19.3 C
Drama
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Δράμας στην ευρωπαϊκή συνάντηση νέων YEYS! 2023

Μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Δράμας στην ευρωπαϊκή συνάντηση νέων YEYS! 2023

Το θεατρικό έργο που παρακολούθησαν οι δεκάδες μαθητές στο κλείσιμο της διοργάνωσης είχε ως θεματική τον πόλεμο στην Ουκρανία, έναν πόλεμο που παρά τη διάχυτη νεανική δροσιά και ενέργειά τους δεν μπορούσαν οι νεαροί και οι νεαρές να ξετινάξουν εντελώς από τις συζητήσεις τους, έστω για 48 ώρες. Μερικά από τα μαθητόπουλα στην μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων προέρχονταν από σχολεία όπου η καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία φαινόταν να είναι στον πυρήνα του σχολικού curriculum, αλλού όμως, όπως σε μαθητές από σχολείο των Βαλκανιών, οι αναλύσεις των κινήσεων της Ρωσίας ως εισβολέα σε ελεύθερη χώρα προκάλεσαν αμηχανία, αφού στο σχολείο τους η ενημέρωση ήταν διαφορετικού “ύφους”. Το σίγουρο είναι πως η ευρωπαϊκή νεανική διοργάνωση YEYS! 2023 έδειξε πως όσα συμβαίνουν στην γηραιά ήπειρο έχουν επηρεάσει ακόμη και το πιο ζωντανό τμήμα των κοινωνιών, τα νιάτα της Ευρώπης.

Στις 23 και 24 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) κάλεσε στις Βρυξέλλες και φιλοξένησε 105 μαθητές από 35 σχολεία, για πρώτη φορά στα 14 χρόνια των Your Say! (YEYS!) διοργανώσεων κάτω από τη σκιά πολέμου στην ήπειρο. Τα 27 σχολεία ήταν από χώρες-μέλη της ΕΕ και τα υπόλοιπα από επτά υποψήφια κράτη-μέλη. Το φετινό συνέδριο που έδωσε έμφαση σε κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις παρακολούθησαν και μαθητές από το 1ο Γενικό Λύκειο Δράμας, νέα ελληνόπουλα που προσγειώθηκαν στις Βρυξέλλες και κλήθηκαν μαζί με τους άλλους μαθητές να σκεφτούν και να επεξεργαστούν προτάσεις για τις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που άμεσα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στις ζωές τους. Με κύρια εστίαση στους “Δημοκρατικούς Διαλόγους Νέων” μετά από 48 ώρες οι νέοι της Ευρώπης, μαζί με τα παιδιά από τη Δράμα, ετοίμασαν και μια σειρά από προτάσεις που θα προωθηθούν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στους υψηλού επιπέδου διαμορφωτές πολιτικών της ΕΕ (EU policy makers) τον προσεχή Ιούνιο.

“Το Λύκειό μας μπήκε σε κλήρωση και επιλέχθηκε ως το Λύκειο που θα αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στο πρόγραμμα. Για να φανεί στα νεαρά άτομα της ηλικίας μας η Ευρώπη πιο ελκυστική, θα πρέπει να μας συμπεριλάβει στις αποφάσεις της. Τότε θα τραβήξει την προσοχή μας για να ενδιαφερθούμε περισσότερο. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν περισσότερα προγράμματα σαν το συγκεκριμένο, ώστε να έχουν περισσότερα παιδιά την ευκαιρία να έρθουν είτε στις Βρυξέλλες είτε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πόλη”, εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Κυριακή Χρυσομαλλίδη από το 1ο Λύκειο Δράμας. “Την Ευρώπη του μέλλοντος την φαντάζομαι και την φανταζόμαστε ειρηνική και με ίσες ευκαιρίες για όλους. Όταν θα έχουμε ίσες ευκαιρίες σε οποιαδήποτε χώρα και αν βρισκόμαστε, είτε μικρή, είτε πιο μεγάλη, είτε λιγότερο, είτε περισσότερο ισχυρή οικονομικά, τότε οι συγκεκριμένες συνθήκες είναι που θα την κρατήσουν δυνατή την Ευρωπαϊκή Ένωση” πρόσθεσε το νεαρό κορίτσι από τη Βόρεια Ελλάδα που εξήγησε πως “ίσως και εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης” νιώθει “…περισσότερο Ευρωπαία από ό,τι μόνο Ελληνίδα.”

Οι 105 μαθητές πρότειναν στην ΕΕ, μετά από την διαβούλευση, μια EYou app που θα επιτρέπει σε νεαρά άτομα να επικοινωνούν απευθείας με τους πολιτικούς, να επιλέγουν τα κύρια αντικείμενά τους και να ακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις από τη στιγμή της γέννησής τους. Επιπλέον, στο πλαίσιο του φετινού Your Europe, Your Say! οι μαθητές πρότειναν την πλατφόρμα E-Youth που θα απλοποιεί τις πολιτικές για να τις ακολουθούν οι νέοι όπως και το Youth Democratic Opinion (YDO) project που θα βελτιώνει την εκπαίδευση των πολιτών και την ενασχόλησή τους με την Ευρώπη, χάρη σε ένα πρόγραμμα ‘πρεσβευτών’ στην ΕΕ -EU ambassadorship programme– που θα ενώνει τις φωνές των νέων και θα τις προωθεί περαιτέρω.

“Μας έκανε πολύ θετική εντύπωση πως πολλοί μαθητές γνώριζαν την Ελλάδα, ήξεραν για τη χώρα μας, τη ιστορία της, παραδοσιακούς χορούς (!), τοποθεσίες από τη νησιωτική Ελλάδα όπως και από μέρη που ακόμη και εμείς δεν γνωρίζαμε καθώς και το…φαγητό της χώρας μας. Τους ενδιαφέρει η Ελλάδα σαν χώρα!”, προσέθεσε, από την πλευρά του, ο νεαρός μαθητής του Λυκείου Νίκος Σιλβέστρος. “Το κύριο ζητούμενο ήταν το πώς μπορούμε να αυξήσουμε τη συμμετοχή των νέων στα κοινά της ΕΕ όπως και να συζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για το δημόσιο συμφέρον. Αυτό που καταλάβαμε είναι πως εμείς οι πολίτες της ΕΕ δεν είμαστε τελικά και τόσο μακριά από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και από τους ανθρώπους που παίρνουν τις αποφάσεις, τους εκπροσώπους μας. Η δε συνεργασία μας κατά τη διάρκεια των δημοκρατικών διαλόγων που είχαμε να κάνουμε ήταν εξαιρετική, όλα τα παιδιά ήταν εξαιρετικά και συμμετείχαν στις διεργασίες,” σχολίασε ενθουσιασμένος ο νεαρός.

Η “άπιαστη” Ευρώπη που πρέπει να γίνει πιο ελκυστική για τους νέους

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EΟΚΕ) είναι συμβουλευτικό όργανο της ΕΕ το οποίο απαρτίζεται από εκπροσώπους οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων καθώς και άλλων ομάδων συμφερόντων. Γνωμοδοτεί πάνω σε θέματα της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λειτουργώντας ως γέφυρα ανάμεσα στα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΕ και τους πολίτες της και σίγουρα για τα στελέχη της η φετινή ήταν μια ιδιότυπη διοργάνωση. “Το φετινό event λαμβάνει χώρα σε μια περίεργη αλλά ίσως και ιδιαίτερα σημαντική περίοδο αφού για τους νέους αυτούς της Ευρώπης που συμμετέχουν, λαμβάνει χώρα μετά από την πανδημία και καθώς είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος, δύο γεγονότα που νιώθουν πως είναι εκτός του ελέγχου τους. Εκτιμώ λοιπόν πως για τους νεαρούς ιδιαίτερα είναι τώρα μια καλή ευκαιρία να έρθουν εκεί ακριβώς όπου αυτοί οι νόμοι και οι κανονισμοί αποφασίζονται και να μάθουν πώς μπορούν να εμπλακούν, να ‘δοκιμάσουν’ το σύστημα, να εκτιμήσουν εάν ακριβώς κάνουν την προσπάθεια να εμπλακούν σε αυτές τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, το αν αυτό θα κάνει τη διαφορά,” σχολίασε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος επικοινωνίας της ΕΟΚΕ, Κίλλιαν Λόχαν.

“Ίσως πολλοί να νιώθουν πως όλη αυτή η διαδικασία είναι κάτι ‘μακρινό’ κάτι ‘άπιαστο’ και το να έρθουν εδώ κάνει αυτούς τους θεσμούς, τις διαδικασίες κάτι πιο ρεαλιστικό! Μπορείς να γνωρίσεις τα άτομα που εμπλέκονται, που διαμορφώνουν αλλαγές και νομοθεσίες που ήδη υπάρχουν. Αυτή η παρουσία των νέων εδώ αυτές τις ημέρες, κάνει χειροπιαστό, πιο προσβάσιμο το καθετί ευρωπαϊκό που πριν τους φαινόταν κάτι απόμακρο,” πρόσθεσε ο Ιρλανδός αντιπρόεδρος επικοινωνίας που αναγνώρισε πως ΕΕ έχει μπροστά της προκλήσεις δυνατές.

“Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει αυτή η γενιά εκτιμώ πως είναι αυτή της κλιματικής αλλαγής και της βιοποικιλότητας. Συγκεκριμένα αναφέρομαι και στις επιπτώσεις που έχουν αυτές οι αλλαγές στο επίπεδο της μετανάστευσης, της παροχής τροφής, των χώρων για κατοικία που είναι προσβάσιμοι σε αυτά τα άτομα. Η άλλη πρόκληση βέβαια είναι το να διατηρήσει αυτή η νέα γενιά την ελπίδα πως μπορεί να επηρεάσει το σύστημα. Εδώ μπορεί ίσως να νιώσουν εάν αυτό δυσλειτουργεί πως οφείλουν να το διαλύσουν για ένα εντελώς νέο σύστημα. Μου προκαλεί ανησυχία το τι μπορεί να είναι αυτό το νέο σύστημα εάν γεννηθεί μέσα από χαοτικές διαδικασίες,” σημείωσε με έμφαση ο κ. Λόχαν.

Υπάρχει αισιοδοξία για αυτή την φρέσκια γενιά της ΕΕ; “Ελπίζω πως οι αλλαγές που θα φέρουν αυτοί οι νέοι θα έρθουν σύντομα, είμαι αισιόδοξος πως αυτό μπορεί να συμβεί. Όταν δει κανείς πίσω στο χρόνο σε άλλες μεγάλες αλλαγές κοινωνικές, αυτές φαίνεται πως ζυμώνονται για κάποια χρόνια και μετά έρχεται ένα σημείο δομικής αλλαγής όπου αλλάζουν οι συμπεριφορές μας. Νομίζω πως αυτή (σ.σ η θετική αλλαγή που μπορούν να φέρουν οι νέοι στην Ευρώπη) μπορεί να έρθει σχετικά γρήγορα, αρκεί να κρατήσουμε το μομέντουμ. Αυτό, όμως, απαιτεί να παραμένει η ενασχόληση με τα κοινά, να καταλαβαίνουν ποια είναι τα προβλήματα, να συλλέγουν και να επεξεργάζονται τις πληροφορίες από τις διαφορετικές πηγές, να αναλύσουν όλες αυτές τις πληροφορίες σωστά και να ακολουθήσουν ηγέτες που μπορούν να εμπιστευτούν”, τόνισε ο αντιπρόεδρος επικοινωνίας της ΕΟΚΕ που σημείωσε και τη λέξη-κλειδί πάνω στην οποία μπορεί να ελπίζει η ΕΕ.

“Το κλειδί για αυτή τη γενιά είναι η ενασχόληση. Είναι και η μεγάλη τους πρόκληση, να ασχολούνται ενώ ταυτόχρονα να συνεκτιμούν τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που λαμβάνουν πια από παντού”, κατέληξε ο κ. Λόχαν.

Πηγήwww.amna.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8 + 18 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας