12 C
Drama
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Κώστας Βενετίδης

«Η εξέλιξη της πανδημίας μας ανησυχεί»

Αντιπεριφερειάρχης υγείας ΠΑΜΘ

«Οι πανδημίες ή οι επιδημίες τελειώνουν, εκριζώνονται μόνο με εμβολιασμούς, μόνο με φάρμακα μόνο με την επιστήμη. Είναι αξίωμα, το λέει η επιστήμη η ιστορία η λογική. Η εξέλιξη της πανδημίας, δεν το κρύβω, μας ανησυχεί» τονίζει σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας στην ΑΜΘ και Περιφερειακός Σύμβουλος Έβρου Κώστας Βενετίδης. Αναφέρεται σε δράσεις και πρωτοβουλίες της Περιφέρειας ΑΜΘ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δηλώνει ότι η συνεργασία μεταξύ των περιφερειακών παρατάξεων όσον αφορά στο θέμα της πανδημίας ήταν ικανοποιητική. Τέλος υπογραμμίζει ότι είναι νωρίς να απαντήσει για τα μελλοντικά πολιτικά του σχέδια γιατί υπάρχουν 2 ακόμη χρόνια δουλειάς στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

– Κύριε Βενετίδη Αντιπεριφερειάρχης Υγείας σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας. Σίγουρα το πρόβλημα του κορονοϊού κυριάρχησε αυτήν την περίοδο…
– Πράγματι το τους τελευταίους 18 μήνες η πανδημία ήταν το κυρίαρχο ζήτημα που ταλάνισε και συνεχίζει ακόμη, τον πλανήτη, την χώρα μας, και βέβαια και την περιφέρεια μας. Το να είσαι αντιπεριφερειάρχης υγείας εν καιρώ πανδημίας καταλαβαίνεται όλοι ότι ήταν μια κατάσταση ενδιαφέρουσα, περίεργη, πρωτόγνωρη, πιεστική, κοπιαστική και γενικά συναρπαστική. Κατά αρχάς παύουν όλοι οι σχεδιασμοί που είχες διαβαθμίσει, αναθεωρείς όλες τις συνθήκες, αναπροσαρμόζεις τους στόχους σου και αρχίζεις και βαδίζεις μέσα σε μια ομίχλη χωρίς ορατότητα (λόγω του άγνωστου) και προσπαθείς να κρατήσεις μια πορεία πάντα σε συνεργασία με όλο το υγειονομικό φάσμα της περιοχής σου λειτουργώντας σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι πρώτοι μήνες ήταν πολύ δύσκολοι γιατί γνωρίζαμε ότι ο κόσμος θα απευθυνόταν στη διεύθυνση δημοσίας υγείας σε ότι τον απασχολούσε περιμέναμε το σχεδιάσαμε και με ψυχραιμία το αντιμετωπίσαμε.

«Όσον αφορά την περιφέρεια μας προνοήσαμε πριν ξεσπάσει η επιδημία στην χώρα μας να λάβουμε κάποια μέτρα»

– Προβληματισμός για την μετάλλαξη Δ και την πορεία των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Πολλοί συνδέουν την εξέλιξη της πανδημίας με την πορεία των εμβολιασμών. Ποια είναι η άποψή σας;
– Όπως σε κάθε ιό, έτσι και σε αυτόν, υπάρχουν οι μεταλλάξεις. Φαίνεται ότι τελευταία η μετάλλαξη «Δ» έχει κυριαρχήσει. Οι πανδημίες ή οι επιδημίες τελειώνουν, εκριζώνονται μόνο με εμβολιασμούς, μόνο με φάρμακα μόνο με την επιστήμη. Είναι αξίωμα, το λέει η επιστήμη η ιστορία η λογική. Η εξέλιξη της πανδημίας, δεν το κρύβω, μας ανησυχεί. Έχει περάσει πολύ διάστημα και επιμένει με ότι αυτό συνεπάγεται σε όλες της εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ μαζί με τα ελάχιστα και απαραίτητα μέτρα θεωρώ ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να ξεφύγουμε από αυτήν την απίστευτη πίεση και την αρνητική πορεία που δημιούργησε αυτή η κατάσταση.

– Ποιες οι δράσεις και πρωτοβουλίες της Περιφέρειας ΑΜΘ για την στήριξη του Δημοσίου Συστήματος υγείας την τελευταία διετία;
– Όσον αφορά την περιφέρεια μας είχαμε την προνόηση πριν ξεσπάσει η επιδημία στην χώρα μας, να λάβουμε κάποια μέτρα. Αρχικά και με συχνές συνεδριάσεις με όλο το επιτελείο των επιστημόνων μας της Διεύθυνσης Δημοσίας Υγείας προσπαθούσαμε να ανιχνεύσουμε τι μπορεί να συμβεί, πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε τι θα συναντούσαμε και τι ακριβώς θα κάναμε σε κάθε περίπτωση. Πρωταρχικός μας στόχος ήταν η αποφυγή του πανικού σε μια εποχή που όλα ήταν άγνωστα χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα έκαμνε ο κάθε φορέας. Έτσι λοιπόν η συνεργασία μας με όλους τους φορείς της περιφέρειας μας (νοσοκομεία, ιατρικοί σύλλογοι, υγειονομικές αρχές, πολιτική προστασία, δήμους, υπουργείο υγείας, ΕΟΔΥ) υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει. Συνέχεια και βασικά μέσω ΕΣΠΑ ενισχύσαμε όλα τα νοσοκομεία με σύγχρονα μέσα. Με αρκετά γρήγορους ρυθμούς είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω προγράμματος δημοσίων επενδύσεων προμηθεύσαμε ότι ήταν απαραίτητο σε κάθε υγειονομική μονάδα της περιφέρειας μας. Η ενίσχυση όλων αυτών των μονάδων υγείας την τελευταία διετία ήταν μεγάλη και άκρως απαραίτητη.

«Οι πανδημίες ή οι επιδημίες τελειώνουν εκριζώνονται μόνο με εμβολιασμούς»

– Ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω και στην λειτουργία και της Περιφέρειας. Συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης. Σίγουρα σας λείπουν οι κανονικές συνεδριάσεις…
– Ο κορονοϊός όντως έφερε πολλές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας σχεδόν σε όλη την κοινωνική, οικονομική και ψυχολογική ζωή μας. Ίσως η λιγότερη επώδυνη κατάσταση ήταν οι περιβόητες πλέον τηλεδιασκέψεις όπου μπήκαν πολύ γρήγορα στην ζωή μας. Η τεχνολογία βοήθησε πολύ για να παίρνονται σημαντικές αποφάσεις σε μια εποχή που πραγματικά ήταν αναγκαίες. Έτσι λειτούργησε και το περιφερειακό συμβούλιο και λειτουργεί ακόμη. Πραγματικά δεν γνωρίζω μέχρι πότε θα υπάρχει αυτή η κατάσταση. Σίγουρα μας λείπουν οι κανονικές συνεδριάσεις, όπως θεωρώ σε όλους λείπουν γενικά οι δια ζώσης λειτουργίες.

– Είστε ικανοποιημένος από την συνεργασία των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο;
– Οι συνεργασίες μεταξύ των περιφερειακών παρατάξεων όσον αφορά στο θέμα της πανδημίας ήταν ικανοποιητική διότι αφορούσε θέματα υγείας οπότε αντιπαραθέσεις σε τόσο ευαίσθητα πράγματα και μάλιστα σε πρωτόγνωρες καταστάσεις μάλλον έλειψαν ή ήταν μικρές. Όλοι έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης. Έτσι κι αλλιώς όμως από την πλευρά μας σαν διεύθυνση δημόσιας υγείας σε ότι μας ρωτήθηκε ή ζητήθηκε πάντα υπήρχε ανταπόκριση. Γενικά τώρα μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο πάντα υπάρχουν διαφορές, αμφισβητήσεις, πολλές φορές υπερβολές, άλλοτε προσωπικές κόντρες και όχι πολιτικές. Σίγουρα όμως η κάθε παράταξη θα κριθεί και ο μόνος κριτής στην πολιτική και στην δημοκρατία είναι οι πολίτες.

«Η κάθε παράταξη θα κριθεί και ο μόνος κριτής στην πολιτική και στην δημοκρατία είναι οι πολίτες»

– Νέος εκλογικός νόμος στην Αυτοδιοίκηση. Απλή αναλογική τέλος. Ποια η άποψή σας για τις αλλαγές που προωθούνται;
– Έχουμε ένα καινούριο νόμο εκλογικό στη αυτοδιοίκηση. Η αυτοδιοίκηση μοιραία είναι αυτή που τελικά εφαρμόζει αυτά που ψηφίζονται στην βουλή. Δηλαδή άλλοι αποφασίζουν και άλλοι εφαρμόζουν. Η απλή ή η ενισχυμένη αναλογική έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Στην αυτοδιοίκηση όμως, επειδή έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το θεσμικό πλαίσιο όπου δεν προβλέπονται εκλογές σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης πλειοψηφίας θεωρώ ότι οι αλλαγές είναι μονόδρομος. Εάν αλλάξει η υφή της αυτοδιοίκησης σε κάτι διαφορετικό τότε το συζητάμε.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε; Ποια τα μελλοντικά πολιτικά σας σχέδια;
– Κλείνοντας όσον αφορά για την προσωπική ερώτηση που μου απευθύνεται για τα μελλοντικά πολιτικά μου σχέδια είναι νωρίς να σας απαντήσω. Έχουμε ακόμη δύο χρόνια δουλειά να κάνουμε. Όμως θα σας απαντήσω βάση των γενικών αρχών μου. Αυτό που θα κάνω στο μέλλον σίγουρα θα εξαρτηθεί από την πορεία μου στο παρελθόν το παρόν και σίγουρα θα το συναποφασίσω με τον κόσμο και τους φίλους που με στηρίζουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

τέσσερα × 3 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας