26.5 C
Drama
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Κυριακή Παπαζώτου

«Είμαι ικανοποιημένη για την καθημερινή εξέλιξη του Δ. Δοξάτου»

Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων – Προγραμματισμού- Πληροφορικής Δ. Δοξάτου – επικεφαλής παράταξης «Συνεργάζομαι»

«Δε σας κρύβω ότι παρόλο που ήμουν αρκετά σφιγμένη όταν ξεκίνησε η θητεία μας, σήμερα είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την επιλογή μας να συνεργαστούμε. Συναντηθήκαμε άνθρωποι με ίδιους στόχους και παρόμοιες αντιλήψεις, αγωνιζόμαστε τίμια και καθαρά, μακριά από ίντριγκες και λοβιτούρες» υπογραμμίζει αναφερόμενη στο Δήμο Δοξάτου η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων – Προγραμματισμού- Πληροφορικής και Επικεφαλής της παράταξης «Συνεργάζομαι» Κυριακή Παπαζώτου. Αναφέρεται στην πορεία των έργων στο δήμο Δοξάτου, στον προγραμματισμό και στις προτάσεις στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης που ξεπερνούν τα 16 εκατομμύρια ευρώ. Ιδιαίτερη τέλος η αναφορά της στο πράσινο σημείο. Θεωρεί τις αντιδράσεις των συγχωριανών της κατοίκων του Αγίου Αθανασίου απολύτως λογικές, όχι όμως τις αντιδράσεις τις αντιδράσεις των αιρετών για το πράσινο σημείο, γιατί όφειλαν να είναι καλύτερα ενημερωμένοι.

– Είστε επικεφαλής της παράταξης Συνεργάζομαι και συνεργάζεστε με την δημοτική αρχή του Δήμου Δοξάτου. Ικανοποιημένη από το επίπεδο συνεργασίας με τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο;
– Η παράταξή μας από την ίδρυσή της είχε έναν βασικό στόχο, να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς, με κάθε άνθρωπο της προσφοράς και φυσικά με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για όλους μας. Φυσικά και δεν είχαμε σκεφτεί ότι θα δεχόμασταν μία επίσημη πρόταση συνεργασίας από τον εκλεγμένο πλέον δήμαρχο. Ωστόσο, δε θα μπορούσαμε παρά να δεχτούμε αποδεικνύοντας ότι είμαστε παρόντες και παρούσες για να προσφέρουμε τα μέγιστα των δυνατοτήτων μας μέσα πάντα από τις ευκαιρίες συνεργασίας που μας διατίθενται από τον κύριο Ζεκερίδη και τους συνεργάτες του. Δε σας κρύβω ότι παρόλο που ήμουν αρκετά σφιγμένη όταν ξεκίνησε η θητεία μας, σήμερα είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την επιλογή μας να συνεργαστούμε. Συναντηθήκαμε άνθρωποι με ίδιους στόχους και παρόμοιες αντιλήψεις, αγωνιζόμαστε τίμια και καθαρά, μακριά από ίντριγκες και λοβιτούρες. Όσον αφορά τα συλλογικά όργανα του Δήμου και τις συνεδριάσεις, ως νεοεκλεγμένη συχνά απογοητεύομαι από τη στείρα αντιπολίτευση που μοναδικό στόχο έχει να παρεμποδίσει την άμεση εξέλιξη των δράσεων και των έργων, χωρίς να υπολογίζονται από τους συμμετέχοντες οι επιπτώσεις των πράξεών τους στους δημότες. Μερικοί σύμβουλοι μάλιστα προτιμούν να παραμένουν ανενημέρωτοι παρόλο που είμαστε εκεί αιρετοί και υπηρεσίες για να ενημερωθούν. Ενεργοί είναι όταν σε πλήρη ταύτιση σαν να υπάρχει προηγουμένως συμφωνία επιτίθενται κυρίως σε μένα που με βλέπουν ταυτόχρονα ως υποψήφια δήμαρχο. Σε επίπεδο λοιπόν συμβουλίων και επιτροπών δεν είναι όπως τα φανταζόμουν ή όπως θα ήθελα.

– Κυρία Παπαζώτου 2 χρόνια Δημοτική Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος. Κάνοντας απολογισμό στη θητεία της Δημοτικής Αρχής, θα λέγατε ότι το διάστημα αυτό ήταν επιτυχημένο;
– Είμαι αρκετά ικανοποιημένη για την καθημερινή εξέλιξη του Δήμου. Σύντομα επιτεύχθηκε ο στόχος της βελτίωσης της καθημερινότητας με μελανά σημεία τις περιόδους που δεν υπήρχε προσωπικό αλλά και όταν τα μηχανήματα μας εγκαταλείπουν. Για να μην υπάρχουν αυτά τα κενά έκανα συγκεκριμένες προτάσεις στον δήμαρχο οι οποίες απορρίφθηκαν. Σεβαστή η απόφασή του και η κριτική του στις προτάσεις μου. Δεν έμεινε ωστόσο αμετακίνητος σε μια άποψη χωρίς να ζητήσει να βρούμε λύσεις. Έτσι για παράδειγμα, πετύχαμε χρηματοδότηση για την αγορά ενός απορριμματοφόρου, διεκδικήσαμε από τον TAP ανταποδοτικά οφέλη με την προμήθεια απορριμματοφόρου – πλυντηρίου και ενός πολυμηχανήματος, πήραμε μεγάλη ποσότητα χαλικιών από την JP ΑΒΑΞ και πολλές άλλες τέτοιες δράσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα. Η Δημοτική Αρχή βελτίωσε την οικονομική κατάσταση του δήμου και κυρίως μπόρεσε να βρει τον τρόπο να βγούμε σιγά σιγά από το σκοτάδι που δε φαινόταν μέχρι πότε θα επικρατούσε και καθημερινά οι δικαστικές αποφάσεις – διεκδικήσεις χρεών της περιόδου 2014-2019 έδειχναν δυσοίωνα σημάδια. Είναι πάρα πολλές οι παρεμβάσεις που είναι αξιόλογες. Μερικές παρεμβάσεις έχουν άμεσα αποτελέσματα, ενώ τα αποτελέσματα άλλων θα φανούν στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, είμαι βέβαιη ότι μία τετραετία δεν είναι αρκετό διάστημα για να υλοποιηθεί από την αρχή ως το τέλος ένα πρόγραμμα, ιδιαίτερα όταν δεν έχεις βρει κάτι έτοιμο να αξιοποιήσεις.

«Καταθέσαμε προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 16.000.000,00 ευρώ στον Αντώνη Τρίτση»

– Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων – Προγραμματισμού Πληροφορικής Διαφάνειας και Περιουσίας του Δήμου . Κρίσιμοι τομείς όλοι. Κάνοντας τον δικό σας απολογισμό είστε ικανοποιημένη;
– Όταν διαπιστώσαμε ότι οι οικονομικοί πόροι του Δήμου είναι περιορισμένοι και μάλιστα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα σε βασικές παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες μας όπως η καθαριότητα, αποφασίσαμε να χαράξουμε μια συγκεκριμένη πορεία. Αυτή είναι μια πολιτική επιλογή. Αποφασίσαμε να συνθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις με στόχο την αναζήτηση χρηματοδοτήσεων και αυτό κάναμε. Προετοιμάσαμε μελέτες που αντιστοιχούν σε έργα συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνούν τα 25.000.000,00 ευρώ. Καθημερινά εγκρίνονται προτάσεις μας σε προγράμματα χρηματοδότησης και προχωράμε σε διαγωνισμούς ώστε να ακολουθήσει η υλοποίησή τους. Μάλιστα, ιδιαίτερα σημαντικό θεωρώ το γεγονός ότι έχουμε καταθέσει προτάσεις σε διαφορετικούς τομείς. Για παράδειγμα, είμαστε από τους λίγους δήμους όπως επισημάνθηκε κατά την επίσκεψή μας στο υπουργείο από τον ίδιο τον υπουργό (ανάλογη τοποθέτηση έκανε και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ) που αξιοποίησαμε την ευκαιρία που έδινε σε όλους τους Δήμους το Υπουργείο με τη χρηματοδότηση δράσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας. Καταθέσαμε πρόταση αυτοματοποίησης της ύδρευσης με ταυτόχρονη ενεργειακή αυτονομία καθώς αιτηθήκαμε τη χρηματοδότηση φωτοβολταϊκού πάρκου. Στόχος μας είναι με παρεμβάσεις να πετύχουμε την ενεργειακή αυτονομία του Δήμου.
Πριν από λίγες μέρες, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση έργου για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης των Κυργίων προϋπολογισμού 2.100.000,00 ευρώ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του εξωτερικού δικτύου των Κυργίων και του Καλαμπακίου και αναμένεται η έγκριση χρηματοδότησης για το εξωτερικό δίκτυο του Αγίου Αθανασίου. Τους τελευταίους τρεις μήνες δουλεύουμε εντατικά ώστε να υλοποιήσουμε έργα με χρηματοδότηση ΣΑΤΑ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υλοποιήθηκαν και αρκετά έργα καθημερινότητας όπως αναπλάσεις, έργα οδοποιίας, τοποθετήσεις πινακίδων, φανοστατών, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής θωράκισης, βρεφικός σταθμός, παιδικές χαρές, παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των αγροτών και των κτηνοτρόφων κ.α. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ξεπερνάμε το ποσό του 1.000.000,00 ευρώ σε ασφαλτοστρώσεις και όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό. Έχουμε κάνει εργασίες σε δημοτικά κτήρια, σχολικά κτήρια και κοινόχρηστους χώρους, ενώ προσπαθούμε να βρούμε τρόπους πάρα την έλλειψη απαραίτητου προσωπικού για τις λακκούβες.
Αγοράσαμε ανυψωτικό μηχάνημα για να λύσουμε προβλήματα ηλεκτροφωτισμού. Ταυτόχρονα, εκτελούμε έργα σημαντικά και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την υλοποίηση, ενώ δε θέλουμε να αφήνουμε χρηματοδοτικές ευκαιρίες αναξιοποίητες. Στον τομέα της διαφάνειας, τολμώ να πω ότι επιτέλους μετά από χρόνια λειτούργησε και μάλιστα ενημερώνετε συνεχώς η ιστοσελίδα του Δήμου, έχουν εκλείψει οι προφορικές εντολές και αναθέσεις, γίνονται όλα με την νόμιμη διαδικασία και μάλιστα πολλές φορές με υπερβολή. Όσον αφορά τα κληροδοτήματα, έχουν γίνει βήματα μεγάλα και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι πραγματικά σεβόμαστε την επιθυμία των ευεργετών του τόπου μας αφού τρέχουμε διαδικασίες με τις οποίες θα αξιοποιηθο΄πυν τα κληροδοτήματα και θα εισρεύσουν κεφάλαια για την πραγματοποίηση των σκοπών των κληροδοτημάτων. Αρκεί να αναφέρω ότι μετά από τόσα χρόνια, τώρα με διαδικασίες που εμείς τρέξαμε έγινε αποδοχή ή ότι καταφέραμε να πετύχουμε επιτέλους ένα αξιοπρεπές επιτόκιο. Σχετικά με την περιουσία, προσπαθούμε καθημερινά να συμμαζέψουμε μια χαοτική κατάσταση και εκφράζω τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα τα καταφέρουμε.

– Σε ποιο στάδιο βρίσκετε η εξέλιξη του Βιολογικού Σταθμού Δοξάτου;
– Ταλαιπωρηθήκαμε αρκετά μέχρι να ξεκολλήσουν οι διαδικασίες και να προχωρήσει το έργο. Σήμερα εκτελούνται εργασίες που αφορούν τόσο τα δίκτυα όσο και τα κτήρια. Μέσα στην επόμενη χρονιά θα συνδεθούν σταδιακά τα χωριά.

– Και με το Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμπακίου έχουμε κάποια εξέλιξη;
– Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες (μελέτη, αδειοδοτήσεις) για την ανέγερση νέου κτηρίου με κατεδάφιση του υπάρχοντος και αναμένουμε την έγκριση της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

– Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» κυρίαρχο για την Αυτοδιοίκηση. Έχετε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις;
– Έχουμε καταθέσει προτάσεις τόσο στο πρόγραμμα Φιλόδημος που προλάβαμε στο κλείσιμό του όσο και στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Προετοιμαστήκαμε αρχικά για προτάσεις έργων συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 20.000.000,00 ευρώ και στη συνέχεια με την επιβολή του πλαφόν καταθέσαμε προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 16.000.000,00 ευρώ αναζητώντας σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία χρηματοδότηση για τις υπόλοιπες δράσεις. Ήδη έχουμε την έγκριση μιας από αυτές τις προτάσεις που αφορά την αγροτική οδοποιία, ένα έργο προϋπολογισμού 6.126.000,00 ευρώ. Ενώ πετύχαμε από το ΠΔΕ του Υπουργείου Εσωτερικών χρηματοδότηση ύψους 1.370.000,00 για την ανακατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου του Δοξάτου.

«Δεν θεωρώ λογικές τις αντιδράσεις των αιρετών για το πράσινο σημείο γιατί όφειλαν να είναι καλύτερα ενημερωμένοι»

– Και με τις άλλες παρεμβάσεις. Τι περιλαμβάνει το Τεχνικό πρόγραμμα;
– Τα τοπικά συμβούλια στο σύνολό τους ζητούν έργα οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, οδοφωτισμού, αναπλάσεις, αλλά και τη δημιουργία αθλητικών χώρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από αυτά που προγραμματίζαμε σύμφωνα με το Τεχνικό Πρόγραμμα των χωριών έχουν ενταχθεί σε προγράμματα χρηματοδότησης με αποτέλεσμα αυτά τα χρήματα που είχαν δεσμευτεί να είναι ξανά στη διάθεση των τοπικών συμβουλίων για νέες προτάσεις.

– Κυρία Παπαζώτου το πράσινο σημείο του Δήμου Δοξάτου μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τον χώρο που επιλέχθηκε. Πώς τις σχολιάζετε;
– Θεωρώ τις αντιδράσεις των συγχωριανών μου (διευκρινίζω αυτών που δεν είναι αιρετοί και αυτών που δεν έχουν άμεσο συμφέρον) απολύτως λογικές. Από τη μια σηκώθηκε θύελλα που αποκλειστικό στόχο είχε την πολιτική αντιπαράθεση (ευκαιρία να τελειώσουμε την Παπαζώτου είπαν κάποιοι) ενώ επαγγελματίες επιθυμούσαν όπως είπαν να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο. Το δεύτερο, μου είναι σεβαστό. Από την άλλη, μιλώ για λογικές αντιδράσεις γιατί δε φροντίσαμε να ενημερώσουμε τους δημότες μας σχετικά με το τί είναι το πράσινο σημείο. Ελπίζω σύντομα να το πράξουμε. Όπως ανέφερα, δε θεωρώ λογικές τις αντιδράσεις των αιρετών οι οποίοι όφειλαν να είναι καλύτερα ενημερωμένοι. Στο βωμό όλων αυτών των σκοπιμοτήτων πιέστηκαν μέλη του κοινοτικού συμβουλίου το οποίο ομόφωνα είχε υπερψηφίσει τη δημιουργία Πράσινου Σημείου στο συγκεκριμένο χώρο, προκειμένου να αλλάξουν την απόφασή τους κάτι το οποίο πέτυχαν με τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις και μάλιστα με ισχνή πλειοψηφία μιας ψήφου. Η θέση του Πράσινου Σημείου προτάθηκε από την υπηρεσία και μάλιστα εγώ η ίδια ενημέρωσα τηλεφωνικά τον πρόεδρο ο οποίος αρχικά υπήρξε ιδιαίτερα θετικός. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν δεν πετυχαίναμε οριακά πλειοψηφία στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για το Πράσινο Σημείο που προκαλέσανε οι ίδιοι με υπογραφές θα χάναμε τη δυνατότητα εγκατάστασής του στο Δήμο μας ενώ υπήρχε ομόφωνη άποψη για την αναγκαιότητα δημιουργίας πράσινου σημείου που θα λύσει πολλά προβλήματα καθημερινότητας.

– Νέος εκλογικός νόμος στην Αυτοδιοίκηση. Απλή αναλογική τέλος. Ποια η άποψή σας για τις αλλαγές που προωθούνται;
– Νομίζω ότι η συνεργασία μας με τον κύριο Ζεκερίδη, είναι από τα λιγοστά αν όχι το μοναδικό παράδειγμα ορθής εφαρμογής της απλής αναλογικής. Το σύστημα αυτό δεν εφαρμόστηκε όπως θα έπρεπε. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός της έλλειψης κουλτούρας συνεργασίας, αλλά και στο ότι δε δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος εφαρμογής αυτού του συστήματος. Είμαι υπέρ της πολυφωνίας και της σύνθεσης απόψεων. Σχετικά με την αλλαγή, είναι ένα σύστημα που έχει δοκιμαστεί και λειτουργεί δημιουργώντας ισχυρές πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια.

– Φυσικά τα πάντα επηρεάζονται και από την πανδημία. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις με την ΠΕ Δράμας και την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων;
– Επειδή είμαι της άποψης έκαστος στο είδος του και δε με βρίσκει σύμφωνη το γεγονός ότι όλοι εκφράζουμε για όλα άποψη χωρίς να διαθέτουμε την απαιτούμενη γνώση θα αρκεστώ να πω ότι με θλίβει αυτή η αύξηση των κρουσμάτων.

«Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες»

– Τι προγραμματίζετε το επόμενο διάστημα;
– Μια από τις δράσεις του επόμενου διαστήματος είναι η δημιουργία Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών στο Δήμο μας την οποία καλούμαστε να οργανώσουμε προκειμένου να πετύχουμε κοινωνικές δράσεις προς όφελος των δημοτών μας. Ένας τομέας ιδιαίτερα ευαίσθητος που πρέπει να αναπτυχθεί στον Δήμο μας.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Θα ήθελα να επισημάνω ότι τίποτα δε θα ήταν εφικτό αν δεν κατέβαλλαν οι υπάλληλοι του Δήμου φιλότιμες προσπάθειες και αν δεν υπήρχε η συνεργασία μεταξύ των μελών της Διοίκησης. Θεωρώ ότι τα θετικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι ορατά στους δημότες μας. Βρισκόμαστε σε αναμονή των εγκρίσεων προτάσεων που έχουμε καταθέσει για χρηματοδότηση ενώ ταυτόχρονα εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στην επίλυση προβλημάτων των δημοτών μας μετά την ολοκλήρωση των μελετών που πραγματοποιήσαμε για μεγάλα έργα και καταθέσαμε τον Μάιο που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία. Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί και ελπίζω να μας δοθεί η δυνατότητα εμείς να είμαστε αυτοί που θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο να εργαζόμαστε και στην επόμενη πενταετία για να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να θεμελιώσουμε την οριστική ανόρθωση του δήμου μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × τρία =

spot_img
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας