16.3 C
Drama
Παρασκευή, 14 Μαρτίου, 2025

Μαρία Σουλικίδου

Η Δραμινή της ομάδας χορού «The House Of Drama» που κέρδισε στο talent show «Ελλάδα έχεις ταλέντο»

Ο χορός για τη Μαρία είναι έκφραση συναισθημάτων και σκέψεων, εκτόνωση, διασκέδαση και δημιουργία δυνατών φιλιών. Της δίδαξε ότι ο καθένας πρέπει να πιστεύει στον εαυτό του και τις ικανότητες του και να παλεύει για τους στόχους και τα όνειρα του, όσα εμπόδια κι αν εμφανιστούν.
Να σέβεται τη διαφορετικότητα, να μην υποβιβάζει τις προσπάθειες και τις ικανότητες των άλλων και πάνω από όλα να εκτιμά όσα της προσφέρονται.
Η συμμετοχή της στο talent show «Ελλάδα έχεις ταλέντο» με την ομάδα «House of drama» της έδωσε μεγάλη χαρά γιατί παρουσίασαν την δουλειά τους σε μεγαλύτερο κοινό και η πρωτιά ήταν η καλύτερη ανταμοιβή των κόπων τους.

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

– Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον χορό και σε ποια ηλικία;
– Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα ήθελα να ασχοληθώ με κάποια μορφή τέχνης ή αθλητισμού. Στην ηλικία των επτά ξεκίνησα με τη ρυθμική γυμναστική όπου μου δόθηκε μια υποτροφία για το εξωτερικό αλλά λόγω του νεαρού της ηλικίας μου οι γονείς μου δεν μου επέτρεψαν να πάω και κάπου εκεί το κεφάλαιο ρυθμική έκλεισε για μένα. Λίγο πριν κλείσω τα εννιά αποφάσισα να δοκιμάσω διάφορα άλλα αθλήματα όπως στίβο και τένις. Τίποτα από αυτά δεν με γέμιζε και έτσι λίγους μήνες μετά αποφάσισα να δοκιμάσω τις ικανότητες μου στον χορό.

– Τι ήταν αυτό που σας μάγεψε στο χορό και ασχοληθήκατε με αυτόν;
– Η αλήθεια είναι πως ο χορός μπήκε τυχαία στη ζωή μου. Η θεία μου έχει σχολή χορού και αφότου σταμάτησα τη ρυθμική, αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτόν. Ξεκίνησα με το κλασσικό μπαλέτο και στη συνέχεια με το hip hop και το σύγχρονο. Καθώς περνούσαν τα χρόνια αγαπούσα τον χορό όλο και πιο πολύ. Γενικά μπορώ να πω πως ήμουν αρκετά δραστήριο παιδί και πάντα ήθελα να ασχολούμαι με κάτι.

– Τι είναι για εσάς ο χορός;
– Ο χορός για μένα σημαίνει έκφραση συναισθημάτων και σκέψεων, εκτόνωση, διασκέδαση και δημιουργία δυνατών φιλιών. Όταν χορεύω ξεχνάω όλα μου τα προβλήματα και είμαι ευγνώμων που μπορώ ακόμα να κάνω αυτό που αγαπώ.

– Πότε ανακαλύψατε ότι έχετε ταλέντο στον χορό;
– Όταν ξεκίνησα να χορεύω το έβλεπα πιο πολύ ως διασκέδαση. Καθώς περνούσαν τα χρόνια η αγάπη και η αφοσίωση μου για τον χορό μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο. Οι δασκάλες μου Βίκυ και Έλπη Ακκασιάδου, οι οποίες ήταν δίπλα μου σε κάθε χορευτικό μου βήμα, ήταν αυτές που με βοήθησαν να ανακαλύψω και να εξελίξω το ταλέντο μου στον χορό.

«Μέσα από τον χορό έμαθα να σέβομαι την διαφορετικότητα, να μην υποβιβάζω τις προσπάθειες και τις ικανότητες τωνάλλων και πάνω από όλα να εκτιμώ όσα μου προσφέρονται»

– Τι είναι ταλέντο;
– Το ταλέντο είναι ένα φυσικό χάρισμα ή μια έμφυτη ικανότητα που έχει κάποιος σε έναν τομέα, όπως είναι ο χορός, το οποίο πρέπει να εξασκεί ώστε να βελτιώνεται και να εξελίσσεται.

– Ποιος ήταν ο πρώτος δάσκαλος σας;
– Η πρώτη μου δασκάλα ήταν η Βίκυ Ακκασιάδου με την οποία ξεκίνησα κλασσικό μπαλέτο.

– Υπήρξε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή κατά την οποία είπατε «εγώ θα γίνω χορεύτρια»;
– Όταν τελείωνα το λύκειο και σκεφτόμουν ποια κατεύθυνση να πάρω και τι δουλειά θα ήθελα να κάνω, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι θέλω να γίνω επαγγελματίας χορεύτρια.

– Τι σας δίδαξε ο χορός στη προσωπική σας ζωή;
– Ο χορός μου δίδαξε ότι ο καθένας πρέπει να πιστεύει στον εαυτό του και τις ικανότητες του και να παλεύει για τους στόχους και τα όνειρα του, όσα εμπόδια κι αν εμφανιστούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα ανταμειφθεί. Επίσης, μέσα από τον χορό έμαθα να σέβομαι την διαφορετικότητα, να μην υποβιβάζω τις προσπάθειες και τις ικανότητες των άλλων και πάνω από όλα να εκτιμώ όσα μου προσφέρονται.

– Έχετε ασχοληθεί με πολλά είδη χορού. Ποιο είναι αυτό που σας εμπνέει περισσότερο;
– Το είδος χορού που με εμπνέει περισσότερο είναι το «voguing», το οποίο χωρίζεται σε «old way», «new way» και «femme» και το όνομα του οποίου προήλθε από το γνωστό περιοδικό μόδας Vogue. Οι κινήσεις βασίζονται στις πόζες μοντέλων αλλά και σε αρχαία ιερογλυφικά της Αιγύπτου. Το «vogue» έχει να κάνει με την αυτοπεποίθηση και πρόκειται για έντονες και γεωμετρικές κινήσεις των χεριών και αναπαραστάσεις του σώματος.

«Ο χορός για μένα σημαίνει έκφραση συναισθημάτων και σκέψεων, εκτόνωση, διασκέδαση και δημιουργία δυνατών φιλιών. Όταν χορεύω ξεχνάω όλα μου τα προβλήματα και είμαι ευγνώμων που μπορώ ακόμα να κάνω αυτό που αγαπώ»

– Ως επαγγελματίας χορεύτρια, θεωρείτε πως είναι εφικτό κάποιος/α στην Ελλάδα να έχει ως αποκλειστική εργασία τον χορό;
– Αν κάποιος θέλει και μπορεί να αφοσιωθεί εξολοκλήρου σε αυτό, χωρίς να νιώθει ότι το κάνει από αγγαρεία, ναι είναι εφικτό.

– Είστε απόφοιτη του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης του τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης. Προτιμάτε τον χορό ή το marketing;
– Τον χορό φυσικά. Αλλά, η αλήθεια είναι πως αν μπορέσω να συνδυάσω και τα δύο μαζί θα είναι το ιδανικό.

– Μπορεί η τέχνη να βοηθήσει την κοινωνία στα δύσκολα χρόνια που διανύουμε;
– Η τέχνη είναι το άλφα και το ωμέγα στη ζωή μας. Μέσα από αυτήν γνωρίζεις τον εαυτό σου, ταξιδεύεις, γαληνεύεις, σου δίνει αυτοπεποίθηση, σε αφυπνίζει και σε κάνει να δεις την καθημερινότητα σου με πιο αισιόδοξο τρόπο, σου δίνει να καταλάβεις ότι η ζωή σου έχει νόημα.

– Πώς κρίνετε το επίπεδο χορού στην Ελλάδα;
– Το επίπεδο χορού στην Ελλάδα θεωρώ πως έχει ανέβει αρκετά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διδάσκονται πλέον πολλά διαφορετικά είδη χορού από καταξιωμένους και έμπειρους δασκάλους, καθώς επίσης και στο ότι διοργανώνονται πολλά event και διαγωνισμοί δίνοντας την ευκαιρία στους χορευτές να δοκιμάζονται και να εξελίσσονται.

«Το είδος χορού που με εμπνέει περισσότερο είναι το «voguing», το όνομα του προήλθε από το γνωστό περιοδικό μόδας Vogue. Οι κινήσεις βασίζονται στις πόζες μοντέλων αλλά και σε αρχαία ιερογλυφικά της Αιγύπτου»

– Ένας άνθρωπος ξεχωρίζει δουλεύοντας τα μειονεκτήματα του ή αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του;
– Πιστεύω πως αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα.

– Τι είναι αυτό που σας συγκινεί πάνω στη σκηνή;
– Το θερμό χειροκρότημα του κοινού στο τέλος κάθε σόου.

– Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πρόβας και παράστασης;
– Από άποψη χορογραφιών, στην πρόβα είσαι λίγο πιο χαλαρός κι αν κάνεις κάποιο λάθος ξέρεις ότι έχεις την ευκαιρία να το διορθώσεις, ενώ στη παράσταση πρέπει να είσαι 100% συγκεντρωμένος και πάνω από όλα εκείνη τη στιγμή φροντίζεις να το απολαύσεις γιατί θα συμβεί μια και μοναδική φορά.

– Τι περιλαμβάνει μια τυπική μέρα πρόβας;
– Αναλόγως. Αν πρόκειται για πρόβα ολόκληρης παράστασης με πολλά σόου όπως ήταν οι παραστάσεις του «House of drama», «Drama capsule» και «Introspection», τότε με το που μπεις στην αίθουσα συγκεντρώνεσαι στις χορογραφίες, διορθώνεις τα λάθη που θα παρατηρήσει ο δάσκαλος και κάνεις γενικά υπομονή μιας και οι πρόβες ξεκινούν από τις 9-10 το πρωί και τελειώνουν 11-12 το βράδυ. Σε μια τόσο απαιτητική πρόβα είναι πιθανό να υπάρξει κάποιος εκνευρισμός παραπάνω εξαιτίας της κούρασης αλλά στο τέλος όλα γίνονται έτσι όπως πρέπει. Όταν έχουμε πρόβα για ένα μόνο σόου τότε τα πράγματα κυλούν πιο γρήγορα και πιο ξεκούραστα μια και αυτό που περιλαμβάνει μια τέτοια πρόβα είναι απλώς κάποιες τελευταίες διορθώσεις.

– Εάν δεν υπήρχε ο χορός στη ζωή σας τι θα γέμιζε τον χρόνο σας;
– Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν η ζωή μου χωρίς τον χορό, αλλά αν κάτι θα γέμιζε ευχάριστα τον χρόνο μου αυτό ίσως να ήταν η ζωγραφική.

– Τι ακριβώς είναι η ομάδα «The House Of Drama»; Ποιος είναι ο ρόλος σας στην ομάδα;
– Το «House of Drama» είναι ένας μεγάλος οίκος, του οποίου ο δημιουργός είναι ο Μάριος Μιλτιάδου. Αποτελείται από πολλές υποομάδες και η καθεμία έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τα σόου και τα πρότζεκτ μας έχουν θεματικό χαρακτήρα και μέσα από αυτά λέμε ιστορίες με διάφορους τρόπους. Προσπαθούμε να περάσουμε κάποια μηνύματα ή να θίξουμε κάποια θέματα που σχετίζονται π.χ. με την ομοφοβία, τον φεμινισμό, τη σεξουαλικότητα, τις ταμπέλες, και πολλά άλλα. Επίσης κάποια σόου έχουν μια πιο χιουμοριστική διάθεση, ενώ άλλα μιλούν για την αγάπη, την φιλία ή τον θάνατο. Η ομάδα υπάρχει στον χώρο εδώ και επτά χρόνια και εγώ αποτελώ μέλος αυτής τα τέσσερα τελευταία. Την χρονιά αυτή ο ρόλος μου στην ομάδα ήταν λίγο διαφορετικός σε σχέση με τις προηγούμενες τρεις χρονιές. Από απλή χορεύτρια-μέλος της ομάδας, φέτος ήμουν και βοηθός χορογράφου, κάτι που με χαροποίησε και τίμησε ιδιαίτερα.

«Το “House of Drama” είναι ένας μεγάλος οίκος, του οποίου δημιουργός είναι ο Μάριος Μιλτιάδου. Τα σόου και τα πρότζεκτ μας έχουν θεματικό χαρακτήρα και μέσα από αυτά λέμε ιστορίες και θίγουμε θέματα που σχετίζονται με την ομοφοβία, τον φεμινισμό, τη σεξουαλικότητα, τις ταμπέλες, και πολλά άλλα»

– Πείτε μας δυo λόγια για τον δάσκαλο σας Μάριο Μιλτιάδου.
– Ο Μάριος είναι ο μέντορας μου. Είναι αυτός που με βοηθάει συνεχώς να εξελίσσομαι και να βελτιώνομαι ως χορεύτρια αλλά και ως άνθρωπος. Είναι ένας υπερταλαντούχος άνθρωπος, τόσο ξεχωριστός, ιδιαίτερος, εκκεντρικός, αυστηρός όσο πρέπει, εύστροφος, οραματιστής, ευαίσθητος, δημιουργικός. Αν κάποια μέρα τύχει να τον γνωρίσετε και εσείς, θα καταλαβαίνετε ότι δυο λόγια δεν είναι αρκετά για αυτόν τον άνθρωπο.

– Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση σας από την συμμετοχή σας στο talent show;
– Αχ τι να πρωτοθυμηθώ! Η αλήθεια είναι ότι, δύο ήταν οι πιο έντονες στιγμές που θυμάμαι. Η πρώτη ήταν όταν η Ντορέττα Παπαδημητρίου πάτησε το golden buzzer στην 2η εμφάνιση μας και περάσαμε κατευθείαν στους ημιτελικούς και η δεύτερη ήταν η έντονη συγκίνηση που νιώσαμε στο φινάλε του σόου «Ο μικρός πρίγκιπας» που παρουσιάσαμε στον τελικό.

«Όταν τελείωνα το λύκειο και σκεφτόμουν ποια κατεύθυνση να πάρω και τι δουλειά θα ήθελα να κάνω, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι θέλω να γίνω επαγγελματίας χορεύτρια»

– Τι σημαίνει για εσάς αυτή η πρωτιά;
– Η πρωτιά αυτή σημαίνει ότι οι κόποι μας ανταμείφθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Ξεπεράσαμε τον εαυτό μας καθώς κάθε σόου που παρουσιάζαμε στο talent show στηνόταν σε μια βδομάδα. Χαιρόμαστε που δείξαμε την δουλειά μας σε ένα μεγαλύτερο κοινό, το οποίο ανταποκρίθηκε και μας στήριξε με την αγάπη του σε όλες τις εμφανίσεις μας. Μετά τη συμμετοχή μας στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο» η οικογένεια μας μεγάλωσε κι άλλο κι αυτά που έχουμε να σας δείξουμε είναι ακόμα περισσότερα. Αναμένετε!

– Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον; Που θα θέλατε να φτάσετε χορεύοντας;
– Με το «House of drama» θέλουμε να συνεχίσουμε να λέμε ιστορίες που μιλάνε στη ψυχή των ανθρώπων και μέσα από αυτό οι σχέσεις μας να γίνονται πιο δυνατές σαν ομάδα. Στόχος μας είναι να κάνουμε παραστάσεις τις οποίες να μπορούμε να τις ταξιδεύουμε σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Όσον αφορά εμένα, θέλω να καταφέρω να μεταδώσω στον κόσμο τις δικές μου προσωπικές σκέψεις, εμπειρίες, ανησυχίες μέσα από τον χορό, μέσω των video projects που ξεκίνησα να ετοιμάζω.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας