20.4 C
Drama
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Τ. Ε. Δράμας του ΚΚΕ το...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Τ. Ε. Δράμας του ΚΚΕ το απόγευμα της Κυριακής στο Δημαρχείο της πόλης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της  το απόγευμα της Κυριακής στο Δημαρχείο της πόλης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Δράμας του ΚΚΕ το απόγευμα της Κυριακής στο Δημαρχείο της πόλης, με θέμα «Υγεία: Κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Οι Θέσεις του ΚΚΕ».

Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Αφροδίτη Ρέτζιου, μέλος του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Στη συνέχεια ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων, των σωματείων Εργαζομένων και Γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας, καθώς και από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και τον Σύλλογο Γυναικών Δράμας (ΟΓΕ).

Στην ομιλία της, η Α. Ρέτζιου αρχικά αναφέρθηκε, παρουσιάζοντας στοιχεία, στην κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων υγείας από την πανδημία και τις επιπτώσεις που αυτή επέφερε, ενώ κατέρριψε το επιχείρημα της κυβέρνησης πως αντιμετωπίζουμε «πανδημία ανεμβολίαστων».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την Ολλανδία, όπου παρά το γεγονός ότι το 85% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, οι συνέπειες της πανδημίας, των διαχρονικών ελλείψεων, περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων στο σύστημα Υγείας και η απουσία προληπτικών μέτρων μείωσης της διασποράς έχουν «γονατίσει» και φέτος τα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να σταματήσουν χημειοθεραπείες και μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Τόνισε πως, παρά τις δηλώσεις κυβερνητικών, που υποστηρίζουν πως δε χρειάζονται μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας αφού το 75% των εμβολιασμένων δεν κινδυνεύει να πεθάνει, οι επιστήμονες επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι δεν αρκούν οι εμβολιασμοί για συλλογική προστασία αλλά απαιτείται η αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία και τις σχολές.

Στη συνέχεια ανέδειξε τις ευθύνες των κυβερνήσεων για το ότι το σύστημα υγείας δεν διαθέτει τον αναγκαίο αριθμό εντατικολόγων, καθώς και για την έλλειψη άλλων ειδικοτήτων, όπως η ειδικότητα της Δημόσιας Υγείας αλλά και των ειδικευμένων γιατρών εργασίας, που είναι μόλις 157.

Για το κυβερνητικό επιχείρημα περί «πλημμυρίδας προσλήψεων», η Α. Ρέτζιου σημείωσε πως το Νοσοκομείο της Δράμας έχει μεγάλη εμπειρία, καθώς οι προσλήψεις απλά αλλάζουν την εργασιακή σχέση του επικουρικού προσωπικού που ήδη υπηρετεί.

Όπως πρόσθεσε, πρόκειται για την αξιοποίηση στο έπακρο της επιχειρηματολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, που βάφτιζε ως επιπλέον προσλήψεις τους υγειονομικούς των οποίων ανανέωνε τις συμβάσεις μετρώντας τους διπλά και τριπλά.

Παράλληλα, σημείωσε πως, αν ίσχυε ότι έγιναν προσλήψεις, τότε δεν θα έπρεπε να συνεχίζεται η πρακτική των συγχωνεύσεων και η «βιομηχανία μετακινήσεων» υγειονομικών από τμήματα, κλινικές, νοσοκομεία και κέντρα υγείας, όπως συμβαίνει και στη Δράμα.

«Η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας χρεοκόπησε», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως κυρίως χρεοκόπησε και η πολιτική της ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης της υγείας την οποία υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτως των επιμέρους συνταγών διαχείρισης, που στη συνέχεια ανέδειξε, παρουσιάζοντας τα στοιχεία των δαπανών για τη δημόσια υγεία, ότι διαχρονικά φορτώνει ολοένα και μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες του λαού.

Μιλώντας για τις αναδιαρθρώσεις που φέρνει το σχέδιο του «νέου ΕΣΥ», με καταργήσεις και συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και Κλινικών, τόνισε πως μεγαλώνει ακόμα περισσότερο τη διαφοροποίηση μεταξύ των νοσοκομειακών μονάδων του ίδιου του δημόσιου συστήματος υγείας, ως προς τη στελέχωσή τους, τις υποδομές, τον εξοπλισμό, τις υπηρεσίες υγείας που παρέχουν, αφού θα εξαρτώνται από τα έσοδα που θα εξασφαλίζουν από την επιχειρηματική τους λειτουργία.

Παράδειγμα διαφοροποίησης, ανέφερε, είναι η ύπαρξη στο Νοσοκομείο της Δράμας ενός παθολόγου για 100-150 ασθενείς ή το γεγονός ότι στο Νοσοκομείο της Νίκαιας «κλάταρε» το σύστημα παροχής οξυγόνου, ενώ την ίδια ώρα μία ΜΕΘ στο «Σωτηρία» διαθέτει εξωσωματική οξυγόνωση με μεμβράνη, μία ιδιαίτερα εξελιγμένη μέθοδο υποστήριξης της αναπνοής σε ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η Α. Ρέτζιου σημείωσε πως υπάρχουν εστίες αντίστασης, εργαζόμενοι που συνειδητοποιούν ότι είναι αναγκαίοι οι αγώνες για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής τους πολλαπλασιάζονται, πράγμα που αναδείχθηκε και στη Δράμα, με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου.

«Τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα» πρόσθεσε και τόνισε πως όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι αυτό που τους στερεί τη δυνατότητα, το δικαίωμα ν’ απολαμβάνουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους, που τους τα κλέβουν και τα καρπώνονται παράσιτα, δεν είναι άλλο από το καπιταλιστικό κέρδος, την καπιταλιστική ιδιοκτησία και την πολιτική εξουσία των καπιταλιστών.

«Σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, όταν όλοι οι άλλοι είχαν κηρύξει σιωπητήριο, θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις. Αυτόν τον δρόμο σας καλούμε να βαδίσουμε μαζί» κατέληξε.

Οι άλλες παρεμβάσεις

Η πρόεδρος της Ένωσης των Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας, Παρθένα Κιόρτεβε, στην παρέμβασή της ανέφερε μεταξύ άλλων πως όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, τα οποία είναι γνωστά τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην τοπική διοίκηση και τις πολιτικές δυνάμεις.

Ωστόσο, παρά την τραγική κατάσταση που υπάρχει στις συνθήκες νοσηλείας, δεν υπάρχουν προσπάθειες βελτίωσης, καθώς όπως είπε «η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη και συγκεκριμένη» και οδηγεί στη μεγαλύτερη είσοδο των ιδιωτών στην Υγεία.

Ο Μιχάλης Αθανασιάδης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Δράμας, αναφέρθηκε στις αποφάσεις που έχει λάβει το συνταξιουχικό κίνημα να αντιπαλέψει αυτή τη πολιτική με τους αγώνες του, μαζί με τα εργατικά σωματεία και τους μαχόμενους υγειονομικούς, ενώ ο Κώστας Δημητριάδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δράμας μεταξύ άλλων είπε:

«Ήδη τα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων ήταν υποτυπώδη, προσαρμοσμένα να μη θίγουν τη κερδοφορία των μεγαλοεργοδοτών.

Αναλογιστείτε τι πρόκειται να γίνει στην περίπτωση εργατικού ατυχήματος, όπως αυτά που συμβαίνουν στο κλάδο του μαρμάρου.

Σε ποιο νοσοκομείο θα λάβει πρώτες βοήθειες, θα νοσηλευτεί ο συνάδελφος, όταν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχουν συρρικνωθεί και το νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο μιας νόσου;»

«Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την κατήφεια και τη μιζέρια» τόνισε μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά, η Ευγενία Σαραφίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας, και πρόσθεσε πως «δε φτάνει να λέμε τι φταίει, αλλά να ενωθούμε και να διεκδικήσουμε» σημειώνοντας πως ο Σύλλογος συνυπογράφει τα δίκαια αιτήματα για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και πως θα σταθεί δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων.

Στην παρέμβασή της, αναφέρθηκε στις τεράστιες επιπτώσεις της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας στους καρκινοπαθείς, που θα φέρουν ακόμα πιο αρνητικά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα έχουν συσσωρεύσει μεγάλα ψυχολογικά προβλήματα στους καρκινοπαθείς, που μπορεί να αναγκάζονται να κάνουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για τις ανάγκες της νοσηλείας τους.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα του Συλλόγου για δημιουργία ογκολογικού τμήματος στο νοσοκομείο της Δράμας και την ενίσχυση του Νοσοκομείου με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ ολοκλήρωσε τη παρέμβασή της απευθυνόμενη προς τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς λέγοντας πως «στηρίζουμε τα δίκαια αυτά αιτήματα, μαζί θα τα παλέψουμε».

H Ράνια Κοσμίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δράμας και μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ εστίασε σε ορισμένες βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες μητέρες και οι γονείς γενικότερα με τη μη ασφαλή λειτουργία των σχολείων αλλά και την αντιπαιδαγωγική αναστολή λειτουργίας τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Το γυναικείο κίνημα αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία τη διαχρονική πολιτική βούληση περιφρόνησης των αναγκαίων μέτρων υπέρ της ασφαλούς σύγχρονης λειτουργίας του σχολείου και επιμένει στον προσανατολισμό σε μέτρα κεντρικού σχεδιασμού (όχι άλλο σχολείο να έχει συσκευές καθαρισμού του αέρα με τη συνδρομή χορηγού και άλλο να μη διαθέτει επαρκή αντισηπτικά), σε μέτρα στήριξης από το κράτος, που οφείλει να διασφαλίζει τα κοινωνικά αγαθά της Υγείας και της Παιδείας και όχι να υποβαθμίζει τη ζωή της λαϊκής οικογένειας» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, στάθηκε στη διαχρονική υποβάθμιση του Νοσοκομείου, τα τελευταία δέκα χρόνια, από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την τωρινή της ΝΔ.

Όπως είπε, από το 2012 μέχρι να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν γίνει ήδη 250 αποχωρήσεις εργαζομένων, ενώ στη συνέχεια έγιναν ελάχιστες προσλήψεις, ενώ ο προϋπολογισμός έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 40%. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι μαζικοί αγώνες των εργαζομένων και του λαού έχουν επιφέρει κάποια θετικά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, το 2015, μετά από κινητοποίηση, στην οποία συμμετείχαν φορείς, σωματεία και μεγάλος αριθμός του λαού της περιοχής μας, ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου αυξήθηκε από τα 7,8 εκ. ευρώ στα 8,8, ενώ αντίστοιχα η πρόσφατη μαζική κινητοποίηση πίεσε τη κυβέρνηση να προκηρύξει 11 θέσεις ιατρών για το Νοσοκομείο, ενώ είχε εξαγγείλει έξι. «Ο αγώνας έφερε αποτέλεσμα.

Ήταν το αποτέλεσμα που θέλαμε;

Όχι, αλλά μας δείχνει το δρόμο» τόνισε, «δηλαδή τον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

9 − 2 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας