Βασιλική Μητούση
Παραγωγός αγουρέλαιου
Στους πρόποδες του όρους Mενοικίου, βορειοδυτικά του νομού της Δράμας σε μια περιοχή με μοναδική χλωρίδα, βρίσκονται διάσπαρτα οι μικροί ελαιώνες οι οποίοι καλλιεργούνται από τη Βασιλική Μητούση με αγάπη, υπομονή και φροντίδα.
Τον Οκτώβριο μαζεύονται με τα χέρια οι φρέσκες και γερές ελιές, άγουρες και πράσινες, χωρίς να χτυπηθούν για να πέσουν από το δέντρο, ώστε να δώσουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ανώτερο ποιοτικά και πλουσιότερο σε γεύση.
Μετά, χωρίς χημικό φιλτράρισμα, παράγεται και εμφιαλώνεται σε μικρή ποσότητα 500 κεραμικών φιαλών το λάδι «Ομφάκιο».
Το αγουρέλαιο θεωρείται από επιστήμονες και γευσιγνώστες, σεφ και γαστρονόμους, το καλύτερο λάδι. Έχει έντονη και χαρακτηριστική γεύση, ελαφρώς πικρή, κάπως δριμεία, πλούσια και φρουτώδης, με ζωηρό άρωμα και επίγευση που μένει στο στόμα.
Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης
– κ. Μητούση για να είμαι ειλικρινής ξαφνιάστηκα όταν έμαθα πως στους πρόποδες του Mενοικίου όρου, υπάρχει μία παραγωγός που φτιάχνει αγουρέλαιο ένα Έξτρα Παρθένο Βιολογικό Ελαιόλαδο.
– Και δεν είστε ο μόνος. Κανείς δεν περίμενε ότι στα μέρη μας μπορεί να ευδοκιμήσει η ελιά και να δώσει μάλιστα ένα τόσο καλό σε ποιότητα προϊόν.
– Πως πήρατε αυτή την απόφαση;
-Ήταν μια δύσκολη απόφαση… ήταν βασικά απόφαση ζωής! Ζούσαμε στη Γερμανία και η αγάπη μας για την Ελλάδα, τη γη και το ελληνικό ελαιόλαδο μας βοήθησαν να πάρουμε την απόφαση να επιστρέψουμε και να ασχοληθούμε με αυτό που αγαπάμε. Όπως χαρακτηριστικά λέω και εγώ είναι το τέταρτο μας παιδί!
– Υπήρχε οικογενειακή παράδοση;
– Ο παππούς μου ήταν από τους πρώτους που δοκίμασαν την καλλιέργεια της ελιάς στα μέρη μας, το συνέχισε ο πατέρας μου και τώρα με τη βοήθεια του συνεχίζουμε εμείς την παράδοση.
– Η περιοχή του Μενοικίου είχε διάφορες παραδοσιακές καλλιέργειες αλλά όχι ελιές. Μετά από πειραματισμό ορισμένων αγροτών, η έκπληξη ήταν μεγάλη αφού όχι μόνο καρποφόρησαν οι ελαιώνες αλλά και το λάδι που παρήγαγαν ήταν εξαιρετικό και μοναδικό στη γεύση.
– Όντως. Η αλήθεια είναι ότι λόγω των κλιματικών συνθηκών, που δυστυχώς ή ευτυχώς σήμερα έχουν αλλάξει, μπορούμε και καλλιεργούμε και ελαιώνες στην περιοχή. Παλαιότερα δεν ήταν εφικτή η ελαιοπαραγωγή στην περιοχή μας.
– Τι ακριβώς είναι το αγουρέλαιο;
– Είναι το ελαιόλαδο που παράγεται από άωρους – άγουρους, πράσινους καρπούς ελιάς. Είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αλλά διαφέρει από τα υπόλοιπα που παρήχθησαν από ώριμους καρπούς. Είναι χρώματος εντόνως πρασίνου και έχει γεύση πιο πικρή, πικάντικη και φρουτώδη. Δίνει μικρότερη σε ποσότητα ελαιόλαδο αλλά με μεγαλύτερη διατροφική αξία από εκείνο που παράγεται από ώριμες (μαύρες) ελιές.
«Το αγουρέλαιο είναι ο “Βασιλιάς των λαδιών”. Διατροφικά και βιολογικά είναι ανώτερο από οποιοδήποτε άλλο ελαιόλαδο. Χάρη στη φρεσκάδα του, περιέχει πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία, αλλά και μοναδική γεύση»
– Είναι όπως λέγεται το αγουρέλαιο ο «Βασιλιάς των λαδιών»;
– Το αγουρέλαιο είναι ο «Βασιλιάς των λαδιών». Διατροφικά και βιολογικά είναι ανώτερο από οποιοδήποτε άλλο ελαιόλαδο. Χάρη στη φρεσκάδα του, περιέχει πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία, αλλά και μοναδική γεύση. Περιέχει όλες τις βιταμίνες και προβιταμίνες του ελαιολάδου, μέταλλα και πολυφαινόλες, που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το ενεργό οξυγόνο και τις ελεύθερες ρίζες.
– Την ονομασία «Ομφάκιο» για το λάδι σας τη δανειστήκατε από την αρχαία ονομασία του αγουρέλαιου, το οποίο οι αρχαίοι το χρησιμοποιούσαν όχι μόνο στο φαγητό τους αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς.
– Ναι την ονομασία του λαδιού μας την εμπνευστήκαμε από την αρχαία ονομασία του αγουρέλαιου… εξάλλου είναι αυτό που παράγουμε!
Ο Όμηρος το παρομοίασε με χρυσό υγρό, ο Ιπποκράτης ο πατέρας της ιατρικής το περιγράφει ως το τέλειο θεραπευτικό και ο Διοσκουρίδης ονομάζει το ελαιόλαδο προς την υγεία χρήσιν άριστον.
– Ποιες είναι οι ποικιλίες ελιάς που καλλιεργείτε;
– Βασικά δυο είναι οι ποικιλίες που καλλιεργούμε, η ποικιλία της Χαλκιδικής, την οποία πρώτοι καλλιεργήσαμε στην περιοχή και η Μεγαρίτικη, που είναι διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα και θεωρείτε μαζί με την Κορωνέϊκη από τις κορυφαίες ποικιλίες παγκοσμίως.
«Στην περιοχή του Μενοικίου η έκπληξη ήταν μεγάλη αφού όχι μόνο καρποφόρησαν οι ελαιώνες αλλά και το λάδι που παρήγαγαν ήταν εξαιρετικό και μοναδικό στη γεύση»
– Πότε και πως γίνεται η συγκομιδή του καρπού;
– Η συλλογή της ελιάς από τα δέντρα γίνεται τέλος Οκτωβρίου μέχρι μέσα Νοεμβρίου με τα χέρια και ειδικά ελαιοραβδιστικά, έτσι ώστε ο καρπός να μη πληγώνεται και να μην ταλαιπωρούνται τα δέντρα. Αφού μαζευτούν οι ελιές φροντίζουμε η επεξεργασία να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να διαφυλάξουμε τα πολύτιμα συστατικά.
– Το λάδι «Ομφάκιο» παράγετε με μικρή ποσότητα. Πόσες φιάλες εμφιαλώνεται;
– Λόγω της μικρότερης απόδοσης της άγουρης ελιάς, εμφιαλώνουμε αναλόγως βέβαια και τη χρονιά από 500 έως 1000 τεμάχια σε κεραμικές φιάλες που είναι και το ιδανικότερο μέρος φύλαξης του λαδιού, έτσι ώστε να διατηρείται η ποιότητα του προϊόντος όσο το δυνατόν περισσότερο.
– Που διατίθεται;
– Επί το πλείστον στο εξωτερικό αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα στη Δράμα, στη Θάσο και φυσικά στην έδρα του όμορφου χωριού μας.
– Το λάδι «Ομφάκιο» τον περασμένο Σεπτέμβριο κέρδισε και τα πρώτα του διεθνή βραβεία.
– Επιλέξαμε έναν πολύ ανταγωνιστικό και δύσκολο διαγωνισμό λαδιού του Λονδίνου από τον οποίο αποκομίσαμε δύο μετάλλια και αυτά μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε με περισσότερο μεράκι και ζήλο.
«Καλλιεργούμε την ποικιλία της Χαλκιδικής, την οποία πρώτοι καλλιεργήσαμε στην περιοχή και τη Μεγαρίτικη, που είναι διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα και θεωρείτε μαζί με την Κορωνέϊκη από τις κορυφαίες ποικιλίες παγκοσμίως»
– Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεται σε αυτό το εγχείρημα;
– Οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές, ξεκινούν από το χωράφι με τις καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν την παράγωγη, οι τυχόν ασθένειες οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται με συμβατικές μεθόδους λόγω βιολογικής καλλιέργειας, το πάτημα της ελιάς, η εμφιάλωση η οποία γίνεται εκτός νομού σε εγκεκριμένο τυποποιητήριο, η προώθηση του προϊόντος ώστε να γίνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό και ο μεγάλος ανταγωνισμός.
– Οι Έλληνες καταναλωτές γνωρίζουν για το αγουρέλαιο;
– Θεωρώ ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών γνωρίζουν την αξία του αγουρέλαιου αλλά λόγω των οικονομικών συνθηκών, επιλέγουν ένα λάδι βάση τιμής και όχι βάση ποιότητας.
– Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
– Θέλουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε αυτό το εξαιρετικό προϊόν, να διατηρήσουμε την άριστη ποιότητα του και να γίνει ακόμα πιο γνωστό στο αγοραστικό κοινό.