35.9 C
Drama
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Μιχάλης Τάσσου

«Μπορούμε Καλύτερα»

Δικηγόρος – Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Δράμας / Νέα Δημοκρατία

Ο Μιχάλης Τάσσου ανήκει στην νέα γενιά πολιτικών που «βγήκαν» στο προσκήνιο και προσπαθούν να απεγκλωβίζουν τον τόπο και τους πολίτες από τα λάθη του παρελθόντος που μας εγκλωβίζουν σε μια οδυνηρή επανάληψη. «Μας αξίζουν καλύτερες επιλογές και σε επίπεδο προσώπων αλλά και σε επίπεδο εφαρμοζόμενων πολιτικών» τονίζει.
Για τη Νέα Δημοκρατία αναφέρει ότι «είναι η κατάλληλη στιγμή να ξανασυστηθούμε ως παράταξη, να θυμηθούμε όλοι τις αρχές που πρεσβεύει και να πορευτούμε με ανανεωτικό κλίμα σε κάθε επίπεδο».
Πιστεύει ακράδαντα ότι η νέα γενιά είναι η λύση, έχει όρεξη να εργαστεί και να προσφέρει στον τόπο που γεννήθηκε, στον τόπο που επέλεξε να ζήσει, αρκεί να της δοθούν οι ευκαιρίες, να δημιουργηθούν συνθήκες ευνοϊκές που θα συμπαρασύρουν τους νέους ανθρώπους και θα βοηθήσουν να πραγματοποιήσουν τους στόχους και τα όνειρα τους.

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Γιώργος Καρατζόγλου

– κ. Τάσσου πριν ξεκινήσουμε να σας ευχηθώ καλή αρχή για το νέο σας αγώνα. Τολμήσατε το επόμενο βήμα στην πολιτική σας σταδιοδρομία.
– Σας ευχαριστώ πολύ και για τις ευχές αλλά και για τη δυνατότητα που μου δίνετε για ακόμα μια φορά να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες μας. Θα σας πω πως δεν τόλμησα αλλά συνειδητά αποφάσισα. Δεν υπήρχε δισταγμός, δεν υπήρχε φόβος στην απόφαση μου, ήταν μια τιμητική πρόταση από τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του την οποία με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα για να συνεχίσω να προσφέρω στον τόπο που ζω και αγαπώ.

– Ποιο ήταν το κίνητρο για να απαντήσετε θετικά στην τιμητική όπως αναφέρατε πρόταση συμπερίληψης του ονόματός σας στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο νομό μας; Είστε αισιόδοξος για την πορεία;
– Το κίνητρο μου δεν ήταν μόνο ως στέλεχος της ΝΔ, αλλά περισσότερο ως πολίτης αυτής της χώρας, ως ψηφοφόρος. Η δική μου αγωνία, ο δικός μας προβληματισμός, η δική μου δυσαρέσκεια συνάντησε τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μου και θέλησα να ενώσω τη φωνή μου με τη φωνή τους και να ακουστούμε επιτέλους δυνατά. Υπάρχουν λάθη δεκαετιών που μας ακολουθούν σαν σκιά και μας εγκλωβίζουν σε μια οδυνηρή επανάληψη την οποία όλοι μας δεν μπορούμε και δεν επιθυμούμε να συνεχίσουμε να βιώνουμε. Μας αξίζουν καλύτερες επιλογές και σε επίπεδο προσώπων αλλά και σε επίπεδο εφαρμοζόμενων πολιτικών και αυτό θα διεκδικήσω μαζί με τους συμπολίτες μου. Είμαι αισιόδοξος γιατί πιστεύω ότι είναι η ώρα να αλλάξουμε τις κακές νοοτροπίες, να πάμε με σταθερό βηματισμό παρακάτω και να απαλλαγούμε από τις λεγόμενες διαχρονικές ευθύνες, να ανανεωθούμε πολιτικά αλλά κυρίως κοινωνικά, γιατί οι πολιτικοί είναι μέλη της κοινωνίας μας, άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις εξελίξεις και τις αναπροσαρμογές της.

«Δεν θα επιλέξω να γίνω μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης του. Και ζητώ την στήριξη όλων στην προσπάθεια μου αυτή»

– Έχετε μια σημαντική διαδρομή στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας και υπηρετείτε με σεβασμό τις αρχές και τις γραμμές της παράταξης σας. Πόσο εύκολο είναι για έναν πολιτικό να επιδιώξει αλλαγές που σηματοδοτούν ανανέωση χωρίς να έρθει σε ρήξη με τη δύναμη της συνήθειας στον πολιτικό χώρο;
– Όταν οι παλιές πρακτικές έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει, όταν οι οδυνηρές τους συνέπειες στοιχειώνουν τον ελληνικό λαό, δείτε τις ολέθριες συνέπειες του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη και πόση οργή συνόδευσε τον πόνο τον ανθρώπων, όταν η ανανέωση του τόπου είναι μονόδρομος, όταν έχεις δίπλα σου και είσαι ένα με τους ανθρώπους με τους οποίους μεγάλωσες μαζί, συμπορεύτηκες και εξακολουθείς να συμπορεύεσαι αρμονικά, δεν είναι δύσκολο, τουναντίον είναι εύκολο και παραγωγικό γιατί μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να παράγει. Επομένως δεν έρχεσαι σε ρήξη με τις αρχές τις οποίες υπηρετείς, δεν έρχεσαι σε ρήξη με τη βάση, αλλά με τα κακώς κείμενα, τις κακές νοοτροπίες. Νομίζω πως είναι η κατάλληλη στιγμή να ξανασυστηθούμε ως παράταξη, να θυμηθούμε όλοι τις αρχές που πρεσβεύει και να πορευτούμε με ανανεωτικό κλίμα σε κάθε επίπεδο. Η ΝΔ έχει γερά θεμέλια και η ανανέωση ισχυροποιεί την δυναμική της, δεν προκαλεί τριγμούς.

– Η υποψηφιότητα ενός νέου ανθρώπου μπορεί να κάνει μια ουσιαστική διαφορά; Να αποτελέσει το έναυσμα για ανανέωση όχι μόνο στο πεδίο συγκρότησης των ψηφοδελτίων των κομμάτων, αλλά και στον τρόπο που η πολιτική μπορεί να δημιουργήσει νέες γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας με τους πολίτες;
– Πιστεύω ακράδαντα ότι η νέα γενιά είναι η λύση και σας το λέω χωρίς ίχνος αλαζονείας και με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών που συνοδεύουν τη συμμετοχή κάποιου στον πολιτικό στίβο. Είναι μια ξεκάθαρη αποκρυσταλλωμένη άποψη για τη συνέχεια της πορείας της χώρας μας. Η νέα γενιά, το έχω ξαναπεί, έχει όρεξη να εργαστεί και να προσφέρει στον τόπο που γεννήθηκε, στον τόπο που επέλεξε να ζήσει, αρκεί να της δοθούν οι ευκαιρίες, να δημιουργηθούν συνθήκες ευνοϊκές που θα συμπαρασύρουν τους νέους ανθρώπους και θα βοηθήσουν να πραγματοποιήσουν τους στόχους και τα όνειρα τους. Δίπλα στη νέα γενιά όμως αρωγός και ακούραστος συμπαραστάτης και συνεργάτης, οι μεγαλύτερες ηλικιακά γενιές, με την γνώση και την εμπειρία ετών, που αποτελούν πολύτιμο εφόδιο για τον ορθολογικό σχεδιασμό μιας καλύτερης για όλους κοινωνίας.

– Οι υφιστάμενες συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο εθνικό συνιστούν ψύχραιμο και ορθολογικό χειρισμό των καταστάσεων. Πιστεύετε ότι μπορεί η παράταξη της ΝΔ να συνδράμει προς αυτή τη κατεύθυνση ώστε να έχουμε ένα θετικό πρόσημο σαν χώρα; Πόσο εύκολο και πόσο εφικτό θεωρείτε ότι είναι αυτό και ποια είναι η δική σας θέση; Μπορεί η χώρα μας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών;
– Βρισκόμαστε σε ένα σκαλοπάτι που απευχόμαστε όλοι να γίνει ολισθηρό και να χάσουμε την ισορροπία μας. Υπάρχει μια παγκόσμια ανησυχία που δημιουργεί ανασφάλεια στον κόσμο, αλλά πιστεύω πως στο τέλος θα επικρατήσει η φωνή της λογικής. Ως χώρα έχουμε δείξει ότι τα αντανακλαστικά μας είναι γρήγορα και δεν επηρεαζόμαστε από φωνές που απλά παράγουν θόρυβο και όχι ουσία. Ήδη έχουμε θετικό πρόσημο ως προς την τοποθέτηση της χώρας στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο και βρισκόμαστε σε τροχιά σταθερότητας, κάτι που πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε. Διαχειριζόμαστε με υπευθυνότητα και προασπιζόμενοι τα εθνικά μας συμφέροντα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής χαράσσουμε πορεία σταθερότητας και ασφάλειας, αυτό είναι το ζητούμενο. Η δική μου άποψη είναι πως είναι η χειρότερη χρονικά και κοινωνικά στιγμή για πισωγυρίσματα, αποτυχημένους επαναλαμβανόμενους πειραματισμούς και αδιέξοδες πολιτικές. Η χώρα μας μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και τα τελευταία τέσσερα χρόνια το έχει αποδείξει. Αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει. Υπάρχουν πολλά που θέλουμε και επιβάλλεται να αλλάξουμε και νομίζω ότι είναι πλέον μονόδρομος να το πράξουμε. Τα λάθη του παρελθόντος δεν έχουν καμία θέση στον νέο στρατηγικό σχεδιασμό της ΝΔ ο οποίος ξεκίνησε το 2019 με σταθερά βήματα και όχι ανέφικτα άλματα και πρέπει να της δοθεί χρόνος να ολοκληρώσει το έργο της για να καταλάβουν και οι πιο δύσπιστοι ότι στη μεγάλη αυτή παράταξη γίνεται δουλειά υπεύθυνα και αθόρυβα για να βάλουμε σε τάξη τη χώρα, να την ορθοποδήσουμε πρώτη φορά με σωστό τρόπο μετά από λάθους χειρισμούς χρόνων.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η νέα γενιά είναι η λύση και το λέω χωρίς ίχνος αλαζονείας και με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών που συνοδεύουν τη συμμετοχή κάποιου στον πολιτικό στίβο»

– Γνωρίζετε μέσα από την ενασχόληση σας με τα κοινά, τα προβλήματα, τις ελλείψεις και τις παθογένειες που υπάρχουν στον νομό μας. Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει η αρνητική εικόνα που υπάρχει στους Δραμινούς και τις Δραμινές για την απομόνωση που θεωρούν ότι οδηγήθηκε ο τόπος μας όλα τα προηγούμενα χρόνια από λάθος ή αναποτελεσματικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο;
– Αυτές οι παθογένειες, οι ελλείψεις, τα λάθη, η απομόνωση, οικονομική και κοινωνική, ήταν οι λόγοι για τους οποίους επέλεξα να κάνω το επόμενο βήμα στην πολιτική μου σταδιοδρομία. Θέλω κι εγώ όπως όλοι οι Δραμινοί και οι Δραμινές επιτέλους να ακουστούμε, να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε όταν χρειάζεται το μέλλον μας. Ως πολιτικός αλλά περισσότερο ως απλός πολίτης έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στο τόπο μου, θέλω να τον εξερευνώ, να τον μαθαίνω γι’ αυτό πολλές φορές θα με δείτε με ένα σακίδιο στον ώμο να περπατώ στα πλούσια από ομορφιά τοπία μας. Προσπαθώ να συνομιλώ με τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, να ακούω για να μπορώ να βοηθήσω, να ξέρω ποιό είναι το πρόβλημα για να μπορώ να συμβάλλω στη λύση του, να βλέπω ποιές είναι οι ελλείψεις για να διεκδικήσω μαζί τους να βελτιωθούν οι καταστάσεις. Πρέπει να συμπορευτούμε με τους συμπολίτες μας και όχι να πορευόμαστε αλλαζονικά μπροστά τους, το έχω ξαναπεί. Δεν μας οδηγεί πουθενά η τέρψη του εγώ μας, είναι ομαδική υπόθεση η ανάπτυξη του τόπου μας. Πρέπει να εστιάσουμε στη συλλογική εργασία και τη συμμετοχική διαδικασία.

– Η συμμετοχική διαδικασία έχετε δηλώσει πολλές φορές ότι χαρακτηρίζει την διαδρομή σας. Το αποδείξατε και μέσα από τις διαδικασίες της τελευταίας πετυχημένης κατά γενική ομολογία «Ονειρούπολης». Πιστεύετε ότι θα είναι εύκολο να συνεχίσετε στο ίδιο πνεύμα και από τον επόμενο θεσμικό σας ρόλο αν σας εμπιστευθούν οι πολίτες;
– Είναι πάγια πεποίθηση μου ότι η συμμετοχική διαδικασία μπορεί να αλλάξει τα κακώς κείμενα, μπορεί να διορθώσει στρεβλώσεις του παρελθόντος και να μας οδηγήσει σε πιο υγιείς και παραγωγικές συνθήκες. Θα συνεχίσω λοιπόν να εργάζομαι στο ίδιο πνεύμα συνεργασίας για το καλό του τόπου μου και θα ενισχύω τέτοιες προσπάθειες γιατί αποδεικνύεται ότι έχουν θετικά αποτελέσματα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να χωράμε όλοι στο κάδρο των φωτογραφιών, δε νομίζετε; Εννοώ πως πρέπει να λειτουργούμε ως ομάδα, ο καθένας να βάζει το λιθαράκι του, δε χρειάζεται να απομονώνουμε το σύνολο για να προβάλλουμε το ατομικό μας αποτύπωμα. Νομίζω πλέον κάποια πράγματα είναι τόσο ξεπερασμένα που η ίδια η κοινωνία χρόνο με το χρόνο τα αποβάλλει και μπαίνουν με συνοπτικές διαδικασίες στο χρονοντούλαπο. Και καλώς για εμένα μένουν εκεί κλειδωμένα.

– Είστε και λόγω θέσης ένας άνθρωπος που υποστηρίζει την ψηφιακή τεχνολογία και έχετε εργαστεί πάνω στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προτάσεων που μπορούν να προάγουν και να βελτιώσουν τη καθημερινότητα των πολιτών. Πιστεύετε ότι η Δράμα μπορεί να ανταποκριθεί ισότιμα με τους υπόλοιπους νομούς στη δημιουργία καινοτόμων προτάσεων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας αλλά θα οδηγήσουν και στην επιθυμητή εξωστρέφεια;
– Η βασική μου δέσμευση στις προηγούμενες εκλογές ήταν να εργαστώ για ένα δήμο σύγχρονο και φιλικό προς τους δημότες. Εφαρμόσαμε τα ηλεκτρονικά αιτήματα δημοτών μέσω της NOVOVILLE για να διευκολύνουμε τις αναφορές προβλημάτων, προχωρήσαμε στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών πιστοποιητικών και υποστηρίξαμε από την πρώτη ημέρα το LIVE-ΚΕΠ. Καθιερώσαμε την καθολική ψηφιακή διακίνηση εγγράφων, εγκαταστήσαμε την πλατφόρμα μέτρησης μετεωρολογικών δεδομένων και μέτρησης ποιότητας ζωής, ενώ μόλις λίγες ημέρες πριν παρουσιάσαμε τις ψηφιακές εφαρμογές αναβάθμισης πολιτιστικής εμπειρίας στο Δήμο Δράμας. Προχωρήσαμε σε χρηματοδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικών ποδηλάτων για επιδεικτικές δράσεις ενώ μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουμε προμηθευτεί και εγκαταστήσει 37 ηλεκτρικά κοινόχρηστα ποδήλατα.
Έχουν γίνει βήματα εξέλιξης στον Δήμο μας, έχουν γίνει έργα που έχουν θετικό πρόσημο και στο μέλλον τα οφέλη τους θα είναι περισσότερο ορατά, οπότε ναι, η Δράμα μπορεί ισότιμα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και με ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Ο μακροπρόθεσμος στόχος και είναι ένα προσωπικό δικό μου στοίχημα από τη νέα θέση που μου δόθηκε ως υποψήφιος βουλευτής, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να είναι και στοίχημα κάθε εκλεγμένου βουλευτή, είναι τα οφέλη από τα έργα των Δήμων να μπορέσουμε να τα διαχέουμε στοχευμένα σε όλο τον νομό. Η αύξηση της επισκεψιμότητας π.χ. από το έργο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, η υποψηφιότητα του Παρθένου Δάσους Φρακτού του Δήμου Παρανεστίου για την ένταξη του στον Κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, η ανάδειξη του Οχυρού Λίσσε του Δήμου Νευροκοπίου, η προβολή του Σπηλαίου Μααρά του Δήμου Προσοτσάνης, η ανάδειξη των πηγών Κεφαλαρίου του Δήμου Δοξάτου είναι μερικές προτάσεις των οποίων τα οφέλη πρέπει να στοχεύουμε να διαχέονται σε όλο το νομό, να δημιουργήσουμε ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων και τα οφέλη του να τα απολαμβάνουμε όλοι.

«Πρέπει να συμπορευτούμε με τους συμπολίτες μας και όχι να πορευόμαστε αλλαζονικά μπροστά τους. Δεν μας οδηγεί πουθενά η τέρψη του εγώ μας, είναι ομαδική υπόθεση η ανάπτυξη του τόπου μας»

– Σ’ αυτή την προσπάθεια έχετε διαμορφώσει ένα πλαίσιο εργασίας ώστε οι ενέργειες σας να βοηθήσουν την βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης; Είμαστε μια φιλόξενη πόλη κ. Τάσσου για αυτούς τους συνανθρώπους μας; Είναι μέσα στις προγραμματικές σας θέσεις προτάσεις ισότιμης ένταξης όλων στο κοινωνικό γίγνεσθαι;
– Θα σας απαντήσω ειλικρινά, όχι, δεν είμαστε μια φιλόξενη πόλη για όλους τους συνανθρώπους μας και αυτό βαραίνει μέσα μου όχι μόνο σαν πολιτικός, αλλά σαν άνθρωπος. Έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία γιατί οι άνθρωποι αυτοί είναι φίλοι μου, συνεργάτες μου και ξέρω γιατί τους ακούω, ενημερώνομαι και βλέπω κι εγώ ο ίδιος ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά είναι πολλά και δυσανάλογα. Έχουμε υποχρέωση να γίνουμε φιλόξενη πόλη για όλους, έχουμε υποχρέωση να δημιουργούμε συνθήκες ισότιμης ένταξης στο κοινωνικό γίγνεσθαι όλων των ανθρώπων, έχουμε υποχρέωση να μην εθελοτυφλούμε και κυρίως έχουμε υποχρέωση να είμαστε δίκαιοι. Σε ζητήματα κινητικότητας εγκαταστήσαμε 2 σταθμούς φόρτισης αμαξιδίων ΑΜΕΑ καθώς και ηχητικούς σηματοδότες για συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης. Κάποια πράγματα έχουν μπει σε μια ροή για να υλοποιηθούν αλλά έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε για να μπορέσουμε να τους κοιτάξουμε στα μάτια χωρίς να ντρεπόμαστε. Προσωπικά μαζί τους θα συνταχθώ ακόμα πιο δυναμικά στον αγώνα τους γιατί είναι απαράδεκτο το 2023 να μην είναι αυτονόητη η προσβασιμότητα στα πεζοδρόμια, στους δρόμους, στα πάρκινγκ, στις δημόσιες υπηρεσίες. Δεν μπορείς να εκσυγχρονίζεις τα μηχανήματα αν πρώτα δεν εκσυγχρονίσεις τα μυαλά. Είναι θέμα αντίληψης και ισότιμης διαχείρισης. Ήδη με την ομάδα μου εργαζόμαστε project για να μπορέσουμε να τα καταθέσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε για έγκριση και χρηματοδότηση.

 

– Γνωρίζετε τη δυναμική του νομού μας, είστε ένας άνθρωπος που όλα αυτά τα χρόνια επισκέπτεστε και μαθαίνετε τον τόπο μας. Αποτέλεσε αυτή η συνεχής αναζήτηση ένα κίνητρο για να αποφασίσετε να κατέβετε στην κεντρική πολιτική σκηνή; Να δώσετε φωνή σε κάθε απομακρυσμένο μικρό θησαυρό που διαθέτουμε;
– Όπως σας προανέφερα μου αρέσει να ανακαλύπτω κάθε μέρα όπως είπατε τους μικρούς και μεγάλους κρυμμένους θησαυρούς μας. Καταγράφω όχι μόνο τις ομορφιές αλλά και τις, εντός εισαγωγικών ασχήμιες, αυτά που πρέπει και μπορούμε να αλλάξουμε. Γνωρίζω ότι οι αγκυλώσεις των γραφειοκρατικών διαδικασιών μας πάνε βήματα πίσω, αλλά ο ελληνικός λαός δεν ψηφίζει τους εκπροσώπους του για να κάνουν διαπιστώσεις αλλά να για να δίνουν λύσεις. Όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα, το να το επαναλαμβάνουμε δεν προσφέρει, απλά κουράζει και διογκώνει τις αδυναμίες μας.

«Είναι η κατάλληλη στιγμή να ξανασυστηθούμε ως Νέα Δημοκρατία, να θυμηθούμε όλοι τις αρχές που πρεσβεύει και να πορευτούμε με ανανεωτικό κλίμα σε κάθε επίπεδο»

– Πιστεύετε ότι το νέο αυτό βήμα σας θα μπορέσει να σας δώσει τα εφόδια για να πραγματοποιήσετε όσα οραματίζεστε για τη Δράμα; Και τι είναι αυτό που οραματίζεστε για τη Δράμα μας;
– Να γίνουμε καλύτερος τρόπος για να ζούμε όλοι, εμείς οι γονείς μας, οι παππούδες μας, τα παιδιά μας, να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ως νομός και να σταματήσουμε να είμαστε σε αναμονή, να βρούμε τη θέση και το ρόλο που μας αξίζει. Έχουμε επιλέξει να ζούμε σ’ αυτό το τόπο, πρέπει να είμαστε χαρούμενοι και δικαιωμένοι με αυτή την επιλογή μας. Έχουμε πολλά σημεία να αναδείξουμε και να τα εκμεταλλευτούμε προς όφελος μας.
Είμαστε τουριστικός προορισμός. Ο τουρισμός αποτελεί για την ελληνική οικονομία έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης και εισροής εσόδων. Αποδεικνύεται από τις διοργανώσεις της Ονειρούπολης, της Δραμοινογνωσίας, του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και τόσες άλλες δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε κάθε Δήμο μας. Πρέπει όμως να ενισχύσουμε αυτή την πηγή εσόδων. Ο τομέας του αγροτουρισμού ή τουρισμού υπαίθρου προωθεί εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούμε ως νομός να υποστηρίξουμε. Έχουμε ένα διαμάντι αναξιοποίητο στην ευρύτερη περιοχή, το Εθνικό Πάρκο Ροδόπης που αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών και μπορούν σύμφωνα με τις παραμέτρους που τίθενται από τη διαχείριση του να αναπτυχθούν δραστηριότητες τουρισμού και αναψυχής όπως ο αγροτουρισμός και ο οικοτουρισμός. Αλλά χρειαζόμαστε υποδομές για να το υποστηρίξουμε και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει επιτέλους να στοχεύσουμε. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους επισκέπτες, να διαφημίσουμε μέσα από ένα στρατηγικό επικοινωνιακό σχεδιασμό τα προϊόντα μας, να εφαρμόσουμε ένα δυναμικό πρόγραμμα marketing στην τουριστική ανάπτυξη που επηρεάζει θετικά τη ζήτηση επισκεπτών.
Μπορούμε να υποστηρίξουμε πολλά είδη τουρισμού: Ορεινό τουρισμό στο Φαλακρό Όρος, στο Μενοίκιο, στον Όρβυλο, στο κεντρικό τμήμα της οροσειράς Ροδόπης. Τουρισμό Περιπέτειας στο Νέστο με κανό/καγιάκ/ράφτινγκ, αλεξίπτωτο πλαγιάς, αναρρίχησης. Τουρισμό Υγείας μέσα από την ανάδειξη ανάπτυξη των ιαματικών πηγών Θερμιών. Θρησκευτικό τουρισμό με την πληθώρα ναών που υπάρχουν στο νομό. Μορφωτικό/ Πολιτιστικό τουρισμό με την ανάδειξη πχ του Οχυρού Λίσσε, του Ιερού του Διονύσου στην καλή Βρύση, τα Διονυσιακά Δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στο νομό μας. Το Σπήλαιο του Μααρά, τα Βυζαντινά τείχη, οι καπναποθήκες, είναι μερικά από τα αναρίθμητα πλούτη που διαθέτουμε και πρέπει να οργανώσουμε σωστά.
Δεν είμαστε όμως μόνο τουριστικός προορισμός. Είμαστε και αγροτικός, κτηνοτροφικός πληθυσμός, ασχολούμαστε με τη γη και ζούμε από τη γη. Άρα πρέπει να επικεντρωθούμε στον πρωτογενή τομέα, να βελτιώσουμε τις εργασιακές συνθήκες αυτών των ανθρώπων, να είμαστε κοντά τους, να ακούμε τα προβλήματα τους και να μην κάνουμε απλά διαπιστώσεις. Καλούμαστε να δίνουμε λύσεις και εγώ προσωπικά αυτό θέλω να κάνω και γι’ αυτό βρίσκομαι στη θέση αυτή. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα για να εξακολουθήσει να μένει στον τόπο του ο ακρίτας του νομού μας, να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ευέλικτη πολιτική σε πράγματα που βελτιώνουν την διαβίωση του, από τη χορήγηση άτοκων δανείων για το νοικοκυριό του μέχρι την διευκόλυνση του να πάρει τα ξύλα για τη σόμπα του. Απλά, σημαντικά όμως θέματα, θέματα ουσίας.
Και πρέπει να γίνουμε ένας νομός που αγκαλιάζει το νέο που θέλει να επενδύσει τη ζωή του εδώ στη Δράμα. Να εφαρμόσουμε φιλικές κοινωνικές πολιτικές, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία κτιριακών συγκροτημάτων που θα μπορούν χωρίς οικονομικές επιβαρύνσεις να ξεκινούν τη ζωή τους τα νέα ζευγάρια, σιγά σιγά να αναμορφώσουμε τα κτίρια, τους δρόμους, τα πεζοδρόμια για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, με προβλήματα όρασης, τους γονείς με το καροτσάκι, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά, όλους μας! Γιατί η αναβάθμιση του νομού και η βελτίωση της ποιότητας ζωής μας αφορά όλους.
Αυτό οραματίζομαι για τον τόπο μου, να γίνει καλύτερος τόπος για να ζούμε και να ονειρευόμαστε όλοι και αν οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους στις 21 Μαΐου δεν θα έχω καμία δικαιολογία για να κάνω διαπιστώσεις γιατί θα έχω την ευθύνη να βρω λύσεις. Δεν θα επιλέξω να γίνω μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης του. Και ζητώ την στήριξη όλων στη προσπάθεια μου αυτή.

– κ. Τάσσου σας ευχαριστώ και καλή επιτυχία!
– Εγώ σας ευχαριστώ.

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας