22.6 C
Drama
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Αριστείδης Μωυσιάδης

«Ξεκινάμε για το Δήμο που αγαπάμε»

Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Δράμας

Ο Αριστείδης Μωυσιάδης γεννήθηκε στη Γερμανία από γονείς μετανάστες ενώ έζησε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια στη Δράμα.
Αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αγίου Κλήμη Οχρίδος Σόφιας, με ειδικότητα στην Κλινική Ψυχολογία και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου Σπουδών στην Ψυχοπαθολογία.

Από το 1995 εργάζεται ως ψυχολόγος. Συγκεκριμένα, έχει εργαστεί στο Ειδικό Γυμνάσιο Δράμας, στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Δράμας και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης (ΚΕΔΥ) Αλεξανδρούπολης.
Από το 2007 και επί 14 χρόνια υπηρέτησε με την ιδιότητα του ψυχολόγου Επιμελητή Κοινωνικής Αρωγής στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας και Θεσσαλονίκης, έχοντας την επιμέλεια του τμήματος Ενδοοικογενειακής Βίας, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια υπηρετεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Δράμας, στο τμήμα Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής. Καθ’ όλη την επιστημονική του πορεία έχει παρακολουθήσει πλήθος εξειδικευμένων σεμιναρίων και ημερίδων που αφορούν στο ευρύ φάσμα της Ψυχικής Υγείας ενώ συμμετείχε ως εισηγητής σε πολλές ημερίδες και συνέδρια.

Είναι πατέρας τριών κοριτσιών, της Αγγελικής, τελειόφοιτης του τμήματος φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Λαμίας, της Βασιλικής, δευτεροετούς φοιτήτριας στο τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της τετράχρονης Σοφίας.

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες: www.blueeye.gr

– Στην πολιτική οι Δραμινοί σας γνώρισαν από την τοπική αυτοδιοίκηση ως Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών. Ποιο είναι το αποτύπωμα σας από αυτήν σας την ιδιότητα;
– Το 2014 ανέλαβα τα καθήκοντά του άμισθου Αντιδημάρχου Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας. Από τον προκάτοχό μου δεν έλαβα καμία ενημέρωση σχετικά με τις ανάγκες των Κοινωνικών Υπηρεσιών και των αντίστοιχων δομών του Δήμου. Παρ’ όλα αυτά κατά τη διάρκεια της θητείας μου σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας και με την άοκνη διάθεση για δουλειά των υπαλλήλων του Δήμου και του Επιστημονικού Προσωπικού, καταφέραμε να κάνουμε το Δήμο Δράμας πρότυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για τις ευπαθείς ομάδες. Ως αποτέλεσμα είμασταν οι πρώτοι σε πανελλαδικό επίπεδο που υλοποιήσαμε τα προγράμματα ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων), παίρνοντας τα εύσημα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ως επιβράβευση και αναγνώριση των προσπαθειών μας ήρθε να προστεθεί η παρουσίαση του έργου Κοινωνικής Πολιτικής στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στο Δήμο μας το 2017. Μετά την παρουσίαση του έργου, ο σημερινός μας πρωθυπουργός ζήτησε την αποστολή των προτάσεών μας, ώστε να μελετηθούν και να ενταχθούν στο κυβερνητικό έργο.

Η σημαντικότερη αναγνώριση του έργου μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ήρθε τον Ιούνιο του 2019. Ως Δήμος Δράμας είμασταν οι μοναδικοί που υλοποιήσαμε το πρόγραμμα ΤΕΒΑ και τα συνοδευτικά του μέτρα. Προταθήκαμε, λοιπόν, από τη Διαχειριστική Αρχή της Αθήνας και επιλεγήκαμε από την ευρωπαϊκή επιτροπή να παρουσιάσουμε το έργο μας ως βέλτιστη πρακτική ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα εκπροσωπούμενη από τη Δράμα και η Ολλανδία ήταν στο ίδιο πάνελ, παρουσιάζοντας την καλή πρακτική εφαρμογής του προγράμματος ΤΕΒΑ και των συνοδευτικών μέτρων. Για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο δοθήκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματικά δεδομένα και όχι νούμερα, στοιχεία τα οποία ανέδειξαν το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο συνάνθρωπό μας που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Για εμάς ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Ακολουθούμε αυστηρά ανθρωποκεντρική πολιτική. Πρώτα ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.

«Ξεκινάμε για το Δήμο που αγαπάμε! Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, η κοινωνία είναι έτοιμη πλέον να αποτινάξει όλα όσα μας έχουν καθηλώσει σε μια κατάσταση, που έπαψε να κάνει τους Δραμινούς πολίτες υπερήφανους»

Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου στηρίξαμε έμπρακτα τα Άτομα με Αναπηρία και τις οικογένειές τους, όπως επίσης σταθήκαμε κοντά στον κάθε Δραμινό πολίτη που χρειάστηκε τη βοήθεια ή τη στήριξη του Δήμου Δράμας.

Εδώ, θέλω να τονίσω πως ήμασταν η μόνη αντιδημαρχία όπου κάθε μήνα για πέντε συνεχή έτη, καταθέταμε λεπτομερή έκθεση πεπραγμένων προς τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Δράμας.

Όλο αυτό το έργο, οι δράσεις και οι συμμετοχές μας σε προγράμματα έμειναν ως παρακαταθήκη για τον επόμενο που ανέλαβε ως αντιδήμαρχος.
Είχαμε πλήρη συνείδηση πως ο πολιτικός μας ρόλος είναι εφήμερος σε αντίθεση με τις ανάγκες των ανθρώπων που είναι διαρκείς. Επομένως από μία τέτοια ευαίσθητη και νευραλγική θέση είχαμε την υποχρέωση να αφήσουμε ένα πλαίσιο, μία «προίκα» να το πω απλά, στον επόμενο που θα αναλάμβανε, ώστε να έχουμε μία συνέχεια και να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια.
Στη διάρκεια της θητείας μου συναντήθηκα προσωπικά με περισσότερους από 5.500 συνανθρώπους μας που έχριζαν βοήθειας. Και πρόθεσή μου φυσικά, είναι να συνεχίσω αυτό το λειτούργημα, από όποια θέση κι αν βρίσκομαι.

– Από το Δήμο Δράμας στην περιφέρεια. Τι σας έκανε να αλλάξετε βαθμό αυτοδιοίκησης στις εκλογές του 2019;
– Ήδη, από τις αρχές του 2019 ενώ εισέπραττα την αναγνώριση και την επιβράβευση των προσπαθειών και του έργου μου ως Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής από τους Δραμινούς πολίτες, δυστυχώς δεν εισέπραξα κάτι αντίστοιχο σε πολιτικό επίπεδο.
Έπειτα από συζήτηση με τον επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» έκρινα ότι αποτελεί για μένα μια νέα πρόκληση, η συμμετοχή μου στο β’ βαθμό, έχοντας παρακαταθήκη το έργο και την εμπειρία μου στο Δήμο Δράμας.

– Τελικά η επιλογή σας για τον β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν μία απόφαση που σας δικαίωσε;
– Να σας θυμίσω ότι στις εκλογές του 2019 οι συμπολίτες μου με ανέδειξαν πρώτο σε σταυρούς Περιφερειακό Σύμβουλο με την παράταξη «Περιφερειακή Σύνθεση» και τους οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που μου έκαναν.

– Μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον περασμένο Απρίλιο προχωρήσατε με δημόσια δήλωσή σας στην ανεξαρτητοποίηση σας. Τι ακριβώς συνέβη τότε;
– Με βαθιά μου λύπη διαπίστωσα πως η παράταξη στην οποία ανήκα, οι αρχές και οι άξιες που πρέσβευε δεν κατάφεραν να υπηρετήσουν την ενδοπεριφερειακή συνείδηση και συνοχή. Η επιλογή του ΟΣΕ να μείνει η Δράμα εκτός της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Αμφίπολης – Αμυγδαλεώνα – Νέας Καρβάλης αδικούσε σε τεράστιο βαθμό το νομό μας, ο οποίος βίωσε κατάφωρες αδικίες επί σειρά ετών παραμένοντας το αποπαίδι της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. σε σημαντικά αναπτυξιακά έργα. Ως Περιφερειακός Σύμβουλος ορκίστηκα και υπέγραψα την ανάπτυξη της Π.Ε. Δράμας και όχι την καταδίκη και τον μαρασμό της.
Μου ήταν, επομένως, συνειδησιακά αδύνατον να ψηφίσω αυτό που περιφρονεί και αδικεί κραυγαλέα την Π.Ε. Δράμας, οπότε πήρα μια απόφαση συνείδησης και ηθικής.
Το είχα άλλωστε δηλώσει και δημόσια ότι ανεξαρτητοποιούμαι από την παράταξη με την όποια συμμετείχα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, διότι δεν καλύπτομαι από τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει. Οι ανάγκες και οι προτεραιότητες του τόπου μου, της ΠΕ Δράμας είναι πέρα και πάνω από όλα.

– Από τον Απρίλιο που ανεξαρτητοποιηθήκατε μέχρι σήμερα έχουμε εξελίξεις και συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Τι έχει αλλάξει;
– Με τον κύριο Περιφερειάρχη παρόλο που προεκλογικά ήμασταν πολιτικοί αντίπαλοι, αυτό ωστόσο δεν τον εμπόδισε να αναγνωρίσει την πολιτική και επιστημονική μου κατάρτιση και εμπειρία.
Μπροστά στις ανάγκες της Κοινωνικής Πολιτικής σε επίπεδο περιφέρειας Α.Μ.Θ. δεν υπάρχει χώρος για μικροπολιτικές και για μικροψυχίες.
Μου προτάθηκε να αναλάβω έναν δύσκολο και ευαίσθητο τομέα, όπως είναι η Κοινωνική Πολιτική, τον οποίο επιστημονικά αλλά και εμπειρικά γνωρίζω.
Άλλωστε, να σας θυμίσω ότι ήμουν ο πρώτος που υποστήριξα την άποψη ότι δύο παρατάξεις με πολιτική και ιδεολογική συγγένεια είχαν περισσότερα να τους ενώνουν και ελάχιστα να τους χωρίζουν.
Για τα περαιτέρω, ο χρόνος, η στάση, η συμπεριφορά και το πολιτικό ήθος του καθενός θα δώσει τις απαντήσεις.

«Ήρθε η ώρα να προσπεράσουμε το ελάχιστο, να πάψουμε να αρκούμαστε στο αυτονόητο και να εμπνεύσουμε τους Δραμινούς πολίτες να πιστέψουν στο μέλλον που αξίζει και δικαιούται ο τόπος μας»

– Στις 17 Οκτωβρίου παρουσιάσατε και επίσημα την παράταξή σας «ΑΓΑΠΑΜΕ ΔΡΑΜΑ». Τι εισπράξατε;
– Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε άμεση αγκαλιάζοντας αμέσως την πρωτοβουλία μας αυτή.
Είναι ενθαρρυντική και συνάμα συγκινητική η υποδοχή που εισπράξαμε από όλες τις ηλικίες. Νιώθω ότι έχουμε τη στήριξη των Δραμινών πολιτών.
Να σας ενημερώσω ότι είχαμε προγραμματισμένη μια μεγάλη, ανοιχτή εκδήλωση για την παρουσίαση της παράταξής μας αλλά όπως διαμορφωθήκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη Δράμα, τον τελευταίο καιρό, αναγκαστήκαμε τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας να περιοριστούμε σε μια συνέντευξη τύπου.

Εμείς λοιπόν, «ξεκινάμε για το Δήμο που αγαπάμε», διαπιστώνοντας ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και πως η κοινωνία είναι έτοιμη πλέον να αποτινάξει όλα όσα μας έχουνε καθηλώσει σε μια κατάσταση, που έπαψε να κάνει τους Δραμινούς πολίτες υπερήφανους για τον τόπο που ζούνε.
Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.
Απομένουν 2 ακριβώς χρόνια ως τις επόμενες εκλογές για την ανάδειξη νέου Δημάρχου Δράμας. Οπότε ο καιρός είναι κατάλληλος ώστε να σχεδιάσουμε, να οργανώσουμε, να αναδείξουμε και να επικοινωνήσουμε στις Δραμινές και στους Δραμινούς μια άλλη αυτοδιοικητική πρόταση.
Ήρθε η ώρα να προσπεράσουμε το ελάχιστο, να πάψουμε να αρκούμαστε στο αυτονόητο και να εμπνεύσουμε τους Δραμινούς πολίτες να πιστέψουν στο μέλλον που αξίζει και δικαιούται ο τόπος μας.
Γιατί #ΑΓΑΠΑΜΕ_ΔΡΑΜΑ. Γιατί η αγάπη είναι ευθύνη και πράξη και μπορεί να αλλάξει τη Δράμα.

«Αγαπάμε Δράμα»: Η νέα Δημοτική Παράταξη για το Δήμο Δράμας

– Πέρα από ψυχολόγος δηλώνετε και άνθρωπος της τέχνης. Πώς το καταφέρνετε αυτό;
– Θέλω να πιστεύω ότι υπηρετώ κι εγώ με τον τρόπο μου τις τέχνες.
Αγαπώ πολύ τη μουσική και αυτό το βιώνω γράφοντας στίχους.
Στην περίοδο της καραντίνας μελοποίησα με συνεργάτες και φίλους 14 τραγούδια. Μάλιστα δύο από αυτά δημοσιεύτηκαν στο YouTube, προσελκύοντας πολλά θετικά σχόλια. Συγκεκριμένα πρόκειται για το τραγούδι «Εμείς οι δύο», που αναφέρεται στον πόνο που προκαλεί η απώλεια αγαπημένων προσώπων και το τραγούδι «Μάνα» το οποίο αναφέρεται στην πρώτη και αναλλοίωτη αγάπη των ανθρώπων, την μητέρα.
Tο 2017 συμμετείχα για πρώτη φορά στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Μικρομυθοπλασίας, της κριτικής επιτροπής του όποιου προήδρευε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός. Στις 1269 συμμετοχές του διαγωνισμού τα πρώτα 50 επιλεγμένα διηγήματα έγιναν e-book από το περιοδικό FRACTAL και την Ανοιχτή βιβλιοθήκη.
Το δικό μου διήγημα κατατάχθηκε 14ο ανάμεσα στα 50. Έκτοτε, έχω γράψει αρκετά διηγήματα, τα οποία σε λίγους μήνες θα εκδοθούν από τον εκδοτικό οίκο «Μπαρτζουλιάνος» με τίτλο «Το δείπνο της Απουσίας».

Οπότε ναι, νομίζω πως στην ταυτότητά μου θα ήθελα να αναγράφεται και η ιδιότητα «άνθρωπος των τεχνών». Εξάλλου η τέχνη κι ο πολιτισμός μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανθρώπινη υπόστασή μας.

– Θα σας χαρακτήριζε κανείς πολυάσχολο. Βρίσκεται χρόνο για ξεκούραση κι αν ναι πώς;
– Φυσικά! Πέρα από τις ώρες που περνώ με τα παιδιά μου και με φίλους, αγαπώ τη φύση, οπότε η ξεκούρασή μου, ειδικά καιρού επιτρέποντος περιλαμβάνει βόλτες με το ποδήλατο ή εξορμήσεις με τη μοτοσυκλέτα. Είναι απίστευτο πόσες φυσικές ομορφιές έχει ο τόπος μας, χωριά σαν κρυμμένα διαμάντια και τοπία απείρου κάλλους, που αξίζει να αναδειχθούν.

– Επομένως θα συμπεριλάβετε στον προγραμματισμό της παράταξής σας την αξιοποίηση και ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του τόπου μας;
– Βασικό μας μέλημα αποτελεί η αναβάθμιση αλλά και ο εμπλουτισμός της εικόνας της πόλης μας καθιστώντας την πιο ελκυστική, ώστε να κατορθώσει να προσεγγίσει τουρίστες, συνέδρια, μεγάλα αθλητικά γεγονότα, επενδυτές, επιχειρήσεις, κατοίκους, φοιτητές.
Θα θέλαμε η πόλη της Δράμας να αποκτήσει τη δική της «ταυτότητα» μέσα από κάποιο σημαντικό, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της που θα μπορούσε να είναι συνδυασμός πολλών χαρακτήρων όπως ο πολιτιστικός, ιστορικός, κοινωνικός, οικονομικός.
Παράλληλα με ειδικά προγράμματα θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού ώστε να στραφεί το ενδιαφέρον όλων και στα χωριά της Δράμας που έχουν ζωή και πραγματική παραδοσιακή ομορφιά.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να πείτε στους Δραμινούς πολίτες;
– Η τοπική αυτοδιοίκηση κι η πολιτική δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου. Είναι υπόθεση του συνόλου.

Στόχος μας είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων για τη νέα μας αυτοδιοικητική πρόταση, που αποτελείται από ανθρώπους ικανούς, με ιδέες, ήθος και αγάπη για τη Δράμα. Σε λιγότερο από έξι μήνες έχουν συνταχθεί μαζί μας πολλοί συνδημότες μας από κάθε επαγγελματικό μετερίζι. Το χρωστάμε άλλωστε στη νέα γενιά, τα παιδιά μας που στερήθηκαν πολλά πράγματα και λόγω της πανδημίας δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον.

«Είμαστε εδώ και σας καλούμε δίπλα μας, με ειλικρίνεια και με δυνατό το αίσθημα ευθύνης»

Στις επερχόμενες εκλογές μέλημά μας είναι να εκλεγεί η ομάδα που θα μπορέσει να εστιάσει στις πραγματικές ανάγκες του τόπου μας και να κάνει πράξη τις ελπίδες και τα όνειρά μας που για χρόνια τώρα έχουμε εγκαταλείψει ως Δραμινός λαός. Σε αυτήν την ιδιαίτερη ομάδα έχω την τιμή να ηγούμαι ως επικεφαλής.

Τέλος θα ήθελα απευθύνω κάλεσμα σε όλους τους δημότες της Δράμας να έρθουν να μας γνωρίσουν από κοντά. Είμαστε ανοιχτοί σε νέες προτάσεις και νέες ιδέες. Ελάτε να συζητήσουμε για θέματα που σας απασχολούν, για προβλήματα στη γειτονιά σας αλλά και για ιδέες, για όνειρα που μπορεί να έχετε για τον τόπο μας. Ελάτε μαζί να βρούμε λύση, να βρούμε τρόπο πώς να κάνουμε πράξη τα λόγια. Πώς να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα τη δική σας, την καθημερινότητα όλων μας.

Είμαστε εδώ και σας καλούμε δίπλα μας, με ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται σε όλους τους δημότες, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς στερεότυπα, χωρίς στεγανά. Σας καλούμε να γίνετε μέρος σε ένα ψηφοδέλτιο και σε ένα συνδυασμό πολύχρωμο, με όραμα, με πάθος, με ενδιαφέρον για την περιοχή. Με ειλικρίνεια και με δυνατό το αίσθημα ευθύνης.
Με αγάπη για τον άνθρωπο και την διαφορετικότητα, με σεβασμό στην προσωπική επιλογή. Ένα συνδυασμό με στόχο την ανάπτυξη του δήμου αλλά και την ανάπτυξη των δημοτών γιατί #ΑΓΑΠΑΜΕ_ΔΡΑΜΑ

e-mail: agapamedrama2021@gmail.com
facebook: Αγαπάμε Δράμα / instagram: agapamedrama2021

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας