8.8 C
Drama
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Μιχάλης Μλεκάνης

«Είμαστε η μοναδική επιλογή για ένα καλύτερο αύριο»

Δημοτικός Σύμβουλος «Πόλη+Ζωή» Δ. Δράμας

«Συνεχίζουμε, με υπομονή και επιμονή και αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη Δράμα!
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια.
Παράλληλα, ευχαριστούμε τους Δραμινούς και τις Δραμινές που αναγνωρίζουν τη σημαντική προσφορά μας και μας εμπιστεύονται» δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος με την Πόλη+Ζωή Μιχάλης Μλεκάνης. Τονίζει ότι ο διχασμός και η εχθρότητα μεταξύ εμβολιασθέντων και ανεμβολίαστων δεν βοηθούν. Αναλύει λάθη και παραλείψεις της δημοτικής άρχισε σε σειρά θεμάτων που αφορούν το δήμο Δράμας.
Υπογραμμίζει τέλος ότι η παράταξη Πόλη+Ζωή ασκεί εποικοδομητική κριτική και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για τον δήμο Δράμας.

– Και πάλι μέτρα και εύλογη ανησυχία από την πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού στην ΠΕ Δράμας… Δεν φαίνεται να επιστρέφουμε γρήγορα στην κανονικότητα…
– Από ό,τι βλέπουμε μέχρι σήμερα, δεν θα τελειώσουμε εύκολα με τον κορονοϊό (covid 19) και μάλλον έχουμε μπροστά μας ένα ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα. Ειδικά στην περιοχή μας, που το ποσοστό των εμβολιασθέντων είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Το εμβόλιο και τα μέτρα προσωπικής προστασίας (μάσκες, απολυμάνσεις και αποστάσεις) είναι τα μόνα όπλα που μας επιτρέπουν να αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο του κορονοϊού.
Θέλω, όμως, να τονίσω και κάτι ακόμη. Η απειλή του κορονοϊού δεν αφορά πλέον μόνο τη ζωή μας και την υγεία μας. Ούτε μόνο την οικονομία. Αφορά και τις κοινωνικές μας σχέσεις και τις πολιτικές εξελίξεις. Και ιδιαίτερα όσον αφορά τις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες, δεν πρέπει να αφήσουμε η πανδημία να μας οδηγήσει σε νέο διχασμό, κάτι που ήδη διαφαίνεται, και σίγουρα δυσκολεύει τα πράγματα.
Θεωρώ ότι τα μέτρα που αποφασίζονται από τους ειδικούς πρέπει να προσαρμόζονται στην πραγματικότητα, να έχουν συνοχή και να μην παρατηρούνται πισωγυρίσματα, γιατί έτσι δίνουν αφορμές να αμφισβητούνται και οι αποφάσεις και αυτοί που τις παίρνουν. Επίσης, οι αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται με συνέπεια και χωρίς διακρίσεις. Πρέπει, όμως, και να κινούνται στην κατεύθυνση να πείσουν περισσότερο και όχι να τιμωρήσουν.
Γεγονότα όπως ανεμβολίαστος αντιδήμαρχος να καταψηφίζει πρόταση να μην τεθεί σε αναστολή ανεμβολίαστη υπάλληλος που μπορεί νομίμως να συνεχίσει να εργάζεται, προσωπικά με ξεπερνούν και καταδεικνύουν πόσο προσχηματική είναι η συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων και πώς η πανδημία χρησιμοποιείται από πολλούς με πολιτική σκοπιμότητα και μόνο.

«Συνεχίζουμε με υπομονή και επιμονή και αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη Δράμα»

– Στήριξε ο δήμος Δράμας με δράσεις και πρωτοβουλίες το Νοσοκομείο και δομές υγείας;
– Σε πολύ μικρότερο βαθμό από ό,τι χρειάζονταν και από ό,τι μπορούσε. Αν περιμένουμε πότε θα μας ζητήσει κάτι το Νοσοκομείο ή οι υπόλοιποι φορείς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, θα τρέχουμε πάντα πίσω από τις εξελίξεις και φυσικά δεν θα τις προλαβαίνουμε. Πρέπει να βγούμε μπροστά και να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις. Μόνο έτσι θα αποφεύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις, όπως να μην έχουμε αντιδραστήρια για τη διεξαγωγή των tests.
Δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή του κ. Μαμσάκου, αντί να ενισχύσει περισσότερο το Νοσοκομείο και τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, ήδη άρχισε να μεταφέρει σε άσχετες δαπάνες χρήματα από την έξτρα χρηματοδότηση του δήμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάτι που έγινε με πρόσφατη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, που ψηφίστηκε από την παράταξη του δημάρχου και την παράταξη Πρότζεκτ του κ. Τσιαμπούση. Και όλα αυτά με τον νομό μας να φιγουράρει στην κορυφή των κρουσμάτων ανάλογα με τον πληθυσμό και να ξεκινά και πάλι η λειτουργία κλινικής covid στο Νοσοκομείο μας.

– Οι εμβολιασμοί πάντως δεν εξελίσσονται ικανοποιητικά….
– Πράγματι έτσι είναι. Ως χώρα είμαστε πολύ χαμηλά. Είμαστε στην 19η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. Αλλά και ως νομός είμαστε από τους τελευταίους της χώρας ως προς το ποσοστό των εμβολιασθέντων. Πρέπει να πείσουμε τους συνανθρώπους μας να εμβολιαστούν. Να πείσουμε και όχι να τιμωρήσουμε. Και για να πείσεις τον άλλο, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις πώς σκέφτεται. Θα το ξαναπώ. Ο διχασμός και η εχθρότητα μεταξύ εμβολιασθέντων και ανεμβολίαστων δεν βοηθούν.
Σήμερα έχουμε το όπλο του εμβολίου, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι είμαστε, σε σχέση με πέρσι, σε πολύ χειρότερη θέση και σε αριθμό κρουσμάτων και σε θανάτους και σε αριθμό διασωληνωμένων. Προσωπικά, δεν θα χάνω ευκαιρία να επαναλαμβάνω ότι πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι για να προστατευθούμε και να προστατεύσουμε τους γύρω μας.

– Ικανοποιημένος από την συνεργασία των παρατάξεων στο δήμο σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία;
– Εν μέρει μόνο. Δεν θα έλεγα ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Μοιάζει να έχουμε μπει σε πρόωρη προεκλογική περίοδο, ενώ έχουμε μπροστά μας ακόμη δύο ολόκληρα χρόνια μέχρι τις εκλογές. Ενώ ο κ. Μαμσάκος έχει αφήσει τον Δήμο στην τύχη του και ασχολείται μόνο με τις εκλογές του 2023, ο κ. Τσιαμπούσης και η παράταξή του Πρότζεκτ 2020 (!) προτιμούν να αντιπολιτεύονται εμάς, επειδή με τη δουλειά μας, την ανάδειξη των καταστροφικών επιλογών της δημοτικής αρχής, την εποικοδομητική κριτική και τις προτάσεις μας, καταδεικνύουμε καθημερινά ότι είμαστε η μοναδική επιλογή για ένα καλύτερο αύριο για τη Δράμα και τους Δραμινούς.

«Ο διχασμός και η εχθρότητα μεταξύ εμβολιασθέντων και ανεμβολίαστων δεν βοηθούν»

– Βρισκόμαστε στα μέσα της τετραετίας και είναι η ώρα του απολογισμού. Ικανοποιημένος από την παρουσία της παράταξής σας αυτήν την διετία;
– Από όσα ήδη ανέφερα, διαπιστώνετε ότι είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο και την προσφορά μας στον τόπο από τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης. Πρώτη προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε από την καταστροφική ανικανότητα, την απραξία και την αδιαφορία της δημοτικής αρχής του κ. Μαμσάκου.
Αρνούμαστε να δεχτούμε να γίνονται ‘δωράκια’ σε ημέτερους και κολλητούς με αναθέσεις εργασιών που μπορούν να γίνουν από τις υπηρεσίες του Δήμου. Αρνούμαστε να δεχτούμε να πληρώνεται 36.000 € μια Μελέτη που θα ανατεθεί σε κολλητούς, ενώ με διαγωνισμό θα κόστιζε λιγότερο από το μισό. Αρνούμαστε να μεταφέρονται σε άσχετες δαπάνες χρήματα από την έξτρα χρηματοδότηση για την πανδημία.
Όλα τα παραπάνω αποφασίστηκαν μόλις προχθές στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τις ψήφους των παρατάξεων του κ. Μαμσάκου και του κ. Τσιαμπούση. Και πραγματικά με εξέπληξε η άποψη που εκφράστηκε, να αφήσουμε τον Δήμαρχο να κάνει λάθη, γιατί για τα λάθη του αυτά θα κριθεί στις ερχόμενες εκλογές.
Εμάς, στην πόλη + ζωή, δεν μας φτάνει να αναδεικνύουμε τα λάθη και τις παραλείψεις. Καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα θέματα. Δεν θα επιτρέψουμε, στο βαθμό που μπορούμε, να γκρεμιστούν τα πάντα. Θέλουμε να κρατήσουμε όρθιο ό,τι μπορεί ακόμη να κρατηθεί. Όσο περισσότερα κρατήσουμε όρθια με τη δουλειά μας και τις προτάσεις μας από τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης σήμερα, σε τόσο καλύτερη κατάσταση θα παραλάβουμε τον Δήμο μετά τις εκλογές του 2023.
Σε αυτό τον παραγωγικό και δημιουργικό δρόμο θα συνεχίσουμε και στο υπόλοιπο διάστημα μέχρι τις εκλογές και είμαστε βέβαιοι ότι το 2023 οι Δραμινοί και οι Δραμινές θα μας εμπιστευθούν για να βάλουμε και πάλι τη Δράμα σε πορεία ανάπτυξης και προόδου.

– Πώς βλέπετε την δημοτική αρχή; Ποια τα θετικά της; Ποια τα λάθη και οι παραλείψεις;
– Έχουμε μια δημοτική αρχή που καθημερινά μας ξαφνιάζει με την ανεπάρκεια και την ανικανότητά της, τα ολέθρια λάθη της και τις καταστροφικές αποφάσεις της.
Αμφιβάλλω αν υπάρχει άλλος δήμος που δεν έχει πληρώσει εργαζόμενους που δουλεύουν εδώ και 2,5 μήνες.
Επανειλημμένα έχουμε καταδείξει ότι ο Δήμος Δράμας παρουσιάζει εικόνα διάλυσης. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Υπήρχαν 7 θέματα.

Τα 3 αφορούσαν άδειες διέλευσης και επέκταση φωτισμού και ψηφίστηκαν ομόφωνα. Στα υπόλοιπα 4 είχαμε τα εξής απερίγραπτα:
1. Στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού συμπεριλήφθηκαν και ψηφίστηκαν για δεύτερη φορά δαπάνες που έχουν ξαναψηφιστεί!
2. Στη χορήγηση άδειας εγκατάστασης των ξύλινων σπιτιών της Ονειρούπολης «ξέχασαν» να συμπεριλάβουν τα σπιτάκια των δράσεων.
3. Στο συζήτηση του ίδιου θέματος, ο αντιδήμαρχος κ. Εφραιμίδης δήλωσε ότι «εκ παραδρομής» γράφτηκε ως εισηγητής του θέματος ο ίδιος, και το θέμα συζητήθηκε χωρίς εισηγητή. Αλλιώς, θα έπρεπε να το εισηγηθεί ο Δήμαρχος που συμμετείχε ως απλός ακροατής!
4. Στους στεγασμένους δημοτικούς χώρους που πρέπει να καθαρίζονται «ξέχασαν» να συμπεριλάβουν τα κτήρια της πρώην ΔΕΚΠΟΤΑ!
5. Δεν γνώριζε η δημοτική αρχή (η εισηγήτρια απουσίαζε) αν είναι δωρεάν ή με αντίτιμο η συμμετοχή σε εκδήλωση για την οποία πρότεινε την παραχώρηση δημοτικού χώρου, που στην περίπτωση που είναι με αντίτιμο, η παραχώρηση δεν γίνεται δωρεάν!
Αυτά τα απερίγραπτα σε μόλις 7 θέματα. Και σε όλα, η παράταξή μας με δικές της προτάσεις κράτησε όρθιο ό,τι μπόρεσε. Ο κ. Μαμσάκος στις δύο πρώτες περιπτώσεις αποδέχτηκε τις προτάσεις μας. Στις άλλες περιπτώσεις προτίμησε να μην «ξεγυμνωθεί» περισσότερο. Τώρα, το πώς θα καθαρίζεται η ΔΕΚΠΟΤΑ και πώς θα παραχωρηθεί ο δημοτικός χώρος, θα το δείξει το άμεσο μέλλον.

«Η πόλη + ζωή, καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα θέματα»

– Τελευταία βλέπουμε καλές προθέσεις, αλλά και αποτελέσματα από πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν δωρητές. Πώς αντιμετωπίζονται από τον Δήμο Δράμας αυτές οι ευγενείς προθέσεις και δωρεές;
– Είναι πολύ ευχάριστο που έχουμε αυτές τις ευγενείς χορηγίες των συμπατριωτών μας. Σε εμάς, πέραν της αποδοχής με ευχαριστίες, απομένει να τις αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει η δημοτική αρχή του κ. Μαμσάκου. Από μια δημοτική αρχή που δεν μπορεί να εξασφαλίσει την έγκαιρη πληρωμή των υπαλλήλων δεν μπορείς να περιμένεις να σχεδιάσει μακροπρόθεσμα και αποτελεσματικά.
Όσον αφορά τις δωρεές, πρώτα πρέπει να διαχωρίσουμε αυτές που ξεκινούν και ολοκληρώνονται από τους ίδιους τους δωρητές και το αποτέλεσμα της δωρεάς τίθεται στη διάθεση της Δράμας και των Δραμινών. Μια τέτοια περίπτωση π.χ. είναι η ευγενής απόφαση του κ. Θεοδωρίδη για την αγορά και την αποκατάσταση της Καπναποθήκης και της οικίας Αναστασιάδη (το λεγόμενο Μαρμάρινο Σπίτι).
Όταν όμως πρόκειται για έργα που η κατασκευή τους είναι αποκλειστική ευθύνη του Δήμου (δρόμοι, πλατείες, δημοτικοί αθλητικοί χώροι, μνημεία κλπ), έχουμε επισημάνει ότι τις ανάγκες και τις προτεραιότητες κατασκευής έργων στο Δήμο πρέπει να τις αποφασίζει ίδιος ο Δήμος. Οι δωρητές έρχονται να συνδράμουν με τις δωρεές τους, ώστε να υλοποιηθούν τα έργα που έχουμε ανάγκη κατά προτεραιότητα.
Το ανάποδο, δηλαδή να «προγραμματίζονται» τα έργα ανάλογα με τις δωρεές που ευαρεστούνται να προσφέρουν οι δωρητές, και την ίδια τη δωρεά απαξιώνει, αφού κάθε δωρεά αποκτά τόσο μεγαλύτερη αξία, όσο μεγαλύτερη είναι και η ανάγκη που έρχεται να καλύψει, αλλά και τον Δήμο και τους δημότες τους αφήνει λιγότερο ικανοποιημένους, αφού και ο βαθμός ικανοποίησης είναι συνδεδεμένος με την ένταση της ανάγκης που ικανοποιείται.
Όταν μια δημοτική αρχή είναι ανίκανη να σχεδιάσει και να προτεραιοποιήσει τις ανάγκες του Δήμου, τότε αναγκαστικά συμβαίνει το ανάποδο και όχι το ορθό. Εδώ είμαστε, λοιπόν, στον Δήμο Δράμας;
Όχι. Είμαστε χειρότερα!
Πρόκειται για εντελώς ανίκανη δημοτική αρχή, που ενώ έχει ήδη ακολουθήσει τον ανάποδο δρόμο στον σχεδιασμό και την αξιοποίηση της ευαρέσκειας των δωρητών, αδυνατεί τώρα να εκτελέσει τα έργα !
Ποιος δεν θυμάται τη Μακέτα (Μελέτη με δωρεά της εταιρείας Ρέικαπ) της Ανακατασκευής της Καπναποθήκης της οδού Περδίκα, όπου θα στεγάζονταν η Σχολή Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους; Ξέρετε πού βρίσκεται η Μελέτη; Στα αζήτητα. Στα σκονισμένα ράφια των υπογείων του Δημαρχείου. Η μόνη προσφορά της ήταν να εξυπηρετήσει τους προεκλογικούς σκοπούς του κ. Μαμσάκου το 2019.
Ερχόμαστε στο τώρα.
Η εταιρεία Ρέικαπ προτίθεται να δωρίσει την Μελέτη για την Ανάπλαση της οδού Εθνικής Αμύνης, κάτι που φυσικά έγινε ομόφωνα αποδεκτό από τις παρατάξεις, με την παρατήρηση πάντα ότι είναι μια λύση μπροστά στην ανικανότητα της δημοτικής αρχής.
Η οδός Εθνικής Αμύνης, όμως, έχει σήμερα, σύμφωνα με την ισχύουσα Κυκλοφοριακή Μελέτη, μια συγκεκριμένη λειτουργία. Η Μελέτη «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» (Κυκλοφοριακή με άλλα λόγια) που πληρώθηκε με πάνω από 100.000 € από τον Δήμο, επιφυλάσσει διαφορετική λειτουργία για την οδό Εθνικής Αμύνης.
Δεν θα έπρεπε πριν την εκπόνηση της Μελέτης να συζητηθεί και να αποφασιστεί ποια θα είναι η κυκλοφοριακή λειτουργία της οδού Εθνικής Αμύνης αύριο; Η Ανάπλαση που θα σχεδιαστεί, με ποια κυκλοφοριακή λειτουργία θα είναι συμβατή; Τη σημερινή ή την αυριανή;
Μήπως πάμε «στην άμμο να χτίσουμε παλάτια»;
Μήπως τον κ. Μαμσάκο τον ενδιαφέρει και πάλι να έχει να δείξει μια Μακέτα που θα εξυπηρετήσει τους προεκλογικούς σκοπούς του το 2023;
Μήπως και η Μελέτη Ανάπλασης της Εθνικής Αμύνης θα πάρει θέση στα αζήτητα, δίπλα στη Μακέτα της Ανακατασκευής της Καπναποθήκης της οδού Περδίκα;
Αν σεβόμαστε τους δωρητές και θέλουμε οι δωρεές τους να πιάνουν τόπο, δεν πρέπει να επιτρέπουμε να πηγαίνουν στα αζήτητα, όπως η δωρισθείσα Μελέτη Ανακατασκευής της Καπναποθήκης της οδού Περδίκα. Ο κ. Μαμσάκος πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τον δωρητή για τα άσκοπα έξοδα στα οποία υποβλήθηκε!

«Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε καλύτερα»

-Τι γίνεται με το έργο του Δημοτικού Σταδίου και με το Κολυμβητήριο;
– Το Δημοτικό Στάδιο και το Κολυμβητήριο θυμίζουν τα γεφύρια που χτίζονταν 40 χρόνια, τότε στην Άρτα, τώρα στη Δράμα.
Για το Δημοτικό Στάδιο ξεκίνησε να ετοιμάζεται μια Μελέτη με κόστος κατασκευής 1.400.000€ και έφτασε τα 6.000.000€. Ένα τέτοιο έργο είναι απίθανο να χρηματοδοτηθεί. Παράλληλα, καθυστερεί ιδιαίτερα η τοποθέτηση του νέου ταρτάν και εκτός από το Κολυμβητήριο παραμένει εδώ και πολύ καιρό κλειστός και ο στίβος.
Στο Κολυμβητήριο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η κατεδάφισή του, ενώ αναμένεται η Μελέτη Κατασκευής και μετά πρέπει να αποφασισθεί από ποιους και πώς θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή για να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης και κατασκευής. Δεν ξέρω αν θα έχουν αντέξει να πηγαινοέρχονται στην Καβάλα οι γονείς και τα παιδιά και αν θα συνεχίζουν να ασχολούνται με το κολύμπι όταν κάποτε τελειώσει.
Να σας θυμίσω ότι ο κ. Μαμσάκος είχε υποσχεθεί και δεύτερο, νέο Κολυμβητήριο. Αντί αυτού, έκλεισε και το ένα και μοναδικό!
Η μακρόχρονη και αναποτελεσματική δημόσια συζήτηση για τα δύο αυτά έργα έχει κουράσει και έχει απογοητεύσει τους Δραμινούς.

-Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Κλείνοντας, θέλω καταρχήν να σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και την ευκαιρία να ενημερώσουμε τους Δραμινούς και τις Δραμινές για την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Δράμας.
Η δημοτική αρχή, ανίκανη να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις, κάτι που ακόμη και η ίδια το έχει αποδεχτεί, ουσιαστικά έχει αποσυρθεί.
Εμείς, στην πόλη + ζωή, συνεχίζουμε να προσπαθούμε με εποικοδομητική κριτική και προτάσεις για να σώσουμε ό,τι σώζεται.
Μας βρίσκει εντελώς αντίθετους η στάση αυτών, που ως θεατές απλά παρακολουθούν τα καταστροφικά λάθη που η παράταξή μας αναδεικνύει καθημερινά. Αν, όπως υποστηρίζουν, περιμένουμε τις εκλογές για να πληρώσει ο κ. Μαμσάκος το τίμημα των λαθών του, δεν ξέρω αν θα υπάρχει κάτι όρθιο για να παραλάβουμε το 2023.
Όσο περισσότερα σώσουμε, τόσο λιγότερο κατεστραμμένη θα είναι η Δράμα που θα παραλάβουμε ως επόμενη δημοτική αρχή.
Συνεχίζουμε, λοιπόν, με υπομονή και επιμονή και αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη Δράμα!
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια.
Παράλληλα, ευχαριστούμε τους Δραμινούς και τις Δραμινές που αναγνωρίζουν τη σημαντική προσφορά μας και μας εμπιστεύονται.
Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε καλύτερα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

15 − οκτώ =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας