7.6 C
Drama
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Μπάµπης Σαµούτης

«Καλώ κάθε σκεπτόµενο πολίτη να πλαισιώσει και να ενδυναµώσει τις τάξεις του ΜέΡΑ 25, για ένα διαρκή αγώνα»

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΜέΡΑ 25

«Βρισκόµαστε σε µία εποχή που χρησιµοποιείται το φαινόµενο του κορονοϊού για να χειραγωγηθούν γενικότερα η κοινωνία και οι πολίτες ειδικότερα.
Η επόµενη ηµέρα θα είναι πολύ νωχελική, δεν προσφέρεται για αντιπαράθεση και λαϊκή κατανάλωση» αναφέρει το Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ 25 Μπάµπης Σαµούτης.
Υπογραµµίζει ότι η οικονοµική κρίση θα είναι µεγαλύτερη της υγειονοµικής που βιώνουµε.
Τονίζει ότι είναι µονόδροµος ο αγώνας και η εγρήγορση για να τσακιστούν οι νέες µορφές καταδυνάστευσης.
Τέλος καλεί κάθε σκεπτόµενο πολίτη να πλαισιώσει και να ενδυναµώσει τις τάξεις του ΜέΡΑ 25, για ένα διαρκή αγώνα.

– Βιώσαµε µια διαφορετική πραγµατικότητα λόγω του κορονοϊού κύριε Σαµούτη. Κυριολεκτικά ανατράπηκαν όλα αυτήν την περίοδο…
– Το υγειονοµικό ζήτηµα του κορονοϊού ταλανίζει όλο τον κόσµο και κατ επέκταση και την χώρα µας.
Είναι ένα υπαρκτό και πάρα πολύ σοβαρό θέµα.
Η διαχείριση της υγειονοµικής κρίσης ξεκίνησε µε τους καλλίτερους οιωνούς, αλλά οι πειραµατισµοί και οι ερασιτεχνισµοί µε τις διάφορες υπερφίαλες κυβερνητικές αποφάσεις οδήγησαν τα πράγµατα σε άλλη κατεύθυνση.
Αποτέλεσµα όλης αυτής της προχειρότητας – η χρήση της µάσκας – µη χρήση µάσκας, οι πρόχειροι κανόνες υγιεινής, η απαξία του Ε.Σ.Υ., η µη επαρκείς στελέχωση του µε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η µη έγκαιρη προµήθεια υγειονοµικού υλικού, οι ανεπαρκής µονάδες εντατικής θεραπείας.
Ένα σοβαρό και οργανωµένο κράτος που σέβεται την οντότητα του, µεριµνά για επάρκεια µασκών, αλκοολούχων σκευασµάτων καθαρισµού και αντιδραστηρίων κορωναϊού.
Δεν είναι δυνατόν η κυβερνητική ελίτ µπροστά σε αυτό το υγειονοµικό πανδηµικό φαινόµενο να αυτοσχεδιάζει και να σφυρά αδιάφορα.

«Το ΜέΡΑ 25 είναι το κίνηµα που αντιστέκεται στον πολιτικό κανιβαλισµό που δυστυχώς διαπερνά το πολιτικό γίγνεσθαι»

– Ο κορωνοϊός κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Αύξηση κρουσµάτων και αβεβαιότητα για τη συνέχεια. Τι έγινε λάθος και χάθηκε ο έλεγχος; Πώς είδατε την αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση του κορονοϊού;
– Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσµάτων από τον κορωνοϊό από µόνη της δηµιουργεί µια αβεβαιότητα. Τον χρόνο που είχε η χώρα για να θωρακισθεί απέναντι στην µελλούµενη επέλαση δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε κατάλληλα. Δυστυχώς πολλά επενδύθηκαν στην επικοινωνία και ελάχιστα στην ουσία. Κατασπαταλήθηκε χρόνος και χρήµα για χειραγώγηση και όχι για ουσιαστική ενηµέρωση. Η κυβέρνηση επωµίζεται εξ ολοκλήρου το χάσιµο του ελέγχου. Ενώ οι ευρωπαίοι εταίροι µας, στις πύλες εισόδου των χωρών τους εξοπλίσθηκαν µε µηχανήµατα εντοπισµού του κορονοϊού και έκδοσης αποτελεσµάτων σε λίγα λεπτά, εδώ στην Ελλάδα γινόταν µόνο λήψη δείγµατος και έπονταν η ανάλυση – αποτέλεσµα σε 72 ώρες. Ναι όπως το ακούτε σε 72 ώρες ένας δυνητικός φορέας µε πόσους συµπολίτες µας θα έρθει σε επαφή και θα µεταλαµπαδεύσει ενδεχοµένως τον ιό; Βάλτε όποια απάντησε επιθυµείται. Ο όλος σχεδιασµός όσο προχωρούµε, οδηγεί στην προχειρότητα. Δεν νοείται οι πύλες εισόδου της χώρας να µη έχουν θωρακισθεί επαρκώς, για να αντιµετωπίσουν µια ενδεχόµενη επέλαση του φαινοµένου του κορονοϊού.

– Την επιδηµία θα ακολουθήσει µεγάλη οικονοµική κρίση, κατά πολλούς µεγαλύτερη του 2008. Ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτιµά ότι θα πάµε σε 5ο Μνηµόνιο… Σας φοβίζει η επόµενη µέρα;
– Μεγαλύτερη της υγειονοµικής κρίσης ακολουθεί η οικονοµική κρίση. Ο Γιάννης Βαρουφάκης αναφερόµενος στην επέλαση που έρχεται αναφέρθηκε εδώ και πολύ καιρό σε µία οικονοµική ύφεση της τάξης του 12 – 15 %. Το κυβερνητικό επιτελείο µέσω των Αδωνο κολαούζων χλεύαζε τα λεχθέντα του Γιάννη Βαρουφάκη και µοίραζε καθρεφτάκια στους ιθαγενείς των 800 ευρώ, ξορκίζοντας το κακό. Και στην επωδό των κυβερνητικών λεχθέντων βγαίνει ο εκλεκτός τους Γιάννης Στουρνάρας και αναφέρει ότι η επερχόµενη ύφεση θα κυµανθεί µεταξύ 9,5 – 13 %. Βρισκόµαστε σε µία εποχή που χρησιµοποιείται το φαινόµενο του κορονοϊού για να χειραγωγηθούν γενικότερα η κοινωνία και οι πολίτες ειδικότερα. Η επόµενη ηµέρα θα είναι πολύ νωχελική, δεν προσφέρεται για αντιπαράθεση και λαϊκή κατανάλωση. Το αύριο αφορά όλη την κοινωνία. Τα πολιτικά κόµµατα έχουν καθήκον να ενσκήψουν επάνω στο πραγµατικό πρόβληµα. Αντί να δούµε ΠΙΟΛΙΤΙΚΗ σοβαρότητα, διαπιστώνουµε κοκοροµαχίες και εξαγγελίες του ΘΑ. Η κυβέρνηση εκµεταλλευόµενη αυτό το κοινωνικό µούδιασµα εφορµά και µέσω ξεπουλήµατος και παραδόσεως εκχωρεί τα εναποµείναντα κυριαρχικά δικαιώµατα της χώρας. Η δε αντιπολίτευση προσπαθώντας να βρει τον ανάλογο πολιτικό βηµατισµό πλειοδοτεί στα ανέξοδα θα του µέλλοντος. Αυτό το υπαρκτό πολιτικό τοπίο δυστυχώς δεν ενσπείρει αισιοδοξία, αλλά αντιθέτως φόβο.

– Ως ΜέΡΑ 25 τι προτείνετε για να µειωθούν οι κραδασµοί στην ελληνική κοινωνία;
– Τα µνηµόνια δυστυχώς έχουν δηµιουργήσει την σύγχρονη χρεοδουλοποαροικία. Επικαλούνται ότι η εποχή των µνηµονίων έχει παρέλθει. Δυστυχώς για ακόµη µια φορά «συνελήφθησαν κλέπτοντες οπώρας». Όπου ωπώρες, οι ελπίδες του λαού. Δυστυχώς τα µνηµόνια είναι παρόντα και δηµιουργούν καθηµερινά εξαµβλώµατα. Οι πολίτες κουράστηκαν στην ατελείωτη νύχτα των Μνηµονίων (που όλο «τελειώνουν» µονιµοποιούµενα…). Αγώνας και εγρήγορση, τα µόνα εργαλεία για να τσακιστούν οι νέες µορφές καταδυνάστευσης, γιατί τα δεσµά των µνηµονίων είναι πολύ ισχυρά και τα συµφέροντα που υπηρετούν µεγάλα. Η ελληνική κοινωνία από την επέλαση των µνηµονίων και µετά βρίσκεται σε έναν ιδιότυπο λήθαργο, µη αντιδρώντας σε ότι εκτρωµατικό συµβαίνει εις βάρος της κοινωνίας. Είδε και βλέπει το όραµα για ένα καλλίτερο αύριο να είναι άπιαστο όνειρο. Αιτία αυτού είναι ότι απώλεσε την αγωνιστικότητα της, Η εκχώρηση και τα διαρκή ξεπουλήµατα από την κυβέρνηση της Ν,Δ, στα φίλια ιδιωτικά συµφέροντα κάθε τι που ανήκει στο κοινωνικό σύνολο και τα ΘΑ των προηγούµενων κυβερνο-σωτήρων του ΣΥΡΙΖ¨Α¨ κάνανε την δουλειά τους. Το µεγάλο ζητούµενο για να ξεπεραστεί αυτή η σαθρή κατάσταση είναι να ενεργοποιηθεί ΟΛΟΚΛΗΡΗ η κοινωνία και να πάρει την υπόθεση στα χέρια της. Δεν σώζεται η τυµπανιαία κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία δια της αναθέσεως και από τους αυτόκλητους σωτήρες. Χρειάζεται ένας διαρκής µαζικός αγώνας συµµετοχής και δράσης.

«Μεγαλύτερη της υγειονοµικής κρίσης ακολουθεί η οικονοµική κρίση»

– Αυτήν την περίοδο είστε σε διαδικασία εσωκοµµατικών εκλογών παρά τον κορωνοϊό. Ποιο το µοντέλο οργάνωσης του ΜέΡΑ25;
– Μέσα σε συνθήκες δύσκολες, λόγω κορονοϊού αναβάλαµε την οργάνωση του σχεδιασµένου συνεδρίου µας, για την άνοιξη. Παρ’ όλα αυτά έπρεπε και πρέπει να προχωρήσουµε στην οργάνωση του χώρου µας µε διαφανείς συµµετοχικές διαδικασίες. Με τηλεδιασκέψεις και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες έχουµε προχωρήσει µε καθολική ψήφο ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ στην εκλογή περιφερειακών µελών της Κ.Ε. Την Τετάρτη µε την ίδια διαδικασία έχουν εκλεγεί µε καθολική ψήφο ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ από κάθε Νοµαρχιακή οργάνωση του ΜέΡΑ 25 όλης της επικράτειας ένα µέλος στην Κ.Ε. Όπως γίνεται αντιληπτό η συµµετοχή στα ανώτερα όργανα του κόµµατος όλων των οργανώσεων µε εκπροσώπηση είναι µια δηµοκρατική καινοτοµία. Η οργανωτική αυτή δοµή προτρέπει στην συµµετοχή των πάντων και µειώνει τον παραγοντισµό του κέντρου εις βάρος της περιφέρειας. Είναι µία από τις τοµές της δηµοκρατικής µας λειτουργίας, ως κοµµατική οντότητα.

– Τι είναι το ΜέΡΑ 25; Τι σας ώθησε να ενταχθείτε και να ενεργοποιηθείτε στο ΜΕΡΑ 25;
– Το ΜέΡΑ 25 είναι το κίνηµα που αντιστέκεται στον πολιτικό κανιβαλισµό που δυστυχώς διαπερνά το πολιτικό γίγνεσθαι. Οι λόγοι που µε ώθησαν να στρατευθώ στο ΜέΡΑ 25, είναι καθαρά πολιτικοί. Είµαι στρατευµένος πολιτικά πλέον των 48 ετών, υπηρετώντας πανανθρώπινα ιδανικά µέσα από τις γραµµές της Αριστεράς (ΚΚΕ, Ανένταχτος, ΣΥΝ, Ανένταχτος, ΣΥΡΙΖΑ, Ανένταχτος). Δεν θα µπορούσα να λείψω από αυτό το πολιτικό προσκλητήριο και αισθάνοµαι την υποχρέωση ότι πρέπει να συµβάλω µε όλες µου τις δυνάµεις, για να πολλαπλασιασθεί και δυναµώσει το εγχείρηµα του ΜέΡΑ 25. Το οφείλω στον κοινωνικό µου περίγυρο, το οφείλω στον εαυτό µου. Όταν ξεπουλιούνται τα ΠΑΝΤΑ, ο κάθε άνθρωπος που έχει πολιτικές ανησυχίες, ο κάθε άνθρωπος που δεν συµβιβάζεται, το ίδιο θα έκανε. Άλλωστε ποτέ δεν υπήρξα οπαδός του αναχωρητισµού και του καναπέ.

– Η ανταπόκριση του κόσµου της Δράµας είναι ενθαρρυντική;
– Με την δηµιουργία της οργάνωσης ΜέΡΑ 25 στην Δράµα αναπτερώνεται το ηθικό µας. Το ενδιαφέρον του κόσµου είναι έκδηλο, µεγάλο και η πλαισίωση για την δηµιουργία της οργάνωσης και των επιτροπών δράσης µε µέλη πέρα από τα αναµενόµενα. Ιδιαίτερο το ενδιαφέρον των νέων για δράση αλλά και παλαιών συναγωνιστών που πορευτήκαµε µε κάποιους από αυτούς κοινό πολιτικό δρόµο. Άλλωστε είναι µόνο η αρχή.
Ενόψει του Συνεδρίου την Άνοιξη ευελπιστούµε ότι η ένταξη νέων µελών θα αυξηθεί ακόµη περισσότερο και µέσω της συµµετοχής θα έχει ιδιαίτερο βάρος στην συνδιαµόρφωση των θέσεων του κόµµατος.

– Το Μεταναστευτικό καίει κύριε Σαµούτη. Σας ανησυχούν οι εξελίξεις; Τι προτείνετε;
– Μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει ζήσει στο πετσί των πολιτών της την προσφυγιά, την µετανάστευση και την περηφάνια για την Διασπορά µας, καλείται να διαχειρισθεί ένα τεράστιο πρόβληµα το οποίο την υπερβαίνει.
Από τη µία µεριά έχουµε την προσχεδιασµένη εξαθλίωση αυτών των ανθρώπων ως µέσο αποτροπής νέων αφίξεων και από την άλλη έχουµε µια εγκαθιδρυµένη έλλειψη αλληλεγγύης απέναντι στους κατοίκους της Λέσβου, της Χίου, των νησιών που δέχονται τις προσφυγικές ροές, τα οποία έχουν µετατραπεί σε νησιά φυλακές. Το ΜέΡΑ25 είναι ενάντια στην παράνοµη σύµφωνα µε το διεθνές δίκαιο Συµφωνία ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και σε κάθε µιλιταριστική «λύση» (π.χ. βοµβαρδισµός της Συρίας) που αναπαράγει το προσφυγικό πρόβληµα. Γιατί η συµφωνία ΕΕ-Τουρκίας αυτή καθ’ αυτή αποτελεί το ίδιο το πρόβληµα του προσφυγικού και όχι τη λύση του. Είναι το εργαλείο που εκχωρήθηκε στα χέρια του Ερντογάν και το χρησιµοποιεί ως µέσω πίεσης εις βάρος της Ελλάδας.Ως πολιτικό όν βασανίζοµαι να βρω απάντηση µε καθαρό λόγο σε ένα αµφιλεγόµενο κοινωνικό θέµα που τείνει να προκαλέσει τεκτονικό σεισµό στο πολιτικό σύστηµα των Ευρωπαϊκών κρατών αλλά και στο αξιακό µας σύστηµα.Βασανίζοµαι ανάµεσα σε δυο διαφορετικές, διαµετρικά αντίθετες απόψεις για την ηθική πλευρά της παράνοµης µετανάστευσης. Διαπίστωσα ότι υπάρχει αδυναµία της επιστήµης να αποφανθεί µε βεβαιότητα για την ορθότητα της µιας ή της άλλης άποψης.
Η µία άποψη υποστηρίζει ότι κάθε άνθρωπος που γεννιέται σε οποιοδήποτε µέρος αυτού του πλανήτη έχει το δικαίωµα να επιλέξει τον τόπο όπου θα κατοικήσει, θα εργαστεί και θα ζήσει. Σύµφωνα µε την άποψη αυτή, δεν υπάρχει ηθικό στήριγµα για την απαγόρευση εισόδου µεταναστών στη χώρα µας.
Η άλλη άποψη υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο ότι, δηλαδή, κάθε κράτος έχει το δικαίωµα να επιλέγει αν, πόσους και ποιους µετανάστες θα δεχθεί και ότι το δικαίωµα αυτό δεν είναι έκφραση της κρατικής δύναµης αλλά έχει ισχυρή ηθική βάση.
Και οι δύο θέσεις επικαλούνται την ηθική ως αφετηρία των επιχειρηµάτων τους για να πείσουν. Οι παραπάνω, όµως, θέσεις είναι και οι δύο σχετικές και απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν έγκυρες και απόλυτες.
Προσωπικά έχω καταλήξει στην αποδοχή, ότι το κράτος, ως συλλογική έκφραση της κοινωνίας, έχει την ηθική υποχρέωση και το δικαίωµα να εµποδίζει οποιονδήποτε θέλει παράνοµα να εισέλθει στον χώρο του και να επηρεάσει τη ζωή των κατοίκων του.

«Για την κατάντια του Νοµού µας φταίει η ανεπάρκεια σχεδιασµού και οράµατος»

– Πάµε και στα Τοπικά. Η Δράµα βιώνει εδώ και πολλά χρόνια την ύφεση και την κρίση. Που αποδίδεται την ευθύνη για αυτό;
– Με ρωτάτε τι φταίει. Δεν θα απαντήσω ποιητικά ότι φταίει το κακό µας το κεφάλι ή ότι φταίει ο θεός που µας µισεί, ή το κακό το ριζικό µας. Για την κατάντια του Νοµού µας φταίει ότι τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια υπήρξε ανεπάρκεια σχεδιασµού και ανεπάρκεια οράµατος από την περιφερειακή διοίκηση και από τους επιµέρους Δήµους του Νοµού. Όραµα λοιπόν και ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Οι δηµόσιες σχέσεις είναι καλές και θεµιτές µέχρι ένα σηµείο, το σήκωµα των µανικιών είναι αναγκαίο. Δυστυχώς όλοι εµείς οι απλοί πολίτες οι παροικούντες την Ιερουσαλήµ διαπιστώνουµε τις ελλείψεις και τα κακώς κείµενα, εκτός από τους ασκούντες διοίκηση. Πόσο κρίµα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές – Περιφερειακές και Δηµοτικές – έχουν εµπλακεί µέσω τις υποψηφιότητας τους σε όλο τον Νοµό περίπου 1.000 άτοµα. Γεννάτε ένα ερώτηµα, είχανε ανησυχίες όλοι αυτοί οι συµπολίτες µας οι οποίες στην πορεία εξανεµίσθηκαν, ή η στράτευση τους εµπεριείχε ιδιοτέλεια;

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
Κλείνοντας αυτή µου την κατάθεση ψυχής, καλώ κάθε σκεπτόµενο πολίτη να πλαισιώσει και να ενδυναµώσει τις τάξεις του ΜεΡΑ 25, για ένα διαρκή αγώνα. Ο αγώνας θα είναι ουσιώδης και αποτελεσµατικός. Αυτή την στιγµή το πολιτικό µέγεθος του ΜΕΡΑ 25 είναι µικρό. Δεν ξεχνάµε όµως την ρήση … «µικρά ζύµη, πολύ φύραµα ζυµεί».
ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Δημοφιλή Εβδομάδας