23.1 C
Drama
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Νίκος Ανδρουλάκης

«Η παράταξή μας ξανά μεγάλη με ενότητα, ανανέωση, πολιτική αυτονομία»

Υποψήφιος Πρόεδρος ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ – Ευρωβουλευτής

«Είμαι υποψήφιος γιατί πιστεύω πως μπορώ να εγγυηθώ την ενότητα με ένα κόμμα ανανεωμένο σε ανθρώπους, ιδέες, οργάνωση και αυτόνομη πορεία. Χωρίς αλαζονεία, δημαγωγία ή μόνιμες καρέκλες. Ένα κίνημα που θα εμπιστευτεί η ελληνική κοινωνία ως το στήριγμά της για να κοιτάξει ξανά ψηλά με ελπίδα» υπογραμμίζει στους Ψίθυρους ο Υποψήφιος Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Αναφέρεται στο διακύβευμα των εκλογών, στις ενέργειες και προτεραιότητες αν εκλεγεί Πρόεδρος αλλά και στην ανάγκη ανανέωσης. Τέλος δηλώνει ότι ήταν πάντα ΠΑΣΟΚ και στα εύκολα και στα δύσκολα και η προσπάθειά του είναι η ιστορική αυτή παράταξη να είναι υπαρκτή, να έχει προοπτική και να ανανεωθεί.

– Κύριε Ανδρουλάκη, ποιο είναι για εσάς το διακύβευμα των εκλογών για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής;
– Δηλώνω παρών σε αυτή τη μάχη, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε μια νέα εποχή, χτίζοντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό. Βασική προϋπόθεση για να αλλάξει η παράταξη μας περπατησιά είναι η ανανέωση σε επίπεδο ιδεών, προγράμματος και στελεχών. Πιστεύω ότι μπορώ να ενώσω όλες τις γενιές κάτω από ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα. Η ιδεολογία και οι ιδέες μας, που πριν μερικούς μήνες κάποιοι θεωρούσαν ότι έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, επανήλθαν δυναμικά στο προσκήνιο, λόγω της πανδημίας, της ανάγκης για ισχυρό κοινωνικό κράτος, για ισχυρή δημόσια υγεία και παιδεία. Υπάρχει και μια ακόμη συγκυρία. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι μια άτολμη κυβέρνηση, η οποία εναγκαλίζεται όλο και περισσότερο με την ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και μια αντιπολίτευση που αδυνατεί να προτείνει μια πραγματική εναλλακτική πέρα του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Έχει έρθει η στιγμή να γίνουμε ξανά εμείς ο κύριος εκφραστής των προοδευτικών πολιτών της χώρας.

«Η συμμετοχή στις κάλπες στις 5 και 12 Δεκεμβρίου είναι η προίκα μας για να ανασυγκροτήσουμε τη Δημοκρατική παράταξη»

– Για ποιον λόγο να επιλέξουν εσάς οι ψηφοφόροι για να ηγηθείτε αυτής της προσπάθειας;
– Είμαι υποψήφιος γιατί πιστεύω πως μπορώ να εγγυηθώ την ενότητα με ένα κόμμα ανανεωμένο σε ανθρώπους, ιδέες, οργάνωση και αυτόνομη πορεία. Χωρίς αλαζονεία, δημαγωγία ή μόνιμες καρέκλες. Ένα κίνημα που θα εμπιστευτεί η ελληνική κοινωνία ως το στήριγμά της για να κοιτάξει ξανά ψηλά με ελπίδα. Ένα κίνημα που κοιτά μπροστά και δεν διχάζεται ξανά από το χθες. Είμαι αποφασισμένος λοιπόν να ξαναχτίσουμε ένα κίνημα από κάτω προς τα πάνω, μαζί με μέλη και φίλους που θα συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές για να σπάσουμε τα δεσμά που κρατάνε τη χώρα μας καθηλωμένη και την παράταξή μας μικρή. Οι πολίτες αναζητούν μια βιώσιμη παραγωγική οικονομία και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος για να στηρίξουν τις ζωές τους μέσα στον κυκεώνα των αλλεπάλληλων κρίσεων. Αυτό το παράθυρο ελπίδας μόνο το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής μπορούν να το ανοίξουν για όλους.

– Γίνεται συνεχώς λόγος για την ανάγκη ανανέωσης. Πώς ορίζετε όμως εσείς την ανανέωση;
– Όταν λέω ανανέωση, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάω μόνο για ηλικιακή ανανέωση. Ο πυρήνας της ανανέωσης είναι το πολιτικό ήθος, οι ιδέες, η συμπεριφορά. Μιλώ διαρκώς για ανανέωση πολιτική, όχι γενεακή, ακριβώς για να τονίσω την ποιοτική της διάσταση. Για εμένα αφορά ανθρώπους όλων των ηλικιών που δεν συμπεριφέρονται πελατειακά και καθεστωτικά, που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους, στον κλάδο τους, στην παράταξη, με την εμπειρία τους βάσει της κοινωνικής πραγματικότητας. Είναι άνθρωποι με φρέσκια ματιά που αντιμετωπίζουν την πολιτική ως λειτούργημα και όχι ως επάγγελμα, που αντιλαμβάνονται ότι η παραμονή σε θέσεις εξουσίας θα πρέπει να έχει χρονικό περιορισμό επιτρέποντας έτσι την εναλλαγή προσώπων, ώστε οι πολιτικοί να μην προτιμούν να είναι αρεστοί αντί να είναι χρήσιμοι.

«Θέλω ένα κόμμα ανανεωμένο σε ανθρώπους, ιδέες, οργάνωση και αυτόνομη πορεία»

– Μπορεί το Κίνημα Αλλαγής να ξανακερδίσει την παλιά αίγλη του ΠΑΣΟΚ; Πώς σκέφτεστε ότι μπορείτε να το πετύχετε;
– Η εκλογική διαδικασία στις 5 και 12 Δεκεμβρίου θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για την αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης. Να γίνουμε ένα σύγχρονο προοδευτικό κόμμα, που θα λειτουργεί με διαφάνεια, αξιοκρατία, ορθό λόγο και μία οργανωτική δομή που θα ξεκινάει από κάτω προς τα πάνω. Μαζί με τους πολίτες που θα συμμετάσχουν στις εκλογές μας να ξεκινήσουμε την αναδιοργάνωση του Κινήματός μας, με τους ίδιους στο προσκήνιο. Θα προχωρήσουμε από την επόμενη ημέρα με αυτοοργάνωση και όχι με συμβιβασμούς κορυφής, πρώτα οι οργανώσεις μετά τα συνέδρια, με κριτήρια πολιτικού ήθους. Το πρόγραμμά μας θα συγκροτηθεί σε περιφερειακό επίπεδο προτάσσοντας τις ειδικές ανάγκες κάθε Περιφέρειας σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τους τοπικούς φορείς, για να μπορέσουμε να δώσουμε απαντήσεις στις γνήσιες διεκδικήσεις των δημοκρατικών πολιτών. Σήμερα, τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, δεν έχουν κανένα όραμα, ούτε στρατηγικό σχέδιο για την Ελλάδα. Είναι μικροδιαχειριστές. Δύναμη του κ. Μητσοτάκη είναι ο φόβος ενός μεγάλου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας να μην ξανάρθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το στοίχημα στις 5 και 12 Δεκεμβρίου, να σπάσουμε τον φόβο. Να έχει μια προοδευτική και ρεαλιστική εναλλακτική η χώρα. Η προσωπική μου προσπάθεια, δεν είναι να γίνω αρχηγός ενός μικρού κόμματος. Εγώ θέλω το ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας. Για να δώσουμε ελπίδα στους πολίτες και να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή.

– Σας ενδιαφέρει εκτός από ψηφοφόρους να επαναπατρίσετε και στελέχη που τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν στη ΝΔ ή στον ΣΥΡΙΖΑ;
– Το κάλεσμά μου είναι ενωτικό και ανοιχτό σε κάθε προοδευτικό πολίτη, στους παλιούς μας ψηφοφόρους, που μπορεί να πληγώσαμε, που απογοητεύσαμε, που δυσπιστούν, αλλά αναζητούν μια εναλλακτική, καθώς και στις νέες γενιές που σήμερα αποστρέφονται την πολιτική και τα κόμματα. Τους διαβεβαιώνω ότι οι πολιτικοί μας δεσμοί δεν σβήνονται και θα γράψουμε μαζί νέα κεφάλαια εμπιστοσύνης και νίκης. Η πόρτα του Κινήματος θα είναι ανοιχτή για τους προοδευτικούς δημοκράτες, όχι όμως για στελέχη που αναζήτησαν αξιώματα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα προχωρήσουμε χωρίς αυτούς. Είναι για εμένα ζήτημα αξιακό, ζήτημα νέας αρχής.

«Το κάλεσμά μου είναι ενωτικό και ανοιχτό σε κάθε προοδευτικό πολίτη»

– Η συζήτηση που γίνεται για το όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ έχει για εσάς κάποια ουσία;
– Ήμουν πάντα στο ΠΑΣΟΚ, είμαι ΠΑΣΟΚ και έμεινα στην παράταξή μας και στα εύκολα και στα δύσκολα. Η προσπάθειά μου ήταν η ιστορική αυτή παράταξη να είναι υπαρκτή, να έχει προοπτική και να ανανεωθεί. Καταλαβαίνω λοιπόν απόλυτα το συναισθηματικό δέσιμο που έχουμε όλοι με τα ιστορικά σύμβολα του Κινήματός μας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με μια εποχή προόδου και ευημερίας για την πατρίδα μας. Εγώ δεν θυμήθηκα όψιμα ούτε το όνομα, ούτε τα σύμβολά μας. Τη σημαία του ΠΑΣΟΚ και τον ήλιο μας δεν τα άφησα ποτέ. Πιστεύω ότι μπορούμε και το όνομα και τα σύμβολα μας να τιμήσουμε, αλλά και όσους στάθηκαν δίπλα μας στην κοινή προσπάθεια να ανατάξουμε την παράταξη μας τα τελευταία χρόνια. Δεν πιστεύω ότι είναι αυτά το πρόβλημα της παράταξης. Εξάλλου, δεν ξέρω κανέναν που να έφυγε από το κόμμα μας επειδή δεν του άρεσε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ. Ξέρω, όμως, πολλούς που πληγώθηκαν από καθεστωτικές νοοτροπίες και την αλαζονεία της εξουσίας. Αυτές τις συμπεριφορές είναι που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας και σε αυτές θα βάλουμε τέλος με ένα κόμμα ανοιχτό, δημοκρατικό και νικηφόρο από τις 5 Δεκεμβρίου κι έπειτα.

– Υπάρχει περίπτωση συμπόρευσης με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση στη χώρα, δεδομένης της απλής αναλογικής;
– Στόχος μου είναι να μεγαλώσουμε την παράταξή μας και να γίνουμε ξανά Κίνημα εμπιστοσύνης, ο φορέας των προοδευτικών διεκδικήσεων των πολλών για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό. Αυτό δεν θα γίνει ούτε κοιτάζοντας προς τη Νέα Δημοκρατία, ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το δίπολο είναι χαμηλών προσδοκιών και αποτελεί συνταγή παρακμής. Θα το καταφέρουμε με το βλέμμα στραμμένο μόνο μπροστά, αφήνοντας όσα μας πλήγωσαν στο χθες. Με ενότητα και ανανέωση μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση για την παράταξή μας και για τη χώρα. Να ανατρέψουμε τους σημερινούς συσχετισμούς, που αναλώνονται στην άγονη διαμάχη Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, και να αγκαλιάσουμε ξανά πλειοψηφικά τις αγωνίες του ελληνικού λαού. Όχι όμως με σενάρια που περιφρονούν τη λαϊκή ετυμηγορία ή προσπαθούν να την καθοδηγήσουν. Γιατί μόνο αν οι πολίτες μας δώσουν δύναμη, θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής αναγέννησης. Αυτό το Κίνημα πρωταγωνιστής δεν θα χρειαστεί να απαντήσει ποτέ ξανά «με ποιους θα πάει» και «με ποιους θα συγκυβερνήσει».

«Έχει έρθει η στιγμή να γίνουμε ξανά εμείς ο κύριος εκφραστής των προοδευτικών πολιτών της χώρας»

– Εάν δεν εκλεγείτε εσείς πρόεδρος, θα μείνετε στο κόμμα;
– Βρίσκομαι στο κέντρο της παράταξης πολλά χρόνια τώρα, αν και νέος ηλικιακά, αλλά δεν είμαι νέος στο κόμμα. Έχω υπάρξει γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα χρόνια, δεν έφυγα ποτέ, δεν θα φύγω και τώρα. Με έχουν ψηφίσει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ως ευρωβουλευτή, ήμουν υποψήφιος αρχηγός του κόμματος, αλλά έφτασα εδώ που έφτασα χωρίς να εκμεταλλευθώ ποτέ καμία μορφή πελατειακού κράτους, δεν μπήκα ποτέ στα ασανσέρ της εγχώριας ολιγαρχίας. Η ενότητα είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό για την επιτυχία του εγχειρήματός μας. Είναι απαραίτητο να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, που ακύρωσαν τη δυναμική που δημιούργησε η συμμετοχή 212.000 πολιτών στις εσωκομματικές μας διαδικασίες το 2017. Όπως έχω αποδείξει με τις πράξεις μου, οι πολίτες από εμένα δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Ελπίζω παρόμοια στάση να κρατήσουμε όλοι μας.

– Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες της Δράμας;
– Απευθύνω ένα ανοιχτό κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες της Δράμας να γίνουν η ψυχή και η δύναμη της Δημοκρατικής Παράταξης. Η συμμετοχή στις κάλπες στις 5 και 12 Δεκεμβρίου είναι η προίκα μας για να ανασυγκροτήσουμε μαζί, ενωμένοι σαν γροθιά, με διαφάνεια και αξιοκρατία, την παράταξή μας και να την κάνουμε ξανά δύναμη εξουσίας και αλλαγής για τον τόπο μας. Προσωπικά μπορώ να σας εγγυηθώ ότι έχω όλους τους βαθμούς ελευθερίας για να συγκρουστώ με μικρά και μεγάλα συμφέροντα που κρατάνε την πατρίδα μας πίσω. Μόνο αν ο λαός μας νιώσει ότι το ΠΑΣΟΚ, που ήταν το κόμμα των μη προνομιούχων, γίνεται ξανά η ασπίδα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και στην ανασφάλεια που ζει, θα πετύχουμε. Μετά μια δεκαετία αλλεπάλληλων κρίσεων, χρειαζόμαστε μια βιώσιμη παραγωγική βάση, ανθεκτική απέναντι στις κρίσεις και στην κλιματική αλλαγή, που θα δημιουργήσει νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ώστε οι νέοι μας να μην αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό, αλλά και όσοι έφυγαν να δουν ότι τα πράγματα αλλάζουν και να μπορούν να γυρίσουν πίσω. Να ενισχύσουμε την πρωτογενή τομέα και να σταθούμε ξανά στο πλευρό του Έλληνα αγρότη, αυξάνοντας την παραγωγή και μειώνοντας το κόστος, με σύγχρονες μεθόδους που θα αξιοποιούν την τεχνολογία και τη γνώση. Να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες και να αντιμετωπίσουμε το κρίσιμο ζήτημα του δημογραφικού. Ο τόπος μας χρειάζεται μια σύγχρονη παράταξη της πράσινης σοσιαλδημοκρατίας, που θα προχωρήσει σε μεγάλες τομές με στόχο την ανάταξη της εθνικής οικονομίας. Σας καλώ όλοι μαζί να αναγεννήσουμε το Κίνημά μας, δίνοντας έναν αγώνα εθνικής αξιοπρέπειας για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × 2 =

spot_img
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας