7.6 C
Drama
Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠαγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 2022: Δάση και αειφορική παραγωγή και κατανάλωση

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 2022: Δάση και αειφορική παραγωγή και κατανάλωση

Δελτίο Τύπου:

Η Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, καθιερώθηκε το 1971 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την αναγνώριση της αξίας των δασών και την επαγρύπνηση των πολιτών και των κοινωνιών.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας έχει θέμα «Δάση και αειφορική παραγωγή και κατανάλωση».

Η σημασία του δάσους τόσο ως ρυθμιστή των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και ως πηγή πρώτων υλών όσο και ως παροχή υπηρεσιών αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο.

Τα αειφορικά διαχειριζόμενα δασικά οικοσυστήματα του Νομού μας αποτελούν μια «σταθερή αξία» και προσφέρουν όχι μόνον ξυλεία και μη ξυλώδη προϊόντα αλλά και προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, αντιπλημμυρική προστασία και ρύθμιση του μικροκλίματος.

Σήμερα μάλιστα, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, η αξία των δασών είναι πιο επίκαιρη από ποτέ ως πηγή πρώτων υλών για φάρμακα αλλά και ως χώρος αναψυχής.

Παράλληλα, τα δάση προσφέρουν εργασία και εισόδημα στην τοπική κοινωνία. Τέλος, τα δάση του νομού μας με τη μοναδική βιοποικιλότητα και την μοναδικότητά τους αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών και ερευνητών όχι μόνον από την χώρα μας αλλά και από την υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο.

Οι Δασικές Υπηρεσίες του Νομού Δράμας, προσαρμοσμένες στις σύγχρονες κοινωνικές και οικολογικές απαιτήσεις, εφαρμόζουν την «Αειφορική Πολυλειτουργική Δασοπονία» που δεν υπονομεύει τη βάση των φυσικών πόρων.

Κύρια μέριμνα της αειφορικής διαχείρισης των δασών είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να χρησιμοποιούν τους φυσικούς αυτούς πόρους.

Για το λόγο αυτό εκπονούνται Δασικές Διαχειριστικές Μελέτες δεκαετούς διάρκειας για όλα τα δάση του Νομού μας από τα Δασαρχεία Δράμας και Κ. Νευροκοπίου.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι η Δ/νση Δασών Ν. Δράμας μας έχει προχωρήσει:

1. Στην πιστοποίηση και εκπαίδευση δασεργατών με την ένταξή τους στο Μητρώο Δασεργατών Ελλάδας. Το πρόγραμμα διεξάγεται σε ετήσια βάση. Ο επόμενος κύκλος εργασιών αρχίζει τον Νοέμβριο του 2022.

2. Στη σύνταξη, αναμόρφωση και τροποποίηση/διόρθωση των Δασικών Χαρτών. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τους αναρτημένους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

10 + δώδεκα =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας