35.9 C
Drama
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Μαρία Μάλλη

«Έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό μας και τον καλούμε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ»

Γραμματέας Τομεακής Επιτροπής Δράμας ΚΚΕ

«Οι λαοί θα ζήσουν καλύτερα καταργώντας το καθεστώς της εκμετάλλευσης. Αυτός είναι ο δρόμος, για να βγουν νικητές!» δηλώνει σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη η Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ Μαρία Μάλλη. Αναφέρει ότι η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία πυροδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της Ευρώπης και τονίζει ότι το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Καταθέτει τέλος σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της ακρίβειας που πλήττει την λαϊκή οικογένεια.

– Εκρηκτική η κατάσταση κυρία Μάλλη. Η ένταση με την γειτονική Τουρκία κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Γιατί κατά την άποψή σας τραβάει το σκοινί ο γείτονας;
– Η ένταση στις σχέσεις µας µε τη γειτονική Τουρκία δεν είναι απλά ζήτημα επικαιρότητας, είναι ένα μόνιμο εκρηκτικό μείγμα, που καθορίζεται από οικονομικούς ανταγωνισμούς και ισχυρές αντιθέσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας, μιας μεγάλης περιφερειακής δύναμης, απέναντι στην ελληνική αστική τάξη, που προωθεί τα συμφέροντά της µέσω της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό, παρακολουθώντας και τις τελευταίες εξελίξεις να βγάλουμε συμπεράσματα για τον ρόλο αυτών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των «συμμάχων», που μας παρουσιάζονται από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα ως προστάτες και παράγοντες σταθερότητας.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Την ίδια ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της ζητώντας αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, συνδέοντας μάλιστα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της με την ελληνική κυριαρχία στα νησιά, στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, που λίγο πριν έκαναν τους τουρίστες στην Αλεξανδρούπολη – μετείχαν σε άσκησή της με σενάριο απόβασης – πού άραγε; … προφανώς σε ελληνικά νησιά! Είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ, ουσιαστικά, δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, θεωρώντας αυτές τις περιοχές ως ενιαίο ΝΑΤΟϊκό επιχειρησιακό χώρο, καθώς και ότι διεξάγει ένα πολύπλευρο παζάρι με την Τουρκία, την οποία αντιμετωπίζει ως βασικό στρατηγικό εταίρο. Τηρώντας την τακτική των «ίσων αποστάσεων», καλούν Ελλάδα και Τουρκία να «λύσουν τις διαφορές τους», ιεραρχώντας πάντα το καλό της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας, τροφοδοτώντας έτσι τις διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους, συνιστώντας τον βασικό παράγοντα ενθάρρυνσης της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης, δίνοντας αέρα στα πανιά του Ερντογάν. Το σημαντικότερο, λοιπόν, είναι ο λαός μας να βγάλει συμπεράσματα, να κατανοήσει ότι η λύση είναι έξω από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στην κοινή πάλη του τουρκικού και του ελληνικού λαού ενάντια στους εκμεταλλευτές τους, για να οικοδομήσουν την πραγματική ειρήνη στην περιοχή.

– Κυρίαρχο θέμα και οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Αγωνία σε ολόκληρο τον κόσμο. Ποια η θέση του ΚΚΕ για τα όσα διαδραματίζονται;
– Πραγματικά, κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος! Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία πυροδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της Ευρώπης, για όλο τον κόσμο, καθώς ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός εισέρχεται σε νέα φάση. Ο κίνδυνος μιας πιο γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης είναι σήμερα πιο ορατός από κάθε ανάλογη κατάσταση. Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που στην ουσία ήταν η τυπική έναρξη ενός πολέμου που προετοιμάστηκε από το εύφλεκτο υλικό, που συσσωρεύτηκε σε βάθος χρόνου από στην καπιταλιστική Ρωσία και τις ανταγωνίστριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, έχοντας στο επίκεντρο το μοίρασμα του ορυκτού πλούτου, της Ενέργειας, εδαφών και εργατικού δυναμικού, αγωγών και δικτύων μεταφοράς εμπορευμάτων, γεωπολιτικών στηριγμάτων, μεριδίων των αγορών. Ιδιαίτερα στεκόμαστε σε ό,τι αφορά τον λαό μας. Η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και την ουσιαστική συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και άλλων αστικών κομμάτων, κλιμακώνει την εμπλοκή της σε αυτούς τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Για το ΚΚΕ είναι πατριωτικό και διεθνιστικό μας καθήκον να μην αφήσουμε να χρησιμοποιούνται ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα, ως στρατιωτικά – πολεμικά προγεφυρώματα οποιουδήποτε. Καθήκον μας και η έκφραση γνήσιας ανθρώπινης λαϊκής αλληλεγγύης στον ουκρανικό και τον Ρώσικο λαό. Η αληθινή αλληλεγγύη στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, των άλλων γειτονικών λαών είναι ο αγώνας σε κάθε χώρα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της κάθε χώρας σε αυτόν.

«Οι λαοί θα ζήσουν καλύτερα καταργώντας το καθεστώς της εκμετάλλευσης»

– Πώς μπορεί να τελειώσει αυτός ο πόλεμος; Αν υποχωρήσουν οι Ουκρανοί ή οι Ρώσοι; Αν βρεθεί κάποιου είδους συμβιβασμός;
– Οι αντιλήψεις που υποστηρίζουν πως στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο μπορεί να υπάρξει ένας ειρηνικός κόσμος με μια άλλη «διεθνή αρχιτεκτονική», κάποιο «ΝΑΤΟ χωρίς επιθετικούς εξοπλισμούς», μια «φιλειρηνική ΕΕ» ή ένας «δημιουργικός πολυπολικός κόσμος» είναι στάχτη στα μάτια των λαών. Η προοπτική της ειρήνης είναι υπόθεση των λαών. Οργανώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν, στις αστικές τάξεις που τον διευθύνουν και τις κυβερνήσεις τους, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που μας σέρνουν στον πόλεμο ή επιβάλλουν μια δήθεν «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών. Οι λαοί μόνο, αν εμπιστευτούν τη δύναμή τους, μπορούν να επιβάλλουν τους όρους για τη ζωή που τους αξίζει διασφαλίζοντας ειρηνικό μέλλον για τα παιδιά τους.

– Την ίδια ώρα έχουμε μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα με την ακρίβεια να κυριαρχεί. Έχει ευθύνες η κυβέρνηση για αυτήν την κατάσταση ή είναι Παγκόσμιο φαινόμενο;
– Είναι αλήθεια πως η καθημερινότητα των λαϊκών οικογενειών είναι πολύ δύσκολη με την άνοδο των τιμών, την ακρίβεια κι αυτή είναι μία μόνο πλευρά απ’ τη γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Δίπλα σ’ αυτήν, η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, οι χαμηλοί μισθοί, η ανεργία, το τσάκισμα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, η υπέρογκη φορολογία του λαού, όλα μαζί κατατρώνε το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Αυτή είναι η πραγματικότητα που είχε διαμορφωθεί, πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και επιδεινώθηκε και από τις συνέπειές του. Μπορούμε να δεχτούμε τον όρο «παγκόσμιο» καπιταλιστικό φαινόμενο, μιας και οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν γενικευμένα επεκτατική πολιτική, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση με εργαλεία τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το αστικό κράτος με τεράστια ποσά, σε βάρος των εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί ένας νέος κύκλος κερδοφόρων επενδύσεων. Σ’ αυτές τις ράγες κινείται και η ελληνική κυβέρνηση και φέρει κύρια την ευθύνη. Με αυτό το κριτήριο αξιοποιούνται τα 30,5 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση της ΝΔ. Με το ίδιο κριτήριο προτείνει να αξιοποιηθούν και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγαλύτερο μέρος του «εθνικού σχεδίου ανάκαμψης», το 90% και παραπάνω, κατευθύνεται σε συγκεκριμένους, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στην κατεύθυνση των μεγάλων επενδύσεων της πράσινης ανάπτυξης, η οποία βέβαια είναι «μαύρη» για το λαό και το περιβάλλον. Οι «πράσινες» επενδύσεις φέρνουν «πράσινους» φόρους, που τους πληρώνουν τα μόνιμα υποζύγια και το τελικό αποτέλεσμα να είναι πιο ακριβή ενέργεια για το λαό. Πραγματική ανακούφιση για τον λαό, και όχι μέτρα – κοροϊδία, συνιστούν οι προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του ειδικού τέλους για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, της έμμεσης φορολογίας στην Ενέργεια και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας καθώς και η κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Παράλληλα, για ν’ ανασάνει ο λαός μας, παλεύουμε για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

«Παλεύουμε για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις»

-Το πότε θα γίνουν οι εκλογές έχει σημασία; Θα ζητούσατε όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να γίνουν το συντομότερο;
– Ο κόσμος που ανησυχεί σήμερα για τον πόλεμο, για τη συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτόν, που αγωνιά για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και ταυτόχρονα κουβαλάει το άγχος για το πώς θα τα φέρει βόλτα με την ακρίβεια έχει ν΄ απαντήσει σ’ ένα πραγματικό δίλημμα, αν με την ψήφο του θα επιτρέψει να συνεχιστεί η ίδια καταστροφική πορεία, ή θα γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων, στηρίζοντας και στην κάλπη το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που βρίσκεται πάντα δίπλα του και αγωνίζεται μέσα κι έξω από τη Βουλή για τα δίκια των εργαζομένων, για ένα καλύτερο αύριο, ώστε να βγει ένα ΚΚΕ πολύ πιο ισχυρό και δυνατό και στις εκλογές.

– Όλα τα στελέχη του ΚΚΕ συχνά πυκνά δηλώνετε ότι «η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι άγονη και προσπαθεί να συγκαλύψει τη σύμπλευση που έχουν σε στρατηγικές επιλογές». Ωστόσο αθροιστικά στις εκλογές του 2019 έλαβαν περισσότερο από 70%. Τι είναι αυτό που στέλνει τους ψηφοφόρους σε αυτά τα δύο κόμματα;
– Η πλήρης ταύτιση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αλλά και των υπολοίπων, στην πολιτική της εμπλοκής στα ευρωατλαντικά σχέδια, που μετατρέπει ολόκληρη τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο και στόχο και το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος όγκος από τα νομοσχέδια όλου του προηγούμενου διαστήματος, περνάνε και με την τυπική και πολύ περισσότερο την ουσιαστική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, με «οδηγό» το «κοινό σχέδιο» για το «Πράσινο New Deal», αποτυπώνει και το πόσο κάλπικες είναι οι προσδοκίες που καλλιεργούνται στον λαό, ότι πρέπει δήθεν να ελπίζει σε «σωτήρες» μέσα από την κυβερνητική εναλλαγή. Ξέρουμε πως τα διλήμματα κάθε φορά πιέζουν, ο αντικομουνισμός και οι επιθέσεις φιλίας επιστρατεύονται. Υπάρχουν, όμως, δείγματα ελπιδοφόρα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στη νεολαία. Βγαίνουν συμπεράσματα από τη στάση καθενός. Έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό μας και τον καλούμε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να «σημαδέψει» σωστά, για να έρθουν οι ανάγκες του στο προσκήνιο αλλάζοντας πολιτικούς συσχετισμούς, ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτή την αδιέξοδη πορεία.

-Τα προηγούμενα χρόνια η κόντρα ήταν μεταξύ «μνημονιακών» και «αντιμνημονιακών». Τελικά όλοι όσοι κυβέρνησαν την τελευταία δεκαετία εφάρμοσαν σχεδόν την ίδια πολιτική και τήρησαν ευλαβικά τα μνημόνια. Πόσο δύσκολο είναι για έναν πολιτικό σχηματισμό να είναι συνεπής στην πράξη όσων λέει και τι κόστος έχει αυτό;
– Νομίζω πως τα τελευταία χρόνια προσφέρουν πολύ συμπυκνωμένα πολιτικά συμπεράσματα. Δύσκολο είναι για έναν πολιτικό σχηματισμό να κάνει πράξη όσα προεκλογικά υπόσχεται και κάνει σημαία – πχ κατάργηση μνημονίων – όταν είναι ταγμένος στη εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου και πίνει νερό στο όνομα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως ΕΕ και ΝΑΤΟ. Τότε σίγουρα δεν μπορεί να στηρίξει και να εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική, να έχει συνέπεια λόγων και πράξης, γιατί είναι σε αντιδιαστολή με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Για το ΚΚΕ, που είναι ταγμένο στον αγώνα για την εξουσία της εργατικής τάξης και αδιαπραγμάτευτα υπέρ των συμφερόντων της, είναι αυτονόητο πως κάθε τι το κρίνει από αυτή τη σκοπιά και πάντα υπάρχει απόλυτη συνέπεια λόγων και έργων, ταύτιση της κοινοβουλευτικής στάσης με το κίνημα. Γι’ αυτό ο λαός μας μπορεί να εμπιστευτεί το ΚΚΕ.

«Η προοπτική της ειρήνης είναι υπόθεση των λαών»

-Η «ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση» που πρεσβεύετε υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει πράξη;
– Όσο δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια λαϊκή διακυβέρνηση, πρέπει να υπάρχει ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, μέσα από σωματεία και φορείς που θα διεκδικούν, θα βάζουν εμπόδια σε αντιλαϊκές πολιτικές, θα μαζικοποιούνται, θ’ αποκτούν πείρα και ταξικά χαρακτηριστικά, ώσπου να αλλάξουν τους αρνητικούς συσχετισμούς, ανοίγοντας το δρόμο για τη δική τους εξουσία.

– Γραμματέας της ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ. Πώς λειτουργεί η Οργάνωση στην Δράμα;
– Αισιόδοξα και αποφασιστικά παρεμβαίνουμε με τις δυνάμεις μας σε κάθε ζήτημα που απασχολεί την εργατική τάξη της περιοχής, εργασιακά, θέματα ασφάλειας σε χώρους δουλειάς, για τη Υγεία, την Εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, με την πολύτιμη συμβολή και των συντρόφων της ΚΝΕ. Αταλάντευτα στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους, σε κάθε διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Πρωτοστατούμε μέσα στα σωματεία, είμαστε στους χώρους δουλειάς, στις πύλες των εργοστασίων, δίπλα στους υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες που παλεύουν για να βγει ένα μεροκάματο, τους νέους και τις νέες. Είμαστε δίπλα σε όσους «δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό», χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης κι αυτό είναι σημαντικό!

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Μέρες που είναι, 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο αλλά και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τα συγκλονιστικά γεγονότα που σφράγισαν την ιστορία των ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας αλλά και συνολικά του ελληνικού λαού, θα ήθελα να επισημάνω πόσο σημαντικό είναι να σκύψουμε στα ιστορικά συμπεράσματα. Έχει πληρώσει ο λαός μας όλες τις «μεγάλες ιδέες» για λογαριασμό του κεφαλαίου, το «άδειασμα» από τους ιμπεριαλιστές συμμάχους, στην κρίσιμη στιγμή. Το αντίτιμο ήταν η καταστροφή, ο ξεριζωμός και η προσφυγιά. Οι λαοί θα ζήσουν καλύτερα καταργώντας το καθεστώς της εκμετάλλευσης. Αυτός είναι ο δρόμος, για να βγουν νικητές! Καλό καλοκαίρι σε όλους και όλες!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × 1 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας