21.5 C
Drama
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜέρισμα: Ποιοι και πότε θα πάρουν τον μποναμά των 250 ευρώ

Μέρισμα: Ποιοι και πότε θα πάρουν τον μποναμά των 250 ευρώ

Μέρισμα: Ποιοι και πότε θα πάρουν τον μποναμά των 250 ευρώ

Χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι και ανάπηροι μπορεί να χάσουν το επίδομα των 250 ευρώ που εξήγγειλε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός αν περάσουν πάνω από τον κόφτη των 14.400 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα, ή σε μονοπρόσωπο νοικοκυριό το εισόδημα ξεπερνά έστω και οριακά τα 7.200 ευρώ.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, οι αποφάσεις για το έκτακτο επίδομα ελήφθησαν με δεδομένο ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πολύ στενά και, όπως είπε, «σε τέτοιες συνθήκες πάντα υπάρχουν αδικίες», ενώ επανέλαβε ότι από το επίδομα των 250 ευρώ θα επωφεληθούν 800.000 συνταξιούχοι και 173.000 ανάπηροι.

Αδικίες

Μια από τις αδικίες είναι ότι το ύψος του επιδόματος είναι σταθερό και για όσους έχουν μηνιαίες καθαρές απολαβές από συντάξεις έως 600 ευρώ.

Αν η καθαρή σύνταξη είναι στα 610 ή στα 620 ευρώ, που πάει να πει ότι το ετήσιο εισόδημα είναι 7.320 ή 7.440 ευρώ, τότε το επίδομα χάνεται.

Επίσης, το όριο για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό είναι τα 7.200 ευρώ εισόδημα από κάθε πηγή. Αν δηλαδή ο συγκεκριμένος συνταξιούχος έχει καθαρή σύνταξη 450 ευρώ και ένα ενοίκιο 150 ευρώ, τότε θα πάρει το επίδομα.

Αν με την ίδια σύνταξη (450 ευρώ) έχει πρόσθετο εισόδημα και ένα ενοίκιο 200 ευρώ, τότε χάνει το επίδομα, καθώς το ετήσιο εισόδημά του θα φτάσει τα 7.800 ευρώ.

Πιο πολύπλοκα είναι τα πράγματα για τα ζευγάρια των συνταξιούχων που κάνουν κοινή δήλωση, καθώς το οικογενειακό εισόδημα των 14.400 είναι το ανώτατο για να τεκμηριώσει ένας από τους δύο ή και οι δύο το επίδομα των 250 ευρώ.

Για παράδειγμα:
– Αν και τα δύο μέλη του νοικοκυριού λαμβάνουν 600 ευρώ ως καθαρή σύνταξη, έχουν το ταβάνι του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος των 14.400 ευρώ και παίρνουν το επίδομα και οι δύο.

– Αν ο σύζυγος παίρνει σύνταξη 800 ευρώ και η σύζυγος 400 ευρώ, τότε επίσης το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα φτάνει τα 14.400, αλλά επίδομα θα πάρει μόνο η σύζυγος, η οποία έχει σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.

– Αν σε ένα ζευγάρι συνταξιούχων ο σύζυγος παίρνει σύνταξη 850 ευρώ και η σύζυγος 500 ευρώ, τότε χάνουν το επίδομα και οι δύο. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 16.200 που προκύπτει είναι μεγαλύτερο από τα ανώτατο όριο των 14.200 ευρώ που ορίζεται για την καταβολή του επιδόματος, και άρα δεν παίρνει το επίδομα ούτε η σύζυγος με τα 500 ευρώ σύνταξη.

Ο κ. Σκυλακάκης δεν απάντησε ποιο θα είναι το βασικό κριτήριο για την καταβολή του επιδόματος αν κάποιος δικαιούχος είναι ταυτόχρονα και άτομο με ειδικές ανάγκες.

Αν παραμείνει ως βασικό κριτήριο το ετήσιο εισόδημα, τότε ένας συνταξιούχος συγκαταλέγεται και στα άτομα με ειδικές ανάγκες, αν για παράδειγμα ένας συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη 500 ευρώ και αναπηρικό επίδομα 150 ευρώ.

Με βάση το όριο των 7.200 για το ατομικό ετήσιο εισόδημα, θα πρέπει να χάνει το επίδομα παρότι είναι ανάπηρος.

Ακόμη πιο πολύπλοκη γίνεται η διαδικασία στα ζευγάρια των συνταξιούχων όταν ο ένας ή και οι δύο έχουν μιας μορφής αναπηρία και παράλληλα παίρνουν και αναπηρικά επιδόματα.

Μπόνους μισό μισθό σε 100.000 υγειονομικούς «πρώτης γραμμής»

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης ξεκαθάρισε πάντως ότι για τους 100.000 ενεργούς υγειονομικούς οι οποίοι θα πάρουν ως μπόνους μισό μισθό αποκλείονται μόνο όσοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, αφού δεν συμμορφώθηκαν με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που επέβαλε η κυβέρνηση.

Τόνισε επίσης ότι δικαιούχοι θα είναι τα μέλη του υγειονομικού προσωπικού της «πρώτης γραμμής».

Για να κλείσει το θέμα είπε ότι θα ακολουθηθεί και αυτή τη φορά ο κατάλογος των δικαιούχων του αντίστοιχου επιδόματος που δόθηκε πέρσι πριν από τις εορτές του Πάσχα.

Η… λίστα

Με άλλα λόγια, δικαιούχοι είναι:

Οι εργαζόμενοι σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία που εποπτεύονται από τα υπουργεία

α) Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ),

β) Εθνικής Άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών νοσοκομείων, και

γ) Παιδείας και Θρησκευμάτων. Επίσης, περιλαμβάνεται το πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στα νοσοκομεία, στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας» (ΙΦΕΤ Α.Ε.), στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), στα κέντρα υγείας, στα κέντρα ψυχικής υγείας και στα αγροτικά ιατρεία, στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και στην κεντρική υπηρεσία των ΥΠΕ, καθώς επίσης και στο πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στο πάσης φύσεως προσωπικό περιλαμβάνονται όλοι οι απασχολούμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, συμβάσεις έργου κ.λπ.) που προσέφεραν υπηρεσίες στους αναφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των απασχολουμένων με προγράμματα απασχόλησης ή μαθητείας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), των στελεχών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που μετακινήθηκαν, αποσπάστηκαν ή διατέθηκαν και υπηρετούν στους προαναφερόμενους φορείς, των ιατρών που εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία και υπηρετούν σε δομές υγείας ως αγροτικοί ιατροί, καθώς επίσης και το οιοδήποτε διοικητικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που με οποιαδήποτε σχέση απασχόλησης προσελήφθη, αποσπάστηκε, μετακινήθηκε και κατά συνέπεια διατέθηκε, στους εν λόγω φορείς, για την υποβοήθηση της συνολικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

έξι − έξι =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας