Αντιδήμαρχος πολιτισμού, Προγραμματισμού – Τμήματος οικονομικής ανάπτυξης -Τουρισμού
«Η μεταφορά της λαϊκής αγοράς είναι μια πρόκληση όχι μόνο σήμερα αλλά εδώ και χρόνια που είχε τεθεί σε επίπεδο συζήτησης. Και είναι ένα θέμα που έχει ανοίξει έντονα και από το Μάρτιο 2020 όταν δημιουργήθηκε η παράλληλη αγορά» τονίζει ο Μιχάλης Τάσσου, Αντιδήμαρχος πολιτισμού, Προγραμματισμού – Τμήματος οικονομικής ανάπτυξης -Τουρισμού. Ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού αναφέρθηκε στις πολιτιστικές δράσεις του δήμου, στα Ελευθέρια 2022 και στον προγραμματισμό από εδώ και πέρα. Ως στέλεχος της ΝΔ υπογραμμίζει ότι ο Πρωθυπουργός με υπεύθυνη στάση έκλεισε τη συζήτηση που είχε ανοίξει το τελευταίο διάστημα για πρόωρες εκλογές, που θα εξυπηρετούσαν το κομματικό συμφέρον δεν θα εξυπηρετούσαν όμως το Εθνικό. Δηλώνει τέλος ότι έμεινε και μένει σταθερός στις ιδεολογικές του προσεγγίσεις και πάντα «παρών» σε όποια θέση του ζητήθηκε.
– Κύριε Τάσσου αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας. Επανήλθε η κανονικότητα στους Δήμους μετά την περίοδο της πανδημίας.
– Κατ’ αρχήν δεν ξέρω εάν παρήλθε η περίοδος της πανδημίας οριστικά και αμετάκλητα, ειδικά τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια αύξηση των κρουσμάτων ευτυχώς χωρίς ανάλογη αύξηση των σκληρών δεικτών και της πίεσης στο σύστημα υγείας της χώρας, γι’ αυτό δεν χρειάζεται εφησυχασμός. Στο επίπεδο της λειτουργίας του Δήμου περάσαμε μια δύσκολη περίοδο με εκ περιτροπής εργασία, με τηλεργασία, με αρκετές νοσήσεις ακόμα και με ελεγχόμενη πρόσβαση πολιτών. Είναι λογικό αυτό να δημιούργησε μια δυσλειτουργία αλλά νομίζω ανταπεξήλθαμε.
«Έμεινα και μένω σταθερός στις ιδεολογικές μου προσεγγίσεις και δήλωσα το «παρόν» σε όποια θέση μου ζητήθηκε»
– Μπορείτε να πείτε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης ήταν η μεγάλη πρόκληση στη θητεία σας στο Δήμο.
– Σίγουρα αποτέλεσε μια πρόκληση όχι μόνο για μένα αλλά και για το σύνολο της δημοτικής αρχής και του Δημοτικού συμβουλίου. Θα σας πως όμως ειλικρινά ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα ήταν να υλοποιήσω αυτά που σχεδιάσαμε στον τομέα ευθύνης μου πριν την πανδημία χωρίς να αφήσουμε αυτή να μας αποσυντονίσει.
– Θεωρείτε ότι τα καταφέρατε σε αυτό;
– Αυτό θα το απαντήσετε εσείς και κυρίως οι δημότες. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να σας παραθέσω από τη μεριά μου ότι μέσα στο διάστημα της πανδημίας υλοποιήσαμε, το πρόγραμμα wifi4u, την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, τα ηλεκτρονικά αιτήματα πολιτών, την πλατφόρμα για τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά, την πλατφόρμα για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής, την απόκτηση ηλεκτρικών ποδηλάτων και τις επιδεικτικές δράσεις χρηματοδοτούμενα από το Πράσινο Ταμείο, εκπονήσαμε το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, ενταχθήκαμε στη χρηματοδότηση για τα κοινόχρηστα ποδήλατα, εγκαταστήσαμε τα ηχοφωτεινά συστήματα κίνησης τυφλών και τους φορτιστές για αμαξίδια, δουλέψαμε με το ΚΕΠ εφαρμόζοντας το KEP-LIVE και με τη διεύθυνση διοικητικών υπηρεσιών υλοποιήσαμε το πρόγραμμα επιδοτούμενης εργασίας για ηλικίες 55-67 και πολλά άλλα. Ο σύντομος απολογισμός αυτός με κάνει να θεωρώ ότι προσπαθήσαμε χωρίς δικαιολογίες και τα καταφέραμε.
– Σήμερα κύριε Τάσσου η πρόκληση των ημερών φαίνεται ότι είναι η μεταφορά της λαϊκής αγοράς. Σωστά;
– Η μεταφορά της λαϊκής αγοράς είναι μια πρόκληση όχι μόνο σήμερα αλλά εδώ και χρόνια που είχε τεθεί σε επίπεδο συζήτησης. Και είναι ένα θέμα που έχει ανοίξει έντονα και από το Μάρτιο 2020 όταν δημιουργήθηκε η παράλληλη αγορά. Το επιτακτικό δεδομένο από τον Ιανουάριο του 2022 που ανέλαβα τα σχετικά καθήκοντα είναι ότι μετά την ισχύ του Νόμου 4849/2021 ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να αναρτήσει τον κανονισμό λειτουργίας και το τοπογραφικό σχεδιάγραμμα της λαϊκής. Πρέπει να διαχωρίσει τους εκθέτες σε αυτούς με βιομηχανικά προϊόντα και σε αυτούς με διατροφικά και θα πρέπει να προβλέψει από την μία ένα μέτρο απόσταση ανάμεσα στους πάγκους και από την άλλη ικανού πλάτους διάδρομο για ασφαλή πρόσβαση αυτοκινήτων έκτακτης ανάγκης. Και με όλα αυτά θα πρέπει να χωροθετήσει 290 εκθέτες.
– Πως το αντιμετωπίσατε το ζήτημα;
– Ήδη είχε γίνει μια σημαντική προεργασία από τον προκάτοχό μου και την υπηρεσία η οποία συνεχίστηκε. Αυτό που επιθυμούσα όταν ανέλαβα αρμοδιότητες ήταν η γνώμη των συμπολιτών μας γι’ αυτό και ζήτησα να γίνει μια διαδικτυακή δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν 1.200 άτομα τα οποία μας έδωσαν χρήσιμα συμπεράσματα για το ζήτημα. Σε ότι αφορά την χωροθέτηση ετοιμάσαμε 3-4 εναλλακτικά σενάρια με επίκεντρο την περιοχή της ανάπλασης. Κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση στην διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία άκουσε όλους τους εμπλεκόμενους, ζήτησε την άποψη της Αστυνομίας, των αστικών ΚΤΕΛ, των ΤΑΞΙ και σχεδόν ομόθυμα κατήρτισε την πρόταση που γνωστοποιήθηκε με το κοινό δελτίο τύπου.
– Σας φοβίζει το πολιτικό κόστος για το συγκεκριμένο ζήτημα;
– Θα με φόβιζε εάν σκεφτόμουν υστερόβουλα ή έκανα κάτι πρόχειρα και δίχως να διερευνήσω όλα τα ενδεχόμενα. Δεν ασχολήθηκα με τα κοινά για να κρύβομαι ή να εκμεταλλεύομαι την αγωνία των επαγγελματιών για μια πιθανή και επικείμενη αλλαγή. Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω την υπευθυνότητα όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου ανεξάρτητα από την απόφασή τους. Και δεν μπορώ όμως να μην στηλιτεύσω και την παλαιοκομματική τακτική πολιτικών προσώπων που χωρίς να έχουν σαφή εικόνα και «κατόπιν ενεργειών τους» προσπαθούν να αποκομίσουν οφέλη από μια τέτοια διαδικασία.
– Να πάμε στο κομμάτι του πολιτισμού; Βλέπουμε μια έντονη κινητικότητα.
– Πράγματι διοργανώσαμε την συναυλία με την ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης με αφορμή την Δραμοινογνωσία, μόλις πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν τα Ελευθέρια, ξεκίνησε η Έκθεση Βιβλίου, ετοιμάζουμε μια σειρά δράσεων για το διάστημα μέχρι τα μέσα Αυγούστου, ετοιμάζουμε το DRAMAICA, δουλεύουμε για την συνδιοργάνωση μιας έκθεσης με τίτλο «Οι μουσικές των προσφύγων» το Σεπτέμβριο και ενός επιστημονικού συνεδρίου τον Νοέμβριο. Να σημειώσω βέβαια και την εξαιρετική δουλειά που κάνει και ο Πολιτιστικός Οργανισμός με τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που έχουν ανεβάσει το Φεστιβάλ Ταινιών και γενικά το πολιτιστικό προϊόν στη Δράμα πολλά επίπεδα.
«Στην Ελλάδα έχουμε την κακή συνήθεια να μιλάμε για εκλογές την επομένη των εκλογών»
– Έναν απολογισμό των Ελευθερίων 2022;
– Η απόφαση να αφιερώσουμε τα Ελευθέρια στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και να δώσουμε χώρο στους πολιτιστικούς συλλόγους είχε υπέροχα αποτελέσματα. 15 εκδηλώσεις από τις οποίες 2 εκθέσεις, 3 επιστημονικές ημερίδες, μουσικοχορευτικές παραστάσεις και μια μεγάλη συναυλία στον αύλειο χώρο του Αρρένων που την αγκάλιασαν περίπου 1.000 άτομα. Οι σύλλογοι είχαν ανάγκη να εκφραστούν και ο κόσμος λαχτάρα να συμμετέχει σε εκδηλώσεις. Θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω τους Συλλόγους που συμμετείχαν, αλλά και τα λιγοστά στελέχη του Τμήματος Παιδείας και Πολιτισμού που υπερέβαλαν εαυτών τις ημέρες των ελευθερίων.
– Να γυρίσουμε σελίδα και να πάμε στις πολιτικές εξελίξεις; Έμπειρος είστε , βλέπετε εκλογές;
– Το θέμα δεν είναι τι βλέπω εγώ το θέμα είναι ότι δεν βλέπει ο Πρωθυπουργός στον οποίο ανήκει η αρμοδιότητα να τις προκηρύξει. Νομίζω πως με υπεύθυνη στάση έκλεισε τη συζήτηση που είχε ανοίξει το τελευταίο διάστημα. Στην Ελλάδα έχουμε την κακή συνήθεια να μιλάμε για εκλογές την επομένη των εκλογών. Η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί με βεβαιότητα ένα κενό εξουσίας που θα πρέπει καλυφθεί με μια υπηρεσιακή Κυβέρνηση. Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα τόσο σε σχέση με τα εθνικά μας θέματα όσο και με το ενεργειακό. Τα ζητήματα αυτά δεν είναι δυνατόν να τα αντιμετωπίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής ανώτατο Δικαστικό και όχι ένα πολιτικό πρόσωπο. Είναι ζήτημα ουσίας. Με τα δεδομένα αυτά η προκήρυξη εκλογών θα εξυπηρετούσε το κομματικό συμφέρον δεν θα εξυπηρετούσε όμως το Εθνικό.
– Αντιλαμβάνεται το πολιτικό σύστημα και η Κυβέρνηση τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου και της κάθε κοινωνίας ξεχωριστά ή έχει μια απόσταση από αυτά.
– Τα βασικά προβλήματα της τρέχουσας περιόδου είναι η ακρίβεια, το κόστος στα καύσιμα και στην ενέργεια. Εκεί γίνονται κινήσεις ενίσχυσης τόσο στοχευμένες όσο και οριζόντιες. Φτάνουν; Όχι! Είναι όμως αυτές που μπορούν να κρατήσουν μια δημοσιονομική σταθερότητα στη χώρα ώστε η στήριξη να έχει διάρκεια σε μια περίοδο που ίσως θα χρειαστεί ξανά. Τώρα σε ότι αφορά τα ζητήματα της κάθε τοπικής κοινωνίας η Κυβέρνηση και γενικά τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν τα δικά τους αυτιά σε αυτές. Αυτά είναι κυρίως οι τοπικοί βουλευτές.
– Υπάρχουν ανοιχτά αυτιά σε αυτό το επίπεδο;
– Είναι πολύ γενική η ερώτηση και μια απάντηση ναι ή όχι περισσότερο τσουβάλιασμα μου μοιάζει! Δεν είναι όλοι ίδιοι. Κάποιοι θεωρούν την πολιτική λειτούργημα και νιώθουν ότι χρωστάν στον κόσμο και κάποιοι την έχουν κάνει επάγγελμα θεωρώντας ότι ο κόσμος τους χρωστάει. Κάποιοι δεν βλέπουν την ώρα να βρεθούν δίπλα στον κόσμο της περιφέρειάς τους και κάποιοι είναι απλά στον δικό τους κόσμο. Σε κάθε περίπτωση το ποιοι μας εκπροσωπούν είναι επιλογή δική μας και έχουμε ευθύνη στο να επιλέγουμε τους εκπροσώπους.
Η πολιτική δεν είναι επιστήμη! Θέλει όρεξη, αγάπη γι’ αυτό που κάνεις και αγάπη για τον τόπο σου. Θέλει να είσαι δίπλα στον κόσμο, να περπατάς, να ακούς, να σέβεσαι και να μην ξεχνάς ότι δεν είσαι τίποτα παραπάνω από ένας ακόμα πολίτης με ιδιαίτερο όμως καθήκον.
«Η πολιτική, θέλει όρεξη, αγάπη γι’ αυτό που κάνεις και αγάπη για τον τόπο σου»
– Θα συμμετέχετε εσείς σε αυτήν την εκλογική μάχη; Το όνομα σας είναι σε αυτά που παίζει ως πιθανός υποψήφιος.
– Μιλάτε για μάχη για την οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν ήρθε η ώρα της, άρα δεν ήρθε η ώρα για απαντήσεις! Άλλωστε από το 2009 και μετά που ασχολήθηκα με τα κοινά ποτέ δεν έλειψα από τις μάχες της παράταξης και της Δράμας. Έμεινα και μένω σταθερός στις ιδεολογικές μου προσεγγίσεις και δήλωσα το «παρόν» σε όποια θέση μου ζητήθηκε. Αυτό θα πράξω και τώρα, θα δηλώσω το «παρόν» όπου μου ζητηθεί.
– Πιστεύετε θα μπορούσατε να ανταπεξέλθετε σε μια τέτοια μάχη;
– Μάχομαι από τα 22 μου, προσωπικά, επαγγελματικά και πολιτικά και μάχομαι σκληρά. Μη με βάζετε όμως να κρίνω εγώ τον εαυτό μου. Είναι δουλειά των πολιτών. Εγώ αφ΄ης στιγμής ασχολούμαι με την πολιτική θέτω στην κρίση τους την 16χρονη επαγγελματική μου εμπειρία σαν Δικηγόρος, την επιχειρηματική μου εμπειρία, την παρουσία μου στα κοινά και το μετρήσιμο έργο μου στο Δήμο Δράμας. Κυρίως όμως τους θέτω την αγάπη μου για τη Δράμα και το όραμά μου γι’ αυτήν. Την Δράμα και την αγαπώ και έχω όραμα γι’ αυτήν.
– Θέλετε εσείς να προσθέσετε κάτι άλλο;
– Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία και να σας ευχηθώ καλό καλοκαίρι και με μόνο ευχάριστες ειδήσεις.