29.2 C
Drama
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Μιχάλης Τάσσου

«Στην περιοχή παρέμβασης του ΒΑΑ 140 επιχειρήσεις απαλλάσσονται από δημοτικά τέλη»

Δικηγόρος – Αντιδήμαρχος Δήμου Δράμας

«Και το Νοσοκομείο στηρίξαμε και την καλλιέργεια Χριστουγεννιάτικου κλίματος, αλλά και την κοινωνία της Δράμας. Μειώνουμε τα δημοτικά τέλη, απαλλάσσουμε πληττόμενους, η κοινωνική υπηρεσία κάνει ένα τεράστιο έργο ειδικά σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο και είμαστε και δίπλα στο νοσοκομείο» τονίζει σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο Αναπληρωτής Δημάρχου Δράμας και Αντιδήμαρχος Μιχάλης Τάσσου.
Αναφέρεται σε έργα και παρεμβάσεις των αρμοδιοτήτων του ως Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών, Προγραμματισμού και Κοινοτήτων. Υπογραμμίζει ότι το κυρίως τεχνικό έργο του ΒΑΑ εξελίσσεται κανονικά και εντός χρονοδιαγράμματος.
Τέλος εύχεται σε όλους Καλά Χριστούγεννα, ευτυχισμένος ο νέος χρόνος με υγεία και χαμόγελα.

– Κύριε Τάσσου την περασμένη Δευτέρα παρουσιάσατε στους δραμινούς την εφαρμογή της NOVOVILLE για καταγραφή αιτημάτων πολιτών.
– Σας ευχαριστώ για την ερώτησή σας. Την 3 Ιουνίου 2019 όταν ευχαρίστησα τους δραμινούς πολίτες για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου υποσχέθηκα ότι από τη θέση του δημοτικού συμβούλου θα παλέψω για μια πόλη «έξυπνη». Όταν αργότερα ο δήμαρχος μου ανέθεσε την αντιδημαρχία προγραμματισμού με τους ανθρώπους της διεύθυνσης εργαστήκαμε σε αυτό το σκοπό.
Δουλέψαμε αυτό το διάστημα για να εξασφαλίσουμε πως η χρήση της τεχνολογίας θα λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσει αφενός την ευκαιρία στους πολίτες να επικοινωνήσουν τα προβλήματα καθημερινότητας με το Δήμο και αφετέρου πως οι Υπηρεσίες θα οργανώσουν με τον καλύτερο τρόπο την διεκπεραίωση.

«Είναι ένας σταθερός προσανατολισμός που έχουμε η αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων»

– Πως ακριβώς θα λειτουργεί η εφαρμογή αυτή;
– Κατ’ αρχήν οι δημότες θα πρέπει να «κατεβάσουν» στα κινητά τους Δωρεάν την εφαρμογή της NOVOVILLE. Η διαδικασία καταγραφής θα είναι εύκολη και γρήγορη. Όταν κάποιος εντοπίσει το πρόβλημα που θέλει να καταγράψει ανοίγει την εφαρμογή, το gps του κινητού του εντοπίζει αυτόματα τη θέση του, φωτογραφίζει το πρόβλημα και το κατηγοριοποιεί μέσα από μια συγκεκριμένη λίστα αιτημάτων που έχει διαμορφωθεί και συνεχώς θα εμπλουτίζεται.
Το αίτημα καταχωρείται. Αυτόματα χρεώνεται στο αρμόδιο τμήμα το οποίο και είναι επιφορτισμένο με την επίλυση του προβλήματος. Στην υπηρεσία ο κάθε υπεύθυνος τμήματος θα μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο τα αιτήματα ακόμα με χρονολογική σειρά ή πάνω στον χάρτη ανάλογα με την τοποθεσία και να σχεδιάζει καλύτερα την επίλυση των ζητημάτων.

– Φαντάζομαι αυτό είναι από τα καλά της πανδημίας κύριε Τάσσου;
– Δεν θα το έλεγα. Ο σχεδιασμός αυτός ξεκίνησε πριν έρθει στη ζωή μας ο κορωνοϊός και αλλάξει τα πάντα. Είχαμε εγγράψει σχετικό κονδύλιο στον προϋπολογισμό ήδη από πέρσι και ξεκινήσαμε το σχεδιασμό και την υλοποίηση.
Και είναι ένας σταθερός προσανατολισμός που έχουμε η αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων.
Σας αναφέρω επιγραμματικά: wifi 4 u όπου παρέχουμε δωρεάν internet σε διάφορα σημεία του Δήμου, ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, εξυπηρέτηση πολιτών με βιντεοκλήση από τα ΚΕΠ.
Και δεν σταματάμε εδώ. Δουλεύουμε το επόμενο διάστημα για ηλεκτρονικά πιστοποιητικά, ψηφιακό πολιτισμό, για σταθμούς μέτρησης κλιματικής αλλαγής και σταθμούς μέτρησης ποιότητας ζωής και άλλα ψηφιακά εργαλεία που έρχονται να προστεθούν στη υποστηρικτική λειτουργία του Δήμου.

– Σε κλοιό lockdown όλη η χώρα και από τις πιο πληγωμένες περιοχές η Π.Ε. Δράμας.Πως φτάσαμε σε αυτήν την εξέλιξη; Τι έγινε λάθος κατά την άποψή σας;
– Στη Δεύτερη φάση της πανδημίας δεν τα πήγαμε πολύ καλά, η αλήθεια είναι αυτή. Δεν είναι η ώρα να αρχίσουμε όμως την απόδοση των ευθυνών. Μπορεί να υπάρχει ύφεση στη μετάδοση, τα νούμερα να είναι αισιόδοξα όμως συνεχίζουμε να δίνουμε στο πλευρό των υγειονομικών μια τιτάνια μάχη. Και κατά τη διάρκεια της μάχης δεν μιλάς για ευθύνες, αλλά επικεντρώνεσαι στο στόχο που είναι η γρήγορη και οριστική απαλλαγή από την πανδημία και η επάνοδος στην κανονικότητα. Και ο δρόμος εκεί δεν θα είναι εύκολος. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποστεί τεράστια ζημία. Είναι υποχρέωση του κράτους να είναι δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους.

– Η απόφαση για στολισμό της πόλης και η λειτουργία μιας άλλης Χριστουγεννιάτικης δράσης στη θέση της Ονειρούπολης, προκάλεσε αρκετή συζήτηση κύριε Τάσσου. Ορισμένοι έθεσαν το δίλημμα «Ενίσχυση του Νοσοκομείου και όχι στην Ονειρούπολη»…
– Νομίζω πως το δίλημμα ήταν ψευδεπίγραφο. Το τόνισα και στην συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα. Και το Νοσοκομείο στηρίξαμε και την καλλιέργεια Χριστουγεννιάτικου κλίματος, αλλά και την κοινωνία της Δράμας. Μειώνουμε τα δημοτικά τέλη, απαλλάσσουμε πληττόμενους, η κοινωνική υπηρεσία κάνει ένα τεράστιο έργο ειδικά σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο και είμαστε και δίπλα στο νοσοκομείο. Ο Δήμαρχος ήταν σε συνεχή επαφή με την Διοίκηση του Νοσοκομείου μας και ότι ζητήθηκε επισήμως ενισχύθηκε. Όταν είσαι δημοτικό συμβούλιο και καλείσαι να πάρεις μια απόφαση στη ζυγαριά βάζεις όλα τα δεδομένα. Και την επιδημιολογική εικόνα που ήταν επιβαρυμένη, αλλά και την ανάγκη για αισιοδοξία και ευφορία.

«Και το Νοσοκομείο στηρίξαμε και την καλλιέργεια Χριστουγεννιάτικου κλίματος»

– Πάμε και σε θέματα της αρμοδιότητάς σας. Πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες του δήμου αυτήν την περίοδο με υποχρεωτική την τηλεργασία και την υποχρεωτική άδεια των μισών υπαλλήλων. Δημιουργήθηκαν προβλήματα;
– Δεν ήταν εύκολη η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε και εμείς αλλά και ολόκληρος δημόσιος τομέας. Υποχρεωτικές άδειες, εξ αποστάσεως εργασία και υπάλληλοι που νόσησαν ήρθα να προστεθούν στο ήδη μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης. προσπαθήσαμε να ανταπεξέλθουμε.
Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες του νομοθετικού πλαισίου και προσλάβαμε με 4 μήνες συμβάσεις ανέργους για την ενίσχυση των υπηρεσιών, ανακατανείμαμε προσωπικό από υπηρεσίες που δεν λειτουργούσαν όπως πχ σχολικές καθαρίστριες ή προσωπικό του Νομικού προσώπου ώστε να καλύψουμε κενά.
Σίγουρα ήταν μια δύσκολη περίοδος που έφερε δυσαρμονίες, αλλά ήρθε να εισάγει και θεσμούς όπως η τηλεργασία που θα μας φανούν χρήσιμοι στο μέλλον.
Με την ευκαιρία της ερώτησής σας θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τα στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου, τους υπαλλήλους του Δήμου, τους συνεργάτες μας. Η Διεύθυνση Διοικητικών υπηρεσιών πραγματικά έχει υπερβάλει εαυτό προσπαθώντας να διεκπεραιώσει ζητήματα όπως κοινωφελής εργασία, συμβάσεις τετράμηνης διάρκειας, πρόγραμμα 55-67 σε συνθήκες δύσκολες συνθήκες, ενώ και το Τμήμα Προγραμματισμού έχει το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα του Δήμου.

– Σε εξέλιξη το έργο του ΒΑΑ. Ικανοποιημένος από την εξέλιξη της παρέμβασης;
– Ευτυχώς η δεύτερη καραντίνα δεν δημιούργησε τα προβλήματα της πρώτης. Σε ότι αφορά το κυρίως τεχνικό έργο εξελίσσεται κανονικά και εντός χρονοδιαγράμματος.
Εύκολα κάποιος βλέπει την πρώτη εικόνα και μπορεί να πάρει μια ιδέα από το πως θα μοιάζει η ευρύτερη περιοχή. Εξελίσσονται ομαλά όμως και τα υποέργα του ΒΑΑ, τα έργα δημοσιότητα, της ευαισθητοποίησης για τα απορρίμματα, της παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής.
Γενικά οι υπηρεσίες του Δήμου μας έχουν βγάλει ασπροπρόσωπους στον συντονισμό και την εκτέλεση του έργου και είμαστε πρότυπο στην εκτέλεση ΒΑΑ σε όλη την περιφέρεια κάτι που δίνει στον Δήμαρχο και σε όλους μας το δικαίωμα να διεκδικούμε περαιτέρω εντάξεις.

– Θα υπάρξει και σημαντική ελάφρυνση για τους κατοίκους στην περιοχή παρέμβασης του ΒΑΑ…
– Πράγματι. Από την αρχή τόσο ο Δήμαρχος όσο και εγώ δεσμευτήκαμε ότι θα διευκολύνουμε τους ανθρώπους που έχουν τα καταστήματα τους στην περιοχή παρέμβασης. Αναζητήσαμε με την Διεύθυνση Προγραμματισμού και το ΔΙΠΑΕ – η βοήθεια του οποίου είναι σπουδαία – τους τρόπους να αντισταθμίσουμε την απώλεια που θα έχουν στον τζίρο τους εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών.
Ένα από αυτά που τέθηκε στο τραπέζι ήταν η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη. Προτάθηκε στη οικονομική υπηρεσία και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, αγκαλιάστηκε από όλο το δημοτικό συμβούλιο και πλέον ισχύει για την επόμενη χρονιά.
Στη Δράμα πήραμε για πρώτη φορά παρόμοια απόφαση. Ήταν στα πρότυπα μέτρων που έχουν υιοθετηθεί σε άλλα μεγάλα έργα στην Ελλάδα και εκτός από το ότι είναι ένα μέτρο που θα επωφελήσει περίπου 140 επιχειρήσεις απαλλάσσοντας από δημοτικά τέλη, χτίζει μια σχέση εμπιστοσύνης με ανθρώπους που κατεβήκαμε στο δρόμο, τους ακούσαμε, συζητήσαμε μαζί τους και διαμορφώσαμε μαζί τους μια πρόταση προς το συμφέρον τους. Αυτό για εμένα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

– Πως βλέπετε την γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται με τον covid19;
– Ήταν και είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο για εμάς όσο και για τον κρατικό μηχανισμό. Το τονίζω εκ νέου δεν τελειώσαμε! Ανοίγει μπροστά η πρόκληση του μαζικού εμβολιασμού ο οποίος μέχρι να φτάσει στο επίπεδο το αριθμητικό που κρίνουν οι ειδικοί θα πρέπει να κρατάμε μέτρα ασφαλείας.
Το μυαλό μου είναι στους ανθρώπους της αγοράς, στου επαγγελματίες, του επιχειρηματίες αλλά και τους εργαζομένους. Η αγορά θέλει στήριξη, οι άνθρωποί τους θέλουν στήριξη τόσο από την κεντρική εξουσία αλλά και από την αυτοδιοίκηση.

«Το μυαλό μου είναι στους ανθρώπους της αγοράς, στους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες αλλά και τους εργαζομένους»

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Το 2020 ήταν ένα δύσκολο έτος για όλους μας, περίεργο, στενάχωρο. Στον απολογισμό αυτής της χρονιάς, ετοιμαζόμενοι για το νέο έτος ας προσπαθήσουμε να διακρίνουμε τα θετικά του.
Παλέψαμε για κάτι που το θεωρούμε αυτονόητο, την Υγεία, προστατέψαμε αδύναμους και ανθρώπους που αγαπάμε, αν και σε απόσταση ήρθαμε κοντά με τους δικούς μας – πραγματικά κοντά.
Ίσως μέσα στα δεινά που άφησε του 2020, μας άφησε μια ευκαιρία …να γίνουμε λίγο περισσότερο άνθρωποι. Καλά Χριστούγεννα από την καρδιά μου, ευτυχισμένος ο νέος χρόνος με υγεία και χαμόγελα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας