24.2 C
Drama
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΚυριάκος Αποστολίδης

Κυριάκος Αποστολίδης

«Η θέση του ΠΡΟΤΖΕΚΤ, είναι ότι για φέτος δεν µπορεί να γίνει Ονειρούπολη»

Δικηγόρος – Δηµοτικός Σύµβουλος «Project Δράµα 2020»

«Δικαίως το θέµα του Κολυµβητηρίου απασχολεί έντονα τους Δραµινούς δηµότες. Το κλείσιµό του ήταν µια απόφαση µε δυσµενείς συνέπειες. Η παράταξή µας τήρησε υπεύθυνη στάση» τονίζει σε µια ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο δηµοτικός σύµβουλος µε την παράταξη Project Δράµα 2020 Κυριάκος Αποστολίδης.
Αναφέρεται σε σηµαντικά θέµατα που αφορούν το Δήµο, στις συνεδριάσεις του Δηµοτικού Συµβουλίου αλλά και στο κλείσιµο της ΔΕΚΠΟΤΑ που την ψήφισε η πλειοψηφία του Δηµοτικού Συµβουλίου.
Ξεκαθαρίζει τέλος ότι η θέση της παράταξής του είναι ότι λόγω των συνθηκών της πανδηµίας δεν µπορεί φέτος να γίνει η ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ.

– Κύριε Αποστολίδη το θέµα του Κολυµβητηρίου Δράµας µονοπωλεί την τοπική επικαιρότητα. Η αιφνιδιαστική απόφαση να κλείσει προκάλεσε έντονες συζητήσεις. Ορισµένοι επιρρίπτουν ευθύνες και στις αντιπολιτεύσεις που δεν συναίνεσαν στην συνέχιση της λειτουργίας του. Πώς φτάσαµε σε αυτήν την αρνητική εξέλιξη;
– Δικαίως το θέµα του Κολυµβητηρίου απασχολεί έντονα τους Δραµινούς δηµότες. Το κλείσιµό του ήταν µια απόφαση µε δυσµενείς συνέπειες σε πολλά παιδιά που γυµνάζονται στο κολυµβητήριο, σε συλλόγους µε έντονη δραστηριότητα και σε επαγγελµατίες που έµειναν χωρίς δουλειά. Η παράταξή µας τήρησε υπεύθυνη στάση. Εφόσον δεν υπήρξαν οι εκθέσεις καταλληλότητας και δεν είχαµε την εγγύηση ότι δεν υπάρχει πρόβληµα στατικότητας, δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να καταψηφίσουµε την παραχώρηση του κολυµβητηρίου στους συλλόγους. Θα ήταν τροµερά ανεύθυνο να κρύψουµε το πρόβληµα κάτω από το χαλί, ελπίζοντας να µην έχουµε κάποιο ατυχές γεγονός. Η δηµοτική αρχή γνωρίζοντας την έκθεση του µελετητή από τον Μάρτιο του 2019 και κυρίως µη έχοντας κάνει καµία ενέργεια ως προς τις εργασίες που χρειάζονται στο κέλυφος του κολυµβητηρίου, επέλεξε να προτείνει την παραχώρηση του κολυµβητηρίου στους αιτούµενους συλλόγους. Διαπιστώνοντας όµως ότι δε µπορούσε να ψηφιστεί µια τέτοια πρόταση, έκανε στροφή 180 µοιρών, λέγοντας ότι αντιµετωπίζει το θέµα µε υπευθυνότητα και κλείνει το κολυµβητήριο για να προβεί στις απαραίτητες εργασίες.

«Η παράταξή µας µίλησε για διαχρονικές ευθύνες στο θέµα του κολυµβητηρίου»

– Έντονες αντιπαραθέσεις και διαξιφισµοί και µε την παράταξη ΠΟΛΗ+ ΖΩΗ. Ακούστηκαν σκληροί χαρακτηρισµοί…
– Όντως ακούστηκαν και το γεγονός αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Η παράταξή µας µίλησε για διαχρονικές ευθύνες στο θέµα του κολυµβητηρίου. Άλλωστε, το πρόβληµα δεν εµφανίστηκε τα τελευταία χρόνια, που η νυν δηµοτική αρχή αδράνησε. Η παράταξη Πόλη + Ζωή, έχοντας διοικήσει τον Δήµο Δράµας την περίοδο 2011-2014 έχει εκ των πραγµάτων ευθύνη. Αυτό τονίστηκε από την παράταξή µας και δεχτήκαµε περισσότερη κριτική ακόµα από την δηµοτική αρχή, χωρίς να έχουµε διοικήσει ποτέ τον Δήµο. Για να µπούµε στο κάδρο των ευθυνών έγινε µέχρι και αναφορά στους γονείς δηµοτικών συµβούλων. Όµως τέτοιες πρακτικές δεν βοηθάνε ούτε τον διάλογο και κυρίως ούτε την Δράµα. Ελπίζω να ξεπεράσουµε αυτές τις ατυχείς αναφορές και να προχωρήσουµε παρακάτω. Η συνεργασία µε τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και την δηµοτική αρχή απέφερε και θετικά αποτελέσµατα, όπως στην περίπτωση των σχολικών καθαριστριών.

– Τι µπορεί να γίνει από εδώ και πέρα; Θα υπάρξει λύση ή θα συνεχισθεί το αδιέξοδο;
– Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δουλέψει στο φουλ η δηµοτική αρχή για να λυθεί το συντοµότερο το θέµα του κολυµβητηρίου. Οφείλει άµεσα να προχωρήσει στις µελέτες και στην συνέχεια στην δηµοπράτηση του έργου. Ο επικεφαλής µας πρότεινε πριν προχωρήσουµε στην καθαίρεση του κέλυφους να εξεταστεί αν υπάρχει η δυνατότητα µε µικρότερου κόστους επεµβάσεις να επιδιορθωθεί το υπάρχον κέλυφος, ώστε να αποφύγουµε την καθαίρεση και στη συνέχεια την τοποθέτηση φουσκωτού θόλου. Η δηµοτική αρχή και ο Δήµαρχος έχουν πει ότι θα προχωρήσουν στις µελέτες για καθαίρεση. Μάλιστα, υπήρξε η δέσµευση ότι µπορεί να ολοκληρωθεί η συνολική διαδικασία µέχρι το τέλος του 2021. Γίνεται κατανοητό ότι το κολυµβητήριο θα µείνει για αρκετό χρονικό διάστηµα κλειστό. Κατά την ενηµέρωση που είχαµε στο τελευταίο Δηµοτικό Συµβούλιο αναρωτήθηκα πόσο καιρό θα χρειαστεί η δηµοτική αρχή για να επιλύσει το πολύπλοκο αυτό θέµα, όταν απλούστερα θέµατα, όπως το βάψιµο των διαβάσεων πεζών, δε µπορεί να τα λύσει για πάρα πολλούς µήνες. Επίσης, συζητήσαµε το θέµα και ορίστηκε διαπαραταξιακή επιτροπή, ώστε να εξεταστεί αν µπορούµε να επιχορηγήσουµε τους τοπικούς συλλόγους, για να µεταφερθούν οι αθλητές τους στο κολυµβητήριο της Καβάλας. Θεωρώ ότι υπάρχει καλή θέληση και ελπίζω να λυθεί το ζήτηµα. Επίσης, υπάρχει η λύση νέου κολυµβητηρίου, που έχει αναλάβει ιδιώτης, στον οποίο οφείλουµε όλοι ευγνωµοσύνη. Και αυτή η λύση όµως δεν θα µπορέσει άµεσα να αντιµετωπίσει τα προβλήµατα.

– Και όλα αυτά σε µια περίοδο που το θέµα της πανδηµίας του κορονοιού κυριαρχεί, όπως και η αβεβαιότητα. Ικανοποιηµένος από την αντιµετώπιση και τις πρωτοβουλίες του δήµου για την αντιµετώπιση του προβλήµατος;
– Η πανδηµία έχει αλλάξει τις ζωές όλων µας. Δυστυχώς, πέραν των προβληµάτων υγείας, τα οποία είναι και τα σηµαντικότερα, προκύπτουν πολλά προβλήµατα οικονοµικής φύσεως. Ο Δήµος Δράµας κατά το πρώτο κύµα της πανδηµίας πήρε γρήγορες αποφάσεις, για την αντιµετώπιση φαινοµένων συνωστιµού. Υιοθέτησε πολλές από τις προτάσεις της παράταξής µας. Επίσης, όλες οι παρατάξεις κινηθήκαµε αποτελεσµατικά για την διανοµή συσσίτιου κατά την περίοδο της καραντίνας, όταν αυτό διακόπηκε από την Ιερά Μητρόπολη Δράµας. Επιπρόσθετα, µέσω των προγραµµάτων γίνεται εκτεταµένη διανοµή τροφίµων σε άπορους συµπολίτες µας. Σε αυτό που θέλω να σταθώ είναι ότι στο δεύτερο κύµα του Covid που αντιµετωπίζουµε, ο Δήµος πρέπει να προχωρήσει µέσω της Δηµοτικής Αστυνοµίας σε εκτεταµένους ελέγχους για την τήρηση των µέτρων. Θα ήταν τροµερά ανεύθυνο και καταστροφικό να επιστρέψουµε σε γενικό lock down, όπως την άνοιξη. Πρέπει να γίνει δυσάρεστός σε µερικούς ο Δήµος, για να µπορέσουµε να διατηρήσουµε ως νοµός την καλή µας µέχρι τώρα κατάσταση.

«Είµαστε υποχρεωµένοι να συνεχίσουµε την γόνιµη αντιπολίτευση και να συµβάλλουµε στην επίλυση των προβληµάτων της Δράµας»

– Φυσικά ο κορονοιός επηρεάζει τα πάντα. Σχετικά µε την ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ ποια η θέση σας; Να γίνει ή όχι την φετινή χρονιά;
– Η θέση της παράταξής µας, όπως εκφράστηκε στο τελευταίο Δηµοτικό Συµβούλιο, είναι ότι για φέτος δε µπορεί να γίνει Ονειρούπολη. Είναι µια δύσκολη απόφαση, αλλά δυστυχώς πρέπει να παρθεί. Οι εξελίξεις µε την πανδηµία είναι ραγδαίες και όλοι οι επιστήµονες µας προειδοποιούν για επόµενους δύσκολους µήνες. Καταρχάς θεωρώ ότι οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις θα απαγορευθούν από την κυβέρνηση. Βλέπουµε ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού αλλάζει από µέρα σε µέρα. Για τον λόγο αυτό είπα πως η συζήτηση για την φετινή Ονειρούπολη σε λίγο καιρό θα φαίνεται τελείως παράλογη δεδοµένων των νέων συνθηκών που δηµιουργούνται. Όπως τόνισαν και οι δηµοτικοί σύµβουλοι της παράταξης, που είναι γιατροί, η κ. Κιόρτεβε και ο κ. Παπαδόπουλος, αυτό που είναι σηµαντικότερο είναι να παραµείνει όσο το δυνατόν καλύτερη η επιδηµιολογική κατάσταση του νοµού µας. Είπαµε ότι µπορεί να γίνει εκτεταµένος στολισµός της Δράµας, να τοποθετηθεί µεγάλο δέντρο στην πλατεία, να παίζουν εορταστική µουσική τα µεγάφωνα, αλλά να µη γίνει καµία περαιτέρω εκδήλωση. Είµαι απόλυτα αισιόδοξος ότι η Ονειρούπολη θα επιστρέψει µε µεγαλύτερη λάµψη την επόµενη χρονιά και θα µπορέσουµε όλοι οι Δραµινοί και οι επισκέπτες της Δράµας να την χαρούµε ξανά.

– Ο κορoνοϊός έφερε αλλαγές στον χώρο διεξαγωγής της Λαϊκής. Σας βρίσκει σύµφωνο η συζήτηση για µόνιµη µεταφορά της λαϊκής αγοράς στον χώρο της Ανάπλασης;
– Όντως ο Covid-19 άλλαξε µέσα σε ένα βράδυ τον χώρο διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς, ώστε να αντιµετωπιστούν τα θέµατα συνωστιµού. Εµείς ως παράταξη είχαµε στο πρόγραµµά µας την ανάγκη για µεταφορά της λαϊκής αγοράς σε άλλο χώρο πέραν της 19ης Μαΐου, κυρίως για λόγους ασφάλειας. Πριν τη µεταφορά θα έπρεπε να γίνει εκτεταµένη συζήτηση για τις εναλλακτικές προοπτικές και κυρίως για την αντιµετώπιση των προβληµάτων που θα προέκυπταν. Επίσης, στον χώρο, που θα γινόταν η µεταφορά της λαϊκής αγοράς, θα έπρεπε να δηµιουργηθούν οι κατάλληλες υποδοµές, ώστε να µπορεί να υποστηρίξει την λειτουργία της. Θα έπρεπε να βρεθεί λύση για µια σειρά προβληµάτων, όπως στο πως θα µπορέσουν να αντιµετωπίσουν την µεταφορά µε τις µικρότερες δυνατές απώλειες τα καταστήµατα της περιοχής της 19ης Μαΐου ή πως θα µπορούσαµε να βοηθήσουµε άτοµα µεγαλύτερης ηλικίας στη µετακίνησή τους από και προς τον χώρο της λαϊκής αγοράς. Όλα αυτά προαπαιτούν διάλογο µε τους φορείς και τους θιγόµενους. Δε µπορεί να παρθεί η απόφαση άµεσα χωρίς συζήτηση.

– Και µε τις πεζοδροµήσεις στο κέντρο της Δράµας συµφωνείτε; Σας το ερωτώ γιατί βλέπω αντιδράσεις και πρόσφατα είδαµε την επιτροπή Ποιότητας ζωής να προτείνει οµόφωνα την διακοπή της πεζοδρόµησης πέριξ της πλατείας που γίνονταν κάθε Κυριακή…
– Οι πεζοδροµήσεις και µάλιστα εκτεταµένες είναι και αυτές µέσα στο πρόγραµµα της παράταξής µας. Θα προσθέσω και εδώ, όµως, ότι πρέπει να γίνουν µετά από συζήτηση µε τον εµπορικό κόσµο της πόλη µας. Επίσης, θα πρέπει να εξετάσουµε αν θα επικαιροποιήσουµε την υφιστάµενη κυκλοφοριακή µελέτη, η οποία δεν έχει εφαρµοστεί εδώ και 20 χρόνια. Οι πεζοδροµήσεις δίνουν άλλη πνοή σε δρόµους της αγοράς και µεγαλώνουν την εµπορική αξία των καταστηµάτων. Επίσης, σε πόλεις σαν τη Δράµα, όπου σε µερικές περιοχές τα πεζοδρόµια είναι είτε µικρά είτε δεν υπάρχουν καθόλου, θα βοηθήσουν στην εύκολη και ασφαλή µετακίνηση των συµπολιτών µας, όπως ηλικιωµένοι, µητέρες µε καροτσάκια και ΑµΕΑ. Η παράταξή µας προτίθεται σε σύντοµο χρονικό διάστηµα να παρουσιάσει το σχέδιό της για τις πεζοδροµήσεις. Η πεζοδρόµηση πέριξ της πλατεία κάθε Κυριακή ήταν ένα έκτακτο µέτρο που πήραν οµόφωνα όλες οι παρατάξεις για την περίοδο του κορωνοϊού. Κρίθηκε µη αποδοτικό και αποτελεσµατικό και κυρίως ότι δηµιουργούσε προβλήµατα πρόσβασης προς το νοσοκοµείο, οπότε και οµόφωνα αποφασίστηκε η απόσυρσή του.

– Είστε ικανοποιηµένος από τις συνεδριάσεις των δηµοτικών συµβουλίων;
– Οι συνεδριάσεις των δηµοτικών συµβουλίων πρέπει να αποσκοπούν στην επίλυση των προβληµάτων µε κατάθεση προτάσεων και να µην αναλώνονται σε στείρα αντιπαράθεση. Θεωρώ ότι σε αρκετά θέµατα, όπως σε τροποποιήσεις του προϋπολογισµού ή το θέµα του συσσίτιου, υπήρξε γόνιµος διάλογος και οδηγηθήκαµε σε κοινά αποδεκτές λύσεις. Είναι σηµαντικό αυτές να γίνονται δια ζώσης, αρκεί φυσικά να το επιτρέπει η επιδηµιολογική κατάσταση της περιοχής µας. Οι τηλεδιασκέψεις καθιστούν δύσκολη την συµµετοχή µας στην συζήτηση και έχουν αρκετά προβλήµατα επικοινωνίας. Ελπίζω να τις αποφύγουµε τους επόµενους µήνες.

– Η απόφαση για κλείσιµο της ΔΕΚΠΟΤΑ µονοπώλησε επί πολλούς µήνες την επικαιρότητα. Τελικά δεν έκλεισε αλλά και δεν θα χρηµατοδοτηθεί. Πώς το σχολιάζετε;
– Το κλείσιµο της ΔΕΚΠΟΤΑ ήταν απόφαση της πλειοψηφίας του Δηµοτικού Συµβουλίου. Αυτό που ακολούθησε ήταν µια συντονισµένη προσπάθεια από την πλευρά της δηµοτικής αρχής, ώστε να ανατραπεί η απόφαση του Δηµοτικού Συµβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί την πλειοψηφία των δηµοτών της Δράµας. Η προσπάθεια αυτή κατέληξε σε µια φωτογραφική διάταξη νόµου, αµφιβόλου συνταγµατικότητας, µε την οποία ο Δήµαρχος θα µπορεί µόνος του να ανατρέψει την απόφαση του Δηµοτικού Συµβουλίου. Αυτό που δε µπορεί να ανατραπεί είναι η ειληµµένη απόφασή µας να µην ψηφίσουµε καµία χρηµατοδότηση της ΔΕΚΠΟΤΑ από τον προϋπολογισµό του Δήµου Δράµας. Επειδή µια τέτοια απόφαση θα δηµιουργήσει προβλήµατα στην µισθοδοσία των υπαλλήλων της ΔΕΚΠΟΤΑ, έχουµε επανειληµµένα ζητήσει οι υπάλληλοι αυτοί να µεταφερθούν στον Δήµο. Θέλω να τονίσω ότι η απόφασή µας για λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ, όπως την έχουµε εκφράσει από το 2014, συνεχώς δικαιώνεται. Είδαµε άλλωστε τις τελευταίες ηµέρες του Αυγούστου η ΔΕΚΠΟΤΑ να διοργανώνει συναυλίες σε χώρους της Δράµας, χωρίς συµµετοχή κόσµου αλλά µόνο µε βιντεοκάλυψη, οι οποίες είχαν ελάχιστους θεατές. Πληρώσαµε για µια ακόµα φορά πολλά χρήµατα χωρίς αντίκρυσµα. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν έχει αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της ΔΕΚΠΟΤΑ. Θεωρώ ότι αυτό το αναγνώρισε και ο Δήµαρχος Δράµας, αφαιρώντας από την ΔΕΚΠΟΤΑ την αρµοδιότητα διοργάνωσης της Ονειρούπολης και µεταφέροντάς την στον Δήµο.

– Ποια η πορεία της παράταξης «Project Δράµα 2020» από εδώ και πέρα;
– Το “Project Δράµα” και ο επικεφάλης του Αλέξανδρος Τσιαµπούσης έχει ως µοναδικό του µέληµα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των συνδηµοτών µας που µας στήριξαν. Ως παράταξη της αντιπολίτευσης οφείλουµε να καταθέτουµε προτάσεις στο Δηµοτικό Συµβούλιο και φυσικά να ελέγχουµε την διοίκηση για τις πράξεις και τις παραλείψεις της. Ως παράταξη συνεχίζουµε να λειτουργούµε συλλογικά, έχοντας πέραν των εκλεγµένων συµβούλων, την συντονιστική επιτροπή και πολλά ενεργά µέλη. Για να είµαστε σε θέση να ζητήσουµε την στήριξη των συνδηµοτών µας στις επόµενες δηµοτικές εκλογές, είµαστε υποχρεωµένοι να συνεχίσουµε την γόνιµη αντιπολίτευση και να συµβάλλουµε στην επίλυση των προβληµάτων της Δράµας

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Θα ήθελα να ευχηθώ να παραµείνουµε όλοι υγιείς. Να τελειώσουµε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από την πανδηµία. Να προσπαθήσουµε όλοι µας να τηρήσουµε τις οδηγίες των αρµοδίων, ώστε να επιστρέψουµε νωρίτερα στην κανονικότητά µας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας