, οι προσπάθειες που γίνονται στους τοµείς αυτούς, µας επιτρέπει να διατηρούµε σοβαρές προσδοκίες για τη µείωση του αποκλεισµού, την ενίσχυση της ισότιµης αντιµετώπισης, και την κοινωνική ένταξη των ΑµεΑ.
Πέρα από τα νοµικά κείµενα, η πολιτεία όσο και οι πολίτες έχουν χρέος να σέβονται τα δικαιώµατα των ΑµεΑ και να προωθούν λύσεις για τα προβλήµατά τους. Από µόνα τους το σύνταγµα και οι νόµοι δεν αρκούν για να λυθούν τα προβλήµατά τους.
– Ποιες είναι οι επιπτώσεις της οικονοµικής κρίσης στο χώρο των ΑµεΑ;
– Τα άτοµα µε αναπηρία και οι χρονίως πάσχοντες, έχουν µεγαλύτερο κόστος διαβίωσης λόγω της αναπηρίας και χρειάζονται φαρµακευτικές αγωγές, ιατρική περίθαλψη, συχνές ιατρικές εξετάσεις και πολλά άλλα. Τα αυστηρά µέτρα που εφαρµόστηκαν κατά τη διάρκεια της οικονοµικής κρίσης στις παροχές υπηρεσιών υποστήριξης, είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωές των ατόµων µε αναπηρία.
Τα οδήγησε στον κοινωνικό αποκλεισµό και στην υποβάθµιση της ποιότητας ζωής τους.
– Ποια είναι η πρόσβαση των ΑµεΑ στην αγορά εργασίας;
– Ο αποκλεισµός των ατόµων µε αναπηρία και των χρόνιων πασχόντων από την αγορά εργασίας έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Θα πρέπει η πολιτεία να διευκολύνει την ένταξη των ΑµεΑ στην αγορά εργασίας, µε την κατάλληλη προετοιµασία τους – εκπαίδευση, την επιδότηση θέσεων εργασίας και άλλα µέτρα.
Είναι πολύ σηµαντική η σύνδεση της εκπαίδευσης µε την αγορά εργασίας. Η ειδική επαγγελµατική κατάρτιση, µε κατάλληλα προσαρµοσµένες µεθόδους και προγράµµατα, µέσα σε ειδικούς χώρους, επιδιώκει να προετοιµάσει τα ΑµεΑ να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.
– Τι προγραµµατίζετε το επόµενο διάστηµα;
– Παρόλο το φόρτο εργασίας, θα προσπαθήσουµε το συντοµότερο δυνατό να πραγµατοποιήσουµε επισκέψεις σε όλους του Δήµους του Νοµού µας, στα κέντρα κοινότητας και σε φορείς ,για να συζητήσουµε φλέγοντα θέµατα στο χώρο της αναπηρίας και να προσπαθήσουµε από κοινού να βελτιώσουµε την ποιότητα ζωής των.
– Αφού σας ευχαριστήσουµε για τον χρόνο σας, θέλουµε το δικό σας µήνυµα αισιοδοξίας στους συµπολίτες µας και τη συµβουλή σας για το πώς να διαχειριζόµαστε εν µέσω κρίσης µάλιστα, τις δυσκολίες, είτε αυτές είναι οικονοµικές, είτε υγείας…
– Πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν τα ατυχήµατα, οι ασθένειες και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι προκαλούν την αναπηρία.
Κάθε άνθρωπος είναι εν δυνάµει άτοµο µε αναπηρία, είτε προσωρινή είτε µόνιµη. Όταν µας έρθει µια αναπηρία ή χρόνια πάθηση, θα πρέπει να την αγαπήσουµε, διότι πιστεύω ότι έρχεται για κάποιο λόγο που θα παίξει ρόλο στην εξέλιξη της ζωής µας, ίσως για να γίνουµε καλύτεροι άνθρωποι ίσως για να εκτιµήσουµε τη ζωή.
Όσον αφορά τις οικονοµικές δυσκολίες, θα αναφέρω εδώ το πόσο σηµαντική είναι η ύπαρξη της συλλογικότητας, κάτι που προωθεί και προάγει το Σωµατείο ΑµεΑ Ν. Δράµας, διότι µόνον όλοι µαζί έχουµε τη δύναµη να προστατεύσουµε και να διεκδικήσουµε τα δικαιώµατά µας.