8.2 C
Drama
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Κυριάκος Χαρακίδης

«Ξέρουµε, θέλουµε και µπορούµε»

Επιχειρηματίας / Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Δράμας

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

«Ευκαιρίες χάθηκαν, όνειρα γκρεμίστηκαν και η Δράμα μας αντί να ενωθεί, να κάνει βήματα μπροστά, παραμένει νωθρή και στάσιμη. Έχουμε καταντήσει πάλι ουραγός των εξελίξεων. Σχεδόν δεν υπάρχουμε στον χάρτη της πολιτικής» αναφέρει σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης.
Με μεγάλη διαδρομή στα κοινά Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δήμαρχος Δράμας και Βουλευτής ο Κυριάκος Χαρακίδης χαρακτηρίζει ανίκανη την σημερινή δημοτική αρχή τόσο σε θέματα προγραμματισμού μεγάλων έργων όσο και σε θέματα καθημερινότητας και αναφέρεται στα έργα και παρεμβάσεις της δικής του θητείας στο δήμο.
Τέλος καλεί όσους έχουν κοινές ανησυχίες να συστρατευθούν στην προσπάθεια ώστε η Δράμα μας να γίνει πρότυπο ανάπτυξης και καινοτόμων δράσεων.

– Και πάλι στα γνώριμα εδάφη κ. Χαρακίδη, τι είναι αυτό που σας ώθησε σε αυτή σας την απόφαση;
– Σήμερα, σχεδόν πέντε χρόνια μετά, δηλαδή πολύ περισσότερα απ’ όσο χρόνο χρειαστήκαμε για να προγραμματίσουμε να οργανώσουμε και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά στους συμπολίτες μας, δυστυχώς συνειδητοποιούμε ότι ευκαιρίες χάθηκαν, όνειρα γκρεμίστηκαν και η Δράμα μας αντί να ενωθεί, να κάνει βήματα μπροστά, παραμένει νωθρή και στάσιμη. Έχουμε καταντήσει πάλι ουραγός των εξελίξεων. Σχεδόν δεν υπάρχουμε στον χάρτη της πολιτικής. Οι Δραμινοί πολίτες έχουν καταντήσει αφανείς ήρωες που πληρώνουν από το υστέρημά τους φόρους και δημοτικά τέλη χωρίς καμιά απολύτως ανταπόδοση. Βλέποντας λοιπόν αυτή τη δραματική κατάσταση στην οποία οδήγησε τον Δήμο μας η Δημοτική Αρχή, ήταν αδύνατο να παραμείνω απαθής και αδιάφορος.
Όλοι μαζί οφείλουμε να ανακόψουμε την κατρακύλα και να σταθούμε στα πόδια μας δυναμικά. Να υψώσουμε φωνή διεκδίκησης για όλα όσα δικαιούνται και δεν απολαμβάνουν οι Δραμινοί.

«Θα εργαστώ για να πάει η Δράµα µας µπροστά. Και είµαι βέβαιος ότι στην προσπάθεια αυτή θα είναι συµπαραστάτες µας η πλειοψηφία των συµπολιτών µας»

– Η παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» και ο δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος είναι 4,5 χρόνια στην διοίκηση του δήμου Δράμας, πώς αξιολογείτε το έργο της σημερινής Δημοτικής Αρχής;
– Κύριε Ελευθεριάδη, αν κάνουμε μια βόλτα στην πόλη μας, στις γειτονιές της και στα χωριά της τι θα δούμε; Την πλήρη εγκατάλειψη. Κάδοι απορριμμάτων που ξεχειλίζουν από σκουπίδια, που έχουν να πλυθούν πάρα πολύ καιρό και μυρίζουν άσχημα από πολλά μέτρα μακριά. Παράνομοι σκουπιδότοποι σε διάφορα σημεία του Δήμου χωρίς να λαμβάνεται καμιά μέριμνα για λύση του προβλήματος. Πάρκα και χώροι πρασίνου, με τρανό παράδειγμα το δημοτικό μας κήπο, οι οποίοι είναι παραμελημένοι εντελώς. Τα σιντριβάνια της πόλης του νερού, και ιδιαίτερα αυτό στο άγαλμα της Νίκης, όλα εγκαταλειμμένα. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς παντού στην πόλη μας και τα χωριά μας και κανείς δεν προχωρά το σχέδιό μας για δημιουργία καταφυγίου ζώων, όταν μάλιστα εδώ και περίπου τρία χρόνια το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί την κατασκευή και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς και παρότι είχαμε επιλέξει και χωροθετήσει την περιοχή για την δημιουργία του καταφυγίου ζώων και τους παραδώσαμε έτοιμη μελέτη 660.000 € για την κατασκευή του. Τόσο ανίκανοι!
Αν σε όλα αυτά προσθέσετε την ανυπαρξία έργων υποδομής αλλά και συντήρησης των υποδομών, την αύξηση κατά 52% των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τις συχνές διακοπές υδροδότησης και έναν δήμαρχο που ενδιαφέρεται μόνο για γιορτές, πανηγύρια, φωτογραφίες, μικρορουσφέτια ημέτερων, και που μοιράζει ανέξοδες υποσχέσεις για εκτέλεση έργων στο μακρινό μέλλον τότε μπορεί να συνθέσει το παζλ της απογοητευτικής εικόνας του Δήμου μας την τελευταία τετραετία.

– Η δημοτική αρχή λέει ότι για την έλλειψη μεγάλων έργων φταίνε οι καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ τα μνημόνια και η έλλειψη χρηματοδοτήσεων. Υπάρχει δόση αλήθειας σε όλα αυτά ή είναι δικαιολογίες;
– Αυτό δεν ισχύει για άλλους δήμους; Μόνο για το Δήμο Δράμας; Με απόλυτη βεβαιότητα σας δηλώνω ότι οι χρηματοδοτήσεις του Δήμου Δράμας για κατασκευή έργων, αλλά και όλων των δήμων της χώρας, είναι μεγαλύτερες από ό,τι ήταν όταν ήμασταν διοίκηση. Σήμερα υπάρχει και το πρόγραμμα «Φιλόδημος» ένα πρόγραμμα με το οποίο παρέχεται στους Δήμους η δυνατότητα χρηματοδότησής τους για προμήθειες και κυρίως για κατασκευή έργων. H αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχει ο «Φιλόδημος» είναι πολύ σημαντική, γιατί είναι ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο, δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικές οι μελέτες για την ένταξη έργων και οι προσκλήσεις ακουμπούν ανάγκες που έχει το σύνολο των Δήμων.
Φυσικά γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει και το ΕΣΠΑ, για το οποίο έτοιμες μελέτες παραδώσαμε, και έργα θα μπορούσαν να κατασκευάζονται ήδη, όπως κατασκευάζονται σε πολλούς γειτονικούς δήμους, ακόμη και σε μικρότερους.
Ακόμη και 7 ενταγμένα από εμάς μεγάλα έργα στο ΕΣΠΑ αξίας 10 περίπου εκατομμυρίων Ευρώ (Αποκατάσταση ΧΑΔΑ, Προμήθεια Φουσκωτού Προπονητηρίου, Βιολογικός Καθαρισμός Χωριστής και 4 Έργα Ενεργειακής Αναβάθμισης Σχολείων), για τα οποία είχε ξεκινήσει η κατασκευή τους και ήδη πληρώνονταν δαπάνες με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν κατάφεραν να τα ολοκληρώσουν και απεντάχθηκαν.
Το πρόβλημα είναι αποκλειστικά η δημοτική αρχή και η ανικανότητά της. Δεν μπορούν ούτε να συνεργαστούν με την Περιφέρεια και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχονται. Μήπως προτείνανε κάποιο έργο και το αρνήθηκε η Περιφέρεια; Ποτέ!
Απλά, δεν μπορούν ούτε να διεκδικήσουν ούτε να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τα δίκαια αιτήματα μας!
Δεν έχουν το ανάστημα να αναμετρηθούν με τις σύγχρονες προκλήσεις, να σταθούν μπροστά στις ευκαιρίες και να τις αξιοποιήσουν!

– Ο δήμος έχει την δυνατότητα να δώσει λύσεις ή τελικά οι αρμοδιότητές του κοντράρουν με την περιφέρεια και τα υπουργεία;
– Για μας η διεκδίκηση, η δυναμική υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων της πόλης και των χωριών μας ήταν, είναι και θα είναι συνεχής. Ο δήμαρχος, ως προϊστάμενος όλων ανεξαιρέτως των υπηρεσιών του Δήμου, διαθέτει τα νόμιμα εργαλεία για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση που βλάπτει τους δημότες του. Όλα αυτά άλλωστε που καταφέραμε σε μόλις 3,5 χρόνια ως δημοτική αρχή και μάλιστα εν μέσω της οικονομικής κρίσης είναι η απάντησή μας σε όλους όσους πιστεύουν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει λόγω της γραφειοκρατίας και των νόμων. Όλα γίνονται με διεκδικήσεις, αγώνες και αναλαμβάνοντας ευθύνες με τα εργαλεία που σου δίνουν.

«Καταρτίσαµε ένα δυναµικό ψηφοδέλτιο µε άξιους και ικανούς συµπολίτες µας που βάζουν τη Δράµα πάνω από προσωπικά συµφέροντα, θέλουν να προσφέρουν και µπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στον κοινό µας αγώνα για µια Δράµα µε αξιώσεις»

– Πόσα είναι τελικά τα αναπτυξιακά κεφάλαια που απορρόφησε ο δήμος μας; Ο πολίτης θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος από τα επενδυτικά εργαλεία – όπως το «Φιλόδημος»;
– Όπως είπα και παραπάνω με το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Φιλόδημος», παρέχεται στους Δήμους η δυνατότητα χρηματοδότησής τους για προμήθειες και κυρίως για κατασκευή έργων. Οι μελέτες που απαιτούνται δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικές για την ένταξη έργων και οι προσκλήσεις ακουμπούν ανάγκες που έχει το σύνολο των Δήμων.
Οι προσκλήσεις είναι τριών κατηγοριών:
* Αυτές για τις οποίες υπάρχει πρόβλεψη για ένταξη έργων από όλους τους δήμους με χρηματοδότηση ανάλογα με τον πληθυσμό τους
* Αυτές για τις οποίες υπάρχει πρόβλεψη για ένταξη έργων με αξιολόγηση των μελετών και κατά προτεραιότητα μέχρι την εξάντληση των κονδυλίων
* Αυτές που αφορούν στην ολοκλήρωση έργων που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και απεντάχθηκαν.
Ο Δήμος Δράμας, εκτός από ένα έργο της ύδρευσης, υπέβαλε προτάσεις μόνο στην πρώτη κατηγορία, και μάλιστα όχι σε όλες τις προσκλήσεις, με αποτέλεσμα να έχουν εκδοθεί προσκλήσεις για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για τον Δήμο Δράμας και δεν έχει υποβληθεί ακόμη αίτηση για αξιοποίησή τους.
Επίσης, σχετικά με την τρίτη κατηγορία, ο Δήμος Δράμας είναι ο μόνος που αποκλείστηκε από τη δυνατότητα να ενταχθεί στην πρόσκληση για ολοκλήρωση του απενταγμένου έργου της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, επειδή από εγκληματικά λάθη, για τα οποία η παράταξή μας είχε προειδοποιήσει και προσπάθησε να τα αποτρέψει, είναι σε δικαστική εκκρεμότητα με τον πρώην ανάδοχο. Έτσι, ο Δήμος Δράμας είναι ο μοναδικός που δεν μπορεί να ολοκληρώσει την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, με κίνδυνο να υποχρεωθεί ακόμα και να επιστρέψει στην Ε.Ε. τα 3.300.000 € που ήδη έλαβε.

Η ανικανότητα επιβεβαιώνεται και από τα απανωτά λάθη που έγιναν στην περίπτωση της αγροτικής οδοποιίας, για την οποία αποφάσισαν να υποβάλλουν πρόταση μετά από δημόσια καταγγελία του κ. Χαρακίδη. Συνέταξαν την πρόταση πρόχειρα και βιαστικά και αναγκάστηκαν να την φέρουν 3 φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, επειδή κάθε φορά έφτιαχναν και κάποιο λάθος (στην πρώτη ζητούσαν ποσό κατά 230.000 μικρότερο από ό,τι δικαιούται ο Δήμος, στη δεύτερη άλλαξαν το πλάτος των δρόμων που δεν τους είχαν υπολογίσει σωστά αλλά δεν είχαν προβλέψει την εγγραφή του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που είναι υποχρεωτική και τελικά με την τρίτη έχουν υποβάλει πρόταση που σε έναν δρόμο δεν προσδιορίζουν ούτε το πλάτος του. Όλα αυτά ενώ στο πρόγραμμά τους του 2014 η αγροτική οδοποιία αναφερόταν ως έργο προτεραιότητας.
Η δημοτική αρχή του κ. Μαμσάκου απέδειξε ότι ενώ είναι πολύ ικανή στις ψεύτικες υποσχέσεις, δεν είναι ικανή να υποβάλει προτάσεις ούτε για τα έργα που παρουσίαζε ως πρώτης προτεραιότητας στο προεκλογικό της πρόγραμμα του 2014. Η αδυναμία να εκμεταλλευτεί προσκλήσεις για χρηματοδότηση έργων που είχε σε προτεραιότητα, καταδεικνύει και ότι εξαπάτησε τους Δραμινούς με όσα προεκλογικά υποσχέθηκε και ότι είναι ανίκανος να υλοποιήσει έστω τα έργα που θεωρεί άμεσης ανάγκης και προτεραιότητας.
Να τι μπορούσε να κατασκευάσει με χρηματοδότηση από το «Φιλόδημος» και δεν το έκανε:
* ανέγερση ή επέκταση σχολείων
* σύνδεση των Τοπικών Κοινοτήτων Μαυροβάτου και Μικροχωρίου με τον Βιολογικό Καθαρισμό
* κατασκευή νέων κερκίδων και προπονητηρίου στο Δημοτικό (πρώην Εθνικό) στάδιο
* ανακατασκευή και επανάχρηση του κτηρίου της παλιάς ασφάλειας
* κατασκευή στάσεων για το επιβατικό κοινό της Δράμας και των χωριών
* κατασκευή νέου υδραγωγείου
* κατασκευή κτηρίου για στέγαση των δημοτικών υπηρεσιών που στεγάζονται εκτός Δημαρχείου (Κοινωνική Υπηρεσία, Πολεοδομία, ΚΕΠ, Βοήθεια στο σπίτι, Διοίκηση ΚΑΠΗ-ΚΗΦΗ-Παιδικών Σταθμών, Σχολικές Επιτροπές κτλ).

«Δυστυχώς συνειδητοποιούµε ότι ευκαιρίες χάθηκαν, όνειρα γκρεµίστηκαν και η Δράµα µας αντί να ενωθεί, να κάνει βήµατα µπροστά, παραµένει νωθρή και στάσιµη»

– Μεγάλη συζήτηση για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση και το πρόγραμμα «Κλεισθένης». Ποια η άποψή σας για το σχέδιο;
– Το ζητούμενο είναι, με βάση τα νέα δεδομένα, να καταφέρουμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά ως δημοτική αρχή προς όφελος της Δράμας και των Δραμινών. Αυτό είναι που επιθυμώ και με καθαρά λόγια και προγραμματικές συμφωνίες θα εργαστώ για να πάει η ΔΡΑΜΑ μας μπροστά. Και είμαι βέβαιος ότι στην προσπάθεια αυτή θα είναι συμπαραστάτες μας η πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

– Θα διεκδικήσετε στηρίξεις ή υποστηρίξεις από κόμματα ή επιμένετε στην ανεξάρτητη κάθοδο;
– Δεν υποτιμώ τα κόμματα, το αντίθετο μάλιστα, τα σέβομαι απόλυτα ως θεσμό του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Μέσω των κομμάτων αποτυπώνεται η βούληση των πολιτών για το πώς θέλουν να κυβερνηθεί η πατρίδα μας. Στις δημοτικές εκλογές δεν κρίνονται τα κόμματα, για τις πολιτικές των οποίων μπορεί να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε. Στις δημοτικές εκλογές ψηφίζουμε Δήμαρχο. Αποφασίζουμε για τον Δήμο και τους Δημότες. Η παράταξη «Πόλη+Ζωή» τις επιθυμίες όλων των Δραμινών ακούει και τη βούλησή τους θα υπηρετήσει. Από την ιδρυτική μας διακήρυξη το 2006 αυτοπροσδιοριστήκαμε ως ανεξάρτητη και πολυσυλλεκτική παράταξη. Την ταυτότητα αυτή την υπερασπιζόμαστε μέχρι σήμερα με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Με αυτά τα χαρακτηριστικά καταρτίζεται και το ψηφοδέλτιό μας και το απαρτίζουν και ανένταχτοι κομματικά υποψήφιοι αλλά και υποψήφιοι από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου (πολυσυλλεκτική).
Λέμε λοιπόν με σαφήνεια ότι δεν επιθυμούμε την στήριξη κανενός κόμματος στο βαθμό και στο πνεύμα που γινόταν στο παρελθόν. Αλλά η υποστήριξη οποιουδήποτε πολιτικού φορέα αναγνωρίζει το έργο μας, εκφράζεται μέσα από το πρόγραμμά μας και πρωτίστως σέβεται την διακηρυγμένη ανεξαρτησία της παράταξής μας, είναι τιμή για εμάς.
Ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου χωρίς να περιμένω κάποια κομματική στήριξη. Παρουσιάζουμε το όραμά μας και το πρόγραμμά μας και όποιος θέλει, αφού δει τα προγραμματικά μας σχέδια, μπορεί να στρατευθεί μαζί μας σ’ αυτή την ανιδιοτελή πανδραμινή προσπάθεια.

– Το ψηφοδέλτιο σας παρουσιάζει μεγάλη ανανέωση. Το επιδιώξατε ή σας προέκυψε;
– Από την πρώτη στιγμή της κατάρτισης του ψηφοδελτίου ήταν επιλογή μου η μεγάλη ανανέωση του ψηφοδελτίου. Έτσι καταρτίσαμε ένα δυναμικό ψηφοδέλτιο με άξιους και ικανούς συμπολίτες μας που βάζουν τη Δράμα πάνω από προσωπικά συμφέροντα, θέλουν να προσφέρουν και μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στον κοινό μας αγώνα για μια Δράμα με αξιώσεις.

– Ξεχωρίστε τα σημαντικότερα έργα που χαρακτήρισαν την θητεία σας.
– Πραγματικά δεν ξέρω τι να πρωτοθυμηθώ!
Την κατασκευή του ΚΗΦΗ, την κατασκευή του κτιρίου ΚΔΑΠμεΑ, την ανακαίνιση του παλιού δημαρχείου σε πολιτιστικό κέντρο, το φουσκωτό προπονητήριο, την κατασκευή του παιδικού σταθμού Νέας Κρώμνης και την αντικατάσταση όλου του εξοπλισμού όλων των παιδικών μας σταθμών, την ανάπλαση της οδού Φιλίππου και τους ποδηλατόδρομους, την ανάπλαση των οδών πέριξ του πάρκου Κυπρίων Αγωνιστών, το άγαλμα της Νίκης, την αντικατάσταση με φωτιστικά νέου τύπου LED του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, την αντικατάσταση των φωτιστικών στο κέντρο της πόλης, την ανάπλαση των αθλητικών χώρων και ιδιαίτερα του κολυμβητηρίου, την ανάπλαση των πάρκων στις γειτονιές, τη σύνδεση με το βιολογικό καθαρισμό των χωριών μας, την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στη Δράμα στον Ξηροπόταμο και στη Χωριστή, τη μελέτη για τη βιοκλιματική ανάπλαση της 19ης Μαΐου, τη διεκδίκηση των πέτρινων του δασικού χωριού, τη διεκδίκηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη και άλλων ακινήτων του δημοσίου, τη σύνδεση του κολυμβητηρίου με το φυσικό αέριο, την λειτουργία του ΚΔΑΥ και την κατασκευή του κόμβου για την πρόσβαση των απορριμματοφόρων, την συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών και την συστηματική καμπάνια προώθησης της ανακύκλωσης για την οποία βραβευτήκαμε πανελληνίως, το κλείσιμο του ΧΑΔΑ και τη μετατροπή του σε περιβαλλοντικό πάρκο, το κοινωνικό παντοπωλείο, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την κατασκευή του βιολογικού της Χωριστής ένα έργο 2 εκ. ευρώ που «κατόρθωσαν» να απενταχθεί! Είναι ντροπή για το χωριό του Δημάρχου, τι λέει άραγε στους συγχωριανούς του;

«Όλοι µαζί οφείλουµε να ανακόψουµε την κατρακύλα και να σταθούµε στα πόδια µας δυναµικά. Να υψώσουµε φωνή διεκδίκησης για όλα όσα δικαιούνται και δεν απολαµβάνουν οι Δραµινοί»

– Εφόσον εκλεγείτε και πάλι τι άλλο σκοπεύετε να κάνετε στον δήμο της Δράμας;
– Στην μεταμνημονιακή Ελλάδα η Δράμα μας θα πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στις σύγχρονες πόλεις χρειάζονται και διαφοροποιημένες πολιτικές, χρειάζονται καινοτόμες ιδέες, χρειάζονται εξειδικευμένους ανθρώπους.
Εμείς αυτό που σχεδιάζουμε είναι:
* Να δώσουμε προτεραιότητα στην κοινωνική αλληλεγγύη με κοινωνικές δράσεις για τους συμπολίτες μας που μας έχουν περισσότερο ανάγκη.
* Να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα προβλήματα της καθημερινότητας, καθιστώντας τον Δήμο μας ανθρώπινο, λειτουργικό και αποτελεσματικό, και να δώσουμε προτεραιότητα στην καθαριότητα ώστε να γίνουμε πρότυπο καθαριότητας και αξιοποίησης της ανακύκλωσης.
* Να αξιοποιήσουμε τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να επενδύσουμε στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τον τουρισμό.
* Να υποστηρίξουμε τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους βελτιώνοντας τις συνθήκες διδασκαλίας και μάθησης.
* Να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες υποδομές και να δημιουργήσουμε νέες που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας και στην καταπολέμηση της ανεργίας με άμεση συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο και το Επιμελητήριο.
* Να δημιουργήσουμε την Εικόνας της Πόλης μας, την νέα της Ταυτότητα, προωθώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα
* Να αναδείξουμε την πόλη μας σε δυναμικό πόλο και να την συνδέσουμε με την Καινοτομία, με δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας με την δημιουργία open mall κτλ. με άμεση συνεργασία του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας.
* Να προωθήσουμε την εξωστρέφεια και την ενεργητική συμμετοχή με ισχυρές συνεργασίες Δήμων και φορέων και ιδιαίτερα της Περιφέρειας ΑΜΘ.

* Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την αρχιτεκτονική της πόλης, την βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, το city marketing και τόσα εργαλεία που μπορούν να βελτιώσουν την οικονομική θέση του δήμου μας και άρα και την απασχόληση.
* Να προχωρήσουμε σε ουσιαστική ενσωμάτωση όλων των Κοινοτήτων στον Καλλικρατικό Δήμο, μειώνοντας κάθε απόσταση που χωρίζει τις Κοινότητες, βελτιώνοντας τα δίκτυα σύνδεσης των χωριών με την πόλη και μεταξύ τους και ενισχύοντας τους Προέδρους στο δύσκολο έργο τους παρέχοντας και το εργαλείο της Πάγιας Προκαταβολής.
Το πρόγραμμά μας για την τετραετία 2019-2023, ξεκινήσαμε ήδη να το παρουσιάζουμε τμηματικά και θα παρουσιαστεί έγκαιρα στο σύνολό του. Επίσης, θα διαμορφώσουμε ξεχωριστό πρόγραμμα για κάθε Κοινότητα βασιζόμενοι στις ανάγκες όπως τις βιώνουν οι κάτοικοι των χωριών και στις προτεραιότητες που θέτουν οι ίδιοι.
Θέλω να αναφέρω κάποιες συγκεκριμένες μόνο σκέψεις, επειδή αφορούν είτε σχέδιά μας που δεν προλάβαμε να υλοποιήσουμε, είτε έργα ταυτότητας της πόλης, είτε καταστροφικές πολιτικές της σημερινής δημοτικής αρχής που πρέπει να διορθωθούν άμεσα.
Η εφαρμογή της μηχανικής διαλογής απορριμμάτων με επιπλέον κάδους διαλογής με αντίστοιχη μείωση του κόστους συλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων κατά 50 % και μείωση των δημοτικών τελών σταδιακά στο επίπεδο που ήταν πριν την αύξηση κατά 52 % από την σημερινή Δημοτική Αρχή.
Η εφαρμογή της β΄ φάσης της μελέτης βιοκλιματικής ανάπλασης του κέντρου που εμείς εκπονήσαμε και φυσικά η ολοκλήρωση με γρήγορους ρυθμούς της α΄ φάσης, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η ταλαιπωρία των κατοίκων και των καταστημάτων της περιοχής.
Η εκπόνηση μελέτης ανάπλασης και του υπολοίπου τμήματος της 19ης Μαΐου.
Η ανάδειξη όλων των ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων και ιδιαίτερα η ανακαίνιση του Τεμένους της πλατείας Δικαστηρίων, του οποίου την μελέτη παραδώσαμε και δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα τίποτε, παρότι πρόκειται για ήδη ενταγμένο έργο στο ΕΣΠΑ.
Η αξιοποίηση της Καπναποθήκης Περδίκα για τις ανάγκες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και όχι μόνο, μετά από εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας ώστε να αποτελέσει λειτουργική και βιώσιμη στέγη των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού.
Η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτηρίων και η σύνδεση του Δήμου με το φυσικό αέριο.
Η λειτουργία του παλιού Δημαρχείου ως Πολιτιστικό Κέντρο, όπως είναι και ο σκοπός για τον οποίο το κατασκευάσαμε.
Η ανάδειξη του υγρού στοιχείου σε όλα τα σημεία και ιδιαίτερα η μελέτη επέκτασης της ανάπλασης του χειμάρρου της Καλλιφύτου δυτικά μέχρι την γέφυρα Αρκαδικού και η αναβάθμιση της περιοχής Λαχανόκηπων με ένταξή τους στο σχέδιο πόλης.
Η κατασκευή νέων κερκίδων στο Εθνικό με κλειστό Προπονητήριο και η κατασκευή απόλυτα ασφαλούς Κολυμβητηρίου.
Ποδηλατόδρομοι, πεζοδρομήσεις, αναβάθμιση του συνόλου της παλιάς πόλης και βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Σύνδεση όλων των δημοτικών και δημοσίων κτιρίων στον άξονα Περιφερειακή ενότητα-Γήπεδο Κραχτίδη με το φυσικό αέριο και εξοικονόμηση 40 ο/ο του σημερινού κόστους.
Η Δράμα πόλη της σκοποβολής, κάτι που το οφείλουμε στην συνδημότισσά μας Παγκόσμια Ολυμπιονίκη και Πρωταθλήτρια Άννα Κορακάκη.
Νομίζω όμως ότι εδώ πρέπει να σταματήσω. Όπως είπα ήδη ξεκινήσαμε και παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας, ώστε να γνωρίζουν όλοι τι σχεδιάζουμε για τον Δήμο μας. Και τώρα ξέρουν οι Δραμινοί και οι Δραμινές ότι εμείς υλοποιούμε τα έργα που σχεδιάζουμε.
Να συμπληρώσω μόνο ότι για το 2021, που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, ήδη σχεδιάζουμε έναν εορτασμό ανάλογο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Δράμας.

«Στις δηµοτικές εκλογές δεν κρίνονται τα κόµµατα, για τις πολιτικές των οποίων µπορεί να συµφωνούµε ή να διαφωνούµε. Στις δηµοτικές εκλογές ψηφίζουµε Δήµαρχο. Αποφασίζουµε για τον Δήµο και τους Δηµότες»

– Γιατί να σας ψηφίσει ο Δραμινός;
– Εμείς Κε Ελευθεριάδη δεν θα συνεχίσουμε απλώς το μεγάλο έργο που είχαμε κατορθώσει να επιτελέσουμε για τον τόπο μας στα μόλις 3,5 χρόνια που ήμασταν Δημοτική Αρχή.
Θα προχωρήσουμε ακόμη παραπέρα, με μεγαλύτερες διεκδικήσεις, σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους και με πιο γρήγορους ρυθμούς, και με μια ομάδα στελεχών που τα χαρακτηρίζει η ανιδιοτελής αγάπη για την πόλη μας και τα χωριά μας.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω στους συνδημότες μου ότι εμείς είμαστε έτοιμοι, ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε, το έχουμε αποδείξει άλλωστε, να διεκδικήσουμε σθεναρά μέσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων όλα όσα δικαιούμαστε και ακόμη περισσότερα, και να υλοποιήσουμε όλα όσα ο Δήμος μας χρειάζεται για να γίνει πρότυπο ανάπτυξης, προόδου και καινοτόμων δράσεων.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας