28.7 C
Drama
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Μιχάλης Τάσσου

«Η ανάγκη για μια προσβάσιμη σε όλους πόλη είναι αυτονόητη»

Αναπληρωτής Δημάρχου Δράμας – Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών & Προγραμματισμού

«Στο ευχαριστήριο μου μήνυμα στους ανθρώπους που με εξέλεξαν σαν ένα είδος προγραμματικής δέσμευσης υποσχέθηκα αυτολεξεί να «παλέψω για μια πόλη σύγχρονη και προσβάσιμη σε όλους». Η φράση μου αυτή είχε περικλείσει το όραμα μου για αυτό που θέλω να προσδώσω στο Δήμο Δράμας» υπογραμμίζει ο Αναπληρωτής Δημάρχου Δράμας – Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού Μιχάλης Τάσσου. Κάνει απολογισμό του έργου που έχει επιτελέσει η Αντιδημαρχία Διοικητικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού. Αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας στην οποία ο δήμος της Δράμας κατά παράδοση συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στην χρήση ήπιων μέσων μετακίνησης. Σχετικά με τις προτεραιότητες από εδώ και πέρα δηλώνει ότι αυτό που απασχολεί το τμήμα του προγραμματισμού είναι οι προτάσεις για τον προϋπολογισμό του νέου έτους.

– Κύριε Τάσσου 2 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος. Κάνοντας απολογισμό στη θητεία της Δημοτικής Αρχής, θα λέγατε ότι το διάστημα αυτό ήταν επιτυχημένο;
– Πράγματι συμπληρώσαμε δύο γεμάτες δημοτικές περιόδους, το μισό της θητείας μας. Αρχικά να σας πω ότι το διάστημα αυτό πέρασε εξαιρετικά γοργά. Το δυστυχές ήταν ότι μεγάλο κομμάτι της θητείας μας ήταν εν μέσω της πανδημίας και εξ ανάγκης δόθηκε τεράστιο βάρος στη διαχείρισης της πανδημίας, η οποία και διοικητικά είχε τεράστιο κόστος για τους ΟΤΑ. Καταφέραμε όμως εντός της περιόδου αυτής να συνεχίσουμε την υλοποίηση μέρους του προγράμματος μας και να σχεδιάσουμε όμως και την επόμενη θητεία.

«Το ΒΑΑ θα αλλάξει την εικόνα της πόλης και θα δώσει νέα πνοή»

– Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού. Κρίσιμοι τομείς και οι 2. Κάνοντας τον δικό σας απολογισμό είστε ικανοποιημένος;
– Όταν κάνω τους απολογισμούς στη ζωή μου γενικά και όταν στρέφω το βλέμμα μου πίσω για να μπορέσω να δω καθαρά πάντοτε βλέπω πράγματα που θα μπορούσα να κάνω και διαφορετικά και καλύτερα. Στο ευχαριστήριο μου μήνυμα στους ανθρώπους που με εξέλεξαν σαν ένα είδος προγραμματικής δέσμευσης υποσχέθηκα να αυτολεξεί να «παλέψω για μια πόλη σύγχρονη και προσβάσιμη σε όλους». Η φράση μου αυτή είχε περικλείσει το όραμα μου για αυτό που θέλω να προσδώσω στο Δήμο. Στο κομμάτι των Διοικητικών Υπηρεσιών είμαι ικανοποιημένος που καταφέραμε το διάστημα της πανδημίας να στηρίξουμε τις παραγωγικές υπηρεσίες της καθημερινότητας με το επιπλέον προσωπικό που ήταν αναγκαίο δεν χάσαμε ούτε μια ευκαιρία για πρόσληψη συμβασιούχου, δεν χάσαμε ούτε μια ευκαιρία για την υποδοχή νέων στελεχών με την κινητικότητα και υλοποιήσαμε – από τους πρώτους δήμους – το πρόγραμμα 55-67 προσλαμβάνοντας για 2 έτη, με αξιοκρατικά κριτήρια 12 συμπολίτες μας.

– Ιδιαίτερη έμφαση δώσατε στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και την προσαρμογή τους στην σύγχρονη τεχνολογία. Έγιναν βήματα προόδου κύριε Τάσσου;
– Πιστεύω στην τεχνολογία. Το έχω βίωμα στην προσωπική μου ζωή, στο επάγγελμά μου και αυτό ήθελα να το προσδώσω στο Δήμο μας. Πιστεύω ότι όχι μόνο μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητα μας αλλά και είναι μια ευκαιρία πραγματικής ίσης μεταχείρισης η υιοθέτηση της σύγχρονης τεχνολογίας στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου. Στα 2 χρόνια λοιπόν εφαρμόσαμε την ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων εντός και εκτός δήμου, εφαρμόσαμε την ηλεκτρονική καταγραφή των αιτημάτων του δημότη, τρέξαμε πλατφόρμα για την συλλογή κλιματολογικών δεδομένων στο Δήμο της Δράμας – το σύστημα παρακολούθησης κλιματικής αλλαγής το οποίο μπορεί να καταγράφει κρίσιμα δεδομένα που θα βοηθήσουν το δήμο στο μέλλον να λάβει κρίσιμες αποφάσεις. Ταυτόχρονα σήμερα που μιλάμε είναι σε εξέλιξη η σύμβαση για την υλοποίηση πλατφόρμας ηλεκτρονικών ραντεβού με τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και της αίτησης και της έκδοσης πιστοποιητικών από το φάσμα όλων των υπηρεσιών. Σκοπός μου είναι η βελτίωσης της ποιότητας της συναλλαγής των δημοτών με το δήμο και η σταδιακή απαλλαγή του από πολιτικές εξαρτήσεις για να λύσει ένα πρόβλημά του.

– Και με την διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία; Ποιες οι δράσεις του δήμου;
– Η ανάγκη για μια προσβάσιμη σε όλους πόλη είναι αυτονόητη και αυτονόητη η βούληση μας. Άλλωστε σας είπα ήταν και μια δική μου δέσμευση. Πριν ένα χρόνο περίπου κατά τις εκδηλώσεις για την ημέρα του λευκού μπαστουνιού είχα μεταφέρει τη δέσμευση τόσο του Δημάρχου όσο και τη δική μου για την τοποθέτηση ηχοφωτεινών συστημάτων βοήθησης τυφλών, τα βλέπουμε να είναι ήδη τοποθετημένα σε διάφορα σημεία της πόλης. Τον Απρίλιο του 2020 προτείναμε από το τμήμα προγραμματισμού την εγκατάσταση 2 σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά αναπηρικά αμαξίδια, έχουν ήδη τοποθετηθεί. Παράλληλα βλέπουμε την διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών να μεριμνά για την κατάλληλη διαγράμμιση θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ. Για να προλάβω την ερώτηση σας έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και κυρίως να εκπαιδεύσουμε μια ολόκληρη κοινωνία να σέβεται τον συνάνθρωπό της.

«Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία»

– Ένα από τα σημαντικά έργα που είναι σε εξέλιξη είναι το ΒΑΑ στην οδό 19ης Μαΐου. Το βλέπουμε, το παρακολουθούμε. Τα υπόλοιπα υποέργα του ΒΑΑ πως εξελίσσονται;
– Το ΒΑΑ μπορεί να είναι το έργο που θα αλλάξει την εικόνα της πόλης και θα δώσει την ευκαιρία για μια νέα πνοή. Το κατασκευαστικό κομμάτι το βλέπετε να εξελίσσεται καθημερινά με τις δυσκολίες του και τις οχλήσεις του, η τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας το έχει υπό την επίβλεψή της μεριμνά για τη ταχύτερη δυνατή αποπεράτωση. Από εκεί και πέρα όλα τα υποέργα είτε βρίσκονται σε φάση υλοποίησης είτε έχουν ολοκληρωθεί.

– Ολοκληρώθηκε και η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Παρήγορο γεγονός η συμμετοχή πολύ κόσμου σε δράσεις ευαισθητοποίησης.
– Περισσότερο από ποτέ έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και έχει χτυπήσει την πόρτα μας. Η ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας στην οποία ο δήμος της Δράμας κατά παράδοση συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία ήρθε για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο τους πολίτες στην χρήση ήπιων μέσων μετακίνησης. Επιλέξαμε φέτος με το τμήμα προγραμματισμού οι δράσεις να είναι βιωματικού χαρακτήρα και να στοχεύουν στη γενιά που μπορεί να αλλάξει την περπατησιά της αυτό τον κόσμο. Ξεκινήσαμε σε μια συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό και την Διεύθυνση Πρασίνου μια δενδροφύτευση, διοργανώσαμε μια εξαιρετική ημερίδα στην οποία συμμετείχαν ο ΓΓ του Υπουργείου Υποδομών Ευθύμης Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Στάθης Σταθόπουλος, ο δραμινός καθηγητής Αλέξανδρος Νικήτας και η προϊσταμένη του τμήματος Κατερίνα Ιωσηφίδου. Διοργανώσαμε μια περιήγηση στο δάσος της Καλλιφύτου προσπαθώντας να δείξουμε με όλα αυτά ότι την πόλη την απολαμβάνουμε πολύ καλύτερα με το ποδήλατο ή με την κίνηση με τα πόδια. Θα σταθώ όμως στη δράση που διοργανώσαμε με το 1ο ΕΠΑΛ και με τους Οψόμεθα εις Φιλίππους, όπου για 7 ημέρες στην περιοχή της ανάπλασης δώσαμε την ευκαιρία σε δεκάδες παιδιά και όχι μόνο να δοκιμάσουν τα ηλεκτρικά ποδήλατα, να ενημερωθούν για τη χρήση τους και μάθουν πως μπορούν να μετατρέψουν ένα ποδήλατο σε ηλεκτρικό. 1 έφηβο να κινητοποιήσαμε είναι κέρδος για την κοινωνία. Είναι πολύ περισσότεροι!

– Αρκούν οι δράσεις αυτές για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής;Τι άλλο κάνετε στο Δήμο;
– Βέβαια όχι. Οι δράσεις αυτές έχουν να κάνουν με την ευαισθητοποίηση του κόσμου, λειτουργούν προσθετικά σε όλα αυτά που πρέπει να γίνουν. Ειδικά για το Δήμο Δράμας σας λέω ότι στα δικά μου μάτια έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ώστε να γίνει το πρότυπο ενός «πράσινου Δήμου» – πρότυπο. Τουλάχιστον τα φυσικά χαρακτηριστικά της πόλης και της περιοχής ευνοούν για κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα επενδύουμε στην ηλεκτροκίνηση. Έχουμε καταθέσει μια πρόταση χρηματοδότησης ύψους 2 εκατομμυρίων Ευρώ για την αντικατάσταση οχημάτων του Δήμου με ηλεκτροκίνητα ενώ ήδη υπογράψαμε την σύμβαση ύψους 55.000 Ευρώ για την εκπόνηση του σχεδίου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων πλήρως χρηματοδοτημένο από το Πράσινο Ταμείο. Παράλληλα ήδη λειτουργούμε σύστημα παρακολούθηση κλιματικής αλλαγής και μην ξεχνάτε υλοποιούμε το μεγαλύτερο βιοκλιματικό έργο που έχει δει ποτέ η Δράμα. Όμως έχουμε πολλά να δούμε και δύσκολες αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν.

«Καταφέραμε να συνεχίσουμε την υλοποίηση μέρους του προγράμματος μας και να σχεδιάσουμε όμως και την επόμενη θητεία»

– Φυσικά τα πάντα επηρεάζονται και από την πανδημία. Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις με την ΠΕ Δράμας σε τοπικό λοκντάουν και στο κόκκινο;
– Δεν ήταν μια καλή εξέλιξη για τη Δράμα, ειδικά έχοντας στο μυαλό μας τις μνήμες από τον περσινό Νοέμβρη. Είμαστε μια βόρεια περιοχή όπου ο κόσμος κλείνεται γρηγορότερα σε εσωτερικούς χώρους και παράλληλα δυστυχώς έχουμε μικρό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα με στόχο γρήγορα να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα και με καλύτερη ενημέρωση και εμπιστοσύνη στην επιστήμη να αντιληφθούμε ότι η επαρκέστερη προστασία είναι ο εμβολιασμός.

– Ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω και στην λειτουργία των δήμων. Ικανοποιημένος από την συνεργασία των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Συμβούλιο;
– Ήταν μια δύσκολη περίοδος σε όλα τα επίπεδα. Ο δήμος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα λειτουργούσε με τη φυσική παρουσία του 40% των στελεχών του, με υποχρεωτικές άδειες και τηλεργασία. Καταλαβαίνετε ότι αυτό έφερε δυσλειτουργία. Σήμερα είμαστε μπροστά στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ή της προσκόμισης τεστ 48ωρου. Σε ότι αφορά τα πολιτικά όργανα επιστρέψαμε σε μια κανονικότητα με δια ζώσης συμβούλια. Ξέρετε δίνω μεγάλη βαρύτητα στις συνεδριάσεις των πολιτικών οργάνων. Η πραγματική άσκηση της πολιτικής εκεί γίνεται γι’ αυτό και καλώ τους συνδημότες μου να τα παρακολουθούν. Σε ότι αφορά τις αντιπολιτεύσεις, αυτές κάνουν τη δουλειά του και εμείς τη δική μας.

– Τι προγραμματίζετε το επόμενο διάστημα;
– Αυτό το οποίο μας απασχολεί στο τμήμα του προγραμματισμού είναι οι προτάσεις μας για τον προϋπολογισμό του νέου έτους. Συζητάμε πολλά θέματα, πολλές προτάσεις και σταθμίζουμε αυτά που μπορούμε να προτείνουμε για να δώσουμε και το απαραίτητο πολιτικό στίγμα. Χωρίς να θέλω να αποκαλύψω περισσότερα πράγματα η επέκταση του δικτύου wifi, ο περαιτέρω ψηφιακός εκσυγχρονισμός του Δήμου και η συνέχιση των δράσεων για το περιβάλλον είναι στην άμεση προτεραιότητά μου.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να ευχηθώ και να έχουμε έναν απροβλημάτιστο χειμώνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

10 − εννέα =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας