Αντιδήμαρχος πολιτισμού, Προγραμματισμού – Τμήματος οικονομικής ανάπτυξης -Τουρισμού
«Η Ονειρούπολη δεν είναι ούτε του Τάσσου ούτε του Μαμσάκου ούτε κανενός άλλου. Ανήκει στην πόλη μας, ανήκει στα παιδιά της πόλης μας ανήκει σε ολόκληρο σε έναν ολόκληρο νομό», τονίζει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Προγραμματισμού και Τουρισμού του δήμου Δράμας Μιχάλης Τάσσου. Υπογραμμίζει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποδείξει ότι όταν πρέπει μπορεί να συνεργάζεται. Αναφέρει ότι η λειτουργία της παράλληλης λαϊκής αγοράς στην περιοχή της Χελμού, άνοιξε εκ των πραγμάτων ένα ζήτημα. Τέλος δηλώνει ότι μέχρι τις εκλογές μένει 1,5 και πλέον χρόνο δουλειάς. Διάστημα μέσα στο οποίο «οφείλουμε να τρέξουμε να ολοκληρώσουμε έργα που έχουν ξεκινήσει, να προετοιμάσουμε τα έργα που εντάχθηκαν στο Αντώνης Τρίτσης και να σχεδιάσουμε επιπλέον μέσα από τα εργαλεία που προκύπτουν»
– Αντιδήμαρχος εδώ και 2 μήνες κύριε Τάσσου Πολιτισμού, Προγραμματισμού, Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Τουρισμού. Πολλές οι αρμοδιότητες σε πολλούς διαφορετικούς τομείς
-Πράγματι με τις αλλαγές που αποφάσισε ο Δήμαρχος Δράμας στις αρχές του έτους μου ανατέθηκαν κάποιες νέες αρμοδιότητες και κάποιες άλλες μου αφαιρέθηκαν. Επί 2 έτη δούλεψα στον τομέα των Διοικητικών Υπηρεσιών. Διαχειριστήκαμε την αντιμετώπιση της πανδημίας σε επίπεδο στελεχιακό και σε επίπεδο ελέγχου των δημοτικών κτιρίων, αντιμετωπίσαμε την έλλειψη στελεχών, αξιοποιήσαμε όμως κάθε εργαλείο για απασχόληση νέων ατόμων στο Δήμο. Να τονίσω στο σημείο αυτή την αξιοποίηση του προγράμματος 55-67 με το οποίο δώσαμε δουλειά σε συμπολίτες μας σε μια κρίσιμη καμπή του εργασιακού τους βίου, αλλά και τις συμβάσεις για την αντιμετώπιση του covid-19 οι οποίες ναι μεν ήταν δυνατότητα που εξασφαλίστηκε με κυβερνητικές ρυθμίσεις πλην όμω το διοικητικό βάρος κλήθηκαν να το σηκώσουν οι Δήμοι. Από το Ιανουάριο λοιπόν με τίμησε ο Δήμαρχος με τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Πολιτισμού και της τοπικής ανάπτυξης. Έχω αποδείξει ότι δεν φοβάμαι ούτε τις προκλήσεις ούτε την δουλειά. Και το θεωρώ πρόκληση γιατί έχουμε μπροστά μας όπως όλα φαίνονται μια χρονιά που δεν θα έχουμε τόσους περιορισμούς λόγω covid 19,έχουμε την χρονιά μνήμης από τα 100 χρόνια Μικρασιατικής Καταστροφής ενώ στο κομμάτι τοπικής ανάπτυξης έχουμε μπροστά μας τις αποφάσεις για την λαϊκή αγορά.
«Η Ονειρούπολη δεν είναι ούτε του Τάσσου ούτε του Μαμσάκου, ανήκει σε έναν ολόκληρο νομό»
-Να τα δούμε με τη σειρά. Στις αρμοδιότητές σας ο Πολιτισμός και φυσικά η Ονειρούπολη. Από όσο γνωρίζω ξεκινήσατε σειρά ενεργειών για την φετινή διοργάνωση. Τι αλλαγές προτείνετε για την φετινή Ονειρούπολη;
– Αδικούμε τον πολιτισμό της Πόλης μας να τον ταυτίζουμε με την Ονειρούπολη αλλά δυστυχώς έχουμε μπροστά μας μια πραγματικότητα, ότι δηλαδή την Ονειρούπολη θα την διοργανώσει ο Δήμος που δεν έχει την ευελιξία που έχουν άλλοι οργανισμοί. Έχουμε ετοιμάσει την πρόταση μας για τον κανονισμό λειτουργίας και υπάρχει και ένας αρχικός διαδικαστικός κορμός που θα προτείνω να εφαρμοστεί. Έχω ζητήσει εγγράφως αρχικά την άποψη των Υπηρεσιών, των συναδέλφων μου αντιδημάρχων και τις επόμενες ημέρες θα τεθεί στις παρατάξεις ώστε να προχωρήσουμε στον τελικό σχεδιασμό.
– Είστε άνθρωπος που θέλει την συνεργασία. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν την έχουμε δει. Αισιοδοξείτε ότι θα υπάρξει συναίνεση από τις Αντιπολιτεύσεις για την ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ;
– Η Ονειρούπολη δεν είναι ούτε του Τάσσου ούτε του Μαμσάκου ούτε κανενός άλλου . Ανήκει στην πόλη μας, ανήκει στα παιδιά της πόλης μας ανήκει σε ολόκληρο σε έναν ολόκληρο νομό. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποδείξει ότι όταν πρέπει μπορεί να συνεργάζεται. Δεν το έκανε αυτό με τη λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ , νομίζω όμως τώρα οι συνθήκες καθιστούν απαραίτητο να συνεργαστούμε για την Ονειρούπολη. Τα 2 χρόνια υπολειτουργίας έχουν κάνει απαραίτητο ένα γενναίο restart της μεγαλύτερης Χριστουγεννιάτικης Γιορτής και αυτό θα γίνει με την σύμπραξη όλων μας.
«Η λειτουργία της παράλληλης λαϊκής αγοράς στην περιοχή της Χελμού, άνοιξε εκ των πραγμάτων ένα ζήτημα»
– Πάμε και σε άλλα θέματα. Προξένησε εντύπωση η έναρξη ανοιχτής διαβούλευσης για την λαϊκή αγορά. Προβλέπονται αλλαγές κύριε Τάσσου; Για ποιους λόγους γίνεται αυτή η διαδικασία;
– Σας ομολογώ ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γι’ αυτό. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ο Δήμος Δράμας αλλά και μία από τις πρώτες φορές σε ολόκληρη τη χώρα που ζητείται η γνώμη των δημοτών με σύγχρονο και άμεσο τρόπο για ένα θέμα όπως η λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Η λειτουργία της παράλληλης λαϊκής αγοράς στην περιοχή της Χελμού στα πλαίσια των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του covid 19 άνοιξε εκ των πραγμάτων ένα ζήτημα. Το κατά πόσο εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας σύγχρονης πόλης η λειτουργία μια λαϊκής αγοράς σε ένα σημείο όπως αυτό της περιοχής της 19ης Μαΐου, βέβαια στον αντίποδα και απόψεις για την θέση της παράλληλης αγοράς. Ταυτόχρονα με την έναρξη ισχύος των διατάξεων του νέου νόμου για τις λαϊκές αγορές θα πρέπει ο Δήμος εντός 3 μήνου να καταχωρήσει όλα τα νομιμοποιητικά στοιχεία της λαϊκής αγοράς. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε την άποψη των πολιτών για την λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Να ξέρετε δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα εκμεταλλευτούμε τέτοια εργαλεία για την διαδραστική επικοινωνία Δήμου και Δημοτών.
– Ξεκίνησε και η διαβούλευση για τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Δώστε μας περισσότερες πληροφορίες….
– Με προλάβατε. Ταυτόχρονα ξεκίνησε και η δημόσια διαβούλευση για τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Στο Δήμο χρηματοδοτηθήκαμε από το Πράσινο Ταμείο για να εκπονήσουμε σχέδιο τοποθέτησης φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων. Η ενεργειακή κρίση στα καύσιμα σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και την δέσμευση των αυτοκινητοβιομηχανιών για μηδενικούς ρίπους τα επόμενα χρόνια αύξησε την ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ανασταλτικός παράγοντας εκτός τους κόστους απόκτησης είναι και η έλλειψη υποδομών για την υποστήριξη ενός τέτοιου αυτοκινήτου. Για το λόγο αυτό λοιπόν χρειάζεται ένα δομημένο σχέδιο σε κάθε δήμου. Θέλαμε να είμαστε από τους πρώτους και νομίζω θα το καταφέρουμε. Μπορεί λοιπόν ο κάθε πολίτης μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου να συμμετάσχει στη διαβούλευση μέσα από ένα χάρτη που δείχνει και τις προτεινόμενες θέσεις.Τις επόμενες ημέρες θα κληθούν επίσης οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταθέσουν την άποψή τους επί του σχεδίου.
«Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών είναι ευκαιρία για Δημοκρατία και ισότητα για τους δημότες»
– Ιδιαίτερη έμφαση δώσατε στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και την προσαρμογή τους στην σύγχρονη τεχνολογία. Έγιναν βήματα προόδου;
– Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών είναι ευκαιρία για Δημοκρατία και ισότητα για τους δημότες. Είμαι πολύ χαρούμενος που με ένα κλικ στην εφαρμογή του δήμου Δράμας καταθέτεις το αίτημά σου χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσει ο γνωστός του γνωστού. Και μπορεί ακόμα να μην ακολουθείται από όλους όμως θεωρώ ότι κάναμε μια πολύ καλή αρχή και τα αποτελέσματά θα φανούν άμεσα. Μέσα σε δύο χρόνια λοιπόν, διακινούμε ηλεκτρονικά τα έγγραφά μας μέσα στις υπηρεσίες, μπορούμε να υποβάλλουμε αιτήματα ηλεκτρονικά, διαβουλευόμαστε ηλεκτρονικά, μπορούμε να δούμε κλιματολογικούς δείκτες ηλεκτρονικά, μπορούμε να κάνουμε video-κλήση με τα ΚΕΠ. Νομίζω ότι πετύχαμε πράγματα.
«Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποδείξει ότι όταν πρέπει μπορεί να συνεργάζεται»
– Τι προγραμματίζετε το επόμενο διάστημα;
– Με ανυπομονησία αναμένουμε την δημοσίευση της πρόσκλησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των Δήμων μέσα από το οποίο θα προσπαθήσουμε να αντλήσουμε περίπου 1.600.000 Ευρώ. Έχουμε ήδη μια προετοιμασία για τις ανάγκες του Δήμου. Από εκεί και πέρα στο κομμάτι του πολιτισμού έχω απευθύνει δημόσια πρόσκληση σε φορείς πολιτισμού για την κατάθεση προτάσεων για πολιτιστικές δράσεις και για τα ελευθέρια ώστε να προχωρήσουμε από κοινού σε μια αναβάθμιση του πολιτιστικού προϊόντος που προσφέρεται στους δραμινούς. Θα είναι ένα ενδιαφέρον θέμα.
– Τα προσωπικά σας πολιτικά σχέδια;
– Έχουμε μπροστά μας 1,5 και πλέον χρόνο δουλειάς. Διάστημα μέσα στο οποίο οφείλουμε να τρέξουμε να ολοκληρώσουμε έργα που έχουν ξεκινήσει, να προετοιμάσουμε τα έργα που εντάχθηκαν στο Αντώνης Τρίτσης και να σχεδιάσουμε επιπλέον μέσα από τα εργαλεία που προκύπτουν. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες επιδιώκω να αναδείξω το ενδιαφέρον μου για τον τόπο αυτό.