7.6 C
Drama
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΚυριάκος Χαρακίδης

Κυριάκος Χαρακίδης

«Θα είμαι υπ. Δήμαρχος στις εκλογές του 2023»

Επικεφαλής «Πόλη+Ζωή» – Πρώην Δήμαρχος Δράμας

«Ξεκάθαρα, χωρίς περιστολές και περιστροφές, ταγμένος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος στις Δημοτικές εκλογές του 2023» ξεκαθαρίζει σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο πρώην Δήμαρχος Δράμας και επικεφαλής της παράταξης «Πόλη+Ζωή» Κυριάκος Χαρακίδης.
Τονίζει ότι είναι ικανοποιημένος από τις προσπάθειες της παράταξής του για συνεργασία και αναφέρεται σε συγκεκριμένα ζητήματα που δρομολογήθηκαν με πρωτοβουλίες της παρ. «Πόλη+Ζωή».
Αναφέρει ότι δεν συμφωνεί με την επιλογή της δημοτικής αρχής να αποφασίσει μόνη της για το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.
Τέλος υπόσχεται ως παράταξη και ως υποψήφιος Δήμαρχος ότι «θα είμαστε πάντα δίπλα στους συμπολίτες μας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν»

– Επιστροφή στην κανονικότητα κύριε Χαρακίδη μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο. Είστε αισιόδοξος για την συνέχεια;
– Ναι, φαίνεται πως μπήκαμε στο δρόμο της επιστροφής προς την κανονικότητα, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο για να φτάσουμε στο τέρμα. Όλοι μας ανυπομονούμε να τελειώσει αυτή η περιπέτεια και να σταματήσουν κάθε είδους περιορισμοί. Πιστεύω ότι ακόμα και όταν επανέλθουμε στην όποια κανονικότητα, τα δεδομένα δεν θα είναι όπως ήταν πριν. Εγώ, φύσει αισιόδοξος, πιστεύω πως όλοι μας πλέον έχουμε καταλάβει την ανάγκη για εμβολιασμό και σύντομα θα είμαστε πάλι ελεύθεροι, θα θέσουμε νέους στόχους και θα οργανώσουμε εκ νέου τις ζωές μας στη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται.

– Ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω και στην λειτουργία των δήμων. Ικανοποιημένος από την συνεργασία των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Συμβούλιο;
– Είμαι ικανοποιημένος από τη δική μας προσπάθεια για συνεργασία, η οποία συνήθως φέρνει αποτελέσματα. Η ανταπόκριση και της δημοτικής αρχής και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Ενώ τα ζητήματα που βάζουμε στο τραπέζι της συζήτησης είναι πάντα σημαντικά θέματα που απασχολούν τη Δράμα και τους Δραμινούς και καθένας θα περίμενε να συμφωνούμε όλοι, η στάση τους συνήθως εξαρτάται από το αν από τη λύση των προβλημάτων θα ωφεληθούν παραταξιακά και οι ίδιοι και πάντα αναζητούν τρόπους να περιορίσουν τις θετικές εντυπώσεις για την παράταξή μας και τη διάχυτη αντίληψη που υπάρχει στη Δράμα και τους Δραμινούς ότι η παράταξή μας είναι αυτή που θέλει, ξέρει και μπορεί να λύνει προβλήματα και το έχει αποδείξει και ως διοίκηση και στην αντιπολίτευση. Εμείς συνεχίζουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει από την ίδρυσή μας. Είναι πιστεύω μας ότι τα προβλήματα του τόπου μας πρέπει να μας ενώνουν και ότι όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα. Σε αυτό το δρόμο βρίσκουμε συνεχώς περισσότερους συνοδοιπόρους. Αυτούς που βάζουν πιο πάνω από τα συμφέροντα της Δράμας το παραταξιακό τους συμφέρον είμαστε υποχρεωμένοι να τους αφήσουμε πίσω και ας κρίνουν οι Δραμινοί ποιας μορφής διοίκηση χρειάζεται ο Δήμος μας. Μια διοίκηση που βάζει πρώτα τα συμφέροντα της Δράμας ή μια διοίκηση που βάζει πρώτα τα παραταξιακά της συμφέροντα; Εάν οι Δραμινοί επιλέξουν το πρώτο, θα επιλέξουν εμάς.

«Δεν συμφωνούμε με την επιλογή της δημοτικής αρχής να αποφασίσει μόνη της για το Αντώνης Τρίτσης»

– Είδαμε ότι ως ΠΟΛΗ+ΖΩΗ, πολλές φορές για κορυφαία ζητήματα η δημοτική αρχή έκανε δεκτή τη θέση σας….
– Και δεν έκανε λάθος. Λάθος κάνει όταν δεν δέχεται τις προτάσεις μας. Επειδή οι προτάσεις μας έχουν πάντα ως βάση το καλό της Δράμας και των Δραμινών. Με την εμπειρία μας ως Δημοτική Αρχή, και τη γνώση, την όρεξη και το μεράκι των δημοτικών συμβούλων της παράταξής μας είμαστε πάντα έτοιμοι να δώσουμε λύσεις. Και ο τρόπος που το προσπαθούμε είναι σε συνεργασία με όλες τις παρατάξεις.
Ένα θέμα που προέκυψε τελευταία ήταν η υποστήριξη της πρωτοβουλίας του κ. Θεοδωρίδη για την αξιοποίηση του «Αρχοντικού της οδού Περδίκα», ενός κτηρίου ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας για την πόλη μας. Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου την κατεπείγουσα σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για έκδοση σχετικού Ψηφίσματος, η οποία έγινε αποδεκτή σε δεύτερο χρόνο και σημαδεύτηκε από μικροπαραταξιακής σκοπιμότητας αδικαιολόγητη γκρίνια ορισμένων, που μοναδικό στόχο είχαν, όπως προανέφερα, να περιορίσουν τις θετικές εντυπώσεις για την παράταξή μας από την θετική αυτή πρωτοβουλία. Τελικά, παρά την αδικαιολόγητη γκρίνια, ψηφίστηκε ομόφωνα το Ψήφισμα που καταθέσαμε, με το οποίο καλούνται και όλοι οι πολιτικοί, επιστημονικοί, πολιτιστικοί, κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς της Δράμας, να υποστηρίξουν την εξαίρετη αυτή ενέργεια του κ. Θεοδωρίδη, για να αποτραπεί κάθε απόφαση που θα αφήνει αναξιοποίητο και στο «έλεος» της φθοράς του χρόνου αυτό το καταπληκτικό κτήριο.
Μια άλλη πρωτοβουλία της παράταξής μας τον προηγούμενο μήνα ήταν η πρόταση για τη λύση του προβλήματος χρηματοδότησης των αναγκαίων έργων στο γήπεδο της ΔΟΞΑΣ. Με αφορμή αίτημα που υπέβαλε στο Δήμο Δράμας η διοίκηση του Γ.Σ. ΔΟΞΑ, μετά από ενδελεχή αναζήτηση των καλύτερων δυνατών λύσεων, αναδείξαμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων και από την Περιφέρεια και από τον Δήμο και καταθέσαμε σχετική πρόταση, η οποία έγινε αποδεκτή και από το Δημοτικό Συμβούλιο και από τον Γ.Σ ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ. Η ΔΟΞΑ είναι κομμάτι της ιστορίας μας, είναι κομμάτι της ΔΡΑΜΑΣ μας. ΔΟΞΑ και ΔΡΑΜΑ είναι αδιαχώριστα στην ιστορία και την τοπική κοινωνία και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε κοντά της, όπως ήμασταν και ως Δημοτική Αρχή.
Η τελευταία πρωτοβουλία μας, που είναι ήδη σε εξέλιξη, είναι το άνοιγμα της δημόσιας συζήτησης για τη χάραξη της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, που αφήνει τη Δράμα στο περιθώριο. Είναι πρωτοφανές ένα θέμα τόσο σημαντικό για την ανάπτυξη, μια επιλογή που βυθίζει ακόμη πιο βαθιά στο τέλμα την περιοχή μας, να έχει αφήσει ασυγκίνητη την δημοτική αρχή και να έπρεπε και αυτή την πρωτοβουλία να την αναλάβουμε εμείς. Αυτό που επιδιώκουμε να αναδειχθεί είναι ότι με τα σιδηροδρομικά δίκτυα και τη Σιδηροδρομική Εγνατία ιδιαίτερα, για ακόμη μια φορά, επιφυλάσσεται για τη Δράμα μια θέση στο περιθώριο. Η συσσωρευμένη αγανάκτηση των Δραμινών για τη συνεχή υποβάθμιση της περιοχής μας πρέπει επιτέλους να εκφραστεί και ενωμένοι και με αποφασιστικότητα να απαιτήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.

– Συμφωνείτε με τις προτάσεις της δημοτικής αρχής για το πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ;
– Το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης είναι ένα φιλόδοξο χρηματοδοτικό εργαλείο για τους Δήμους χρηματοδοτώντας έργα, προμήθειες και δράσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των δημοτών. Ο Δήμος μας, σύμφωνα με το πλαφόν που έχει αποφασιστεί, μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις ύψους 22 εκ. ευρώ. Τόσα χρήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών οι Δήμοι δεν έχουν δει τα τελευταία 20 χρόνια.
Στην ερώτηση τώρα, αν συμφωνούμε με τις επιλογές των προς ένταξη έργων, το πρώτο που έχω να πω είναι ότι δεν συμφωνούμε με την επιλογή της δημοτικής αρχής να αποφασίσει μόνη της. Όχι μόνο δεν συνεργάστηκε με κανέναν, αλλά ούτε μας ενημέρωσε για τις προθέσεις της. Αντί το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε όλοι μαζί να αποφασίσουμε για τα έργα που είναι αναγκαία να πραγματοποιηθούν στον Δήμο μας και να θέσουμε τις προτεραιότητες εξ αρχής, η δημοτική αρχή αποσπασματικά, χωρίς σχέδιο και πάντα την τελευταία στιγμή έφερνε τις αποφάσεις της στην Οικονομική Επιτροπή για μια απλή έγκριση. Μας έφερνε προ τετελεσμένων και ενώ είχαμε σοβαρές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για τις προτεραιότητες, υποχρεωνόμασταν να συμφωνήσουμε, αφού κάθε άρνησή μας θα είχε ως συνέπεια να χαθούν ευκαιρίες. Υποχρεωνόμασταν δηλαδή να αποδεχθούμε το έλασσον, γιατί αλλιώς θα μέναμε στο τίποτε. Αυτή ήταν η διαδικασία που ακολούθησε η δημοτική αρχή. Και αυτό οφείλεται στο ότι προχωρούσε στα τυφλά και χωρίς σχέδιο. Όντας ανίκανη να προετοιμαστεί έγκαιρα και να τεκμηριώσει τις επιλογές και τις προτεραιότητές της, επέλεγε ό,τι ήταν πιο απλό και πιο εύκολο και όχι ό,τι ήταν πιο σημαντικό και πιο αναγκαίο. Η δημοτική αρχή, αντί για πίνακα αξιολόγησης με συγκεκριμένα κριτήρια που δικαιολογούν τις προτεραιότητες, έφερε προς έγκριση έναν απλό κατάλογο των προς ένταξη έργων. Ακόμη και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου μπορούν να δικαιολογήσουν γιατί βάζουν κάποια πράγματα σε σειρά προτεραιότητας. Η δημοτική αρχή όχι.
Για να γίνω και πιο συγκεκριμένος, πώς μπορείς να συμφωνήσεις να μπει σε πρώτη προτεραιότητα η ανάπλαση του περιφερειακού του Κορυλόβου αντί της ανάπλασης της Αγίας Βαρβάρας ή του Δημοτικού Κήπου, αντί της ανάδειξης του Ιστορικού Κέντρου και του Παλιού Ρολογιού, αντί της αξιοποίησης της Καπναποθήκης της Περδίκα και του κτηρίου της Παλιάς Ασφάλειας, αντί της ανακατασκευής του βόρειου τμήματος της 19ης Μαΐου; Για όλα αυτά τα έργα υπάρχουν ήδη αρχικές Μελέτες, που οι περισσότερες έγιναν επί δικής μας διοίκησης, και βρίσκονται σε σκονισμένα ράφια του Δημαρχείου. Πώς μπορείς να συμφωνήσεις τα έργα για τη συντήρηση των σχολείων να έρχονται τελευταία στη συζήτηση και να διατίθενται μόνο κάποια μικρά περισσεύματα του πλαφόν για να κλείσει απλά ο κατάλογος, όταν όλα τα σχολεία μας χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις (θερμομόνωσης, υγρομόνωσης κλπ) και είναι άγνωστο αν και πότε θα υπάρξει άλλη τέτοια χρηματοδότηση;

«Οι δωρητές είναι καλοδεχούμενοι και μακάρι η προσπάθειά τους αυτή να γίνει παράδειγμα και σε άλλους»

– Στη Δράμα έχουν αναδειχθεί ως πρώτο θέμα οι ευεργέτες δωρητές. Τελευταία παρόλα αυτά ξεκίνησαν και οι ενστάσεις από μερίδα δημοτικών συμβούλων που λένε ότι ο δήμος πρέπει μόνος του να σχεδιάζει και όχι να εκτελεί εντολές των δωρητών. Ποια είναι η δική σας άποψη;
– Εμείς, ως διοίκηση του Δήμου, με εντιμότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα αντιμετωπίσαμε τους δωρητές, λογαριάζοντας μόνο τα συμφέροντα και τις ανάγκες της Δράμας. Όχι το πώς θα ωφεληθούμε πολιτικά και επικοινωνιακά.
Αντιδράσαμε όταν είδαμε να παραπλανούνται οι ευεργέτες και να τους παρουσιάζονται προς υπογραφή συμβάσεις δωρεών που δεν ήταν σύννομες, με τη δικαιολογία «αυτά γίνονται και αλλού». Δυστυχώς κάποιοι στο Δήμο Δράμας νιώθουν να κινδυνεύουν από την αλήθεια, τη διαφάνεια και τη νομιμότητα. Ίσως να έχουν τους λόγους τους.
Οι δωρητές είναι καλοδεχούμενοι και μακάρι η προσπάθειά τους αυτή να γίνει παράδειγμα και σε άλλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κάθε δωρητής θα πρέπει να λειτουργεί χωρίς την καθοδήγηση του Δήμου. Ο κάθε δήμος γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες και τις δυνατότητές του και θέτει τους στόχους και τις προτεραιότητές του. Όταν έχεις δωρεά μιας Μελέτης που προβλέπει ένα κόστος κατασκευής του έργου ασήκωτο για τον δήμο, τότε δύο πράγματα μπορεί να συμβούν. Ή θα καταλήξει στα σκονισμένα ράφια (περίπτωση Καπναποθήκης Περδίκα) ή για να την υλοποιήσεις θα ακυρώσεις άλλα έργα που είναι και αυτά σε προτεραιότητα (περίπτωση κερκίδων πρώην Εθνικού). Όταν έχεις τη δωρεά μιας Μελέτης που δεν ήταν στις προτεραιότητες του Δήμου, για να την υλοποιήσεις θα ακυρώσεις άλλα έργα που είναι σε προτεραιότητα (περίπτωση ανάπλασης περιφερειακού Κορυλόβου).
Με σωστό σχεδιασμό και έντιμες συνεννοήσεις όλα μπορεί να γίνουν καλύτερα. Οι δωρητές-ευεργέτες θα είναι πολύ περισσότερο ικανοποιημένοι, όταν οι δωρεές τους εξυπηρετούν τις ανάγκες που βρίσκονται σε προτεραιότητα.

– Τι γίνεται με το έργο του δημοτικού σταδίου; Έχουμε κάποια εξέλιξη;
– Η μελέτη για την κατασκευή των κερκίδων είναι μία δωρεά από τον κ. Θεοδωρίδη. Μία μελέτη με ιδιαίτερα μεγάλο κόστος κατασκευής. Όταν ήρθε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 αποφασίστηκε ομόφωνα να κατατεθεί πρόταση στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ με προβλεπόμενο κόστος 1.600.000 €. Μπορείτε να μου πείτε πως το κόστος κατασκευής αυξήθηκε σχεδόν 400% και έφτασε τα 5.871.400 €. Κανένας από τη Δημοτική Αρχή, εδώ και 1,5 χρόνο, δεν ενδιαφέρθηκε για το πού πάει το κόστος κατασκευής και αν θα υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης.
Πριν λίγες μέρες η Δημοτική Αρχή έφερε ως θέμα την υποβολή της μελέτης στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης στην πρόσκληση ΑΤ 06 για τις αναπλάσεις. Ευχόμαστε ολόψυχα να ενταχθεί το έργο. Έχουμε, όμως, τις αμφιβολίες μας, γιατί αυτή η πρόσκληση δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει αθλητικές εγκαταστάσεις. Ούτε συμμεριζόμαστε την άποψη της δημοτικής αρχής ότι επειδή η Μελέτη προβλέπει και την ανάπλαση ενός μικρού δρόμου πίσω από το στάδιο, με αυτό το επιχείρημα θα ενταχθεί το έργο. Πρέπει να πατάμε σε σταθερά σανίδια και να μην βάζουμε σε κίνδυνο τόσο σημαντικά έργα. Στην συγκεκριμένη πρόσκληση τα διαθέσιμα χρήματα δεν επαρκούν για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των δήμων. Κάποια θα κοπούν και ελπίζουμε να μην είναι τα δικά μας. Έγιναν πολλά λάθη από την δημοτική αρχή στην υπόθεση «Κερκίδες πρώην Εθνικού». Ελπίζουμε, αυτό να είναι το τελευταίο και να μην είναι καταστροφικό.
Σε κάθε περίπτωση, το υπέρογκο κόστος κατασκευής δεσμεύει χρήματα (λόγω πλαφόν) από άλλες αναγκαίες παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι συντηρήσεις και επισκευές των σχολείων. Αν μέναμε στον αρχικό σχεδιασμό των 1,6 εκ. ευρώ θα είχαμε περιθώριο να βάλουμε και άλλα έργα 4,2 εκ ευρώ (Αγία Βαρβάρα, δημοτικός κήπος, σχολεία, κλπ).

«Άλλη μια πονεμένη ιστορία, άλλη μία φαρσοκωμωδία από την Δημοτική Αρχή το Κολυμβητήριο»

– Και με το θέμα των παρεμβάσεων με το Κολυμβητήριο;
– Άλλη μια πονεμένη ιστορία, άλλη μία φαρσοκωμωδία από την Δημοτική Αρχή. Οι κλειστές πόρτες μέχρι και σήμερα τα λένε όλα. Μέσα στην περίοδο της καραντίνας είχαν όλο το περιθώριο χρόνου για να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές ώστε το Κολυμβητήριο να λειτουργεί. Το σχέδιο της ανακατασκευής του Κολυμβητηρίου και κυρίως της χρηματοδότησής της δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο.

– Νέος εκλογικός νόμος στην Αυτοδιοίκηση. Απλή αναλογική τέλος. Ποια η άποψή σας για τις αλλαγές που προωθούνται;
– Έχουμε ταχθεί επανειλημμένα υπέρ ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος. Επίσης, θεωρούμε απαράδεκτο αυτό που επανειλημμένα έχει συμβεί στο παρελθόν, οι ελληνικές κυβερνήσεις να αλλάζουν συχνά τα εκλογικά συστήματα για να εξυπηρετήσουν τις πολιτικές τους σκοπιμότητες. Η τωρινή αλλαγή αποσκοπεί στον περιορισμό των δυνατοτήτων να συγκροτηθούν περισσότερα ψηφοδέλτια, με την ελπίδα να κυριαρχούν οι εκλεκτοί των εκάστοτε κυβερνόντων. Εμείς είμαστε ανεξάρτητοι κομματικά και στόχος μας είναι να είμαστε οι εκλεκτοί των Δραμινών και όχι των κομματικών επιλογών. Η επιδίωξη να περιοριστούν τα ψηφοδέλτια επιχειρείται κυρίως με την υποχρέωση ένταξης και των υποψηφίων για τις Κοινότητες στα παραταξιακά ψηφοδέλτια και με την υποχρέωση κατάρτισης συνδυασμών τουλάχιστον στο 80% των Κοινοτήτων. Έχουμε διατυπώσει τις απόψεις μας για αυτές τις αλλαγές, αλλά από την στιγμή που φαίνεται οριστική η απόφαση, με αυτά τα δεδομένα θα πορευτούμε, ξεκινήσαμε ήδη τον σχεδιασμό μας και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα και τη νίκη το 2023.

– Ποια τα μελλοντικά πολιτικά σας σχέδια;
– Ξεκάθαρα, χωρίς περιστολές και περιστροφές, ταγμένος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και υποψήφιος Δήμαρχος στις Δημοτικές εκλογές του 2023.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία και για την ευκαιρία που μου δώσατε να επικοινωνήσω με τους συνδημότες μας. Εμείς ως παράταξη κι εγώ ως υποψήφιος Δήμαρχος θα είμαστε πάντα δίπλα στους συμπολίτες μας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επίσης, θα ήθελα να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι οι δημοτικοί άρχοντες που ψηφίζονται στις εκλογές είναι οι δικοί μας κάθε φορά «εκλεκτοί». Δεν δεχόμαστε να τους ορίζουν άλλοι. Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από τους Δραμινούς ποιος είναι ο πιο άξιος για να διοικήσει τη Δράμα. Με γνώμονα την αξιοσύνη, βάζοντας στην άκρη κάθε μορφής συναισθηματισμούς και απορρίπτοντας τους λαϊκιστές και τους φαντασιόπληκτους, εξασφαλίζουμε το καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

εννέα + 8 =

Δημοφιλή Εβδομάδας