Άρθρο Μιχάλη Ηλιάδη, Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Προσοτσάνης
Σχετικά με τη συνέντευξη του Δημάρχου Προσοτσάνης, κ. Αθανασιάδη, στην εφημερίδα «Ψίθυροι Press»
Αυθαίρετοι σχολιασμοί, αποσιωπήσεις και κενή περιαυτολογία άνευ αντικρίσματος διακρίνει τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, στη δραμινή εφημερίδα «Ψίθυροι Press» την Πέμπτη 6 Μαΐου. Με συνθήματα και γενικολογίες επιχειρεί να παραπλανήσει τους δημότες, όπως συμπεραίνεται από τις απαντήσεις του για να καλύψει τα κενά διαχείρισης και έργου της Δημοτικής αρχής.
Με γενικολογίες προσπαθεί να δικαιολογήσει την ολιγωρία του και την παντελή απουσία τυπικού σχεδίου ανάπτυξης σε όλους τους τομείς της αυτοδιοίκησης του δήμου. Με γενικές διακηρύξεις, που δεν έχουν τίποτα πρακτικό και περιεχόμενο μέσα τους. «Ο Δήμος Προσοτσάνης, δηλώνει, βρίσκεται κοντά στον πολίτη…..». Τονίζει ότι «παράγει έργο, αλλά δεν υποστέλλει τη σημαία των διεκδικήσεων και υλοποίησης έργου».
Αναφέρεται αόριστα σε … «προγραμματισμό που είχαμε κάνει και έχοντας υπόψη, ότι υπάρχουν προγράμματα τα οποία «τρέχουν» και συνεχίζουμε ακόμα και προγράμματα παρελθόντων ετών». Ενώ τη φράση «τα προγράμματα τρέχουν», την επαναλαμβάνει τρεις φορές , δεν αναφέρει, ποια είναι αυτά που «τρέχουν», την ένταξή τους και σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκονται.
Για να γίνω πιο σαφής, είναι αυτονόητο για τον εκάστοτε αναγνώστη της συνέντευξης, ότι θα εκλάμβανε τα όσα απάντησε σχετικά με τη λειτουργία του Δήμου, ως γενικό σχόλιο ενός οποιουδήποτε Δήμου. Αν δεν υπήρχε ο τίτλος «Συνέντευξη του Δημάρχου Προσοτσάνης», δε θα μπορούσαμε να καταλάβουμε σε ποιο Δήμο αναφέρεται.
Επιχειρεί για πολλοστή φορά να εμφανίσει τα συνεχιζόμενα έργα της πρώην δημοτικής αρχής, αόριστα, ως «έργα παρελθόντων ετών». Παρελθόντων ετών ή της δικής μας προηγούμενη δημοτικής αρχής;
Για τα έργα πρέπει να λεχθεί η αλήθεια επιτέλους. Γιατί δεν πρόκειται για ένα έργο μόνο, αλλά για έργα που είτε δε συνεχίζει, είτε σταμάτησε αυθαίρετα ο ίδιος, πριν εκδηλωθεί η πανδημία, την οποία χρησιμοποιεί ως άλλοθι για να δικαιολογήσει την απραξία και αδράνεια που κυριαρχεί. Αναφέρω για την τήρηση των όρων της αλήθειας, το σταμάτημα και κλείσιμο έργων όπως:
- Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Προσοτσάνης
- Το κλειστό Γυμναστήριο Πετρούσας
- Ο Ξενώνας Νέων Πετρούσας
- Ο βρεφικός σταθμός Προσοτσάνης
- Οι παιδικές χαρές των παιδικών σταθμών
- Οι παιδικές χαρές Δήμου Προσοτσάνης
- Το ΣΜΑ Κομποστοποίησης,
- Οι υδρεύσεις του Μενοικίου
- Η ύδρευση Προσοτσάνης
- Η Ύδρευση Πετρούσας
- Τα τρία προγράμματα Intereg (Μουσείο Παλαιοντολογίας, αλλαγή φωτισμού του Σπηλαίου Αγγίτη και του περιβάλλοντος χώρου καθώς και ο έλεγχος στειρώσεων των άγριων αλόγων Μενοικίου)
- Τα δύο έργα από το πράσινο ταμείο (παιδική χαρά Σιταγρών και βυθιζόμενοι κάδοι)
- Ενεργειακή Αναβάθμιση Γιαννίκειου Γυμνασίου (Ξενώνα Νέων Πετρούσας)
- Ενεργειακή Αναβάθμιση κλειστού Γυμναστηρίου Προσοτσάνης
- Γενικό χωροταξικό Δήμου Προσοτσάνης και άλλα πολλά μικρά από το Φιλόδημος 2 (Α. Τρίτσης), για τα οποία δε γίνεται κουβέντα.
- Το τρίπτυχο Αθλητισμός – Τουρισμός – Πολιτισμός είναι ανύπαρκτο στο σχεδιασμό, ενώ διεθνώς αναγνωρίζεται ως πυλώνας ανάπτυξης.
Το μεγαλύτερο έργο που διετέλεσε η προηγούμενη Δημοτική Διοίκηση είναι η οικονομική εξυγίανση του Δήμου. Έτσι δικαιολογούνται τα όποια «αναπτυξιακά έργα» ευαγγελίζεται ο Δήμαρχος. Μόνος του αναφέρει ότι τα έργα της ΒΙΠΑ Προσοτσάνης, είναι από ιδίους πόρους, δηλαδή από χρήματα που βρήκε.
Άρα, για ποια συνέχεια έργου κάτι λόγο τελικά; Ας αναφέρει έστω μια νέα διεκδίκηση. Ποια σημαία διεκδικήσεων δεν υποστέλλει; Άνθρακας ο θησαυρός….
Του εφιστούμε την προσοχή ,ότι για να υποσταλεί η σημαία, θα πρέπει πρώτα να γίνει έπαρση και κάτι τέτοιο δε νομίζω να έχουν δει ακόμα οι δημότες. Δηλώνει «ικανοποιημένος» από τις δράσεις και πρωτοβουλίες, μα βάζει στο τέλος ένα «αλλά….ήταν η πανδημία» κι έτσι αναγκάζεται να δεχτεί ότι ο «Δήμος λειτουργεί με μειωμένη ταχύτητα… λόγω ειδικών συνθηκών». Παραδέχεται δηλαδή, ότι δεν παράγεται έργο όπως θα ήθελε, εξαιτίας του κορονοϊού. Βεβαίως η πανδημία ευνόησε τη διαχείριση της καθημερινότητας, γιατί δόθηκε η δυνατότητα πρόσληψης και χρηματοδότησης από την κυβέρνηση. Φάσκει και αντιφάσκει.
Όσο αφορά τα έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Τρίτσης», παραδέχεται ότι είναι ο αυτόματος πιλότος της κεντρικής Διοίκησης και ότι επιδοτείται αναλογικά, όπως όλοι οι Δήμοι.
Θα ήταν αβλεψία να μη σχολιάσω και το πώς απάντησε στην πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει νέο εκλογικό νόμο , ο οποίος θα καταργεί την απλή αναλογική. Το περίεργο είναι ότι λαμβάνει προσωπική θέση, ενώ ο νέος νόμος ετέθη σε διαβούλευση, με πρώτο εταίρο της διαβούλευσης τους Δήμους. Σε πολλούς Δήμους έγιναν επιτροπές με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των παρατάξεων, με σκοπό να εκδοθεί ψήφισμα σχετικά με το νόμο. Ο Δήμαρχος Προσοτσάνης δε φέρνει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλώνει υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής γιατί θα είναι κατά τα λεγόμενά του, ευκολότερη η διοίκηση. Ερωτώ, η δική του διοίκηση δεν είναι εύκολη τώρα; Στο θέμα μάλιστα τοποθετείται ψηφοθηρικά, δηλώνοντας ότι, αν ίσχυε η ενισχυμένη αναλογική, θα είχε τρεις έδρες παραπάνω. Οι δηλώσεις του αυτές δεν έχουν καμιά θέση στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι θεσμός κοντά στον πολίτη. Έτσι δεν υπηρετούνται αρχές και αξίες.
Τελευταία, σχετικά με τη στάση του για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Δράμας, η οποία στο έργο «Σιδηροδρομική Εγνατία» αποκλείεται από τη χάραξη, είναι κατάντια σε ένα τόσο μεγάλο ιστορικό και αναπτυξιακό ζήτημα, να αποφεύγει να τοποθετηθεί και να απαντά με ήξεις – αφήξεις να δηλώνει γενικά ότι το ζήτημα θα το λύσει η επιστήμη και η ανάλογη πολιτική βούληση. Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το ζήτημα της χάραξης, έχει ψηφισθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο (26-4-2021) και αφήνει τη Δράμα απ΄ έξω. Πόσο θα μπορεί να αναπτυχθεί ο νομός και κατά συνέπεια ο Δήμος, όταν για ακόμα φορά η Δράμα υποβαθμίζεται.