14.8 C
Drama
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Μιχάλης Μλεκάνης

«Μια δημοτική αρχή που έχει στο ταμείο της 7 εκ για έργα και δεν μπορεί να τα εκτελέσει είναι ανίκανη και πρέπει να φύγει»

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δράμας «Πόλη+Ζωή»

Με διάθεση να προσφέρει και πιστεύοντας ότι οι γνώσεις και η εμπειρία του θα είναι χρήσιμη και στην νέα περίοδο, ο Μιχάλης Μλεκάνης, δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.
Πιστεύει ότι Δραμινοί θα εμπιστευτούν την διοίκηση του δήμου Δράμας στον Κυριάκο Χαρακίδη και την παράταξη «Πόλη+Ζωή» και θα μας δώσουν την ευκαιρία να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα και νέα προοπτική για τον τόπο μας.
Για τις πολλές υποψηφιότητες στο δήμο Δράμας αναφέρει ότι είναι στοιχείο καλής λειτουργίας της δημοκρατίας διαπιστώνοντας όμως ότι ο ισχύων εκλογικός νόμος καθορίζει ότι -ανεξαρτήτως ποσοστού- ο υποψήφιος δήμαρχος που θα κερδίσει τις εκλογές θα είναι παντοδύναμος.

– Ποιος ο απολογισμός σας από τα 3 χρόνια συμμετοχής σας στο Δημοτικό Συμβούλιο;
– Ο απολογισμός του δημοτικού συμβουλίου αυτής της δημοτικής περιόδου (2019-2023), μετά την απαξίωσή του με την αφαίρεση σχεδόν όλων των αρμοδιοτήτων του, δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Σήμερα τα δημοτικά συμβούλια είναι «ακρωτηριασμένα», αφού οι περισσότερες αρμοδιότητες -με νομοθετικές διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές-  έχουν μεταφερθεί στην Οικονομική Επιτροπή, στην οποία η παράταξη του δημάρχου έχει (χαριστικά από την Κυβέρνηση) την απόλυτη πλειοψηφία. Έτσι έχουμε τη δυσάρεστη πραγματικότητα, για θέματα που οι πολίτες με την ψήφο τους ανέθεσαν στους δημοτικούς συμβούλους να παίρνουν τις αποφάσεις, ουσιαστικά τις αποφάσεις τις παίρνει ο δήμαρχος.

Απαντώντας, λοιπόν, στο ερώτημά σας για τον απολογισμό του δημοτικού συμβουλίου, αυτός περιορίζεται στις αποφάσεις για τα δημοτικά τέλη, τον προγραμματισμό των έργων και τον προϋπολογισμό. Πρόκειται για σημαντικές αποφάσεις. Αλλά το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι δεν εκτελούνται από τον δήμαρχο που είναι και υπεύθυνος. Για αυτό και έχουμε μεγάλα υπόλοιπα στον Προϋπολογισμό και ανεκτέλεστα έργα αξίας 7 εκατομμυρίων Ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα της πόλης και των χωριών. Τα χρήματα βρίσκονται στο ταμείο του δήμου μας και τα έργα δεν γίνονται. Για αυτή την κατάσταση αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι ο κ. Μαμσάκος και η Δημοτική Αρχή στο σύνολό της.

«Η δημοτική αρχή του κ. Μαμσάκου, με την αδιαφορία, την ανικανότητα και τις υπεκφυγές, κατάφερε να χάσουμε και το τρένο. Και δεν είναι σχήμα λόγου. Κυριολεκτικά»

– Ικανοποιημένος από την πορεία της παράταξης «Πόλη και Ζωή» στο δημοτικό συμβούλιο;
– Η παράταξή μας δραστηριοποιείται αδιαλείπτως με παρεμβάσεις και στο δημοτικό συμβούλιο και στην κοινωνία.
Στο δημοτικό συμβούλιο, με τις περιορισμένες πλέον αρμοδιότητες, τα τελευταία 2 χρόνια καταθέσαμε προτάσεις για μείωση των δημοτικών τελών, τις υποστηρίξαμε επίμονα και καταφέραμε να ψηφιστούν από όλους. Σε κάθε συνεδρίαση καταθέτουμε ερωτήσεις και προτάσεις για σοβαρά θέματα που απασχολούν τη Δράμα και τους Δραμινούς. Πάντα οι παρεμβάσεις μας δίνουν λύση σε προβλήματα, αλλά δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που δεν γίνονται αποδεκτές οι προτάσεις μας ή γίνονται αποδεκτές καθυστερημένα, οπότε τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και οι Δραμινοί συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής μας κ. Χαρακίδης κατέθεσε την πρόταση το 20% των χρημάτων για τα έργα του 2023 να διατεθεί για τα σχολεία μας, τα οποία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Εξωτερικοί σοβάδες πέφτουν στις αυλές όπου κάνουν τα παιδιά τα διαλείμματα, στάζουν οι οροφές όταν βρέχει, μπαίνουν νερά από τα παράθυρα κλπ. Σε αυτή την πρόταση θα επιμείνουμε μέχρι να γίνει αποδεκτή. Επίσης, προσωπικά πρότεινα η φετινή Ονειρούπολη να έχει ως θέμα την «ΕΙΡΗΝΗ». Το μήνυμα «επί γης ειρήνη» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και πρέπει να διαχυθεί παντού. Στη διακόσμηση, στις εκδηλώσεις, στις δράσεις, παντού. Ευελπιστούμε ότι και αυτή η πρόταση θα γίνει αποδεκτή.

– Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα προβλήματα στο Δήμο της Δράμας;
– Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στην εκτέλεση των έργων. Ενώ έχουν αποφασιστεί και υπάρχουν τα χρήματα, τα έργα δεν γίνονται. Είναι κλασικό παράδειγμα ανικανότητας.
Επίσης, η καθαριότητα. Στην πόλη, ακόμη και στο κέντρο της, υπάρχει συνεχώς βρωμιά και δυσοσμία.
Ακόμη, η ανικανότητα της ΔΕΥΑΔ να περιορίσει τις διακοπές νερού ταλαιπωρεί πολύ συχνά τους δημότες και η αδυναμία της να φροντίσει να λειτουργεί σωστά το αποχετευτικό έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζουμε κάθε φορά που βρέχει έντονα.
Επιπλέον, αξεπέραστα προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών έχει δημιουργήσει η απαράδεκτη διαχείριση του προσωπικού του δήμου. Η δημοτική αρχή ήθελε τους υπαλλήλους να την «προσκυνούν» και να υποτάσσονται στις εκάστοτε επιθυμίες της. Αυτό το καταπιεστικό περιβάλλον εργασίας είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί υπάλληλοι να προτιμήσουν να φύγουν από τον Δήμο Δράμας και να πηγαινοέρχονται καθημερινά δεκάδες χιλιόμετρα για να γλιτώσουν από τις διώξεις, τις πιέσεις και τον παραγκωνισμό. Από την άλλη μεριά, ενώ υπήρξε η δυνατότητα να προσληφθούν νέοι υπάλληλοι -με δύο προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ- η δημοτική αρχή προσέλαβε 1 υπάλληλο ενώ η γειτονική Καβάλα πάνω από 100.
Φυσικά, ο κατάλογος των σημαντικών προβλημάτων συνεχίζεται και δεν θα έφταναν 2 και 3 εφημερίδες για να καταγραφούν αναλυτικά.

«Η ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε το 2019 με δική μας πρόταση για την κατασκευή του δρόμου προς το Σκοπευτήριο της Ολυμπιονίκη μας Άννας Κορακάκη δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη!»

– Η Απλή Αναλογική επιβάλλει την συναίνεση και την συνεργασία. Συνεργάζεστε σε κορυφαία ζητήματα ώστε να μην υπάρχει αδιέξοδο;
– Η απλή αναλογική καταργήθηκε στην πράξη. Τις αποφάσεις τις παίρνει η δημοτική αρχή στην Οικονομική Επιτροπή, όπου της δόθηκε χαριστικά η απόλυτη πλειοψηφία. Όσα ανέφερα προηγούμενα για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου καταδεικνύουν με σαφήνεια την οικτρή πραγματικότητα.
Ακόμη και σε θέματα που η ίδια η δημοτική αρχή ζητάει να τα αντιμετωπίσουμε διαπαραταξιακά, όπως π.χ. το θέμα της Λαϊκής Αγοράς, με την στάση της και τη συμπεριφορά της υποσκάπτει και ακυρώνει κάθε δυνατότητα λύσης του προβλήματος.
Πολλά είναι τα παραδείγματα που δείχνουν ότι ο κ. Μαμσάκος χρησιμοποιεί τις αντιπολιτεύσεις μόνο καιροσκοπικά και προσχηματικά.
Η ομόφωνη π.χ. απόφαση που λήφθηκε το 2019 με δική μας πρόταση για την κατασκευή του δρόμου προς το Σκοπευτήριο της Ολυμπιονίκη μας Άννας Κορακάκη δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη!
Αντίθετα, εκεί που πραγματικά χρειάζονταν διαπαραταξιακή συνεννόηση, και συγκεκριμένα στην ιεράρχηση των έργων που προτάθηκαν για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αφού αφορά κυρίως την επόμενη δημοτική περίοδο και την τότε δημοτική αρχή (ανεξάρτητα από το ότι δεν έχει γίνει τίποτε ακόμη), αντί της συνεργασίας που ζητήσαμε, ο κ. Μαμσάκος επέμενε να αποφασίσει μόνος του και κατέληξε σε μια λανθασμένη, κατά τη γνώμη μας, ιεράρχηση.

– Πώς κρίνετε συνολικά το έργο της δημοτικής αρχής;
– Πρόκειται για μια δημοτική αρχή ανύπαρκτη και ανίκανη. Μια δημοτική αρχή που έχει στο ταμείο της 7 εκατομμύρια για έργα και δεν μπορεί να τα εκτελέσει είναι ανίκανη και πρέπει να φύγει από την διοίκηση του δήμου.
Τα λίγα έργα που έχει ξεκινήσει, όπως η ανάπλαση στην οδό 19ης Μαΐου και το ταρτάν του Εθνικού (πρώην δημοτικού) σταδίου, βαλτώνουν και θυμίζουν το γεφύρι της Άρτας.
Για τι να μιλήσουμε πρώτα!
Για τα σχολεία που είναι σαν βομβαρδισμένα;
Για το Κολυμβητήριο, που ενώ υπόσχονταν ότι θα κατασκευάζονταν 2, εδώ και δυο χρόνια δεν έχουμε κανένα;
Για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο που οι λακκούβες στέλνουν συχνά στο νοσοκομείο συμπολίτες μας;
Για την κατάσταση στην Αγία Βαρβάρα και τον Δημοτικό Κήπο, όπου γίναμε ρεζίλι και πανελλήνια με τα ψάρια που ψόφησαν στη λιμνούλα;
Για τη βρώμα και τη δυσοσμία ακόμη και στο κέντρο της πόλης;
Και η ανικανότητα δεν φαίνεται μόνο στα έργα.
Στον κοινωνικό τομέα, π.χ. για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τα απογεύματα και το καλοκαίρι, που εξυπηρετεί πολλούς δημότες και δίνει λύση χωρίς κόστος σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες, η δημοτική αρχή, αφού με τυμπανοκρουσίες διακήρυξε την ίδρυσή τους, δεν κατάφερε να λειτουργήσει ούτε ένα, ενώ τα ιδιωτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια!

Θέλω, όμως, να σταθώ και σε δύο θέματα που ο κ. Μαμσάκος τα θεωρεί μεγάλες επιτυχίες.

Το ένα είναι το Κολυμβητήριο, που θα γίνει με δωρεά της Raycap. Η δημοτική αρχή ήταν τόσο ξένη και άσχετη με τον σχεδιασμό, που η Μελέτη κατέληξε σε μια πρόταση για κατασκευή κτηρίου που δεν «χωρούσε» στο οικόπεδο και χρειάστηκαν μήνες και νομοθετική ρύθμιση για να μπορεί να κατασκευαστεί.

Το δεύτερο είναι η Σχολή Κινηματογράφου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, που πραγματικά προσθέτει κάτι για τη Δράμα, αλλά όπως λέει η αρχαία ελληνική παροιμία, «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» (κοιλοπονούσε βουνό και γέννησε ποντίκι), αφού η σχέση των φοιτητών με τη Δράμα θα περιορίζεται σε μία αυθημερόν (για 4-5 ώρες) κάθε εξάμηνο επίσκεψή τους στη Δράμα για συμμετοχή σε εργαστήρια.

Σχετικά με την Σχολή Κινηματογράφου: «Η σχέση των φοιτητών με τη Δράμα θα περιορίζεται σε μία αυθημερόν (για 4-5 ώρες) κάθε εξάμηνο επίσκεψή τους στη Δράμα για συμμετοχή σε εργαστήρια»

Τι να πεις για μια δημοτική αρχή που έχασε ακόμη και το τρένο. Το τρένο και ο σιδηροδρομικός σταθμός ήταν ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της ιστορικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής της Δράμας. Η δημοτική αρχή του κ. Μαμσάκου, με την αδιαφορία, την ανικανότητα και τις υπεκφυγές, κατάφερε να χάσουμε και το τρένο. Και δεν είναι σχήμα λόγου. Κυριολεκτικά.

– Ποιες οι θέσεις και οι προτεραιότητες της παράταξής σας για τον Δήμο Δράμας;
– Μια αναλυτική περιγραφή είναι αδύνατη στο πλαίσιο μιας συνέντευξης, για αυτό θα αναφερθώ ενδεικτικά σε ορισμένα ζητήματα. Εξάλλου θα υπάρξει το προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης, όπου θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους δημότες να το γνωρίζουν.

Καταρχήν το πρώτο που χρειάζεται να γίνει είναι η επιτάχυνση στην εκτέλεση των έργων, κάτι που θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις εκλογές.

Επιπλέον, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε όσο περισσότερους πόρους μπορούμε από το νέο ΕΣΠΑ, οι προεργασίες για το οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει. Στο προεκλογικό μας πρόγραμμα θα αναφέρονται τα έργα που θα εντάξουμε στο ΕΣΠΑ.

Το Κυκλοφοριακό (με δημιουργία περιμετρικών αξόνων και χώρων πάρκινγκ) πρέπει επιτέλους να λυθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες ανάγκες (περιορισμός της κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο Κέντρο) και συνθήκες, καθώς και τις αλλαγές που επέρχονται με την ανάπλαση της 19ης Μαΐου.

Χρειάζονται εκτεταμένη φροντίδα ο Δημοτικός Κήπος και η Αγία Βαρβάρα, όπου πρέπει να δημιουργηθεί Κέντρο Πληροφόρησης των Τουριστών. Υπάρχουν έτοιμες οι διαχειριστικές μελέτες.

«Η παράταξή μας και ο Κυριάκος Χαρακίδης έχουν αποδείξει ότι έχουν όραμα για τον Δήμο, ότι έχουν θέληση και αποφασιστικότητα να το κάνουν πράξη με συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις και δίνουν λύσεις στα προβλήματα της Δράμας και των Δραμινών»

Το Ιστορικό Κέντρο πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί.

Έχουμε ανάγκη από μια σύγχρονη Στεγασμένη Λαϊκή Αγορά.

Το δάσος της Ελατιάς και τα «Πέτρινα της Ελατιάς» πρέπει να γίνουν ελκυστικός προορισμός.

Το στρατόπεδο Ανδρικάκη να περιέλθει οριστικά (και όχι μόνο για 30 χρόνια) στο Δήμο Δράμας για τη δημιουργία ενός πολυχώρου με ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις για τη λειτουργία του.

Να επανέλθει στη συζήτηση η αξιοποίηση τη Καπναποθήκης Περδίκα με βάση τη Μελέτη της Raycap.

Το ανακαινισμένο κτήριο του παλιού Δημαρχείου να λειτουργήσει για τον σκοπό που κατασκευάστηκε, δηλαδή ως Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο.

Στα χωριά μας πρέπει να προγραμματιστεί και να κατασκευαστεί ένα μεγάλο έργο σε κάθε χωριό.

Η Καθαριότητα πρέπει να ανέβει πολλά επίπεδα.

Η ΔΕΥΑΔ πρέπει να εξασφαλίζει ενέργεια από εναλλακτικές μορφές, να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και να βελτιωθεί σημαντικά το αποχετευτικό δίκτυο.

Παράλληλα με τα διάφορα έργα, σε πρώτη προτεραιότητα θα τεθεί η στήριξη των δημοτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων ατόμων και οικογενειών, που με τις απανωτές κρίσεις έχουν έρθει σε οικονομικό αδιέξοδο.

Η παράταξή μας και ο Κυριάκος Χαρακίδης έχουν αποδείξει ότι έχουν όραμα για τον Δήμο, ότι έχουν θέληση και αποφασιστικότητα να το κάνουν πράξη με συγκεκριμένες προτάσεις, που δεν περιορίζονται σε όσα πρόχειρα προανέφερα, αλλά είναι ολοκληρωμένες προτάσεις και δίνουν λύση στα προβλήματα της Δράμας και των Δραμινών.

– Πώς τα πάτε ως «Πόλη+ Ζωή» στην συγκρότηση του ψηφοδελτίου;
– Η συγκρότηση του ψηφοδελτίου έχει προχωρήσει, το ψηφοδέλτιο έχει στελεχωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό και ξεκίνησε η ανακοίνωση συγκεκριμένων ονομάτων. Η αρχή έγινε με το ψηφοδέλτιο της Χωριστής και θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις. Βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν τις εκλογές και υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη. Το ψηφοδέλτιό μας θα είναι αντιπροσωπευτικό και όπως πάντα ανεξάρτητο και αδέσμευτο.

«Ο επικεφαλής μας κ. Χαρακίδης κατέθεσε την πρόταση το 20% των χρημάτων για τα έργα του 2023 να διατεθεί για τα σχολεία μας, τα οποία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση»

– Εσείς θα είστε πάλι υποψήφιος;
– Ναι, θα είμαι υποψήφιος.
Εμπιστεύομαι τον Κυριάκο Χαρακίδη, που ως δήμαρχος αυτός και εμείς ως συνεργάτες του αφήσαμε παρακαταθήκη σημαντικό έργο στη Δράμα.
Εξακολουθώ να έχω τη διάθεση να προσφέρω και πιστεύω ότι οι γνώσεις μου και η εμπειρία μου από τη μακρόχρονη θητεία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι χρήσιμη και στη νέα περίοδο, για την οποία πιστεύω οι Δραμινοί και οι Δραμινές θα μας εμπιστευθούν και πάλι τη διοίκηση στο Δήμο και θα μας δώσουν την ευκαιρία να δώσουμε λύση στα προβλήματα και νέα προοπτική για τον τόπο μας.

– Την κινητικότητα με την αλλαγή επικεφαλής στο Project αλλά και την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπαδόπουλου πώς τις σχολιάζετε;
– Οι πολλές υποψηφιότητες είναι στοιχείο καλής λειτουργίας της δημοκρατίας. Δυστυχώς, όμως, ο ισχύων εκλογικός νόμος καθορίζει ότι -ανεξαρτήτως ποσοστού- ο υποψήφιος δήμαρχος που θα κερδίσει τις εκλογές θα είναι παντοδύναμος. Επομένως, χρειάζονται ισχυρές υποψηφιότητες που μπορούν να συσπειρώσουν τους συνδημότες μας που είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό -και δικαίως- απογοητευμένοι από τον κ. Μαμσάκο. Η παράταξή μας έχει καλέσει τους Δραμινούς και τις Δραμινές σε συμπαράταξη και με αυτό το πνεύμα συνεχίζουμε και στελεχώνουμε και το ψηφοδέλτιό μας.

«Το ψηφοδέλτιό μας θα είναι αντιπροσωπευτικό και όπως πάντα ανεξάρτητο και αδέσμευτο»

Στο ερώτημά σας τώρα, θεωρώ ότι υπήρχε σοβαρός λόγος για την αλλαγή του επικεφαλής στο Project λίγο πριν τις εκλογές, αλλά αυτό είναι εσωτερικό δικό τους ζήτημα. Όσον αφορά την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπαδόπουλου, πρόκειται για υποψήφιο που προέρχεται από την παράταξη του κ. Μαμσάκου και με συνυπευθυνότητα διοίκησαν μαζί το Δήμο επί σειρά ετών. Για τα περισσότερα θέματα μοιράζονται τις ευθύνες και αυτό δεν μπορεί να το παραβλέψει κανείς.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Θα ήθελα να ευχηθώ, η επειδή αυτή η προεκλογική περίοδος θα είναι μακροχρόνια και επειδή θα μεσολαβήσουν και εθνικές εκλογές, να δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα, για να φτάσουμε στις εκλογές με ηρεμία και με ωριμότητα να επιλέξουμε τον ικανότερο δήμαρχο που θα μπορέσει να κάνει την ελπίδα των Δραμινών πραγματικότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 + 3 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας