29.2 C
Drama
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΛαϊκή Συσπείρωση Δράμας: Για τις εορταστικές εκδηλώσεις στην «Ονειρούπολη» Δράμας

Λαϊκή Συσπείρωση Δράμας: Για τις εορταστικές εκδηλώσεις στην «Ονειρούπολη» Δράμας

Η «Ονειρούπολη» αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό εορταστικών εκδηλώσεων και με πολιτιστική διάσταση για την πόλη μας και συνολικά για την ΠΕ.

Οι χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν σε μια καλαίσθητη μικρή χριστουγεννιάτικη «πολιτεία» και στο πρόγραμμα δράσεων για μικρά παιδιά αλλά και στις εκδηλώσεις για μεγάλους.
Αυτή η προσπάθεια χρειάζεται φυσικά να στηριχθεί με σκοπό την αναβάθμισή της.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση, αναβάθμιση σημαίνει, σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της:

– Η «Ονειρούπολη» να προωθεί τα δεκάδες καλλιτεχνικά σχήματα της περιοχής μας και, πριν από όλα, τα ερασιτεχνικά προάγοντας όλες τις μορφές της τέχνης. Να βρουν βήμα έκφρασης δεκάδες καλλιτέχνες (μουσικοί, εικαστικοί, ηθοποιοί, κλπ) με ιδιαίτερη μέριμνα για τα μικρά παιδιά. Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορούν να βρουν τη θέση τους και καταξιωμένοι καλλιτέχνες.

– Το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για τα παιδιά χρειάζεται να επιμελείται από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, παιδοψυχολόγους κλπ, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα και το περιεχόμενό του.

Ένα περιεχόμενο, που πρέπει να προάγει τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, τον σεβασμό στη διαφορετική φυλετική, πολιτιστική ταυτότητα σε αντίθεση με τις «αξίες» που προωθεί σήμερα το σύστημα, αυτές του ανταγωνισμού, της «επιχειρηματικότητας», του ατομισμού αλλά και απέναντι σε αυτές που ανέχεται, όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.

– Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρχει, για να εκφράζονται οι πολιτιστικές αξίες των προσφύγων και μεταναστών από τη δομή φιλοξενίας. Επίσης προσαρμοσμένες δράσεις για τα προσφυγόπουλα και μεταναστόπουλα.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της στοιχεία:

– Η συμμετοχή του λαού και των παιδιών του στις εκδηλώσεις αλλά και το παράλληλο πρόγραμμα δραστηριοτήτων πρέπει να είναι δωρεάν.

– Οι τιμές προϊόντων κατανάλωσης και συνολικά των εμπορευμάτων, που πωλούνται από μικρές επιχειρήσεις της Δράμας πρέπει να είναι προσιτές.

– Να μην υπάρχουν αποκλεισμοί μικρών επιχειρήσεων αλλά με αντικειμενικά καθολικά κριτήρια να δίνονται άδειες σε όσους το επιθυμούν. Όποια μικρή επιχείρηση αποκλειστεί τη μία χρόνια να παίρνει άδεια για την επόμενη.
– Άδειες επίσης να δίνονται σε πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος.

– Επίσης πρέπει να υπάρξει σοβαρή «συμπίεση» του κόστους της, που για φέτος ανέρχεται σε 340.000 ευρώ και τα έσοδα της να χρησιμοποιούνται σε υποδομές για τις επόμενες χρονιές.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις απευθείας αναθέσεις ή ακόμα και με τη διαδικασία του διαγωνισμού των απαραίτητων εργασιών για τις εγκαταστάσεις, την μεταφορά των οικίσκων, τον ηλεκτροφωτισμό, αλλά και του «συντονισμού εργασιών και ελέγχου εγκαταστάσεων» (θέματα 2 έως 5 της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας στις 9-11-2021), όπως εισηγείται η δημοτική αρχή, η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη που στο παρά πέντε εισηγείται τα θέματα με τις αναθέσεις σε ιδιώτες όλης σχεδόν της οργάνωσης των εκδηλώσεων.

Οι απαραίτητες εργασίες, οι εγκαταστάσεις και φυσικά ο έλεγχος για την ασφάλειά τους να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου και των υπηρεσιών του.

Και με αφορμή την περίπτωση της «Ονειρούπολης» έρχεται στην επιφάνεια η ανάγκη να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο προσωπικό οι υπηρεσίες του Δήμου, όπως η τεχνική υπηρεσία, η υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητας καθώς και το τμήμα που περιλαμβάνει τον πολιτισμό, που στη συγκεκριμένη περίπτωση εμπλέκονται με τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων και ήταν τα επόμενα βήματα που έπρεπε να είχαν γίνει μετά την σωστή απόφαση για διάλυση της ΔΕΚΠΟΤΑ.

Με βάση τα παραπάνω καταψηφίζουμε τις εισηγήσεις στα θέματα ημερήσιας διάταξης της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Μήτρου Γιώργος, δημοτικός σύμβουλος Δράμας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

17 − 7 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας