7.6 C
Drama
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Κώστας Βενετίδης

«Όταν είσαι Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, εν καιρώ πανδηµίας, αντιµετωπίζεις δύσκολες καταστάσεις»

Αντιπεριφερειάρχης Δηµόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριµνας

«Όταν είσαι Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, εν καιρώ πανδηµίας, και µάλιστα άγνωστης, δε χρειάζεται νοµίζω να σχολιάσουµε τίποτα. Πράγµατι, οι καταστάσεις που αντιµετωπίσαµε και αντιµετωπίζουµε είναι δύσκολες, γιατί εκτός από τα ζητήµατα της πανδηµίας, έχουµε να αντιµετωπίσουµε και τις ασθένειες που προκαλούν κυρίως τους καλοκαιρινούς µήνες οι διαβιβαστές, τα κουνούπια» υπογραµµίζει σε µια ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο Αντιπεριφερειάρχης Δηµόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριµνας Κώστας Βενετίδης.
Περιφερειακός Σύµβουλος Έβρου µε µεγάλη εµπειρία στα κοινά, τονίζει ότι βασική προτεραιότητά της Περιφερειακής αρχής είναι να θέσει σε τροχιά προόδου την περιφέρειά µας, ώστε οι πολίτες αυτής να µπορούν απρόσκοπτα να δηµιουργούν.
Τέλος σηµειώνει ότι η ενίσχυση όλων των νοσοκοµείων και των δοµών υγείας της περιφέρειάς µας αποτελούσε και αποτελεί από τον Περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο, βασική προτεραιότητα.

– Ο κορωνοϊός κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Αύξηση κρουσµάτων και αβεβαιότητα για τη συνέχεια. Τι έγινε λάθος και χάθηκε ο έλεγχος κύριε Βενετίδη;
– Πράγµατι, η πανδηµία κυριαρχεί στο παγκόσµιο στερέωµα εδώ και εφτά µήνες. Πλήγµα δέχτηκε, βέβαια, και η ελληνική κοινωνία, ίσως σε µικρότερο βαθµό από κράτη των οποίων τα συστήµατα υγείας θεωρούνται καλύτερα από το δικό µας. Το τι συνέβη το πρώτο τρίµηνο της πανδηµίας είναι γνωστό και δε χρειάζεται να το επαναλάβουµε. Στ’ αλήθεια, στην πατρίδα µας το τελευταίο διάστηµα παρατηρείται µια αύξηση κρουσµάτων πιο ορθολογική αυτή τη φορά, υπό την έννοια ότι τα µισά κρούσµατα εµφανίζονται στην Αττική, όπου εκεί συνωστίζεται ο µισός πληθυσµός της Ελλάδας. Το αν έγινε κάποιο λάθος ή όχι, αυτό έχει να κάνει µε την προσπάθεια της πολιτείας να ισορροπήσει το πλήγµα που δέχτηκε η οικονοµία από τα µέτρα του πρώτου τετραµήνου. Και εν µέσω µιας τριπλής κρίσης – υγειονοµικής, οικονοµικής, εθνικής – είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα εξισορροπήσεις όλα, τη στιγµή που µιλάµε για το ύψιστο αγαθό της υγείας αλλά και την οικονοµία, απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωση του ανθρώπου και µιας κοινωνίας. Μοιραία, λοιπόν, στις αρχές του καλοκαιριού, την περίοδο που άρχισαν να χαλαρώνουν τα µέτρα, κυρίως λόγω του τουρισµού, η κατάσταση άρχισε να «επιδεινώνεται», πρωτίστως όµως και εξαιτίας της έλευσης τουριστών και ελλήνων του εξωτερικού από τη βόρεια Ευρώπη, χωρίς έλεγχο αρχικά ,είχε ως συνέπεια την αύξηση των κρουσµάτων κάτι το οποίο στη συνέχεια διορθώθηκε µε την απόφαση του Κράτους να διεξάγει τεστ πριν τη διέλευση των συνόρων της Ελλάδας. Ένα άλλο στοιχείο που οδήγησε στην αύξηση των κρουσµάτων αποτέλεσε η κούραση από τα µέτρα του πρώτου διαστήµατος και η εν συνέχεια χαλαρότητα κυρίως από νέους ανθρώπους, οι οποίοι όµως οµολογώ και το έχω ξανακάνει δηµόσια ότι η συµπεριφορά τους ήταν και είναι άψογη στο πρώτο διάστηµα. Μιλούµε για µια πρωτόγνωρη κατάσταση που ακόµη και τώρα η επιστηµονική κοινότητα, γιατροί, λοιµοξιολόγοι, επιδηµιολόγοι αδυνατεί να δώσει σαφείς απαντήσεις. Εύχοµαι και ελπίζω γρήγορα να βρεθεί το αντίδοτο για να µπούµε σε µια κανονικότητα, διότι µια κοινωνία δεν µπορεί ούτε να παράγει ούτε να καταναλώσει σε τέτοιες συνθήκες.

«Η ενίσχυση όλων των νοσοκοµείων και των δοµών υγείας της περιφέρειάς µας αποτελούσε και αποτελεί από τον Περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο, βασική προτεραιότητα»

– Πολυσχολιάστηκαν τα µέτρα για ωράριο λειτουργίας στην Εστίαση και στη Διασκέδαση σε ολόκληρη την ΑΜΘ. Μήπως τα µέτρα αυτά είναι υπερβολικά;
– Όσον αφορά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, µια περιφέρεια που ως γνωστόν λόγω της θέσης της συνορεύει χερσαία µε άλλα κράτη, παράλληλα στο ίδιο διάστηµα µε µεγάλες µεταναστευτικές ροές, τα µέτρα που πάρθηκαν το πρώτο διάστηµα θεωρήθηκαν επιτυχηµένα.
Τον τελευταίο µήνα στην Περιφέρεια ΑΜΘ τα κρούσµατα που παρουσιάζονται είναι ελάχιστα, έτσι λοιπόν, η άποψή µου για καθολικά µέτρα σε όλη την Περιφέρεια είναι, ότι ήταν λίγο υπερβολικά. Θα µπορούσαν να παρθούν έκτακτα µέτρα σε τοπικό ή δηµοτικό επίπεδο, όπου κι όταν χρειαζόταν.
Μέτρα αυτού του τύπου έπρεπε να ληφθούν στα τέλη Αυγούστου, όταν σταµατάνε οι µετακινήσεις πληθυσµών.
Αυτό είχε εφαρµοστεί στην περιφέρεια µας, αφού ελήφθησαν µέτρα, και µάλιστα αυστηρά σε συγκεκριµένους δήµους και συγκεκριµένες περιφερειακές ενότητες.

– Σε επίπεδο Περιφέρειας ζήσατε ως Αντιπεριφερειάρχης Υγείας δύσκολες καταστάσεις. Ικανοποιηµένος από την συνεργασία µε τους εµπλεκόµενους φορείς και µε τον ΕΟΔΥ;
– Όταν είσαι Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, εν καιρώ πανδηµίας, και µάλιστα άγνωστης, δε χρειάζεται νοµίζω να σχολιάσουµε τίποτα. Πράγµατι, οι καταστάσεις που αντιµετωπίσαµε και αντιµετωπίζουµε είναι δύσκολες, γιατί εκτός από τα ζητήµατα της πανδηµίας, έχουµε να αντιµετωπίσουµε και τις ασθένειες που προκαλούν κυρίως τους καλοκαιρινούς µήνες οι διαβιβαστές, τα κουνούπια.
Βρισκόµαστε, λοιπόν, σε µια εποχή όπου έχουµε να αντιµετωπίσουµε από τη µια παγκόσµια πανδηµία και από την άλλη την επιδηµία του Δυτικού Νείλου η οποία υπάρχει στη χώρα µας και κατ’ επέκταση στην περιφέρειά µας την τελευταία τριετία. Υπήρχε και υπάρχει µια συνεχής προσπάθεια µε όλα τα στελέχη της Δηµόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ και κυρίως µε τον γενικό διευθυντή Δηµόσιας Υγεία κ. Λουκά Γεωργίου, ώστε να επιτύχουµε τα καλύτερα αποτελέσµατα.
Σ’ αυτό το σηµείο, θέλω να τονίσω ότι, λαµβάνοντας προληπτικά µέτρα, µέληµά µας ήταν να επιτύχουµε τη µη επιβάρυνση του δηµοσίου συστήµατος υγείας της περιφέρειάς µας.
Αναφορικά µε τη συνεργασία µας µε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς, εκτός από µια καθυστέρηση που είχαµε στην αδειοδότηση των εναέριων ψεκασµών ακµαιοκτονίας από το Υπουργείο Υγείας, η συνεργασία µας µε τον ΕΟΔΥ, το νοσοκοµείο αναφορά της Περιφέρειάς µας – Πανεπιστηµιακό Γενικό Νοσοκοµείο Αλεξανδρούπολης – τα άλλα Νοσοκοµεία , τα Κέντρα Υγείας, άλλες δοµές υγείας καθώς και µε την 4η Υγειονοµική Περιφέρεια ήταν και είναι άψογη.

«Μέληµα µας η διασφάλιση της Δηµόσιας Υγείας και θα κάνουµε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να το πετύχουµε»

– Σειρά ανακοινώσεων από τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο για ενίσχυση και θωράκιση των Νοσοκοµείων και των Κέντρων Υγείας. Τι ακριβώς περιλαµβάνει αυτό το πρόγραµµα;
– Η ενίσχυση όλων των νοσοκοµείων και των δοµών υγείας της περιφέρειάς µας αποτελούσε και αποτελεί από τον Περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο, και από τη Διεύθυνση της Δηµόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ βασική προτεραιότητα.
Ήδη µέχρι τώρα το 1/5 του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράµµατος έχει διατεθεί για την ενίσχυση όλων των δοµών. Πρόκειται για ενίσχυση σε ιατροφαρµακευτικό υλικό, εργαστηριακό εξοπλισµό και τη µισθοδοσία έως το 2023 νεοπροσληφθέντων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων προσωπικού που ενισχύουν τα νοσοκοµεία µας. Η προσπάθειά µας αυτή θα συνεχιστεί και αν χρειαστεί θα ενισχύσουµε δοµές υγείας είτε από το ΕΣΠΑ είτε από το πρόγραµµα Δηµοσίων Επενδύσεων. Μέληµα µας η διασφάλιση της Δηµόσιας Υγείας και θα κάνουµε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να το πετύχουµε.

– Πάµε και στο Μεταναστευτικό. Είστε από τον Βόρειο Έβρο και ζείτε από πολύ κοντά τα γεγονότα. Πώς έχει η κατάσταση αυτήν την στιγµή; Ανησυχείτε;
– Κατάγοµαι από την περιοχή του Β. Έβρου, όπου το µεταναστευτικό αποτελούσε και αποτελεί ένα τεράστιο ζήτηµα µε πολλές διαστάσεις. Αρχές Μαρτίου όλοι γίναµε µάρτυρες της προσπάθειας εισβολής µε παντελώς ανορθόδοξο τρόπο εργαλειοποιηµένων από την πολιτική ηγεσία των γειτόνων µας δύστυχων ανθρώπων. Έκτοτε έχει ενισχυθεί σηµαντικά η παραµεθόριος από δυνάµεις του Ελληνικού Στρατού, της Ελληνικής Αστυνοµίας και της FRONTEX τόσο σε έµψυχο δυναµικό όσο και σε υλικοτεχνικά µέσα. Ασφαλώς, ροές µεταναστών υπάρχουν σε µικρότερο βαθµό τη στιγµή που µιλάµε, αλλά πάντα βέβαια παραµένει ένα µεγάλο πρόβληµα καθώς βάζει σε δοκιµασία και απασχολεί το σύνολο των δοµών του κρατικού µηχανισµού. Η µοναδική λύση στο προσφυγικό – µεταναστευτικό είναι να υπάρξουν συνθήκες ώστε ο πρόσφυγας ή ο µετανάστης να µη γίνει πρόσφυγας ή µετανάστης.
Μέχρι να γίνει αυτό, πάντα θα υπάρχει ανησυχία µε δεδοµένο και τα προβλήµατα που έχουµε µε τη γείτονα χώρα.

– Εγκρίθηκε η δηµοπράτηση κατασκευής δικτύου Φυσικού Αερίου στην ΑΜΘ. Σίγουρα ένα πολύ σηµαντικό και εµβληµατικό έργο… Τι έφταιξε για την µεγάλη καθυστέρηση από την εξαγγελία που έγινε από τον αείµνηστο Γιώργο Παυλίδη µέχρι την έναρξη της υλοποίησης;
– Θεωρώ ότι το δίκτυο φυσικού αέριου, µαζί µε το Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης και την Εγνατία Οδό είναι τα σηµαντικότερα έργα στην Περιφέρειά µας. Υπήρξε όραµα του αείµνηστου Γιώργου Παυλίδη, το οποίο συνεχίζεται µε την τωρινή διοίκηση του Χρήστου Μέτιου. Όσο για την όποια καθυστέρηση, είναι ο µεγάλος βραχνάς της ελληνικής γραφειοκρατίας, ενώ εδώ σ’ αυτήν την περίπτωση είχαµε και αλλαγές διοικήσεων στη ΔΕΠΑ και στη ΔΕΣΦΑ.

«Βασική προτεραιότητά µας παραµένει να θέσουµε σε τροχιά προόδου την περιφέρειά µας»

– Ένας χρόνος συµπληρώθηκε από την νέα περίοδο διοίκησης στην ΑΜΘ. Ικανοποιηµένος από την παραγωγή έργου κύριε Βενετίδη;
– Από τη φύση µου δεν επαναπαύοµαι και ο εχθρός µου είναι η αδράνεια. Στην προκειµένη περίπτωση, µιλάµε για µια χρονιά όπου στο νέο περιφερειακό συµβούλιο που προέκυψε από τις περσινές εκλογές µε το σύστηµα της απλής αναλογικής, χρειάστηκε να ενεργοποιηθούν καινούριες δυνάµεις για να µπορέσουν να παράγουν έργο. Στη συνέχεια, βρεθήκαµε και βρισκόµαστε σε µια µεγάλη πανδηµία, όπου χρειάστηκε να επαναπροσδιορίσουµε όλες τις ενέργειές µας, όχι τους στόχους µας όµως. Η σηµαντική έλλειψη προσωπικού, οι περιορισµένοι πόροι και η σύγχυση των αρµοδιοτήτων µεταξύ των βαθµών της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι τροχοπέδη στην οµαλή πορεία οποιουδήποτε σχεδιασµού ή έργου. Λαµβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδοµένα, η προσπάθεια που καταβάλλεται από την πλευρά µας είναι ικανοποιητική, χωρίς να σηµαίνει ότι αρκούµαστε στα λίγα, όταν υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης.

– Και ποιοι οι στόχοι και οι προτεραιότητες από εδώ και πέρα;
– Υπάρχει ένα κοστολογηµένο πρόγραµµα το οποίο εµπλουτίζεται συνεχώς στη βάση των αναγκών που προκύπτουν το οποίο θα υλοποιηθεί εφόσον δεν υπάρξουν έκτακτες ακραίες συνθήκες. Βασική προτεραιότητά µας παραµένει να θέσουµε σε τροχιά προόδου την περιφέρειά µας, ώστε οι πολίτες αυτής να µπορούν απρόσκοπτα να δηµιουργούν.

– Τι είναι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για εσάς;
– Θεωρώ ότι ένας πολιτικός είτε σε κεντρικό επίπεδο είτε στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να διαθέτει δύο βασικά στοιχεία: το πρώτο να βλέπει µπροστά ή να το προσπαθεί τουλάχιστον και το δεύτερο στα πλαίσια της δηµοκρατίας να αγωνίζεται για το καλό των πολλών και αδυνάτων.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Τη συγκεκριµένη στιγµή η ευχή µου είναι να περάσει γρήγορα η κρίση. Εύχοµαι να ξεπεραστεί η πανδηµία, διότι ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός σε οτιδήποτε προσπαθεί να κάνει κάποιος.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Δημοφιλή Εβδομάδας