29.2 C
Drama
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Μιχάλης Μλεκάνης

«Έχουν αφήσει το δήμο Δράμας στον αυτόματο πιλότο λόγω ανικανότητας»

Δημοτικός Σύμβουλος Δράμας «Πόλη+Ζωή»

«Στόχος της ανεξάρτητης παράταξής μας με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο τον Κυριάκο Χαρακίδη είναι ένα μεγάλο, δυνατό και πλουραλιστικό ψηφοδέλτιο που θα δίνει τη δυνατότητα στους συνδημότες μας να επιλέξουν τους 21 δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μας που μαζί με τον Δήμαρχο θα διοικήσουν τον δήμο» αναφέρει σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο Μιχάλης Μλεκάνης Δημοτικός Σύμβουλος Δράμας με τη «Πόλη +Ζωή». Εξαπολύει δριμύ κατηγορώ εναντίον της δημοτικής αρχής την οποία κατηγορεί για ανικανότητα να σχεδιάσει και να διοικήσει. Τέλος δηλώνει ξεκάθαρα ότι αν κάποιοι θέλουν να βάλουν τη Δράμα στο περιθώριο «θα μας βρουν αποφασιστικά αντίθετους».

– Επιστροφή στην κανονικότητα κύριε Mλεκάνη μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο. Είστε αισιόδοξος για την συνέχεια;
– Στο δρόμο της επιστροφής προς την κανονικότητα και ελπίζουμε χωρίς νέα πισωγυρίσματα. Η εξέλιξη της πανδημίας, δυστυχώς, έχει σημαδευτεί από πισωγυρίσματα. Είναι αλήθεια ότι οι εμβολιασμοί έχουν φέρει αποτελέσματα και γι’ αυτό πρέπει να συνεχιστούν και να πεισθούμε όλοι ότι είναι το μόνο μας όπλο για να απαλλαγούμε οριστικά από την πανδημία και τις συνέπειές της στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή. Γιατί επηρεάζει όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Είναι μια δύσκολη αρρώστια και με τις συνεχείς μεταλλάξεις του ιού είναι δύσκολος ο περιορισμός της μεταδοτικότητας. Για να μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και να φτάσουμε στο τέλος του δρόμου, που είναι η πλήρης κανονικότητα, οφείλουμε όλοι να εμβολιαστούμε και να ακολουθούμε τους κανόνες και για τον περιορισμό της μεταδοτικότητας.

– Ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω και στην λειτουργία των δήμων. Ικανοποιημένος από την συνεργασία των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Συμβούλιο;
– Γι’ αυτό αναφέρθηκα στις πολιτικές συνέπειες. Η πανδημία επηρέασε και το ήδη μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών για τα πολιτικά γεγονότα και τις πολιτικές εξελίξεις. Αυτό, δυστυχώς, το εκμεταλλεύονται οι εξουσίες και συχνά λειτουργούν αυθαίρετα και παίρνουν λανθασμένες και συχνά άδικες και μεροληπτικές αποφάσεις για τις οποίες ούτε λογοδοτούν ούτε είναι πάντα εφικτός ο έλεγχός τους. Π.χ. είναι απαράδεκτο, άδικο και ζημιογόνο τον δήμο, όταν προχωρά σε απευθείας ανάθεση υπηρεσιών παίρνοντας προσφορές μόνο από συγκεκριμένους προμηθευτές και αποκλείοντας άλλους Δραμινούς που διαπιστωμένα προσφέρουν καλύτερες τιμές. Επειδή του δίνει αυτό το δικαίωμα η πρόσφατη νομοθεσία δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικό. Όσον αφορά τη συνεργασία με τις άλλες παρατάξεις στις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, έχω να πω ότι δεν είναι ταπεινωτικό να ακολουθείς αυτούς που ξέρουν και μπορούν να ανοίγουν δρόμους, ειδικά όταν δεν είσαι ικανός να αναλάβεις ο ίδιος πρωτοβουλίες. Το ζητούμενο είναι να είσαι χρήσιμος στον τόπο σου και τους συντοπίτες σου. Είτε είσαι μπροστά, είτε ακολουθείς αυτούς που προηγούνται.

– Είδαμε ότι ως ΠΟΛΗ+ΖΩΗ, πολλές φορές για κορυφαία ζητήματα η δημοτική αρχή έκανε δεκτή τη θέση σας….
– Ναι, πράγματι. Η γνώση, η εμπειρία, η θέληση και κυρίως η αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τα προβλήματα της Δράμας και των Δραμινών και να βρίσκουμε την προσφορότερη λύση. Η δημοτική αρχή, επειδή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του δήμου και των δημοτών, «την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενη», συχνά αποδέχεται τις προτάσεις μας. Υπάρχουν βέβαια και πολλές περιπτώσεις που οι προτάσεις μας γίνονται ομόφωνα αποδεκτές και αυτό μας κάνει υπερήφανους. Τελευταία παραδείγματα οι προτάσεις μας για τις κατασκευές στο γήπεδο της ΔΟΞΑΣ, για το Αρχοντικό της οδού Περδίκα και ιδιαίτερα για τη Σιδηροδρομική Εγνατία. Το ζητούμενο, βέβαια, δεν είναι να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις, αλλά να υλοποιηθούν. Και δυστυχώς, στις περιπτώσεις που χρειάζεται δουλειά από τη δημοτική αρχή, δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Ατράνταχτη απόδειξη της ανικανότητας της δημοτικής αρχής είναι που «αραχνιάζουν» στα συρτάρια του ταμείου του δήμου 6 εκατομμύρια Ευρώ, επειδή είναι ανίκανοι να εκτελέσουν εγκεκριμένα έργα ακόμη και από το 2018.

«Μπορεί να λειτουργήσει ένας δήμος όταν οι αντιδήμαρχοι κατηγορούν ο ένας τον άλλο για συκοφαντία;»

– Πάμε στο θέμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Ως παράταξη προτείνατε συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες ανάδειξης του θέματος…
– Οι πρωτοβουλίες που αναλάβαμε και οι δράσεις που προτείναμε ξεκινούν από την πεποίθησή μας ότι ο αγώνας κατά της περιθωριοποίησης και του αποκλεισμού της Δράμας από τη Σιδηροδρομική Εγνατία πρέπει ξεκινήσει άμεσα και να συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση. Καταρχήν, ζητήσαμε να έρθει στη Δράμα ο αρμόδιος υπουργός και να μας παρουσιάσει πώς αντιλαμβάνεται τη θέση και την προοπτική για την ανάπτυξη της Δράμας μέσα από τα υφιστάμενα και τα σχεδιαζόμενα σιδηροδρομικά δίκτυα. Για εμάς δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η Σιδηροδρομική Εγνατία πρέπει να περνάει από τη Δράμα.
Επειδή αυτές τις μέρες γιορτάζουμε την επέτειο τη απελευθέρωσής μας και μας έκανε την τιμή να παρευρεθεί στον εορτασμό και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προτείναμε την έκδοση σχετικού Ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου για να της επιδοθεί. Θέλουμε να τονίσουμε ότι οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να μας παραδώσουν ελεύθερο αυτό τον ευλογημένο τόπο. Αγωνίστηκαν για ισότητα και δικαιοσύνη. Εξάλλου, ελευθερία χωρίς ισότητα και δικαιοσύνη δεν νοείται. Αν κάποιοι θέλουν τα σύνορα της ισότητας και της δικαιοσύνης να μην συμπίπτουν με τα σύνορα της χώρας και προσπαθούν να αποκλείσουν τη Δράμα και να την βάλουν στο περιθώριο, θα μας βρουν αποφασιστικά αντίθετους. Οφείλουμε να μην παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Δράμα μικρότερη από αυτήν που παραλάβαμε.
Ο αγώνας μας αφορά πλέον την επιβίωση της Δράμας και των Δραμινών. Είμαστε η μόνη πόλη που δεν έχει ακόμη συνδεθεί με την Εγνατία Οδό και σχεδιάζουν να μας αποκλείσουν και από τη Σιδηροδρομική Εγνατία. Μας στέρησαν ήδη πολλά. Φτάνει πια! Για να απαντήσουμε και σε κάθε καλοπροαίρετο που προτάσσει το οικονομικό όφελος, τονίζουμε ότι η επιλογή που προκρίνεται από τον ΟΣΕ, δηλαδή το ανατολικό τμήμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας (Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη) να μην περνάει από τη Δράμα, δεν είναι ούτε συμφερότερη ούτε αποδοτικότερη. Συγκεκριμένες επιστημονικές μελέτες τεκμηριώνουν ότι συμφερότερες και αποδοτικότερες είναι άλλες δύο επιλογές τουλάχιστον. Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Δράμα – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη – Κιλκίς – Σέρρες – Δράμα – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη. Για εμάς, λοιπόν, η Σιδηροδρομική Εγνατία πρέπει να περνάει από τη Δράμα. Τελεία και παύλα.

– Ανατρέπεται ο σχεδιασμός που αφήνει εκτός την ΠΕ Δράμας;
– Φυσικά και ανατρέπεται. Δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τίποτε. Υπάρχει μόνο η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων. Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε αποφασιστικά. Θα το κάνουμε και θα πετύχουμε. Γιατί είναι δίκαιο και συμφέρει όλους και όχι μόνο εμάς, τους Δραμινούς.

«Αραχνιάζουν στα συρτάρια του δήμου 6 εκ. ευρώ από εγκεκριμένα έργα που είναι ανίκανοι να εκτελέσουν»

– Συμφωνείτε με τις προτάσεις της δημοτικής αρχής για το πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ;
– Όχι, δεν συμφωνήσαμε και ζητήσαμε έγκαιρα να βάλουμε τα έργα σε προτεραιότητα με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες του δήμου. Για εμάς πολύ πιο αναγκαία από τον ποδηλατόδρομο και τον πεζόδρομο στον περιφερειακό του Κορυλόβου, είναι η ανάπλαση της Αγίας Βαρβάρας και του Δημοτικού Κήπου, η ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου και του Παλιού Ρολογιού, η αξιοποίηση της Καπναποθήκης της Περδίκα και του κτηρίου της Παλιάς Ασφάλειας, η ανακατασκευή του βόρειου τμήματος της 19ης Μαΐου, η επισκευή και συντήρηση των σχολείων, τα έργα της ύδρευσης κλπ. Για όλα αυτά τα έργα υπάρχουν ήδη αρχικές Μελέτες, που έγιναν επί δικής μας διοίκησης, και βρίσκονται σε σκονισμένα ράφια του Δημαρχείου. Δεν μας άκουσαν και τελευταία στιγμή έφεραν έναν πρόχειρο πίνακα έργων, αφήνοντας εκτός χρηματοδότησης έργα πρώτης προτεραιότητας και προτείνοντας έργα σε προσκλήσεις που δεν μπορούν να τα χρηματοδοτήσουν, όπως οι κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου (πρώην εθνικού). Επειδή είναι ανίκανοι να σχεδιάσουν και να διοικήσουν, έχουν αφήσει τον δήμο στον αυτόματο πιλότο. Έτσι, αντί οι προτεραιότητες να μπαίνουν με βάση τις ανάγκες, μπαίνουν με βάση τις μελέτες που είχαν την ευγενή πρόθεση να μας δωρήσουν οι δωρητές. Θέλουμε τους δωρητές δίπλα μας, αλλά οι δωρεές τους θα είναι ακόμη πιο σημαντικές, όταν είναι για έργα που έχει πρώτιστη ανάγκη ο δήμος.

– Τι γίνεται με το έργο του δημοτικού σταδίου;
– Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά η πρόταση για χρηματοδότηση του έργου υποβλήθηκε σε πρόσκληση που δεν προβλέπει έργα σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Το πρώτο έγκλημα ήταν που δεν αξιοποιήθηκαν μέχρι και σήμερα οι 120.000 € για το γκρέμισμα για την εκπόνηση μελέτης κατασκευής που αφήσαμε στο ταμείο του δήμου το 2014. Το δεύτερο έγκλημα ήταν ότι το προβλεπόμενο κόστος κατασκευής, από όταν ξεκίνησε η μελέτη μέχρι να ολοκληρωθεί, ανέβηκε κατά 400% (5.871.000 € από 1.600.000 €) και πολλοί έχουν ευθύνη γι’ αυτό. Το τρίτο έγκλημα ήταν ότι στην μόνη σχετική με αθλητικές εγκαταστάσεις πρόσκληση για χρηματοδότηση προτίμησαν να εντάξουν, αντί για τις κερκίδες, το ταρτάν. Το τέταρτο έγκλημα, εκτός της υποβολής σε λάθος πρόσκληση, είναι ότι συνυποβάλλεται με την ανάπλαση στον Περιφερειακό, διεκδικώντας να μας δοθούν πάνω από 10.000.000 €, ενώ μας αναλογούν λιγότερα από τα μισά. Όλα αυτά, δυστυχώς, δεν προδιαγράφουν αισιοδοξία και μας κάνουν να αμφιβάλλουμε αν ποτέ η δημοτική αρχή θέλησε πραγματικά να γίνει το έργο των κερκίδων του Δημοτικού Σταδίου.

– Και με το θέμα των παρεμβάσεων με το Κολυμβητήριο;
– Το Κολυμβητήριο, που εγκαταλείφθηκε στην προοπτική κατασκευής ενός νέου, μπήκε σε νέο πολύπλοκο σχεδιασμό. Στην κατεδάφιση του υπάρχοντος και στην εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή νέου στον ίδιο χώρο (χωρίς κερκίδες). Η κατασκευή θα γίνει με χρήματα και από τον δωρητή και από τον δήμο, χωρίς να υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο σχέδιο. Αυτά είναι γνωστά μέχρι στιγμής. Η εκτίμησή μου είναι ότι χωρίς Κολυμβητήριο θα είμαστε μέχρι το 2023. Φυσικά, δεν βλέπω να κατασκευάζεται το δεύτερο που μας υποσχέθηκε η δημοτική αρχή.

«Αν κάποιοι θέλουν να βάλουν την Δράμα στο περιθώριο θα μας βρουν αποφασιστικά αντίθετους»

– Πρόσφατα μονοπώλησε το ενδιαφέρον το πρόγραμμα των Πολιτιστικών δράσεων του δήμου. Τελικά πρυτάνευσε η συναίνεση….
– Δεν πρυτάνευσε η συναίνεση. Από την πλευρά μας, με την πρόταση που καταθέσαμε επιτρέψαμε τη χρηματοδότηση μόνο των άμεσων πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως τα Ελευθέρια. Για τα υπόλοιπα θα ξανασυζητήσουμε. Η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να συμφωνήσει με την πρότασή μας, επειδή επιφυλάξεις για όσα σχεδιάζονταν υπήρχαν και στην παράταξη του δημάρχου και θα αποκαλύπτονταν οι εσωτερικές διαφωνίες και διαμάχες. Βέβαια, αυτό δεν άργησε να φανεί, αφού την επόμενη κιόλας ημέρα υπήρξαν καταγγελίες για συκοφαντίες αντιδημάρχου προς αντιδήμαρχο και αναφορές σε μηνύσεις εναντίον αντιδημάρχου. Υπάρχει φωτιά ή μόνο καπνός; Ποιος είναι, αν είναι, ο συκοφάντης; Αυτό το κλίμα και τέτοιες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες και περιμένουμε ακόμα από τον δήμαρχο να μας εξηγήσει τι πραγματικά συμβαίνει. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι μπορεί να λειτουργήσει ένας δήμος όταν οι αντιδήμαρχοι κατηγορούν ο ένας τον άλλο για συκοφαντία;

– Νέος εκλογικός νόμος στην Αυτοδιοίκηση. Απλή αναλογική τέλος. Ποια η άποψή σας για τις αλλαγές που προωθούνται;
– Ο νέος εκλογικός νόμος είναι πλέον πραγματικότητα και με βάση όσα προβλέπει σχεδιάζουμε ήδη την πορεία μας προς τις εκλογές. Μια σημαντική αλλαγή είναι ότι και τα ψηφοδέλτια των Κοινοτήτων θα είναι παραταξιακά. Επιδιώκουμε συνεργασίες και συγκλίσεις που επιβάλλεται να γίνουν πριν τις εκλογές, αφού ο νικητής συνδυασμός θα εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό δεν είναι δύσκολο για εμάς, επειδή η συνεργασία είναι στην κουλτούρα της παράταξής μας και το αποδείξαμε και ως διοίκηση και ως αντιπολίτευση. Στόχος της ανεξάρτητης παράταξής μας με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο τον Κυριάκο Χαρακίδη είναι ένα μεγάλο, δυνατό και πλουραλιστικό ψηφοδέλτιο που θα δίνει τη δυνατότητα στους συνδημότες μας να επιλέξουν τους 21 δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μας που μαζί με τον Δήμαρχο θα διοικήσουν τον δήμο.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Θέλω να κλείσω με την επισήμανση ότι ενώ βρισκόμαστε μόνο στη μέση της θητείας της δημοτικής αρχής, αποδείχθηκε γρήγορα ότι και η δεύτερη ευκαιρία που της έδωσαν οι Δραμινοί είναι μια ακόμα χαμένη ευκαιρία. Με τις πρωτοβουλίες, τις προτάσεις και την τεκμηριωμένη κριτική μας πείθουμε καθημερινά όλο και περισσότερους συντοπίτες μας ότι μόνο η παράταξή μας γνωρίζει, θέλει και μπορεί να βγάλει τον δήμο από το αδιέξοδο και το τέλμα στο οποίο έχει οδηγηθεί και ότι δεν χωράνε άλλα λάθη, ούτε πειράματα. Στα δύο χρόνια που μένουν μέχρι τις εκλογές θα συνεχίσουμε αυτό που με επιτυχία κάνουμε μέχρι σήμερα και είμαστε βέβαιοι ότι οι Δραμινοί και οι Δραμινές θα μας εμπιστευθούν και πάλι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × 5 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας