Ποιος είναι ο εφοπλιστής που δωρίζει 35 εκατομμύρια για το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης
του Γιώργου Λαμπίρη
Κάτοικος Παλαιού Φαλήρου, ο εφοπλιστής Άρης Θεοδωρίδης, που έχει να παρουσιάσει πλούσιο κοινωνικό έργο, δωρίζει 35 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης.
Στις 14 Φεβρουαρίου ψηφιζόταν στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο, την αρχιτεκτονική μελέτη για το οποίο έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο, Renzo Piano. To έργο με προϋπολογισμό ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ θα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου με δωρεά της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας «Κύκλωψ», την οποία έχει συστήσει ο εφοπλιστής και κάτοικος Παλαιού Φαλήρου, Άρης Θεοδωρίδης.
Στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης που θα εγκατασταθεί στο Φλοίσβο θα φιλοξενηθούν πλοία που σχετίζονται με την ελληνική ναυτική παράδοση όπως είναι το Θωρηκτό Αβέρωφ, η τριήρης «Ολυμπιάς», το εμπορικό πλοίο «Hellas Liberty», το υποβρύχιο «Πρωτεύς». Το πάρκο θα καταλαμβάνει συνολική έκταση 26 στρεμμάτων δημοσίων εκτάσεων, που κατά το παρελθόν είχαν παραχωρηθεί στο Πολεμικό Ναυτικό και στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου.
Άρης Θεοδωρίδης: O Δραμινός εφοπλιστής με την κοινωνική προσφορά
Ο εφοπλιστής, Άρης Θεοδωρίδης, γεννημένος το 1934 στη Δράμα, έζησε για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, διατηρώντας έντονη ευαισθησία για τα ελληνικά πεπραγμένα και τη χώρα του. Το 1952 εγκατέλειψε την Ελλάδα μετά από δική του επιθυμία, για να σπουδάσει μηχανολόγος στην Ιταλία. Ξεκίνησε με φίλους και συμμαθητές του από τη Δράμα και μετά από ταξίδι τριών ημερών με το τρένο, έφτασε στην Πάντοβα και στη συνέχεια έκανε μεταγραφή στο πανεπιστήμιο της Νάπολης. Η υποτίμηση της δραχμής από τον Μαρκεζίνη κατά την διάρκεια των σπουδών του, τον έφερε προ του διλήμματος για το εάν θα έπρεπε να συνεχίσει να σπουδάζει ή να επιστρέψει στην Ελλάδα, δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών που έφερε στην επιφάνεια η τότε κυβερνητική απόφαση για το εθνικό νόμισμα. Παρόλ’ αυτά η φιλία που διατηρούσε με τον επιχειρηματία, Νίκο Τομάζο, η οικογένεια του οποίου διατηρούσε ελληνικό ναυτικό πρακτορείο, του προσέφερε μερική απασχόληση έτσι ώστε να μπορέσει να καλύψει ένα σημαντικό μέρος από τα αυξημένα έξοδά του, όπως προκύπτει και από παλαιότερη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό Εφοπλιστής.
Ξεκίνησε και παρέμεινε για 25 χρόνια κοντά στον εφοπλιστή, Σταύρο Νιάρχο
Ο Άρης Θεοδωρίδης έχει συμβάλει καθοριστικά με την ιδιότητά του ως ναυπηγός στη διάρκεια των ετών για την ανάπτυξη πλοίων διαφορετικών τύπων, τα οποία κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Μάλιστα, η συνεισφορά του αξιοποιήθηκε και στις ναυπηγήσεις πλοίων ανοιχτού τύπου (παντόφλες), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα σε αρκετά δρομολόγια πορθμειακών γραμμών. Επιπλέον, βρίσκεται πίσω από σημαντικές μετασκευές πλοίων σε κρουαζιερόπλοια, δημιουργώντας την εταιρεία Vulcanus Technical Maritime Enterprises με έδρα τον Πειραιά με δραστηριότητα στα φορτηγά πλοία. Ο ίδιος πριν ιδρύσει τη δική του επιχείρηση, ξεκίνησε και παρέμεινε για 25 χρόνια κοντά στον εφοπλιστή, Σταύρο Νιάρχο.
Η υπόθεση απαγωγής της συντρόφου του
Θόρυβο είχε προκαλέσει πριν από μερικά χρόνια, η απαγωγή της συντρόφου του Άρη Θεοδωρίδη, Ευανθίας Φραγκογιώργη, με τους απαγωγείς να ζητούν λύτρα ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Η απαγωγή έλαβε χώρα πριν από μερικά χρόνια και η ομηρία της Ευανθίας Φραγκογιώρη είχε διάρκεια 8 ημερών. Μάλιστα, το συγκεκριμένο γεγονός είχε λάβει χώρα λίγο πριν την εξιχνίαση μίας ακόμη απαγωγής της περιόδου εκείνης από την αστυνομία με θύμα τον εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλο, ιδρυτή της Superfast Ferries.
Η ίδρυση της «Κύκλωψ» και η δωρεά των 35 εκατομμυρίων ευρώ
Το 2017 αποφάσισε να ιδρύσει την Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κύκλωψ» με έδρα την γενέτειρά του τη Δράμα. Μέλημά του μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση, ήταν να κάνει κάτι που θα ωφελούσε την πόλη του. Η «Κύκλωψ» ξεκίνησε τότε την δραστηριότητά της, εκδίδοντας ένα φωτογραφικό λεύκωμα – αφιέρωμα με τίτλο «Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της». Σήμερα, 6 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η «Κύκλωψ» κάνει ίσως το σημαντικότερο βήμα σε επίπεδο προσφοράς, μέσα από την δωρεά των 35 εκατομμυρίων ευρώ από πλευράς του Άρη Θεοδωρίδη. Το ποσό αυτό αφενός έχει στόχο να ωφελήσει το Φάληρο, όπου ο ίδιος διαμένει, αφετέρου αποτελεί μία έντονα συμβολική κίνηση δεδομένης της ιδιαίτερης ευαισθησίας και του συνδέσμου που ο ίδιος διατηρεί με την ελληνική ναυτοσύνη.
Ο Άρης Θεοδωρίδης έχει να παρουσιάσει ευρύ κοινωνικό έργο καθώς έχει συνδράμει κατά το παρελθόν στην δημιουργία προπονητηρίου για τις ανάγκες της ολυμπιονίκη στη σκοποβολή Άννας Κορακάκη. Δωρεές έχει πραγματοποιήσει μέσω της Κύκλωψ και για την εκπόνηση της μελέτης ανακατασκευής του δημοτικού σταδίου της Δράμας, Αλέκος Φρούσιος. Το έργο της Κύκλωψ εντοπίζεται σε αρκετά έργα πολιτιστικής κληρονομιάς της Δράμας όπως είναι η αποκατάσταση του Μαρμάρινου Σπιτιού και της Καπναποθήκης Αναστασιάδη καθώς και η αποκατάσταση της Οικίας Παύλου Μελά. Στην δραστηριότητα της Κύκλωψ εντάσσεται και η ετήσια διοργάνωση απονομής των βραβείων «Κύκλωψ», τα οποία απονέμονται σε καλλιτέχνες, φωτογράφους, ανθρώπους που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα αλλά και ευρύτερα σε όσους ξεχωρίζουν για το έργο τους στην περιοχή της Δράμας.
Το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Φάληρο
Η εγκατάσταση του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης που πρόκειται να δημιουργηθεί, εκτός από την φιλοξενεία των πλοίων που αναφέραμε, περιλαμβάνει την σύσταση καρνάγιου για την αναβίωση της ελληνικής παραδοσιακής τέχνης, με σκοπό να κατασκευάζονται μικρά ξύλινα σκάφη για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Στον χώρο προβλέπεται επίσης να υπάρχει υπαίθρια έκθεση σκαφών, εκθεσιακό κτίριο με βιβλιοθήκη και συνεδριακό κέντρο 400 ατόμων, εμπορικά καταστήματα, πλωτές υποδομές για την υποδοχή σκαφών αναψυχής, καθώς και υπόγειες θέσης στάθμευσης για 120 οχήματα.