12.6 C
Drama
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΚυριάκος Αποστολίδης

Κυριάκος Αποστολίδης

«Είμαι περήφανος που συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής την Παρθένα Κιόρτεβε»

Δικηγόρος
Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος Δράμας «Project για τη Δράμα»

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την πορεία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έχουμε αναδείξει πολλές φορές προβλήματα αλλά προτείναμε και λύσεις. Καταθέσαμε προτάσεις για σημαντικά θέματα, όπως το τεχνικό πρόγραμμα, και δεν διστάσαμε να ψηφίσουμε προτάσεις άλλων παρατάξεων, που τις θεωρήσαμε σωστές. Δεν λαϊκίσαμε και δεν αναλωθήκαμε σε στείρα αντιπολίτευση… αναφέρει ο Δημοτικός Σύμβουλος του «Project για τη Δράμα», Κυριάκος Αποστολίδης.
Η συμμετοχή στα κοινά είναι καθήκον όλων μας και νοιώθει δικαιωμένος που είναι μέλος του «Project Για τη Δράμα», μίας ομάδας ατόμων με κοινό όραμα αλλά και κοινές αρχές. Τα τέσσερα χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο διεύρυνα τους ορίζοντες μου, διαμόρφωσα πιο σφαιρική άποψη των ζητημάτων και απέκτησα γνώσεις, που αποτελούν εφόδιά μου δηλώνει χαρακτηριστικά.

– Κ. Αποστολίδη, ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο αποφασίσατε να είστε υποψήφιος και πάλι με την παράταξη “Project για τη Δράμα”;
– Έχω πει πολλές φορές ότι η απόφασή μου να είμαι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του 2019 με την παράταξη μας και υποψήφιο τότε Δήμαρχο τον Αλέξανδρο Τσιαμπούση ήταν από τις πιο σωστές αποφάσεις, που έχω πάρει. Ποτέ δε μετάνιωσα για την επιλογή μου αυτή. Ο λόγος ήταν ότι έγινα μέλος μίας ομάδας ατόμων με κοινό όραμα αλλά και κοινές αρχές. Τα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν εδραίωσαν αυτή την πεποίθηση μου. Επιπλέον, εκτός του ότι θεωρώ ότι η συμμετοχή στα κοινά είναι καθήκον όλων μας, η εμπειρία της συμμετοχής μου ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και συναρπαστική. Διεύρυνα τους ορίζοντες μου, διαμόρφωσα πιο σφαιρική άποψη των ζητημάτων και απέκτησα γνώσεις, που αποτελούν εφόδιά μου. Ήταν μονόδρομος για εμένα η απόφαση να είμαι και πάλι υποψήφιος με την παράταξη «Project για τη Δράμα» και υποψήφια Δήμαρχο την Παρθένα Κιόρτεβε.

«Ο Χριστόδουλος Μαμσάκος συμπληρώνει 9 χρόνια στο τιμόνι του Δήμου. Τα έργα που έχει κάνει είναι λίγα και με μεγάλες καθυστερήσεις»

– Γιατί με το «Project για τη Δράμα» και την Παρθένα Κιόρτεβε;
– Ως προς την παράταξη, θα μπορούσα να αναφέρω πολλούς λόγους, αλλά θα επιμείνω στα άτομα που απαρτίζουν την ομάδα μας. Είμαστε άτομα που ο καθένας στον τομέα του είναι καταρτισμένος και άξιος. Άτομα που μοναδικό μας κίνητρο για την απόφασή μας να εκτεθούμε στην εκλογική διαδικασία, είναι η θέλησή μας για προσφορά και η αγάπη μας για τον τόπο. Κανένας δε μας υποσχέθηκε κάποια εξυπηρέτηση και για αυτό τον λόγο δεν έχουμε καμία εξάρτηση. Όπως και το 2019, η δύναμή μας είναι το κατά γενική ομολογία καλύτερο ψηφοδέλτιο.
Ως προς την Παρθένα Κιόρτεβε, θα πω ότι είμαι περήφανος που συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο με αυτήν επικεφαλής. Πολλές φορές στεκόμαστε στο γεγονός ότι είναι γυναίκα. Δικαίως όμως, γιατί αυτό που έχω διαπιστώσει όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι για να πετύχει μια γυναίκα πρέπει να καταβάλει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια από έναν άντρα. Η Παρθένα απέδειξε τόσο με την επαγγελματική καριέρα αλλά και την πολιτική σταδιοδρομία ότι οι δυσκολίες που ως γυναίκα αντιμετωπίζει την έχουν χαλυβδώσει και για αυτό τον λόγο είναι η καλύτερη επιλογή για τον Δήμο της Δράμας.

– Ικανοποιημένος από την πορεία της παράταξης «Project για τη Δράμα» στο Δημοτικό Συμβούλιο;
– Ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και βλέποντας τον τρόπο που λειτουργούμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αυτή την δημοτική περίοδο, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την πορεία μας. Έχουμε αναδείξει πολλές φορές προβλήματα αλλά προτείναμε και λύσεις. Καταθέσαμε προτάσεις για σημαντικά θέματα, όπως το τεχνικό πρόγραμμα, και δεν διστάσαμε να ψηφίσουμε προτάσεις άλλων παρατάξεων, που τις θεωρήσαμε σωστές. Δεν λαϊκίσαμε και δεν αναλωθήκαμε σε στείρα αντιπολίτευση. Το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο είχε την πρωτοτυπία να εκλεγεί με απλή αναλογική. Και επειδή πολλές φορές έχω ακούσει μέλη της δημοτικής αρχής, αλλά και τον ίδιο τον Δήμαρχο, να επικαλούνται το γεγονός ότι δεν είχαν την απόλυτη πλειοψηφία, για να δικαιολογήσουν τα λάθη και τις παραλείψεις τους, να σας διαβεβαιώσω ότι ουδέποτε δεν λειτουργήσαμε με γνώμονα να αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη, υπονομεύοντας την λειτουργία του Δήμου. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς συμμετείχαμε σε διαπαραταξιακές επιτροπές και προσπαθούσαμε συνεχώς να λύσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα. Θα σας αναφέρω και ένα παράδειγμα για αυτό. Με πρωτοβουλία του δημοτικού συμβούλου Ιωαννίδη Δημήτρη ασχοληθήκαμε με το θέμα των κοινόχρηστων χώρων στο Πανόραμα, που δε μπορούν να αξιοποιηθούν τόσα χρόνια. Εμείς προτείναμε στη δημοτική αρχή την λύση που πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε να λυθεί το ζήτημα. Οι υπηρεσίες έπραξαν αυτό που προτείναμε και πλέον οι χώροι αυτοί μπορούν να διαμορφωθούν από τον Δήμο.

– Πώς κρίνετε συνολικά το έργο της δημοτικής αρχής του κ. Μαμσάκου;
– Με μία λέξη ανεπαρκές. Ο κ. Μαμσάκος συμπληρώνει 9 χρόνια στο τιμόνι του Δήμου. Τα έργα που έχει κάνει είναι λίγα και με μεγάλες καθυστερήσεις. Ως Δήμος έχουμε τη μεγάλη τύχη να έχουμε ιδιαίτερα γενναιόδωρους ευεργέτες. Το μεγαλύτερο μέρος των έργων που γίνεται ή έχει προγραμματιστεί να γίνει στην πόλη μας, προέρχονται από αυτούς. Μάλιστα, ο κ. Μαμσάκος το οικειοποιείται κιόλας, χωρίς κανένα δισταγμό. Ως προς την ανεπάρκειά τους, θα αναφέρω 2 παραδείγματα. Κάθε χρόνο σε όλες τις κοινότητες μοιράζονται τα χρήματα που αποτελούν την χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση. Τα κοινοτικά συμβούλια καταθέτουν τις προτάσεις τους, ώστε να καταρτισθεί το τεχνικό πρόγραμμα. Σε όλα τα τεχνικά προγράμματα και σε όλες τις κοινότητες, τα ποσά από τα ανεκτέλεστα έργα των προηγούμενων ετών είναι τριπλάσια και τετραπλάσια της τρέχουσας χρονιάς, και μάλιστα αυτό αυξάνει κάθε χρόνο. Ο Δήμος Δράμας έχει πολλά χρήματα ανεκμετάλλευτα, τα οποία στην ουσία αποταμιεύει, την στιγμή που τα προβλήματα είναι και πολλά και έντονα. Επίσης, στους απολογισμούς που καταρτίζονται κάθε χρόνο, βλέπουμε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των προϋπολογισθέντων έργων έχει εκτελεστεί, όσον αφορά δε τις μελέτες είναι σχεδόν μηδενικό. Αυτό φανερώνει το τέλμα στο οποίο βρίσκεται ο Δήμος μας σήμερα και φυσικά την τεράστια ανάγκη να αλλάξει μοντέλο διοίκησης.

«Το “Project για τη Δράμα” είναι μια πολυσυλλεκτική και ανεξάρτητη καθαρά αυτοδιοικητική παράταξη. Δεν έχουμε εξαρτήσεις. Μοναδικό μας μέλημα είναι ο Δραμινός δημότης και αυτόν είναι χρέος μας να υπηρετήσουμε»

– Αν κάνατε μια ιεράρχηση, ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν στον Δήμο της Δράμας;
– Χωρίς καμία αμφιβολία η καθημερινότητα. Οι δήμοι διαχειρίζονται πολλά θέματα της καθημερινότητας των πολιτών, όπως είναι η καθαριότητα, οι χώροι πρασίνου, οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια. Σε όλα αυτά τα θέματα ο βαθμός της σημερινής διοίκησης είναι κάτω από τη βάση. Τα προβλήματα αυτά είναι ακόμα πιο έντονα στις κοινότητες της Δράμας, καθώς είναι αφημένες στην τύχη τους. Η επόμενη δημοτική αρχή, που ευελπιστώ να είναι το «Project για τη Δράμα», θα πρέπει να εκμεταλλευτεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, να αξιοποιήσει το υπαλληλικό προσωπικό της και να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, για να βελτιώσει την καθημερινότητα των Δραμινών. Ένα ειδικότερο πρόβλημα είναι η προσβασιμότητα, η οποία δεν αφορά μόνο τα άτομα με αναπηρία, αλλά τους ηλικιωμένους, τους γονείς μικρών παιδιών και άλλες ομάδες συμπολιτών μας. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την κατασκευή μερικών ραμπών, όταν έχουμε σε πολλές περιπτώσεις μικρά και ακατάλληλα πεζοδρόμια ή καταπάτηση δημοσίων χώρων. Τέλος, θέλω να σταθώ στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα κοινωνικά προβλήματα, που έχει η Δράμα με την υπογεννητικότητα και τη μείωση του πληθυσμού. Φυσικά, ο Δήμος δεν διαμορφώνει πολιτική σε κεντρικό επίπεδο, αλλά έχει κάποια πολύ χρήσιμα εργαλεία, για να ανακουφίσει τις ανάγκες των ασθενέστερων. Ο Δήμος πρέπει να τα εκμεταλλευτεί στο έπακρον.

– Θα θέλατε πολύ συνοπτικά να μας περιγράψετε τις δικές σας θέσεις για το αύριο του Δήμου Δράμας και τον τρόπο διοίκησης του;
– Επαναλαμβάνουμε συνέχεια ότι πρεσβεύουμε ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης. Αυτό θα βασίζεται στην διαφάνεια, την αξιοκρατία και την λογοδοσία. Αυτά δεν είναι λόγια του αέρα και το έχουμε αποδείξει και με την λειτουργία της παράταξής μας. Είμαστε μια παράταξη που δεν στήθηκε γύρω από ένα πρόσωπο, όπως είναι οι υπόλοιπες αρχηγικές παρατάξεις. Σε εμάς μετράει η ομάδα και όχι ένας πεφωτισμένος ηγέτης. Κάνουμε γενικές συνελεύσεις κάθε χρόνο, λειτουργεί συντονιστική ομάδα και οι υποψήφιοι δήμαρχοι αναδεικνύονται με ψηφοφορία από τα μέλη μας. Πως θα μπορούσαμε να μιλάμε για διαφάνεια και λογοδοσία, αν δεν τις εφαρμόζαμε πρώτα εμείς στη δικό μας “σπίτι”; Επιπλέον, δεν θα διοικήσουμε τον Δήμο με μόνο κριτήριο την επανεκλογή μας. Βλέποντας την λειτουργία του Δήμου την τρέχουσα δημοτική περίοδο διαπίστωσα ότι όλα γίνονται για τις επόμενες εκλογές. Οι συνδημότες μας ζουν σε μία ιδιότυπη ομηρεία. Για να λυθεί ακόμα και το μικρότερο πρόβλημα, μια διαρροή νερού, ένα χαλασμένο πεζοδρόμιο, μία καμμένη λάμπα, πρέπει να επικοινωνήσουν με κάποιον αιρετό, ο οποίος, αφού πράξει το αυτονόητο, θα μπορεί μετά να ζητήσει πιο εύκολα την στήριξη τους. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι ως παράταξη δίνουμε ιδιαίτερη βάση στις νέες τεχνολογίες και στις καινοτομίες, που θα βελτιώσουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών μας.

– Ποιο το διακύβευμα των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών;
– Απάθεια και στασιμότητα απέναντι στην πρόοδο και την δημιουργία. Αυτό είναι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών. Έχουν χαθεί πολλά χρόνια και πολλές ευκαιρίες για την Δράμα. Αυτή την στιγμή όχι μόνο δεν προχωράμε μπροστά, αλλά χάνουμε και αυτά που είχαμε εδώ και δεκαετίες, όπως το κολυμβητήριο. Μπορείτε να επισκεφτείτε γειτονικές πόλεις και να συγκρίνετε. Είναι σημαντικό να μη χάσουμε άλλες ευκαιρίες από εδώ και πέρα. Η πόλη μας και οι κοινότητές μας δεν πρέπει να περάσουν άλλη μία τετραετία απλής διαχείρισης. Αυτό που μας αξίζει είναι μια νέα δημοτική αρχή με όραμα και σχέδιο και κυρίως με ικανούς ανθρώπους για να την υπηρετήσουν. Τα επόμενα χρόνια πρέπει να προχωρήσουν τα μεγάλα project και παράλληλα να μετατρέψουμε την Δράμα σε μία σύγχρονη, καθαρή, εξωστρεφή πόλη. Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να είναι αρωγός και συμπαραστάτης των δημοτών της και να μην τους αντιμετωπίζει σαν εκλογική πελατεία, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια.

– Γιατί οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν την παράταξη «Project για τη Δράμα»;
– Θα σας απαντήσω ανάποδα. Αν οι Δραμινοί δημότες είναι ευχαριστημένοι με την σημερινή κατάσταση έχουν να επιλέξουν μία από τις υπόλοιπες 3 παρατάξεις που διεκδικούν την Δημαρχία. Οι επικεφαλής των παρατάξεων αυτών έχουν διοικήσει από πολλές μάλιστα θέσεις τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. Αν θεωρούμε ότι ζούμε σε μια πόλη σύγχρονη, ευρωπαϊκή, με σωστές υποδομές, που σέβεται τον δημότη της, τότε πρέπει να στηρίξουν μία από τις άλλες παρατάξεις. Επειδή, όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των Δραμινών καθημερινά διαπιστώνει ότι η πόλη μας βλέπει τα τρένα να περνούν και να μένουμε ουραγοί, τότε έχει μοναδική επιλογή την παράταξη “Project για τη Δράμα”. Φυσικά και δεν έχουμε μαγικές λύσεις και δεν θα αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα επιτυχώς, αλλά έχουμε σχέδιο και είμαστε αποφασισμένοι να το υπηρετήσουμε. Έχουμε πολύ άξια άτομα και πολύ όρεξη για δουλειά. Και είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με πολύχρονες παθογένειες, για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τον συμπολίτη μας. Το πρότζεκτ είναι μια πολυσυλλεκτική και ανεξάρτητη καθαρά αυτοδιοικητική παράταξη. Δεν έχουμε εξαρτήσεις. Μοναδικό μας μέλημα είναι ο Δραμινός δημότης και αυτόν είναι χρέος μας να υπηρετήσουμε.

– Τέλος, θα θέλατε να προσθέσετε κάτι;
– Ελπίζω οι Δραμινοί να μας τιμήσουν με την ψήφο τους, ώστε το πρότζεκτ με δήμαρχο την Παρθένα Κίορτεβε να είναι η νέα δημοτική αρχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eleven − 1 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας