12.6 C
Drama
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Κυριάκος Χαρακίδης

«Η Δράμα μας δικαιούται να είναι πρωτοπόρα και όχι ουραγός»

Επιχειρηματίας
Υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας

Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να είσαι χρήσιμος στο Δήμο σου, να φροντίζεις για τις ανάγκες των συμπολιτών σου και να δίνεις καθημερινά αγώνα, αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες, διεκδικώντας και δίνοντας λύσεις αναφέρει ο Κυριάκος Χαρακίδης, ο πρώην δήμαρχος και διεκδικητής του Δήμου Δράμας στις προσεχείς εκλογές.
Με αισιοδοξία τονίζει ότι με όραμα, σχέδιο και σκληρή δουλειά μπορούμε να πάμε τη Δράμα μπροστά, μπορούμε να δημιουργήσουμε τη Δράμα του μέλλοντος και να ξαναζωντανέψουμε την πόλη και τα χωριά μας.
Δηλώνει ανοικτός στις προτάσεις όλων, αρκεί να είναι εφαρμόσιμες, υλοποιήσιμες και να λειτουργούν προς όφελος των Δραμινών πολιτών. Γιατί μέσα από την συνεργασία με όλους όσους έχουμε κοινό σκοπό, σίγουρα μπορούμε να καταφέρουμε πολλά παραπάνω.

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης

– κ. Χαρακίδη είμαστε μόλις λίγες μέρες πριν από τις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου 2023. Ποιο θεωρείται ότι είναι το διακύβευμα των εκλογών;
– Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνεται μέσα από το περιοδικό σας να επικοινωνήσω με τους συνδημότες μου.
Η Δράμα μας, η πόλη των παιδικών μας χρόνων, η πόλη που εδώ κάναμε τα πρώτα μας όνειρα ζήσαμε και μεγαλώσαμε δικαιούται μια καλύτερη τύχη. Δικαιούται να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, να είναι πρωτοπόρα και όχι ουραγός. Γι’ αυτό οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια πόλη όμορφη, καθαρή, σύγχρονη και δημιουργική. Να ξανά ζωντανέψουμε την πόλη μας και τα χωριά μας. Αυτά είναι όσα μου ζητούν καθημερινά οι συμπολίτες μας, και αυτό για μένα είναι το διακύβευμα των εκλογών. Έχουμε μάθει να ακούμε αυτά που μας λένε οι συνδημότες μας, γιατί αυτοί δίνουν τον παλμό του προγράμματος μας. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε τον Δήμο που θέλουμε να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα Δήμο για τον οποίο θα είμαστε περήφανοι, ένα Δήμο που θα ξαναδώσει ελπίδα και χαμόγελο στις Δραμινές και στους Δραμινούς. Η Δράμα είναι το σπίτι μας. Δράμα είμαστε όλοι εμείς. Ο κίνδυνος για το Δήμο μας είναι να χάσουμε άλλα πέντε χρόνια. Η Δράμα μας πρέπει να πάει μπροστά.

– Η επιλογή των μελών του συνδυασμού σας με ποια κριτήρια έγιναν;
– Η επιλογή ήταν μια ομολογουμένως δύσκολη διαδικασία και απόφαση. Μια απόφαση που με βασάνισε πάρα πολύ. Θα έπρεπε να βάλω μόνο ανθρώπους που είναι αναγνωρίσιμοι, μόνο ανθρώπους όπως τους λέμε ψηφοσυλλέκτες; Επέλεξα λοιπόν να είναι ένα ψηφοδέλτιο που θα απαρτίζεται από συμπολίτες μας που θα έχουν διακριθεί στην δουλειά τους, θα είναι από όλους τους κομματικούς χώρους, θα είναι έτοιμοι να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν σκληρά. Θα έχουν όραμα και ιδέες υλοποιήσιμες, θα είναι από όλες τις ηλικίες και τέλος η γυναικεία παρουσία θα πρέπει να είναι κυρίαρχη. Έτσι επέλεξα τους υποψηφίους μας και είμαι περήφανος για όλους όσους αποδέχτηκαν την πρότασή μου. Είναι οι άνθρωποι που αποφάσισαν να αφήσουν τον καναπέ τους, και να μπουν στην πολιτική. Άνθρωποι άξιοι, πολλά υποσχόμενοι και πετυχημένοι στην ζωή τους. Όλοι αυτοί λοιπόν είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν πράξη τα θέλω των Δραμινών και να υπηρετήσουν το όραμά μας για να δημιουργήσουμε τη Δράμα του μέλλοντος.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να είσαι χρήσιμος στο Δήμο σου και να φροντίζεις για τις ανάγκες των συμπολιτών σου»

– Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Δράμας δείχνει να είναι σε αγρανάπαυση. Τι μπορεί να κάνει ο Κυριάκος Χαρακίδης και οι συνεργάτες του;
– Χαίρομαι που το αναγνωρίζετε και εσείς. Το ίδιο ακριβώς μου λένε και οι περισσότεροι Δραμινοί και Δραμινές. Έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, πλήρως κοστολογημένο και βασισμένο στις ανάγκες των δημοτών. Το πρόγραμμα μας χωρίζεται σε 6 άξονες:
* 1ος άξονας: Η Δράμα που θέλουμε να ζούμε. Ώστε να απολαμβάνουμε μια Δράμα καθαρή και όμορφη. Μια Δράμα που θα σέβεται τον πολίτη.
* 2ος άξονας: Η Δράμα που ακούει και φροντίζει για τις ανάγκες των πολιτών. Ώστε να δημιουργήσουμε μια Δράμα κοινωνικά δίκαιη, με σεβασμό στην διαφορετικότητα, με σεβασμό στα δικαιώματα όλων. Μια Δράμα που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες για όλους.
* 3ος άξονας: Η Δράμα της ανάπτυξης. Για μια Δράμα σύγχρονη, φιλική και πρωτοπόρα.
* 4ος άξονας: Η Δράμα της δημιουργίας. Σχεδιάζουμε τον νέο Δήμο των Δραμινών που θα εστιάζει στο καινούριο, στην πρόοδο και την συνεχή αλλαγή. Για να δημιουργούμε τη Δράμα του μέλλοντος, τη Δράμα της γνώσης και της καινοτομίας
* 5ος άξονας: Η Δράμα της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Γιατί η Δράμα έχει πλούσια ιστορία και πρέπει να επενδύσει στους νέους μας.
*6ος άξονας: Νέο μοντέλο διοίκησης. Ώστε να χτίσουμε τη Δράμα του μέλλοντος, με Επίκεντρο τον Άνθρωπο, τον Πολίτη, τον Δημότη και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες

Αναλυτικά βέβαια το πρόγραμμα μας μπορείτε να το διαβάστε στο site της παράταξης poli-zoi.gr

«Έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, πλήρως κοστολογημένο και βασισμένο στις ανάγκες των δημοτών»

– Θα μπορούσατε επιγραμματικά να μας αναφέρετε μερικά από τα μεγάλα έργα που σχεδιάζεται;
– Η φιλοσοφία του σχεδιασμού μας για τα μεγάλα έργα αφορούν σε παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν και αναδεικνύουν τόσο το Εμπορικό Κέντρο της Πόλης όσο και την παλιά πόλη. Παρεμβάσεις που θα αναδεικνύουμε το υδάτινο στοιχείο της πόλης μας και γενικότερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Παρεμβάσεις που θα υποστηρίζουν την εξωστρέφεια και την έμπρακτη στήριξη του πρωτογενή τομέα.
Επιγραμματικά:
* Προχωράμε στην ανάπλαση του χειμάρρου Καλλιφύτου
* Στην πολεοδόμηση Λαχανόκηπων
* Στην ανάπλαση από γέφυρα Ζώνκε μέχρι γέφυρα Αρκαδικού
* Στην ανάπλαση της πλατείας Ταξιαρχίας
* Στην ανάπλαση πλατείας Ελευθερίας – Εθνικής Αμύνης και Δημοτικού Κήπου σύμφωνα με την προμελέτη της REYCAP
* Στην ανάδειξη και ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου της Παλιάς Πόλης και παλιού Ρολογιού
* Στην ανάπλαση οδού 19ης Μαΐου από γέφυρα Αντιγόνου έως την διασταύρωση με οδό Βενιζέλου
* Στην ανάπλαση πεζοδρόμων εμπορικού κέντρου
* Δράμα υδάτινη πόλη. Ανάδειξη υδάτινου στοιχείου, συντήρηση υποδομών – καναλιών στην Αγία Βαρβάρα
* Έργα δημιουργίας Ανοικτού Εμπορικού Κέντρου (Open Mall) στο κέντρο της πόλης σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο
* Ανακατασκευή – Διαμόρφωση των εισόδων της πόλης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΑΘ
* Διαμόρφωση Κεντρικής οδικής αρτηρίας Ξενία – Γέφυρα Ζώνκε (Πατριάρχου Διονυσίου)
* Κατασκευή ενός ανοιχτού και ενός κλειστού Θεάτρου

«Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι κομματικοποιημένη και δεν χωράνε τα κόμματα και τα χρώματα. Τα προβλήματα του τόπου μας δεν έχουν χρώματα. Μια καθαρή πόλη δεν είναι υπόθεση μόνο των αριστερών ή των δεξιών, ούτε το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι δεξιό ή αριστερό»

– Κατά την γνώμη σας ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Δράμας;
– Όπως σας είπα και νωρίτερα το μεγάλο μας στοίχημα είναι να ξαναζωντανέψουμε την πόλη μας και τα χωριά μας, να ζούμε σε μια πόλη καθαρή και όμορφη. Τα μεγάλα προβλήματα της Δράμας είναι η καθαριότητα, οι λακκούβες στους δρόμους, το κυκλοφοριακό, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον δημοτικό κήπο και την πλατεία μας, καθώς και οι συχνές διακοπές νερού. Γενικά ζούμε σε ένα Δήμο θα έλεγα βρώμικο και παραμελημένο, σε ένα Δήμο που λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο με έναν Δήμαρχο που δεν νοιάζεται για τις ανάγκες των δημοτών. Σε μια Δράμα υποτελή που δεν την υπολογίζουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων, με τελευταίο την εξαίρεση της Δράμας από την Σιδηροδρομική Εγνατία χωρίς καμία αντίδραση από την Δημοτική Αρχή. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να φτιάξουμε ένα Δήμο όμορφο καθαρό, σύγχρονο. Ένα Δήμο της εξωστρέφειας της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης. Γιατί μόνο έτσι θα ξαναφέρουμε το χαμόγελο στα πρόσωπα των Δραμινών. Γιατί όλα είναι δυνατά και μπορούν να γίνουν.

– Είστε στο χώρο των επιχειρήσεων χρόνια, το περιβάλλον εδώ και πολλά χρόνια είναι ιδιαίτερα ασταθές και καλείστε να λύνεται συνεχώς προβλήματα. Θεωρείτε πως η εμπειρία σας στις επιχειρήσεις αποτέλεσε το σημαντικότερο σας «εφόδιο» και η περίοδος της δημαρχία σας 2010-14 να θεωρείτε από φίλους και αντιπάλους επιτυχημένη.
– Η Δράμα χρειάζεται έναν Δήμαρχο και όχι κάποιον που απλά να θέλει να κάθεται στην καρέκλα του δημάρχου. Όλοι μαζί πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην δημοτική αρχή. Σε μια περίοδο που όλοι όταν μιλούν για τους πολιτικούς λένε ότι τα ίδια χάλια είναι όλοι τους, έχουμε φτάσει στο έσχατο σημείο να απαξιώνουμε την πολιτική γενικά. Τα τελευταία 9 χρόνια επιλέγαμε ανθρώπους που κατάφεραν μόνο τα ελάχιστα και προσπάθησαν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι για την ανυπαρξία τους και την μη παραγωγή έργου δεν ευθύνονται αυτοί. Αλλά τότε ποιοι; Για αυτούς πάντα κάποιοι άλλοι. Πότε η οικονομική κρίση, πότε η πανδημία, πότε η έλλειψη προσωπικού, πότε η κεντρική εξουσία, πότε η περιφέρεια, πότε η ΔΕΔΑ… Τελικά μόνο ο δήμαρχος δεν ευθύνεται για τίποτα. Τότε όμως ποιος είναι αρμόδιος και ποιος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος στον Δήμος μας που έχει καθήκον να συντονίζει, να προγραμματίζει, να οργανώνει και να επιβλέπει το σύνολο των εργασιών;
Αντί ο δήμαρχος να δίνει αξία στην θέση του Δημάρχου μέσα από την παραγωγή έργου κάνοντας τους Δραμινούς περήφανους για το δήμο μας, δυστυχώς έχουμε καταλήξει να απολαμβάνει την αξία της θέσης του Δημάρχου, χωρίς να ανταποδίδει όπως θα έπρεπε το ανάλογο έργο!
Εμείς βάζουμε τέλος στην ανυπαρξία, στην ιδιοτέλεια, στα ψέματα και στις φθηνές δικαιολογίες. Σηκώνουμε τα μανίκια για να δουλέψουμε σκληρά και να κάνουμε τις Δραμινές και τους Δραμινούς περήφανους!
Εμείς αποδείξαμε ότι δεν είμαστε όλοι τα ίδια χάλια. Από το 2011 ως το 2014, σε μόλις 3,5 χρόνια, καταφέραμε τόσα πολλά, που δεν ξέρω αν φτάνει μια ολόκληρη μέρα για να τα απαριθμήσω.

«Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια πόλη όμορφη, καθαρή, σύγχρονη και δημιουργική. Να ξαναζωντανέψουμε την πόλη μας και τα χωριά μας»

Θα σας πω όμως κάποια από αυτά ενδεικτικά για να τα θυμηθούμε:

1. Κατασκευάσαμε το ΚΗΦΗ
2. Κατασκευάσαμε το κέντρο σίτισης απόρων της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας
3. Κατασκευάσαμε τον παιδικό σταθμό Ν. Κρώμνης
4. Κατασκευάσαμε το ΚΔΑΠ ΜΕΑ
5. Ανακαινίσαμε το παλιό Δημαρχείο
6. Κατασκευάσαμε το φουσκωτό προπονητήριο
7. Προχωρήσαμε στην Ανάπλαση των οδών πέριξ του πάρκου κυπρίων αγωνιστών με3 κατασκευή 2ης γέφυρας
8. Προχωρήσαμε στην Βελτίωση του δρόμου Δράμας Σιδηρονέρου Δασικού χωριού
9. Κατασκευάσαμε Νέα δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης και σύνδεσης με τον βιολογικό καθαρισμό
10. Προχωρήσαμε στην ανάπλάση της οδού Χελμού και Φιλιππου. Δημιουργώντας τον πρώτο ποδηλατόδρομο στην πόλη μήκους 4χλμ.
11. Κατασκευάσαμε το άγαλμα της Νίκης
12. Προχωρήσαμε στην κατασκευή του κόμβου σύνδεσης με το ΚΔΑΥ
13. Ασφαλτοστρώσαμε όλους τους δρόμους και κλείσαμε όλες τις λακκούβες στην πόλη και στα χωριά
14. Προχωρήσαμε στην Μείωση δημοτικών τελών και τιμολογίων νερού προς όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
15. Προχωρήσαμε στην Μείωση τιμολογίων νερού σε νέα ζευγάρια
16. Προχωρήσαμε στην Δημιουργία δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης και χρηματοδοτήσαμε το συσσίτιο της Ιεράς Μητρόπολης
17. Προχωρήσαμε για πρώτη φορά στην Λειτουργία Κοινωνικού παντοπωλείου
18. Προχωρήσαμε στην Διανομή Χριστούγεννα και Πάσχα τροφοεπιταγές σε οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας
19. Εφαρμόσαμε πρόγραμμα τηλεϊατρικής σε απομακρυσμένα χωριά
20. Τοποθετήσαμε φωτοβολταϊκά σε στέγες σχολείων
21. Αντικαταστήσαμε τον φωτισμό στο πάρκο Αγίας Βαρβάρας με φωτιστικά LED
22. Προχωρήσαμε στην Ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και δημοτικών κτηρίων
23. Βλέπετε εμείς δεν περιμέναμε την ενεργειακή κρίση για να προετοιμάσουμε τον Δήμο τον προετοιμάζαμε από το 2011 ώστε να είμαστε θωρακισμένοι και ενεργειακά αυτόνομοι
24. Γιορτάσαμε με την δέουσα λαμπρότητα τα 100 χρόνια ελεύθερης Δράμας
25. Δημιουργήσαμε τα πρώτα ελεύθερα σημεία wifi στον Δημοτικό Κήπο και στην περιοχή της ανάπλασης
26. Αντικαταστήσαμε τους παλιούς κάδους απορριμμάτων με νέους και ξεκίνησε το συστηματικό πλύσιμο τους
27. Ξεκινήσαμε για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου την ανακύκλωση
28. Προχωρήσαμε στην προμήθεια σαρώθρου
29. Το κυνοκομείο λειτούργησε άψογα και πραγματοποιήσαμε πάνω από 1200 στειρώσεις και στην ηλεκτρονική σήμανση αδέσποτων

«Δεν σκοπεύω να είμαι δήμαρχος που θα σηκώνει τους ώμους και τα χέρια ψηλά. Απαντήσεις στα προβλήματα υπάρχουν πάντα»

Επίσης είχαμε υποβάλλει και κάποια είχαν μάλιστα εγκριθεί:

1. Την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού
2. τον νέο βιολογικό καθαρισμό στην Χωριστή
3. την ανάπλαση του ΧΔΑ Ταξιαρχών
4. την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου, των σχολείων μας
5. την ενεργειακή αναβάθμιση του Κραχτίδη
6. την βιοκλιματική ανάπλαση της 19ης Μαΐου
7. την προμήθεια αποφρακτικού μηχανήματος

Τέτοια σημαντικά έργα πνοής άλλες διοικήσεις θα ήθελαν δεκαετίες ολόκληρες για να τα υλοποιήσουν.
Εμείς τα καταφέραμε γιατί είμαστε άνθρωποι της δουλειάς, άνθρωποι που θέλουν το καλό της πόλης και των χωριών μας, άνθρωποι που ξέρουν πως θα διεκδικήσουμε και πως μπορούμε να Πάμε τη Δράμα Μπροστά!

– Τα κόμματα παίζουν ρόλο στην εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
– Αυτό είναι ένα ζήτημα που πολλές φορές λειτουργεί ως κριτήριο για την επιλογή υποψήφιων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Συχνά επηρεαζόμαστε από τον κομματικό χώρο στον οποίον ανήκει ο υποψήφιος για να τον ψηφίσουμε. Όμως θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε όλοι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι κεντρική πολιτική σκηνή. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι κομματικοποιημένη και δεν χωράνε τα κόμματα και τα χρώματα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που η Δράμα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε όλους τους τομείς. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που να είναι εργατικοί, δραστήριοι, ικανοί, αποτελεσματικοί και να νοιάζονται για τους δημότες και τα προβλήματα τους. Χωρίς να σκέφτονται το πολιτικό κόστος και να είναι έτοιμοι να πέσουν στα βαθιά. Τα προβλήματα του τόπου μας δεν έχουν χρώματα. Μια καθαρή πόλη δεν είναι υπόθεση μόνο των αριστερών ή των δεξιών, ούτε το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι δεξιό ή αριστερό. Εμείς μέσα από συνεργασίες, σύνθεση απόψεων και αποτελεσματικότητα θα φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Να είμαστε χρήσιμοι για το Δήμο μας.

«Η Δράμα χρειάζεται έναν Δήμαρχο και όχι κάποιον που απλά να θέλει να κάθεται στην καρέκλα του δημάρχου»

– Τι θα απαντούσατε στους συνδημότες μας αν σας ρωτούσαν γιατί να σας εκλέξουν Δήμαρχο; Που διαφοροποιήστε έναντι των άλλων υποψηφίων;
– Γιατί πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να είσαι χρήσιμος στο Δήμο σου, να φροντίζεις για τις ανάγκες των συμπολιτών σου και να δίνεις καθημερινά αγώνα, αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες, διεκδικώντας και δίνοντας λύσεις. Με όραμα, σχέδιο και σκληρή δουλειά μπορούμε να πάμε τη Δράμα μπροστά, μπορούμε να δημιουργήσουμε τη Δράμα του μέλλοντος. Δεν σκοπεύω να είμαι δήμαρχος που θα σηκώνει τους ώμους και τα χέρια ψηλά. Απαντήσεις στα προβλήματα υπάρχουν πάντα. Το ζητούμενο είναι να βοηθήσουμε όλα τα στελέχη του δήμου να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους και δυνατότητες που τους δίνει ο Δήμος και να συνεργαστούν προς το κοινό καλό. Και πάνω από όλα ζητούμενο είναι ο δήμαρχος να μην επαναπαύεται, να μην περιμένει από άλλους να βρούνε λύσεις και να διαγράψει απ’ το λεξιλόγιο του τη φράση «Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω τίποτα». Θα πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι αγωνιζόμαστε για έναν και μοναδικό σκοπό, το καλό της Δράμας. Προσωπικά, είμαι ανοικτός στις προτάσεις όλων, αρκεί να είναι εφαρμόσιμες, υλοποιήσιμες και να λειτουργούν προς όφελος των Δραμινών πολιτών. Γιατί μέσα από την συνεργασία με όλους όσους έχουμε κοινό σκοπό, σίγουρα μπορούμε να καταφέρουμε πολλά παραπάνω.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας