21.5 C
Drama
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κυριακή Παπαζώτου

«Θα είμαι υποψήφια Δήμαρχος»

Μηχανικός Περιβάλλοντος – Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων – Προγραμματισμού – Πληροφορικής – Διαφάνειας – Κοινωνικής Πολιτικής Δ. Δοξάτου, Επικεφαλής παράταξης «Συνεργάζομαι»

Η Κυριακή Παπαζώτου, η αντιδήμαρχος του Δήμου Δοξάτου, διαγράφει συνεχή πορεία στην αυτοδιοίκηση από το 2008. Έχει συνεργαστεί με φορείς της αυτοδιοίκησης και υπήρξε σύμβουλος σε προγράμματα χρηματοδότησης στον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.
Μεγάλος στόχος της να βελτιώσει την άσχημη οικονομική κατάσταση του Δήμου και να ολοκληρωθούν τα έργα που δρομολογήθηκαν ώστε να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής των συνδημοτών της.
Η Κυριακή Παπαζώτου είναι πηγή αισιοδοξίας και ενέργειας, είναι δυναμική και ευαίσθητη παράλληλα, είναι η νέα γενιά πολιτικών που διαθέτει γνώση, δίνει χώρο στην συλλογικότητα και διαχέει την προοπτική ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς στο καλύτερο.

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

– Σε τι περιβάλλον μεγαλώσατε;
– Μεγάλωσα στον Άγιο Αθανάσιο, που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του να μεγαλώνει ένα παιδί σε χωριό με την εύκολη πρόσβαση στις δυνατότητες που σου προσφέρει μία πόλη. Απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση αυτή είναι η διάθεση των γονέων και δόξα τω Θεό, εγώ από αυτήν την διάθεση υπήρξα πλημμυρισμένη.
Από την δική μου εμπειρία, το περιβάλλον που μεγαλώνουμε καθορίζεται από τους γονείς και προσαρμόζεται στις ανάγκες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της κοινής ζωής μας. Προέρχομαι από μία οικογένεια που οι πυλώνες της, οι παππούδες, οι γιαγιάδες και οι γονείς, είχαν ένα κοινό… αγαπούσαν πολύ τους ανθρώπους. Τα σπίτια μας ήταν πάντα γεμάτα με παρέες. Τραγούδια και χοροί στήνονταν χωρίς να περιμένουμε κάποια ιδιαίτερη μέρα, κάποια γιορτή.
Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στο δικό μου μεγάλωμα… οι γονείς μου ήταν πολύ μικροί, ιδιαίτερα η μητέρα μου, οπότε ένιωθα να μεγαλώνω μαζί τους και πολλές φορές οι σκέψεις μου ήταν τα δικά τους σχέδια, όλα όσα εκείνοι σκεφτόταν για το μέλλον της οικογένειας. Έτσι έμαθα να σκέφτομαι ώριμα, να νοιάζομαι για το κοινό οικογενειακό καλό και να προσπαθώ να στέκομαι επάξια και με σοβαρότητα όταν το απαιτούσαν οι συνθήκες. Όλα αυτά τα θεωρώ σημαντικά εφόδια για την μετέπειτα πορεία μου στη ζωή.
Δεν ήταν όμως όλα ρόδινα. Μεγάλωσα με αρκετές δυσκολίες. Αυτό που θυμάμαι έντονα είναι ότι ερχόταν ο θάνατος κάποιου ανθρώπου της οικογενείας και άλλαζε το ρου της ιστορίας. Οι αλλαγές αυτές βάρυναν το κλίμα στην οικογένεια και δυσκόλεψαν τις συνθήκες της ζωής μας.
Από πολύ μικρή βοηθούσα την οικογένεια μου, είτε στο σπίτι, είτε στις δουλειές τους. Θα μπορούσα να περιγράψω με δύο λέξεις ένα μεγάλο μέρος της ζωή μου: μελέτη και δουλειά.
Όλες οι δυσκολίες αυτές περνούσαν τα βράδια που καθόμασταν η οικογένεια μαζεμένη γύρω από ένα τραπεζάκι γεμάτο από τα καλούδια της μαμάς και του μπαμπά. Μια ανάμνηση ακριβή… πολύτιμη για μένα.

– Με τι όνειρα μεγαλώσατε;
– Ήθελα πάντα να σπουδάσω. Ο αδερφός του πατέρα μου υπήρξε σπουδαίος βυζαντινολόγος και η αδερφή τους αρχαιολόγος και τα ερεθίσματα από τους δικούς τους κύκλους μου έδειχναν ότι η παιδεία είναι ο δρόμος που περπατάς για να φτάσεις στο διαφορετικό, αυτό που ονειρεύεσαι και είναι έξω από αυτό που ζεις.
Από την επαφή μου με αυτούς τους κύκλους ανθρώπων, έμαθα όμως και κάτι πιο σημαντικό, ότι η παιδεία δεν κάνει πάντα τους ανθρώπους καλύτερους. Άρχισα να ψάχνω στους ανθρώπους αυτό που κρύβουν και όχι αυτό που δείχνουν.
Δεν ξέρω σήμερα που οι σπουδές δε σημαίνουν απαραιτήτως και επαγγελματική αποκατάσταση, ούτε μια φοιτητική ζωή της εποχής του ’80 ή του ’90 και δεδομένου ότι τα πρότυπα καταρρέουν συνεχώς, γιατί υπάρχει πλέον καλύτερη πληροφόρηση γύρω από αυτά, ποια είναι τα κίνητρα ώστε η πορεία προς τη γνώση να γοητεύσει τα παιδιά μας.
Επίσης, ήθελα να γίνω μητέρα σε μικρή ηλικία και έτσι, έγινε.

«Ασχολήθηκα με την πολιτική χωρίς να έχω αλλάξει τίποτα από όσα πιστεύω. Αυτό συνεχίζω να το υπερασπίζομαι ως αρχή μου και σήμερα»

– Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένας άνθρωπος πόσο καθορίζει το μέλλον του;
– Θεωρώ ότι ο άνθρωπος έχει πάντα την ευκαιρία να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του ανεξάρτητα από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει. Μπορεί να επιτύχει κάθε στόχο αν δουλέψει και αν έχει την τύχη. Όποιο όμως κι αν είναι το μέλλον του, όπου κι αν φτάσει, όταν βρεθεί απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό θα δει κυρίως τα στοιχεία που απέκτησε από το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε.
Θυμάμαι ότι όταν συμπλήρωνα το μηχανογραφικό μου με τις σχολές, μία διαδικασία στην οποία δε συμμετείχαν καθόλου οι γονείς μου, καθώς ήθελαν να αποφασίσω ελεύθερα, η μαμά μου είπε «εύχομαι παιδί μου, ό,τι κι αν επιλέξεις, να κάνεις με αυτό τους ανθρώπους τόσο ευτυχισμένους, όσο έκανε τις οικογένειές μας η γέννηση σου, το μεγάλωμα σου». Αυτό, τότε, φαινόταν να μην επηρέασε το μέλλον μου. Επέλεξα ένα επάγγελμα με το οποίο δεν θα είχα τέτοια προοπτική. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η πρόταση δεν έφυγε ποτέ από μέσα μου και το βράδυ της μεγάλης απόφασης να συμμετέχω ως υποψήφια δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές του 2019 έπαιξε τον ρόλο της.

– Ποιες είναι οι σπουδές σας και η επαγγελματική σας ιδιότητα;
– Σπούδασα Μηχανικός Περιβάλλοντος (2002-2007) στο Δημοκρίτειο Πολυτεχνείο. Εκεί συνέχισα και τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στην Υδραυλική Μηχανική (2007-2008) και στην Περιβαλλοντική Μηχανική (2009-2010). Εργάζομαι ως ιδιώτης μηχανικός από το 2008. Έχω συνεργαστεί με φορείς της αυτοδιοίκησης και υπήρξα σύμβουλος σε προγράμματα χρηματοδότησης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, διατηρώντας συγχρόνως και τεχνικό γραφείο στον Άγιο Αθανάσιο. Από τον Αύγουστο του 2021, μαζί με δυο αξιόλογους μηχανικούς στήσαμε ένα νέο τεχνικό γραφείο στον Άγιο Αθανάσιο.

– Μηχανικός Περιβάλλοντος θέλατε να γίνετε πάντοτε;
– Μικρή ήθελα να γίνω σκηνοθέτιδα και σεναριογράφος. Μου αρέσει πολύ να γράφω κείμενα βασισμένα σε εικόνες που έχω δει ή άλλες που δημιουργώ… νομίζω ότι θα μπορούσα να τα συνδυάσω. Είναι ένα επάγγελμα που είναι πολύ κοντά στην ίδια τη ζωή, στις εικόνες της, που πάντα τις βρίσκω ωραίες και θα ήθελα να κρατήσω μερικές από αυτές, να τις τονίσω και να τις δείξω σε ανθρώπους που δε μπορούν ή δεν προλαβαίνουν να τις δουν.
Η Μηχανική Περιβάλλοντος είναι ένας αναγκαίος κλάδος για την ανθρωπότητα, δεδομένου της ανεξέλεγκτης τεχνολογικής προόδου των τελευταίων δεκαετιών και των περιβαλλοντικών προβλημάτων που επιφέρει. Οπότε καλούμαστε να ισορροπήσουμε την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση της ανθρώπινης ζωής. Αυτό ως ιδέα με ενθουσίασε στην ηλικία των 18 που έπρεπε να επιλέξω.

– Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στην Πολιτική;
– Η περίοδος 2014-2019 ομολογουμένως ήταν μια κενή από έργα και δράσεις περίοδος στον Δήμο μας. Την ίδια περίοδο η επαγγελματική μου δράση σε άλλους δήμους ήταν πολύ έντονη. Αυτό έκανε τους φίλους μου να μου τονίζουν συνέχεια την ανάγκη να βοηθήσω τον Δήμο μας. Όπως σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις στη ζωή μου, συνδύασα τη λογική με το συναίσθημα. Στη συνέχεια, έθεσα κάποια όρια ακόμα και στον ίδιο μου τον εαυτό. Θα το έκανα μόνο χωρίς να αλλάξω τίποτα από όσα πιστεύω. Αυτό συνεχίζω να το υπερασπίζομαι ως αρχή μου και σήμερα.
Το ίδιο σημαντικό ήταν να βρω συνοδοιπόρους και αφού τους βρήκα και δημιουργήσαμε μια ομάδα με κοινό στόχο να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας στον Δήμο, ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια και συνεχίζουμε.

«Ο καλός πολιτικός πρέπει να ξέρει να ακούει το καλό, το κακό, το αίτημα, το πρόβλημα, τις ανάγκες, τα σχόλια, όλα… και να μην αγκομαχά. Πρέπει να βρίσκει λύσεις»

– Ιδεολογικά ανήκετε σε κάποιο πολιτικό χώρο, αριστερά, δεξιά, κέντρο;
– Επειδή οι χαρακτηρισμοί αριστερά, κεντροαριστερά, δεξιά κτλ αντικατοπτρίζουν κόμματα, θα σας πω ότι ενώ είμαι έντονα πολιτικοποιημένη, δεν είμαι κομματικοποιημένη. Ανυπομονώ να έρθει η εποχή που την ιδεολογία μου θα την εκφράζουν οι άνθρωποι και όχι τα κόμματα. Μ’ αυτό ως αρχή πορεύομαι και θα πορεύομαι. Νομίζω ότι ιδιαίτερα εμείς στις μικρές κοινωνίες που ζούμε μπορούμε εύκολα να κάνουμε τη σωστή επιλογή προσώπων.
Επίσης, θεωρώ ότι ένας επικεφαλής μια δημοτικής παράταξης, μια υποψήφια δήμαρχος πρέπει να συνθέσει δυνάμεις με διαφορετικές ιδεολογίες, όπως επίσης να συνεργαστεί με ανθρώπους που επέλεξαν να βοηθήσουν τον τόπο τους μέσα από την κομματική σύνθεση της ιδεολογίας τους ακόμα και όταν δεν συμφωνούν απόλυτα.

– Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που επηρέασε τον τρόπο σκέψης σας;
– Αγαπώ εύκολα τους ανθρώπους και συχνά ενθουσιάζομαι μαζί τους. Έτσι, είναι πολύ εύκολο να επηρεαστώ από έναν άνθρωπο που θαυμάζω αλλά προσπαθώ πάντα να φιλτράρω και να κρατάω αυτά που θεωρώ σωστά.
Για παράδειγμα, η συνεργασία μου με την Αλίκη Σωτηριάδου, της οποίας υπήρξα ειδικός συνεργάτης στον Δήμο Παρανεστίου, δεν θα μπορούσε να με αφήσει ανεπηρέαστη, μου έμαθε να θυσιάζω τον εαυτό μου στον αγώνα και στις διεκδικήσεις για τους συνδημότες μου. Να έχω άποψη και λόγο και να μη θυσιάζω ποτέ τη συνείδηση μου και τις αρχές μου.
Γενικότερα, θεωρώ ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποτέλεσε για μένα ένα σχολείο σε πολλούς τομείς. Η σκέψη μου έχει διαμορφωθεί μέσα από την πορεία μου αυτή στο χώρο από το 2008. Προσπάθησα από κάθε άνθρωπο με τον οποίο συνεργάστηκα να πάρω ένα κομμάτι το οποίο ένιωθα ότι μου έλειπε, είτε ως εμπειρία, είτε ως γνώση. Αυτά που έλαβα από τους ανθρώπους αυτούς, αυτοδιοικητικούς αιρετούς και υπαλλήλους σε συνδυασμό με τις βασικές οικογενειακές μου αρχές πιστεύω ότι τελικά διαμόρφωσαν τον τρόπο σκέψης μου.

– Τι είναι για εσάς καλός πολιτικός;
– Αυτός που ακούει. Ο καλός πολιτικός πρέπει να ξέρει να ακούει το καλό, το κακό, το αίτημα, το πρόβλημα, τις ανάγκες, τα σχόλια, όλα… και να μην αγκομαχά. Πρέπει να βρίσκει λύσεις. Να εργάζεται σκληρά, να βελτιώνει τον εαυτό του για να αποκτά ικανότητες που θα τις χρησιμοποιεί στη συνέχεια για να βοηθήσει τους άλλους, τον τόπο που υπηρετεί. Η πολιτική που χαράσσει να χαρακτηρίζεται από ανιδιοτέλεια και να εναρμονίζεται με τις ανάγκες των καιρών.

«Ένας επικεφαλής μιας παράταξης πρέπει να συνθέσει δυνάμεις με διαφορετικές ιδεολογίες, να συνεργαστεί με ανθρώπους που επέλεξαν να βοηθήσουν τον τόπο τους, μέσα από την κομματική σύνθεση της ιδεολογίας τους ακόμα και όταν δεν συμφωνούν απόλυτα»

– Στην πολιτική δεν μακροημερεύουν πολλές φορές οι ικανοί…
– Αυτό είναι αλήθεια. Ακούω συχνά να λένε… ο τάδε υποψήφιος παρόλο που είναι αλαζόνας, τυχοδιώκτης, ανέντιμος, δε διαθέτει τις γνώσεις… έχει ίσως κάποια προοπτική γιατί μοιράζει χρήματα, έχει τη στήριξη συγκεκριμένων ομάδων, έχει τα ΜΜΕ μαζί του, τάζει θέσεις, ακολουθεί μεθόδους μιας άλλης εποχής κτλ.
Δεν μπορώ να φανταστώ όμως ότι η γενιά μου για ένα κομμάτι προσωρινής ευημερίας θυσιάζει, υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών της. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μιλάμε για αλλαγή στη ζωή μας, χωρίς να αλλάζουμε αυτήν την αρρωστημένη νοοτροπία. Είμαι σίγουρη ότι δε θα το κάνει, γιατί ζει καθημερινά τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης που επικρατεί χρόνια και καθόρισε τις πιο όμορφες δεκαετίες της ζωής μας (ηλικίες 20-40).
Αναφέρομαι στη γενιά μου γιατί πιστεύω ότι έχει στα χέρια της το μέλλον. Είναι η γενιά που βρίσκεται στη μέση και θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο τις μεγαλύτερες όσο και τις μικρότερες γενιές, ξεκινώντας καθένας από το σπίτι του.
Είμαι βέβαιη όμως, ότι όλες οι γενιές γνωρίζουν, είτε γιατί το έζησαν, είτε γιατί το διάβασαν, ότι όλη αυτή η γενναιοδωρία αυτών των ανθρώπων κάπου αποσκοπεί και φυσικά διαρκεί μέχρι να επιτύχει το στόχο της.
Από την άλλη, άνθρωποι ικανοί που έχουν ασχοληθεί με τα κοινά απογοητεύονται από το χώρο και σταματούν γρήγορα. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε, να μην απογοητεύσουμε άλλους ικανούς ανθρώπους και κάποια στιγμή η πολιτική να απαρτίζεται πραγματικά από τους ικανότερους.

– Τι είναι η ευτυχία για σας;
– Σε κάθε φάση της ζωής μου η ευτυχία, για μένα, ήταν και κάτι διαφορετικό. Τώρα πια είμαι σίγουρη ότι η ευτυχία είναι η υγεία.

– Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή σας;
– Τα παιδιά μου. Δεν πίστευα ποτέ πριν ότι θα υπάρχει κάποια στιγμή στη ζωή μου που θα ξεχνώ τα πάντα ακόμα και το μεγαλύτερο μου άγχος. Η αγκαλιά τους είναι το σημείο που όλα σταματούν και το μυαλό αδειάζει.
Με τον Κώστα, τον σύζυγό μου, είμαστε από μικροί μαζί και ονειρευτήκαμε πολλά χρόνια αυτά τα παιδιά. Αυτό καθιστά την ύπαρξη τους το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή μας. Είναι το μεγάλο μας όνειρο. Παρόλο που έγινε πραγματικότητα, ακόμα και σήμερα, έχει την ίδια γλύκα του ονείρου που μόλις έχει εκπληρωθεί. Καθημερινά μας γεμίζουν με τόσα διαφορετικά συναισθήματα, βρήκαμε και ξεπεράσαμε πολλές φορές τα όρια του εαυτού μας. Αντιληφθήκαμε ότι έχουμε μια ανεξάντλητη δύναμη που λέγεται πραγματική αγάπη.

«Οφείλουμε να συνεχίσουμε στο Δήμο Δοξάτου ώστε να ολοκληρώσουμε το έργο μας και μάλιστα σε ευνοϊκότερες συνθήκες, τις οποίες οι ίδιοι διαμορφώσαμε»

– Στο Θεό πιστεύετε;
– Πιστεύω στο Θεό, τον επικαλούμαι και κυρίως προσπαθώ να είμαι ως άνθρωπος ακόλουθη του Λόγου του. Ωστόσο, άποψή μου είναι ότι πρέπει να εκφράζουμε την πίστη μας με σεμνότητα και ταπεινότητα.

– Τα λάθη είναι γνώση;
– Τα λάθη είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις! Ιδιαίτερα αν είσαι άνθρωπος που δεν συγχωρείς εύκολα τον εαυτό σου και δεν επαναπαύεσαι…

– Πείτε μας μια φράση που εμπεριέχει τη φιλοσοφία της ζωής σας.
– «Στο τέλος θα πάνε όλα καλά, αν δεν πάνε καλά… δεν είναι το τέλος». Είμαι απόλυτα αισιόδοξη πάντα. Στόχος μου είναι να πάνε όλα καλά σε κάθε τομέα, σε μια δουλειά ή σε μια σχέση. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, δε σημαίνει τίποτε άλλο παρά μόνο ότι πρέπει να προσπαθήσω κι άλλο. Δεν αποδέχομαι το τέλος.

– Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντάει στο δωμάτιο της εξουσίας ένας άνθρωπος;
– Η μη γόνιμη κριτική, η άσκοπη και άδικη. Πολλές φορές οι άνθρωποι γίνονται σκληροί κυρίως γιατί δεν ξέρουν σε τι κατάσταση βρίσκεσαι εσύ που πρέπει να αποδεχτείς μια «κακή» κριτική.
Είμαι της άποψης ότι αν κάποιος δεν αντέχει την κριτική, μπορεί να διαλέξει να κάνει κάτι άλλο και όχι να εκτεθεί στο κοινό. Ωστόσο, κάποιες φορές ξεπερνά τα όρια. Τελευταία έχω συνειδητοποιήσει ότι οι αβάσιμες κριτικές προέρχονται από ανθρώπους που δεν παιδεύτηκαν ποτέ στη ζωή τους, δεν κόπιασαν ή από ανθρώπους που έχουν κόμπλεξ.

– Νοιώθετε πολιτικός;
– Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σημαντικό κομμάτι της Δημόσιας Διοίκησης, οι δήμοι χαράσσουν συγκεκριμένη πολιτική στο πλαίσιο πάντα μιας ευρύτερης πολιτικής που ασκείται από την Κεντρική Διοίκηση. Ως μέλη του δημοτικού συμβουλίου καλούμαστε να αποφασίσουμε για ουσιαστικά θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα επιλέγουμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα χαράσσοντας σαφώς μία συγκεκριμένη πολιτική. Κάθε διοίκηση εκφράζει και μια διαφορετική πολιτική. Υπό αυτήν την έννοια αλλά και κατά την ετυμολογία της λέξης ένας αντιδήμαρχος θα μπορούσε να θεωρηθεί πολιτικός.
Στην ερώτηση όμως για το πώς νιώθω, απαντώ ότι αισθάνομαι μόνο μέλος μιας ομάδας ανθρώπων που στόχος τους είναι η προσφορά και η δημιουργία. Στο πλαίσιο αυτό προσπαθούμε να οργανώσουμε τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για ανάπτυξη σε κάθε τομέα.

«Η Αλίκη Σωτηριάδου μου έμαθε να θυσιάζω τον εαυτό μου στον αγώνα και στις διεκδικήσεις, να έχω άποψη και λόγο και να μη θυσιάζω ποτέ τη συνείδηση και τις αρχές μου»

– Με ποιους ανθρώπους δεν θα ανταλλάσσατε χειραψία;
– Δεν έχω λόγο να μην ανταλλάξω χειραψία με κάποιον. Ακόμα και αν πληγωθώ, μπορώ να συγχωρήσω αμέσως. Αν δε μου αρέσει η στάση κάποιου, προσπαθώ να τη δικαιολογήσω. Δίνω το χέρι μου ακόμα και όταν ξέρω ότι υπάρχει πιθανότητα να μην ανταποκριθούν οι άλλοι στη χειραψία.

– Σας φοβίζει η αποτυχία;
– Αν εννοείτε αποτυχία την μη αναμενόμενη εξέλιξη όσων σχεδιάζουμε, θα σας πω ότι με φοβίζει γιατί συνήθως δουλεύω σκληρά γι’ αυτήν και συμπαρασύρω και τους συνεργάτες μου. Οπότε, όταν δεν πετυχαίνουμε το στόχο πέρα από την απογοήτευση μου για το αποτέλεσμα, με βαραίνει και η στεναχώρια των ανθρώπων που δουλέψαμε μαζί.

– Παραδέχεστε τα λάθη σας;
– Κάποιες φορές, όχι αμέσως, αλλά τα παραδέχομαι.

– Υπάρχει κάποιο πρόσωπο που ασχολείται με τα κοινά και το θαυμάζεται;
– Θαυμάζω τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον κοινωνικό τομέα και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που κάποιος δύσκολα τους θυμάται με το ονοματεπώνυμο.

– κ. Παπαζώτου, συνεργαστήκατε ως παράταξη με τον Δήμαρχο Δοξάτου Θέμη Ζεκερίδη και διοικείτε τον Δήμο Δοξάτου από τον Σεπτέμβριο του 2019. Είστε ευχαριστημένη με το μέχρι τώρα έργο της Δημοτικής Αρχής;
– Αυτή η Δημοτική Αρχή ανέπτυξε το σύνολο της δράση της σε περίοδο πανδημίας, σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες για όλη την ανθρωπότητα.
Παρόλες τις δυσκολίες, ο Δήμος απέκτησε ένα άλλο πρόσωπο. Νοικοκυρεύτηκαν τα οικονομικά και μπήκαν σε μια τάξη, κέρδισε τη χαμένη του αξιοπιστία, οργανώνεται διοικητικά, προχώρησαν θέματα που είχαν κυριολεκτικά βαλτώσει, όπως για παράδειγμα τα κληροδοτήματα, επικράτησε η αξιοκρατία στις προσλήψεις και στις αναθέσεις, μπήκε το μαχαίρι στο κόκκαλο σε πολλές ιδιαίτερες περιπτώσεις βάζοντας οριστικά τέλος, άλλαξε η εικόνα στα χωριά μας, αναβαθμίζεται ο στόλος του, διεκδίκησε και πέτυχε (χρηματοδοτήσεις, επιχορηγήσεις, δωρεές όπως ΤAP, JΡ ΑVAX), υλοποιεί έργα, σχεδιάζει δράσεις και αναπτύσσεται συνεχώς.
Είμαι ευχαριστημένη. Σίγουρα όμως απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια και χρόνος για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που ονειρευόμαστε.

– Ποια είναι η γνώμη σας για τον Θέμη Ζεκερίδη ως δήμαρχο;
– Ο κ. Ζεκερίδης είναι ένας οργανωτικός δήμαρχος ο οποίος ξεδιπλώνει καθημερινά τις διοικητικές του ικανότητες και εμπειρίες. Αυτά όμως που θα διέκρινα ως πιο σημαντικά από όλα τα χαρακτηριστικά του είναι η εντιμότητα και η ευθύτητα του. Έχει βάλει κόκκινες γραμμές σε όλους τους τομείς, τις οποίες για να περάσει κανείς θα πρέπει να επιχειρηματολογήσει και να τον πείσει ότι ο στόχος είναι το κοινό καλό. Θέλει να είναι δίκαιος και προασπίζεται τα δικαιώματα όλων των συνεργατών του. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ότι δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους συνεργάτες του, δίνοντας τους και τον απαραίτητο χώρο, είναι στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν έναν δήμαρχο ικανό να οργανώσει έναν δήμο και να τον οδηγήσει μπροστά.

– Ποια θεωρείτε ως σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου Δοξάτου;
– Το βασικότερο πρόβλημα είναι το οικονομικό και το γεγονός ότι πέρα από τα βασικά τέλη δεν έχει ο Δήμος κάποια άλλα έσοδα. Είναι το βασικότερο πρόβλημα γιατί αν υπήρχαν χρήματα θα μπορούσαμε να λύσουμε πολλά από τα υπόλοιπα, όπως είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα στους αγρούς αλλά και σε οικισμούς, η ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών στα ρέματα, οι ανάγκες που υπάρχουν στον κοινωνικό τομέα, η έλλειψη υποδομών που θα διευκόλυνε τις συνθήκες σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, τα προβλήματα στα σχολεία κ.α.
Για να βρούμε λύσεις, έχουμε στραφεί σε χρηματοδοτικά εργαλεία και έχουμε πετύχει χρηματοδοτήσεις. Οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες, ενώ αν ο Δήμος είχε την οικονομική δυνατότητα να τα αντιμετωπίσει ο χρόνος αυτός θα μειωνόταν σίγουρα στο μισό.

«Αγαπώ εύκολα τους ανθρώπους και συχνά ενθουσιάζομαι μαζί τους. Έτσι, είναι πολύ εύκολο να επηρεαστώ από έναν άνθρωπο που θαυμάζω αλλά προσπαθώ πάντα να φιλτράρω και να κρατάω αυτά που θεωρώ σωστά»

– Κατά καιρούς πολλά ακούγονται για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, ποια είναι η πραγματική εικόνα;
– Η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι τραγική για έναν δήμο που θέλει να λειτουργήσει θέτοντας βασικούς αναπτυξιακούς στόχους. Δε σας κρύβω ότι όντας υποψήφια δήμαρχος δε μπορούσα να φανταστώ τι μας περίμενε. Δε θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μέρα ενημέρωσης από τον Ταμία του Δήμου και τον Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας, δεν πίστευα όσα άκουγα. Χρέη, χρέη και χρέη …και φυσικά σύντομα άρχισαν να καταφθάνουν οι δικαστικές αποφάσεις που διπλασίασαν το χρέος.

– Ποιο είναι το διακύβευμα αυτής της αυτοδιοικητικής περιόδου;
– Να νοικοκυρευτεί ο Δήμος μας, να ολοκληρώσουμε γρήγορα τα έργα μας και να μπουν τα θεμέλια ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές που θα φέρουν την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Κάθε δράση είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια τις συνθήκες ζωής των δημοτών μας.

– Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν και θα είστε υποψήφια δήμαρχος.
– Δράττοντας την ευκαιρία που μας έδωσε η παράταξη του κ. Ζεκερίδη μετά από την πρόταση για συνεργασία των παρατάξεων μας, δουλέψαμε όλοι μαζί σκληρά και δημιουργήθηκαν οι συνθήκες ώστε κάθε επόμενη μέρα στο Δήμο μας να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Ο προγραμματισμός των δράσεων που έχουν δρομολογηθεί έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τους πρώτους μήνες του 2025 και καθημερινά προσθέτουμε νέες δράσεις στο σχεδιασμό.
Θεωρώ ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε ώστε να ολοκληρώσουμε το έργο μας και μάλιστα σε ευνοϊκότερες συνθήκες, τις οποίες οι ίδιοι διαμορφώσαμε.
Θα είμαι υποψήφια δήμαρχος. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα είναι και πάλι υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, άνθρωποι αξιόλογοι, συνθέτοντας μια ομάδα έτοιμη να προσφέρει στον τόπο.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας