18.2 C
Drama
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

Κώστας Νεστορίδης

Ο «Μάγος της μπάλας» που γεννήθηκε στην Περιχώρα Δράμας

Ο Κώστας Νεστορίδης έκλεισε τα μάτια του πλήρης ημερών στις 12 Δεκεμβρίου 2023. Αγαπημένος απ’ όλους, όπως αρμόζει σε όλους τους αληθινά μεγάλους Έλληνες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγαπήθηκαν από όλο τον φίλαθλο κόσμο ανεξαρτήτως φανέλας.
Ο «Νέστορας» ήταν μια από τις μεγαλύτερες μορφές όχι μόνο της ΑΕΚ αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου, κυρίως για την εκτελεστική του δεινότητα. Ο Νεστορίδης είναι πλήρως ταυτισμένος με την ΑΕΚ και μάλιστα είναι ένας από τους τέσσερις «πυλώνες» στο νέο γήπεδο της Ένωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Άφησε παρακαταθήκη τι σημαίνει αγάπη για την ομάδα, για τον σύλλογο, για την ιστορία και για το μέλλον του. Ο «Νέστορας» δίδαξε Αγάπη· όχι μίσος για τον όποιο αντίπαλο, τόσο μέσα από την ενεργό δράση του όσο και ως βετεράνος. Υπήρξε παλαίμαχος, αλλά ποτέ απόμαχος. Είχε γεννηθεί στην Περιχώρα Δράμας από πρόσφυγες Ποντίους γονείς.

Επιμέλεια Βαγγέλης Ελευθεριάδης

Ο Κώστας Νεστορίδης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους που εμφανίστηκαν στα ελληνικά γήπεδα. Ο πατέρας του είχε καταγωγή από τη Νικόπολη του Πόντου και κατέφυγε στη Δράμα, στο χωριό Περιχώρα με την οικογένειά του, εκεί όπου στις 15 Μαρτίου του 1930 γεννήθηκε ο Κώστας Νεστορίδης. Στα χρόνια της κατοχής η οικογένειά του πηγαίνει στην Αθήνα. Σε ηλικία 15 ετών εντάχθηκε στον σύλλογο Ελλάδα Μοσχάτου και στα τέλη της δεκαετίας του ’40 βρέθηκε στον Πανιώνιο.

Το 1955 ήρθε η ώρα της μεταγραφής στην ΑΕΚ. Ο ίδιος προτίμησε την ΑΕΚ λόγω της προσφυγικής προέλευσής της, όμως η διοίκηση του Πανιωνίου αρνήθηκε να τον παραχωρήσει. Έτσι, σύμφωνα με τους κανονισμούς που ίσχυαν τότε, ήρθε στην «Ένωση» με «διετή αποκλεισμό». Μέχρι το 1957 μετείχε μόνο σε φιλικούς αγώνες, αλλά από την περίοδο 1957-58 ήταν πλέον ελεύθερος να αγωνιστεί στην ΑΕΚ και σε επίσημα ματς.

«Όταν πήγαινα να παίξω στη Δράμα, ως αντίπαλος, επειδή ήξεραν ότι γεννήθηκα εκεί, με κυνηγούσαν να με σκοτώσουν επειδή τους έβαζα 4 και 5 γκολ. Από την άλλη, με αγαπούσαν επειδή έπαιζα αυτή την μπάλα»

Μέχρι το 1965, σε αγώνες Πρωταθλήματος Αθηνών, Πρωταθλήματος και Κυπέλλου Ελλάδας και Κυπέλλων Ευρώπης, ο Κώστας Νεστορίδης πέτυχε συνολικά 228 γκολ, εκ των οποίων τα 141 στην Α’ Εθνική. Την περίοδο 1958-59 κέρδισε για πρώτη φορά τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο Πρωτάθλημα Ελλάδας με 21 γκολ σε 18 ματς. Ακολουθεί η καθιέρωση της Α’ Εθνικής, όπου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στις πρώτες τέσσερις σεζόν (1959-63) με 33, 27, 29 και 24 γκολ αντίστοιχα. Είχε αναδειχθεί δηλαδή πρώτος σκόρερ σε πέντε διαδοχικά Πρωταθλήματα!

Είχε σημειώσει μία φορά «πενταρέ» (με τον Ηρακλή 5-0 το 1963) ένα «καρέ» και δώδεκα χατ-τρικ, ενώ αξέχαστα έχουν μείνει τα γκολ που σημείωνε με εκτελέσεις κόρνερ! «Ήταν ο άνθρωπος-γκολ» που αναγνωριζόταν και λατρευόταν από τους φιλάθλους για τα επιτεύγματά του ακόμα και πολλές δεκαετίες μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας.
Κορυφαία στιγμή του ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ το 1963, ο πρώτος τίτλος της ομάδας μεταπολεμικά και ο πρώτος σε επίπεδο Α’ Εθνικής. Από την ΑΕΚ αποχώρησε το 1966 και αργότερα, ως προπονητής, κάθισε και στον πάγκο της σε 15 αγώνες Πρωταθλήματος το 1983 και το 1984.

Στα 91 του χρόνια στην ιστοσελίδα pontosnews.gr και τη δημοσιογράφο Σοφία Λυσιόβα, είχε να αφηγηθεί μια απίστευτη καριέρα, σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο ήταν πιο ρομαντικό, αλλά είχε και ένα σκληρό πρόσωπο. Αν αγωνιζόταν σήμερα, με αυτά που έκανε τότε στο γήπεδο, θα αντιμετωπιζόταν σαν σούπερ σταρ, με πολλά λεφτά και μεγάλες ομάδες να βρίσκονται στα πόδια του.

«Όταν έβαζα τη φανέλα της ΑΕΚ, νόμιζα ότι έφτανα στον ουρανό. Τότε όλοι Πόντιοι ήταν στην ομάδα. Είχε γίνει μια ποντιακή ομάδα»

Το ποδόσφαιρο ήταν η μόνη διέξοδος για τον νεαρό Κώστα Νεστορίδη, καθώς τόσο στη Νέα Σινώπη Πρέβεζας, όσο και στην Καλλιθέα, έπαιζε στις αλάνες και εντυπωσίαζε όποιον τον έβλεπε. «Εδώ δεν είχε σπίτια, ήταν χώμα κάτω κι εμείς ζούσαμε σε μια παράγκα. Η μάνα μου έφτιαχνε μια μπάλα με πανιά και έπαιζα ποδόσφαιρο», είχε πει.

Σε μια αλάνα τον πρωτοείδαν από τον Ολυμπιακό, αλλά η μεταγραφή του δεν έγινε ποτέ, καθώς ήταν μικρός και τον έδωσαν σε ομάδα του Μοσχάτου. Εκεί υπέγραψε με το ψευδώνυμο Μπρίτζος, πριν καταλήξει τελικά στον Πανιώνιο όπου τον πήγε ο Κοτρίδης του Ολυμπιακού. Εκεί έπαιξε αρκετά χρόνια και πήρε και πρωτάθλημα.
«Από τον Πανιώνιο έφυγα με τιμωρία δύο χρόνων, επειδή δεν με άφηναν να πάω στην ΑΕΚ. Ο Σεβαστάκης ήταν αυτός που κανόνισε τη μεταγραφή και μετά έγινε κουμπάρος μου. Με αγαπούσε πολύ», σημείωσε.

Ο πιο ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε αυτός ο τόπος, ο επιθετικός που μπορούσε να παίξει σε  όλες τις θέσεις το ίδιο καλά!

Τα όσα πέτυχε με τη φανέλα της ΑΕΚ έγραψαν ιστορία. «17 γκολ από κόρνερ. Αυτά δεν τα έχει κάνει κανένας άλλος», επισήμανε ο Νεστορίδης. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη φιλία του με τον Σάββα Θεοδωρίδη και το τραγούδι που γράφτηκε για το γκολ που του είχε σημειώσει. «Ο Θεοδωρίδης με αγαπούσε πολύ κι ας ήταν σε αντίπαλη ομάδα», δήλωσε.

«Εγώ με την μπάλα έκανα τρελά πράγματα, έπαιζα τρελό ποδόσφαιρο. Με βλέπανε με την μπάλα και τα χάνανε. Πήγαινα με την μπάλα από εδώ και έφευγα από εκεί, έτρεχαν όλοι προς τα εδώ, αλλά εγώ πήγαινα και έπαιρνα την μπάλα. Τέτοιες βλακείες έκανα και τις «έτρωγαν» οι αντίπαλοι», εξήγησε.

Ο «Νέστορας» είχε θυμηθεί και πώς τον αντιμετώπιζαν στη Δράμα, την πόλη που γεννήθηκε, όταν πήγαινε να παίξει ως αντίπαλος της Δόξας: «Όταν πήγαινα να παίξω στη Δράμα, ως αντίπαλος, επειδή ήξεραν ότι γεννήθηκα εκεί, με κυνηγούσαν να με σκοτώσουν επειδή τους έβαζα 4 και 5 γκολ. Από την άλλη, με αγαπούσαν επειδή έπαιζα αυτή την μπάλα».

Μετά την ΑΕΚ πήγε στην Αυστραλία και έπαιξε έναν χρόνο στην Ελλάς Μελβούρνης, όπου αναδείχτηκε και πρώτος σκόρερ και κατέκτησε το πρωτάθλημα.

«Σαν τον Νεστορίδη κανένας δεν θα βγει, να λέει πως η μπάλα εκεί θα καρφωθεί», το τραγούδι που έγραψε ο Βαγγέλης Περπινιάδης για τον «Νέστορα

Μετά το τέλος της καριέρας του όμως δεν θέλησε να γίνει προπονητής, αν και το προσπάθησε: «Δεν μου άρεσε καθόλου. Ο ένας έλεγε έτσι, ο άλλος αλλιώς, εγώ δεν τα μπορούσα αυτά και σηκώθηκα κι έφυγα. “Γιατί δεν έβαλες τον τάδε, γιατί δεν έβαλες εκείνον;”. Δηλαδή αυτός θα μου πει ποιους παίκτες να βάζω».

Πολλά γκολ και σπουδαία πράγματα έκανε και με την Εθνική Ενόπλων, αν και δεν είχε μόνιμη θέση στο στρατό. Πέτυχε 507 γκολ, τα οποία όμως δεν αναφέρονταν στις αθλητικές εφημερίδες. «Τα έγραφαν οι εβδομαδιαίες απογευματινές εφημερίδες τα παιχνίδια της Εθνικής Ενόπλων και οι αθλητικές δεν τα έγραφαν πάλι. Έβαλα πολλά γκολ», διευκρίνισε.

Πέτυχε 17 γκολ από κόρνερ. Κάτι που δεν έχει κάνει κανένας άλλος

Παρά τα τρομερά πράγματα που έκανε ο Νεστορίδης μέσα στο γήπεδο, πήγαιναν κι αυτός και οι συμπαίκτες του συχνά στα μπουζούκια. Εξάλλου, ήταν πολύ καλός φίλος του Στέλιου Καζαντζίδη. «Μπουζούκια δεν πάτησα ποτέ. Ρωτήστε εδώ. Πήγα εγώ ποτέ στα μπουζούκια;», ρώτησε τη σύζυγό του Ελένη, η οποία του απάντησε: «Από σένα συντηρούνταν!».

Από τη συζήτηση με τον Κώστα Νεστορίδη δεν θα μπορούσε να λείψει και η σχέση του με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, με τον οποίο γνωρίζονταν πολλά χρόνια προτού γίνει παράγοντας στην ΑΕΚ. «Εγώ είχα μεγάλη φιλία μαζί του προτού γίνει πρόεδρος της ΑΕΚ. Όταν έγινε πρόεδρος, δεν είχαμε πολλές σχέσεις. Εκείνος είχε άλλες δουλειές του ποδοσφαίρου, εγώ απομακρύνθηκα λίγο», ανέφερε.

«Ζούσαμε σε ένα μικρό σπίτι με υγρασία. Ο Κώστας είχε πάθει ρήξη ινών στο ένα πόδι και δεν μπορούσε να το κουνήσει. Έρχεται από το παράθυρο ένας το βράδυ και του λέει: “Έχεις 100.000 δρχ αν δεν παίξεις στο ντέρμπι”. Ο Νεστορίδης βγήκε στους δρόμους και έψαχνε τηλέφωνο για να ενημερώσει τον πρόεδρο. “Ήρθαν να με δωροδοκήσουν”, του είπε και την άλλη μέρα το έγραφαν οι εφημερίδες. Και τελικά έπαιξε στο παιχνίδι, σέρνοντας το ένα πόδι, βάζοντας μάλιστα και γκολ», αναφέρει η Ελένη Νεστορίδου.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας