32 C
Drama
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Μιχάλης Μλεκάνης

«Προσπαθώ να είμαι χρήσιμος για τη Δράμα και τους Δραμινούς και με τιμά όταν αυτό αναγνωρίζεται και από συναδέλφους των άλλων παρατάξεων»

τ. Εκπαιδευτικός
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δράμας της παράταξης «Πόλη + Ζωή»

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

Ο Μιχάλης Μλεκάνης μεγάλωσε σε μία οικογένεια με έντονα αναπτυγμένο το θρησκευτικό συναίσθημα και ο απόλυτος σεβασμός των ηθικών αξιών είναι οικογενειακή παρακαταθήκη. Χρόνια δύσκολα, φτωχικά, αλλά γεμάτα ζωή και γνήσια αισθήματα.
Εισήχθη ως αριστούχος μαθητής, χωρίς εξετάσεις στις τότε Παιδαγωγικές Ακαδημίες και ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές, διδακτορική διατριβή, εκδόσεις βιβλίων, δημοσιεύσεις άρθρων, ανακοινώσεις σε συνέδρια και διδακτικό έργο σε δύο Πανεπιστημιακές Σχολές. Κατάφερε να ανέβει όλα τα σκαλοπάτια της διοίκησης και της καθοδήγησης στην εκπαίδευση και να ζήσει εμπειρίες που θα θυμάται με ευχαρίστηση σε όλη του τη ζωή.
Έζησε την μεταπολίτευση ως έφηβος και ως φοιτητής, και αυτό σημάδεψε την προσήλωσή του στη δημοκρατία, την ελευθερία και την ισότητα.
Είναι ο δημοτικός σύμβουλος που όλες οι παρατάξεις θα τον ήθελαν μαζί τους μια αναγνώριση που τον τιμά ιδιαίτερα.

– Συνταξιούχος πλέον κ. Μλεκάνη, πως αισθάνεστε;
– Η επαγγελματική πορεία είναι ένας πολύ σημαντικός κύκλος στη ζωή κάθε ανθρώπου. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση να νιώθεις ότι κλείνει με επιτυχία. Να έχεις πετύχει στους στόχους που έβαλες ξεκινώντας την σταδιοδρομία σου.
Προσωπικά, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Ξεκινώντας από δάσκαλος σε ένα μικρό χωριό του Νομού Σερρών, κατάφερα να ανέβω όλα τα σκαλοπάτια της διοίκησης και της καθοδήγησης στην εκπαίδευση και να ζήσω εμπειρίες που θα θυμάμαι με ευχαρίστηση σε όλη μου τη ζωή. Παράλληλα, πάντα ήταν ζητούμενο η πληρέστερη επιστημονική μου κατάρτιση και θεωρώ ότι με τις μεταπτυχιακές μου σπουδές, τη διδακτορική μου διατριβή, τις εκδόσεις βιβλίων, τις δημοσιεύσεις άρθρων, τις ανακοινώσεις σε συνέδρια και με το διδακτικό έργο σε δύο Πανεπιστημιακές Σχολές, πήρα ως εκπαιδευτικός, αλλά και πρόσφερα στην εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό, ό,τι περισσότερο μπορούσα.
Ως συνταξιούχος πλέον, όχι μόνο δεν αισθάνομαι απόμαχος εκπαιδευτικός, αφού τυχαίνει να έχω στην οικογένειά μου μάχιμους εκπαιδευτικούς και συνεχίζω να παρακολουθώ από κοντά την εκπαίδευση, αλλά νιώθω περισσότερο διαθέσιμος να ασχοληθώ με αυτό που πολύ αγαπώ, την προσφορά στα κοινά και ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εξάλλου, το επάγγελμα του εκπαιδευτικού χαρακτηρίζεται κατεξοχήν από την προσφορά στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους και αυτό το χαρακτηριστικό τον εκπαιδευτικό δεν τον εγκαταλείπει ποτέ.

«Προσωπικά, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Ξεκινώντας από δάσκαλος σε ένα μικρό χωριό του Νομού Σερρών, κατάφερα να ανέβω όλα τα σκαλοπάτια της διοίκησης και της καθοδήγησης στην εκπαίδευση και να ζήσω εμπειρίες που θα θυμάμαι με ευχαρίστηση σε όλη μου τη ζωή»

– Ποιο ήταν το περιβάλλον σας τα πρώτα χρόνια της ζωής σας;
– Χρόνια δύσκολα, φτωχικά, αλλά γεμάτα ζωή και γνήσια αισθήματα.

– Με τι όνειρα μεγαλώσατε;
– Οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες προσδιόρισαν σε μεγάλο βαθμό αυτό που λέμε «αποφάσεις ζωής». Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, οι οικονομικές δυσκολίες με ωφέλησαν, αφού νωρίς κατάλαβα ότι πρέπει να βασιστώ στις δικές μου δυνάμεις και ότι πρέπει να δουλέψω συστηματικά και σκληρά για να τα καταφέρω.

– Εκπαιδευτικός θέλατε να γίνετε πάντοτε;
– Ναι. Ήταν ένα από τα επαγγέλματα που με τραβούσαν ιδιαίτερα. Σίγουρα, όμως, στην τελική απόφαση επηρεάστηκα από τη δυνατότητα, ως αριστούχος μαθητής, να εισαχθώ χωρίς εξετάσεις στις τότε Παιδαγωγικές Ακαδημίες. Το σίγουρο είναι ότι δεν το μετάνιωσα. Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι πολύ ενδιαφέρον.

– Με την πολιτική πότε εμπλέκεστε για πρώτη φορά;
– Με την ευρύτερη έννοια, από τα μαθητικά χρόνια. Το πρώτο μου «αξίωμα» ήταν η εκλογή μου ως πρόεδρος στην μαθητική κοινότητα της Στ΄ Γυμνασίου. Περισσότερο ενεργά άρχισα να εμπλέκομαι μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής μου θητείας, τη δεκαετία του ’80.

«Η αγωνία του κ. Μαμσάκου για το βόλεμα στο ΚΔΑΥ ημετέρων, συγγενών και κολλητών, έφερε αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα»

– Ιδεολογικά ανήκετε στην κεντροαριστερά, είστε ικανοποιημένος από την αντιπροσώπευση στην χώρα μας.
– Ναι, έτσι θα προσδιόριζα την ιδεολογική μου ταυτότητα. Η εμπλοκή μου στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει επηρεάσει την πολιτική μου συμπεριφορά. Έχω πεισθεί ότι προβάλλοντας την ιδεολογική σου ταυτότητα, τοποθετείς απέναντί σου, ακόμη κι αν δεν το θέλεις, συνδημότες με τους οποίους πρέπει να αγωνιστείς από κοινού. Γι’ αυτό, ως δημοτική παράταξη έχουμε αποφασίσει να είμαστε ανεξάρτητη και πολυσυλλεκτική και επιλέγουμε να μην προβάλλουμε ιδιαίτερα την ιδεολογική μας ταυτότητα.

– Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που επηρέασε τον τρόπο σκέψης σας;
– Όχι κάτι ιδιαίτερο. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια με έντονα αναπτυγμένο το θρησκευτικό συναίσθημα και ο απόλυτος σεβασμός των ηθικών αξιών είναι οικογενειακή παρακαταθήκη. Οι οικονομικές δυσκολίες με έκαναν εργατικό και ολιγαρκή. Έζησα την μεταπολίτευση ως έφηβος και ως φοιτητής, και αυτό σημάδεψε την προσήλωσή μου στη δημοκρατία, την ελευθερία και την ισότητα. Αργότερα, ως ενήλικος φοιτητής στη Φιλοσοφική Σχολή, έμαθα ότι η αλήθεια συχνά είναι ζητούμενο και κάθε προσπάθεια να την προσεγγίσουμε μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν. Είχα την ευκαιρία να ζήσω πέντε χρόνια στην Ευρώπη και να αντιληφθώ ότι η κουλτούρα κάθε λαού είναι παράγοντας του διαφορετικού τρόπου που αντιμετωπίζονται τα ίδια θέματα από τόπο σε τόπο. Θα έλεγα ότι αυτές οι εμπειρίες έχουν επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο σκέψης μου.

– Γνωρίζω πως πολλές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου τώρα και παλιότερα σε άλλες συνθέσεις θα ήθελαν να σας έχουν δικό τους σύμβουλο. Πως νιώθετε για αυτό…
– Προσπαθώ να είμαι χρήσιμος για τη Δράμα και τους Δραμινούς και με τιμά όταν αυτό αναγνωρίζεται και από συναδέλφους των άλλων παρατάξεων. Θέλω, όμως, να διευκρινίσω ότι η δουλειά που κάναμε ως διοίκηση του Δήμου και κάνουμε και ως αντιπολίτευση σήμερα είναι πάντα συλλογική. Επίσης, όσοι θα ήθελαν να είμαστε μαζί, πρέπει να θέλουν να υπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών και όχι μόνο των φίλων και των κολλητών.

– Τι είναι αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους να διακρίνονται σε αυτό με το οποίο ασχολούνται;
– Πρώτα απ’ όλα η ανιδιοτελής αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Επίσης, η βαθιά μελέτη και γνώση των θεμάτων, η όρεξη για δουλειά, η συστηματική και επίμονη προσπάθεια και η αναζήτηση και αξιοποίηση όλων των άξιων και ικανών που μπορούν να συνδράμουν στην προσπάθεια.

«Ορισμένοι προτίμησαν να εκλεγεί ο λιγότερο ικανός, για να είναι ευκολότερος αντίπαλός τους μετά τέσσερα χρόνια. Προτίμησαν να χαθούν άλλα τέσσερα χρόνια για τη Δράμα, αρκεί να διατηρηθεί η ελπίδα τους για την επόμενη φορά»

– Η πορεία ενός ανθρώπου καθορίζεται από τη δυνατότητά του να υπερπηδάει τα μειονεκτήματά του ή να χρησιμοποιεί τα πλεονεκτήματά του;
– Δεν νομίζω ότι είναι το ένα ή το άλλο, αλλά και το ένα και το άλλο.

– Τι είναι για εσάς καλός πολιτικός;
– Αυτός που πολιτεύεται με ανιδιοτέλεια. Αυτός που αντιλαμβάνεται τη θέση εξουσίας ως θέση προσφοράς και όχι ως λάφυρο. Αυτός που δεν διστάζει να δυσαρεστήσει φίλους και ψηφοφόρους, όταν επιδιώκουν ή επιζητούν την εύνοια. Αυτός που αγωνίζεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα για ουσιαστικά θετικά αποτελέσματα και όχι για επικοινωνιακές επιτυχίες.

– Στην πολιτική δεν μακροημερεύουν πολλές φορές οι ικανοί…
– Η αξιοκρατία συχνά απουσιάζει από διαδικασίες επιλογής και ανάδειξης σε θέσεις και αξιώματα. Στη δημοκρατία, όταν μακροημερεύουν οι ανίκανοι, γίνεται με την ψήφο των πολιτών. Η δύναμη είναι στα χέρια των ίδιων των πολιτών και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι.

– Τι είναι η ευτυχία για σας;
– Να μην επιζητάς το απόλυτο και το τέλειο, αλλά πάντα να προσπαθείς και να πετυχαίνεις το καλύτερο δυνατό.

– Πείτε μας μια φράση που εμπεριέχει τη φιλοσοφία της ζωής σας.
– Η φράση που με παρακινεί είναι «εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο».

– Κύριε Μλεκάνη στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, τελικά ως παράταξη «Πόλη + Ζωή» δεν τα καταφέρατε. Τώρα που πέρασαν αρκετοί μήνες και βλέπετε τα πράγματα με μεγαλύτερη ψυχραιμία ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν στο εκλογικό αποτέλεσμα;
– Καταρχήν, οι εκλογές έγιναν με απλή αναλογική για το δημοτικό συμβούλιο και πλειοψηφικό για τον δήμαρχο. Αυτό, την πρώτη Κυριακή αποσυσπείρωσε και κατακερμάτισε τη μεγάλη πλειοψηφία των Δραμινών που ήθελε αλλαγή στον Δήμο Δράμας.
Τη δεύτερη Κυριακή, που η κάθε ψήφος ήταν πολύ κρίσιμη, κάποιοι από αυτούς που ο εκλεκτός τους υποψήφιος δήμαρχος δεν πέρασε στον β΄ γύρο, έχασαν την ψυχραιμία τους, και φτάνοντας μέχρι το σημείο να χαρακτηρίζουν «σκουπίδια» τους ψηφοφόρους, προτίμησαν να εκλεγεί ο λιγότερο ικανός, για να είναι ευκολότερος αντίπαλός τους μετά τέσσερα χρόνια. Προτίμησαν να χαθούν άλλα τέσσερα χρόνια για τη Δράμα, αρκεί να διατηρηθεί η ελπίδα τους για την επόμενη φορά.
Επίσης, οι πολλές κάλπες δημιούργησαν κάποια σύγχυση στους ψηφοφόρους.
Επιπλέον, οι δημοτικές εκλογές έγιναν σε μια πολωμένη πολιτικά περίοδο, με τους βουλευτές να εμπλέκονται φανερά στις δημοτικές εκλογές και με τους ψηφοφόρους να αμφιταλαντεύονται αν πρέπει να επιλέξουν τους πιο άξιους αυτοδιοικητικούς ή τους υποστηριζόμενους από το κόμμα της προτίμησής τους.
Σε τέτοιες συνθήκες αποδυναμώνονται οι πραγματικά ανεξάρτητες παρατάξεις, όπως η δική μας.

– Πώς λειτουργείτε στο δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχει κοινή στρατηγική στην παράταξή σας;
– Το πλεονέκτημα που έχουμε στην «Πόλη + Ζωή» είναι ότι λειτουργούμε ως ομάδα. Αυτό είναι το μεγάλο μας ατού.

«Η πενταετής διοίκηση Μαμσάκου στον Δήμο και τον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας (ΔΙΑΑΜΑΘ) απέτυχε πλήρως σε όλα. Η Δράμα είναι πολύ βρώμικη, η ανακύκλωση δεν λειτουργεί σωστά, οι υπάλληλοι καθαριότητας εργάζονται σε άθλιες συνθήκες και τα δημοτικά τέλη καθίστανται αβάστακτα για όλους μας»

– Η συνεργασία με τις αντιπολιτεύσεις θα συνεχισθεί;
– Η συνεργασία θα είναι πάντα ζητούμενο για την παράταξή μας. Από τη στιγμή που επιδίωξή μας είναι να υπηρετούμε τα συμφέροντα των πολλών, θεωρούμε ότι τους εκφράζουμε και τους υπηρετούμε καλύτερα, όταν συνεργαζόμαστε με όσο το δυνατόν περισσότερες παρατάξεις. Δεν μας ενδιαφέρει μέσα από τη συνεργασία να προβληθούμε ως κυρίαρχη δύναμη στην αντιπολίτευση, αλλά να προωθηθούν σωστές προτάσεις και να ληφθούν χρήσιμες αποφάσεις. Από εμάς δεν θα ακούσετε φράσεις του τύπου «εμείς πρώτοι το προτείναμε». Η συμβολή καθενός σε αυτή την προσπάθεια φαίνεται και την αντιλαμβανόμαστε όλοι. Να συμπληρώσω ότι για να είναι αποτελεσματική η συνεργασία των παρατάξεων, προϋποτίθεται η συνοχή στο εσωτερικό τους και η ενιαία τους έκφραση. Κάτι που συχνά δεν είναι εφικτό, και δεν μιλώ για τη δική μας παράταξη.

– Η «Ονειρούπολη» είναι σε εξέλιξη. Οι εντυπώσεις σας από την φετινή διοργάνωση;
– Έχουμε να πούμε πολλά για τη φετινή διοργάνωση, αλλά θα τα πούμε αναλυτικά μετά τη λήξη της. Η Ονειρούπολη είναι πολύ σημαντική για τη Δράμα και τους Δραμινούς, την αγκαλιάζουμε όλοι και μας χρειάζεται όλους. Της κάνουν μεγάλο κακό όσοι προσπαθούν να «ανακαλύψουν» εχθρούς της Ονειρούπολης μέσα στη Δράμα, και ακόμη μεγαλύτερο κακό της έκαναν αυτοί που, ενώ έχουν οι ίδιοι την ευθύνη της διοργάνωσης, ακόμα και λίγες μέρες πριν την έναρξη κινδυνολογούσαν διαδίδοντας φήμες ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

– Μεγάλη συζήτηση και φέτος για θέματα διαφάνειας και την διαδικασία που γίνονται πολλές δαπάνες στην «Ονειρούπολη»…
– Η διαφάνεια και η νομιμότητα πάνω απ’ όλα. Διακινούνται πολύ μεγάλα ποσά, στοιχίζει ακριβά στη Δράμα, αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα πολλοί Δραμινοί, αλλά και ξένοι, και δεν πρέπει να δίνεται καμιά αφορμή να δημιουργείται η εντύπωση ότι επικρατεί αδιαφάνεια, αδικία, ευνοιοκρατία και παρανομία. Όταν δημιουργείται τέτοιο κλίμα, η εκδήλωση κηλιδώνεται.

«Καλός πολιτικός είναι αυτός που πολιτεύεται με ανιδιοτέλεια. Αυτός που αντιλαμβάνεται τη θέση εξουσίας ως θέση προσφοράς και όχι ως λάφυρο»

– Σε προσωπικό επίπεδο δεχθήκατε επίθεση με σοβαρές κατηγορίες από τον Πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ αλλά και δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής Αρχής ότι υποκινήσατε επιχειρηματίες εκτός Δράμας να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του Δήμου. Τι απαντάτε;
– Είναι σύνηθες οι αποτυχημένοι να προσπαθούν να χρεώσουν σε άλλους την αποτυχία τους. Πρόκειται για μια άδικη επίθεση για κάτι με το οποίο δεν έχω καμιά σχέση. Το ξεπερνώ γιατί γνωρίζω καλά ότι είναι «φίλοι» με το άδικο και εχθρεύονται το δίκαιο και το νόμιμο. Κατάλαβαν πολύ καλά ότι λάθος στόχο διάλεξαν. Όπως απάντησα σε προηγούμενη ερώτηση που αναφέρατε ότι πολλοί θα ήθελαν να ήμουν στην παράταξή τους, επαναλαμβάνω ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε με ανυπόληπτους και αποτυχημένους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το προσωπικό τους όφελος και η εξυπηρέτηση των φίλων και των κολλητών τους. Στη μικρή και πανέμορφη Δράμα γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά την πορεία καθενός.
Εν κατακλείδι, δεν με αγγίζει τίποτε και απαξιώ να ασχοληθώ μαζί τους.
Ας συνεχίσουν να κυλιούνται μόνοι στη λάσπη τους.

– Πολλές εργασίες της φετινής εκδήλωσης δόθηκαν σε επιχειρήσεις εκτός Δράμας αλλά και εκτός Ελλάδας, με την διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού…
– Ένας από τους βασικούς λόγους που όλοι οι Δραμινοί αγκαλιάζουμε την Ονειρούπολη είναι ότι δίνει δουλειές στους Δραμινούς. Οι Δραμινές επιχειρήσεις έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία στην παροχή υπηρεσιών για την Ονειρούπολη και ό,τι κάνουν το κάνουν με μεγάλη αγάπη γιατί είναι για την αγαπημένη μας εκδήλωση. Γι’ αυτό και οι υπηρεσίες που προσφέρουν και τα προϊόντα που παραδίδουν είναι ποιοτικά πολύ καλύτερα. Δεν έχετε παρά να συγκρίνετε το φετινό έντυπο προγράμματος, που και παραλήφθηκε μετά την έναρξη της εκδήλωσης, και είναι πολύ κατώτερο ποιοτικά σε σχέση με αυτά των προηγούμενων ετών.

– Πολύωρες συνεδριάσεις με κομβικά ζητήματα. Ένα από τα θέματα που κυριαρχούν είναι το κλείσιμο του ΚΔΑΥ στην Σίψα. Έχετε κάποια πληροφόρηση για τους λόγους που οδηγηθήκαμε σε αυτήν την εξέλιξη;
– Η αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της Δράμας είναι η κορυφή του παγόβουνου στο μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων.
Δεκάδες εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ έμειναν άνεργοι.
Τα ανακυκλώσιμα υλικά αντί να αποφέρουν έσοδα, καταστρέφονται και πληρώνουμε τριπλά έξοδα για να τα πετάξουμε στην χωματερή.
Αυξάνονται τα δημοτικά τέλη λόγω αύξησης των εξόδων και μείωσης των εσόδων.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι απαξιώνεται η ανακύκλωση και η προσπάθεια των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερα αρνητικό είναι το αντιφατικό μήνυμα που στέλνεται προς τους μαθητές. Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μέχρι πριν λίγες μέρες επισκέπτονταν το ΚΔΑΥ και με διάφορες εκδηλώσεις παρακινούνται να συμμετέχουν στην ανακύκλωση. Έχουμε πλήρη αντίφαση λόγων και έργων και απόλυτη απαξίωση της ανακύκλωσης.
Όσον αφορά τους λόγους που οδηγηθήκαμε σε αυτή την εξέλιξη, η απάντηση είναι μία και μοναδική. Αδιαφορία και ανικανότητα. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το κλείσιμο του ΚΔΑΥ, όταν το 2014 πήραμε το 1ο βραβείο για την προώθηση της ανακύκλωσης και παραδώσαμε στον κ. Μαμσάκο το ΚΔΑΥ σε πλήρη λειτουργία, με μηδενικό κόστος και χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτός αποφάσισε να το λειτουργήσει με κόστος πάνω από 400.000€, ενώ τα υπόλοιπα λειτουργούν με μηδενικό κόστος. Η αγωνία του για το βόλεμα στο ΚΔΑΥ ημετέρων, συγγενών και κολλητών, έφερε αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα.

– Ο Δήμαρχος λέει παρόλα αυτά ότι είναι μια απόφαση της νέας διοίκησης της ΔΙΑΑΜΑΘ. Δεν έχει δίκιο;
– Δεν έχει πολύ καιρό που ο κ. Μαμσάκος απέτυχε να επανεκλεγεί πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ. Όλα όσα γίνονται έχουν ακόμη τη σφραγίδα και την υπογραφή του.

– Σε πρώτο πλάνο και η Καθαριότητα στην πόλη. Τι κάνει λάθος η δημοτική αρχή και ποιες οι προτάσεις σας για να βελτιωθεί η κατάσταση;
– Το θέμα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης είναι από τα σημαντικότερα. Αφορά την υγεία μας, την προστασία του περιβάλλοντος, τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων καθαριότητας, τα οικονομικά του Δήμου και την τσέπη μας, αφού καλούμαστε με τα δημοτικά τέλη να πληρώσουμε το μάρμαρο.
Η πενταετής διοίκηση Μαμσάκου στον Δήμο και τον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας (ΔΙΑΑΜΑΘ) απέτυχε πλήρως σε όλα.
Η Δράμα είναι πολύ βρώμικη, η ανακύκλωση δεν λειτουργεί σωστά, οι υπάλληλοι καθαριότητας εργάζονται σε άθλιες συνθήκες και τα δημοτικά τέλη καθίστανται αβάστακτα για όλους μας.
Ρωτάτε τι προτείνουμε. Αρκούσε να συνεχιστεί το έργο μας.
Δυστυχώς, είναι ανίκανοι ακόμη και για τα πλέον απλά και αυτονόητα.
Ο Δήμος Δράμας εδώ και πάνω από ένα χρόνο δεν διαθέτει κάδους απορριμμάτων ούτε για να αντικαθιστά όσους καταστρέφονται. Εκατοντάδες δημότες ζητούν να τοποθετηθεί κάδος στην περιοχή τους και το αίτημά τους δεν ικανοποιείται. Ούτε την προμήθεια κάδων μπόρεσαν να εξασφαλίσουν.
Οι εργαζόμενοι εδώ και ένα χρόνο διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη κατάσταση και την έλλειψη των αναγκαίων μέσων για τη σωστή λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Αντί να προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα, φρόντιζαν να «θάβουν» τις διαμαρτυρίες.
Τελευταία, επιστρατεύοντας καλοβολεμένους φίλους και κολλητούς, ξεκίνησαν μια επικοινωνιακή προσπάθεια στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα για να χρεώσουν στους πολίτες την ευθύνη της βρωμιάς και της ασχήμιας στην πόλη και τα χωριά.
Φυσικά η καθαρή πόλη είναι και ευθύνη των πολιτών.
Πολύ μεγαλύτερη, όμως, η ευθύνη του Δήμου. Ένας Δήμος που δεν μπορεί να λειτουργήσει με συνέπεια το πρόγραμμα αποκομιδής και τα σκουπίδια μένουν επί ημέρες σκόρπια στους δρόμους, που αφήνει τις γειτονιές χωρίς κάδους, που περιμένει παρακάλια από τους πολίτες για να πάει να παραλάβει τα ογκώδη απορρίμματα, που εγκαταλείπει την πόλη και τα χωριά μέσα στη μόλυνση και τη δυσοσμία, επειδή δεν πλένονται και δεν απολυμαίνονται οι κάδοι, που μαζεύει ταυτόχρονα με το ίδιο απορριμματοφόρο τα ανακυκλώσιμα και τα απορρίμματα, που αντί να ανακυκλώνει και να εξασφαλίζει έσοδα, θάβει τα ανακυκλώσιμα στη χωματερή… δεν δικαιούται να ζητά ευθύνες, γιατί πρέπει πρώτα να αναλάβει τις δικές του, για τις οποίες εισπράττει ιδιαιτέρως αυξημένα δημοτικά τέλη.

«Δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε με ανυπόληπτους και αποτυχημένους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το προσωπικό τους όφελος και η εξυπηρέτηση των φίλων και των κολλητών τους. Στη μικρή και πανέμορφη Δράμα γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά την πορεία καθενός»

– Είναι δικαιολογημένη η αύξηση των δημοτικών τελών;
– Τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά, που στην πράξη σημαίνει ότι όσο αυξάνονται τα έξοδα θα αυξάνονται και τα δημοτικά τέλη.
Ο κ. Μαμσάκος ήταν Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχει την απόλυτη ευθύνη για όλα όσα έγιναν και οδήγησαν στην αδικαιολόγητη αύξηση των εξόδων. Γι’ αυτό και στις εκλογές της ΔΙΑΑΜΑΘ τον καταψήφισαν και οι ομοϊδεάτες του.
Γιατί, λοιπόν, αυξάνονται τα έξοδα και τα δημοτικά τέλη:
Σε όλους τους διαγωνισμούς των έργων και των υπηρεσιών της ΔΙΑΑΜΑΘ έχουμε τον ίδιο εργολάβο με μηδενικές σχεδόν εκπτώσεις (συμπτωματικά;).
Ο κ. Μαμσάκος στις 23-8-2018 αρνήθηκε την παράταση που ζήτησαν τρεις μεγάλες εταιρείες για να συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την επεξεργασία και υγειονομική ταφή απορριμμάτων στον ΧΥΤ Καβάλας, περιορίζοντας τον ανταγωνισμό και την προοπτική μειωμένου κόστους για τους δημότες (έκπτωση μόνο 2,59%).
Με τις καταστροφικές επιλογές του κ. Μαμσάκου θα συνεχίσουμε επί μακρόν να μεταφέρουμε τα απορρίμματα της Δράμας στις Σέρρες, αντί στην Καβάλα, με πολλαπλάσιο κόστος.
Εάν οι διαγωνισμοί για τα έργα και τις υπηρεσίες καθαριότητας ήταν χωριστοί, όπως έπρεπε, θα είχαμε πολλές και ανταγωνιστικές προσφορές για τις κατασκευές και συμμετοχή και ντόπιων εταιρειών στους διαγωνισμούς για την παροχή υπηρεσιών, με το κόστος να πέφτει κατακόρυφα και αντίστοιχα να μειώνονται τα δημοτικά τέλη.
Για να γίνει κατανοητό πόσο αυξάνονται τα δημοτικά τέλη, θα πω ένα παράδειγμα.
Ο Δραμινός που επί δικής μας διοίκησης, επί Δημαρχίας Χαρακίδη, πλήρωνε για δημοτικά τέλη π.χ. 100 €, πληρώνει 155 € από το 2016 και θα πληρώνει 196 € από το 2020. Δηλαδή διπλάσια.
Ή αλλιώς, με τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε θα μπορούσαμε να καθαρίζουμε και να φωτίζουμε μια Δράμα ακόμη.
Και οι αυξήσεις των δημοτικών τελών δεν θα σταματήσουν. Υπάρχει ένα άνοιγμα πάνω από 1.000.000€ που φέρνει αυξήσεις και τα επόμενα χρόνια.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πενταετίας Μαμσάκου!
Δυστυχώς, όταν τα λέγαμε πριν τις εκλογές, δεν μας πίστεψαν οι Δραμινοί.

– Συνεχίζοντας για τα ζητήματα καθημερινότητας, είστε ικανοποιημένος από την ποιότητα ζωής στην πόλη;
– Στα θέματα της καθημερινότητας περιμέναμε να δούμε κάποια βελτίωση, αντίθετα με τα μεγάλα έργα, όπου δεν περιμένουμε τίποτε ιδιαίτερα σημαντικό, ιδιαίτερα τώρα που ούτε τις θέσεις των προϊσταμένων στην Τεχνική Υπηρεσία μπορεί να στελεχώσει επαρκώς η Δημοτική Αρχή.
Δυστυχώς, πλήρης αποτυχία υπάρχει και στα ζητήματα ποιότητας ζωής.
Τα αδέσποτα ζώα.
Δεν ξέρω αν υπάρχει Δήμος που διαχειρίζεται το θέμα χειρότερα από τον δικό μας. Υπάρχει πρόσκληση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» για καταφύγια αδέσποτων ζώων και κάθε Δήμος δικαιούται μέχρι 300.000€. Ο Δήμος μας, παρότι είναι από τους τελευταίους που υποβάλει πρόταση, παρότι η κατάσταση στο κυνοκομείο χρειάζεται βελτίωση, ζητάει μόνο 60.000€. Γιατί;
Οι λακκούβες στους δρόμους.
Έχουμε κουραστεί να ακούμε παράπονα δημοτών και συνήθως για τα ίδια σημεία. Αντί πραγματικής αποκατάστασης, γίνονται πρόχειρα μπαλώματα και σε λίγες μέρες τα μπαλώματα εξαφανίζονται και οι λακκούβες επανεμφανίζονται.
Διακοπές νερού.
Ουδέποτε είχαμε τόσο συχνά. Υπήρξε πρόσφατα, στις Εργατικές Κατοικίες Αγίου Σάββα, διακοπή νερού για 4 ημέρες και οι κάτοικοι ήρθαν πραγματικά σε απόγνωση.
Η ΔΕΥΑΔ, αδικαιολόγητα ή σκόπιμα, έχασε τις ευκαιρίες για προσλήψεις προσωπικού. Δουλεύει με έναν μόνο μηχανικό ΠΕ και αναγκάζεται να πληρώνει τα πάντα σε ιδιώτες. Επίσης, αντί να προχωράει σε διαγωνισμούς που εξασφαλίζουν την κατασκευή των έργων με μεγάλες εκπτώσεις, προτιμάει τις απευθείας αναθέσεις, πληρώνοντας διπλό κόστος, αλλά διατηρώντας το προνόμιο να «διαλέγει» τους εργολάβους με τα «δικά» της κριτήρια.
Είναι ατελείωτος ο κατάλογος των καταστροφικών επιλογών που δυσκολεύουν τη ζωή των δημοτών.

«Οι οικονομικές δυσκολίες με έκαναν εργατικό και ολιγαρκή. Έζησα την μεταπολίτευση ως έφηβος και ως φοιτητής, και αυτό σημάδεψε την προσήλωσή μου στη δημοκρατία, την ελευθερία και την ισότητα»

– Είστε αισιόδοξος για την πορεία της παράταξης «Πόλη + Ζωή»;
– Αυτή τη δημοτική περίοδο ρόλος μας είναι στην αντιπολίτευση. Είμαστε αποφασισμένοι με συστηματική δουλειά, με προτάσεις και εποικοδομητική κριτική, με δράσεις και πρωτοβουλίες, να καταφέρουμε να πείσουμε τους Δραμινούς να μας εμπιστευθούν στο τέλος της τετραετίας. Είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για τις επόμενες εκλογές, αλλά αφού με ρωτάτε σας βεβαιώνω ότι είμαστε αισιόδοξοι και αποφασισμένοι και θα τα καταφέρουμε, επειδή η παράταξή μας χαρακτηρίζεται από μεγάλη συνοχή, ευρύτατη ανανέωση, συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση και όρεξη για δουλειά.

Κλείνοντας αισιόδοξα, θέλω να ευχηθώ σε όλους τους Δραμινούς, σε όλους τους Έλληνες, σε όλο τον κόσμο, Καλές Γιορτές και Καλή Χρονιά.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας