8.8 C
Drama
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟμαδική εικαστική έκθεση: «Νεομάρτυρες πορεία προς την Ελευθερία»

Ομαδική εικαστική έκθεση: «Νεομάρτυρες πορεία προς την Ελευθερία»

Η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δράμας (Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Δράμας) και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, παρουσιάζουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Νεομάρτυρες. Πορεία προς την Ελευθερία».

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, στις 19:00.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας από τις 22 Ιουνίου έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2021και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων του φορέα για το επετειακό έτος 2021 και τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας, κ. Παύλος, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, κα. Βασιλική Πουλιούδη, ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας, κ. Αναστάσιος Ντούρος, ενώ θα ακολουθήσουν ομιλίες από τον κ. Συμεών Πασχαλίδη, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και Διευθυντή του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών με θέμα:

«Νεομάρτυρες: προάγγελοι της Ελευθερίας, ομολογητές της Πίστης» και από τον Γέροντα Νικόδημο Αγιοπαυλίτη, με θέμα: «Οι νεομάρτυρες της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης».

Στην έκθεση παρουσιάζονται σύγχρονα έργα με νεομάρτυρες, τα οποία δημιούργησαν 24 εικαστικοί για την συγκεκριμένη έκθεση και μέσα από αυτήν επιδιώκεται να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό άγιοι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί, άγιοι που μαρτύρησαν στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, απλοί και καθημερινοί άνθρωποι που βεβαιωμένα θυσίασαν τη ζωή τους για την χριστιανική πίστη τους και διατράνωσαν με τη στάση τους την αλήθεια, πως το σκοτάδι του μίσους και της βίας δεν μπορεί να νικήσει το φως και την αγάπη.

Στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας, κατά την οποία η αλλαγή θρησκείας σήμαινε σχεδόν πάντα και αλλαγή της εθνικότητας, το μαρτύριο αυτών των ανθρώπων λειτούργησε εμμέσως και ως αντίσταση στον εκτουρκισμό των Ελλήνων και στον αφανισμό τους από την ιστορία.

Την επιμέλεια της έκθεσης, που βασίζεται σε μια ιδέα του εικαστικού Γεωργίου Κόρδη, υπογραφεί ο Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας.

Τα έργα της έκθεσης είναι διαφόρων τεχνοτροπιών, όπως ακουαρέλες, αυγοτέμπερες, χαρακτικά, ψηφιακή ζωγραφική κ.α.

Η έκθεση συνοδεύεται από τον ομότιτλο κατάλογο, στον οποίο εκτός από τα έργα της έκθεσης, θα περιέχει τα συναξάρια των παρουσιαζόμενων νεομαρτύρων καθώς και κείμενο του Αρχιμανδρίτη Βασίλειου Ιβηρίτη, Προηγούμενου της Ιεράς Μονής Ιβήρων ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Οι Νεομάρτυρες δεν είχαν ένα πείσμα, ένα φανατικό δεσμό με μια ιδεολογία, αλλά είχαν μια χάρι, πού φανερώνει έναν άλλο τρόπο ζωής το μήνυμά τους δεν είναι απλώς ότι μπορεί ὁ άνθρωπος να φθάσει στο σημείο να θυσιάσει τη ζωή του για τη δοξασία του, αλλά ότι καταργήθηκε ὁ θάνατος, υπάρχει δυνατότης να ζήση ὁ άνθρωπος, να περάσει πέρα από τον θάνατο, πέρα από οποιαδήποτε σκλαβιά κι από οποιαδήποτε δοκιμασία.

Αυτό είναι το μεγάλο γεγονός δείχνουν μια θύρα ζωής, «ην ουδείς δύναται κλεισαι».

Γι’ αυτό, ο τρόπος πού αντιδρούν στον κατακτητή δεν υπαγορεύεται από τη λογική και τη δύναμι του παρόντος αιώνος δεν κάνουν ομάδες αντάρτικες, για να τον χτυπήσουν. Απλώς μένουν εκεί όπου είναι, και ομολογούν την πίστη τους.

Δεν σκοτώνουν τον άλλο, για να ζήσουν αυτοί πρόσκαιρα, αλλά δέχονται να σκοτωθούν, όταν έλθει ἡ ώρα τους, για να σωθεί ἡ δυνατότης να ελευθερωθεί ὁ άνθρωπος, να θεωθεί, να μπει στην αιώνια ζωή».

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Ιερομόναχος Αναστάσιος Διονυσίου εκ Φουρνά / Μοναχός Λουκάς Ξενοφωντινός / Μοναχός Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης / Δημήτρης Άγιος / Σοφία Αμπερίδου / Φώτης Βάρθης / Χρήστος Γουσίδης / Μάρκος Καμπάνης / Γιώργος Κόρδης / Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής / Κώστας Λάβδας / Γιαννούλης Λυμπερόπουλος / Νεκτάριος Μαμάης / Κωνσταντίνος Μάντζαρης / Γιάννης Μαστερόπουλος / Γεώργιος Μίχος / Χρήστος Μπακόλας / Κωνσταντίνος Παντελάκης / Παναγιώτης Παπαδόπουλος / Χριστίνα Παπαθέου – Δουληγέρη / Μπάμπης Πυλαρινός / Ανέστης Τενίδης / Μαρία Χατζοπούλου / Δήμητρα Ψυχογιού

Οι επισκέπτες της έκθεσης, θα έχουν παράλληλα την ευκαιρία, να γνωρίσουν το εκδοτικό έργο του φορέα, καθώς, όλες οι εκδόσεις που έχουν κυκλοφορήσει από την Αγιορειτική Εστία, θα παρουσιάζονται σ’ έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Στον εκθεσιακό χώρο θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα περί μη συγχρωτισμού όπως προβλέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν.

Εγκαίνια: Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, 19:00

Διάρκεια: 17 Οκτωβρίου έως 21 Νοεμβρίου Σεπτεμβρίου 2021.

Χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, Πατριάρχου Διονυσίου 2, 66133

Ώρες λειτουργίας: 08:00 – 20:00, Τρίτη: 12:00 – 20:00

Αγιορειτική Εστία -Τ. 2310263308 – www.agioritikiestia.gr – info@agioritikiestia.gr

Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας- Τ. 2521031365- efadra@culture.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 − 2 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας