14.3 C
Drama
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠαναγιώτης Χατζηγεωργίου: Ε, όχι και θανατική ποινή κ. Υπουργέ

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου: Ε, όχι και θανατική ποινή κ. Υπουργέ

Άρθρο του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου, Δικηγόρου Δράμας

Ε, όχι και θανατική ποινή κ. Υπουργέ!!!

Μάνδρου και ΣΚΑΪ προανήγγειλαν, Τσιάρας θέσπισε, Protagon επιβράβευσε!

Σε αυτή τη χώρα πως τα καταφέρνουμε και πάντα είμαστε μια «ωραία ατμόσφαιρα»!

Ιωάννα Μάνδρου και Σκάϊ ενημέρωσαν το κοινό πως με το νέο Ποινικό Κώδικα, που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019, καταργήθηκε η τιμωρία των γονιών που δεν στέλνουν το παιδί τους στο Σχολείο και ζήτησαν την επαναφορά της.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως παλιότερα η εν λόγω άδικη πράξη ήταν πλημμέλημα, κατόπιν μετατράπηκε σε πταίσμα και με τους νέους Ποινικούς Κώδικες το 2019 καταργήθηκαν τα Πταισματοδικεία και όχι μόνο η σχετική διάταξη.

Η σύγχρονη αντεγκληματική θεωρία και πράξη επιβάλλει να μη ποινικοποιούνται συμπεριφορές ελάσσονος ποινικής απαξίας, όπως τα πταίσματα και να τιμωρούνται μόνο με διοικητικές ποινές.

Άλλα όμως κελεύουν οι επιστημονικές απόψεις και οι ειδικοί και άλλα υποστηρίζουν τα ΜΜΕ, οι ειδήσεις των οκτώ και τα οκτάστηλα των εφημερίδων.

Ζητήθηκε από τον φιλοκυβερνητικό τύπο επαναφορά της τιμωρίας, γιατί «εκφράζει» την κοινωνία, που θέλει «αυστηροποίηση ποινών, κανένα έγκλημα ατιμώρητο».

Έσπευσε για άλλη μια φορά ο κ. Τσιάρας, να ικανοποιήσει το «λαϊκό αίτημα». Βεβαίως κατόπιν τούτου το PROTAGON έσπευσε να τον επιβραβεύσει.

Ο και μικροβιολόγος στο επάγγελμα νέος Υπουργός Δικαιοσύνης άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του ξεκίνησε σωρεία αλλαγών και τροποποιήσεων στους νέους Ποινικούς Κώδικες δίχως καμία εσωτερική συνοχή και νόημα.

Οι παρεμβάσεις του, όπως τονίζουν ειδικοί και κόμματα, δεν είναι αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης και τεκμηρίωσης, αλλά προϊόν πολιτικής υποκρισίας, επικοινωνιακής δημαγωγίας και άκρατου λαϊκισμού.

Μα είναι δυνατόν να μη ξέρουν η Μάνδρου, ο Σκάϊ, ο μικροβιολόγος Υπουργός;

Είναι δυνατόν να ξέρουν καλύτερα οι Δικηγορικοί Σύλλογοι που αντιδρούν, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που διαμαρτύρονται, τα πολιτικά κόμματα που καταγγέλλουν, καθηγητές και νομομαθείς που εξεγείρονται;

Είναι δυνατόν να ξέρουν καλύτερα ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος (Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων), ο Χάρης Δαλακούρας (καθηγητής Ποινικού Δικαίου και 40 χρόνια μαχόμενος Δικηγόρος), που ήταν Πρόεδροι των δύο Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών για την αναμόρφωση των Ποινικών Κωδίκων επί υπουργίας Καλογήρου (ΣΥΡΙΖΑ) το 2019;

Μαργαρίτης και Ν. Μπιμπιτζιλέκης (Πρόεδρος και μέλος της νέας υπό τον κ. Τσιάρα Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής), που σε πρόσφατη σχετική εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν ότι εργαλειοποιήθηκε η Επιτροπή τους, δεν εισηγήθηκαν αυτές τις αλλαγές και το Νομοσχέδιο που ο νυν Υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε και ψηφίστηκε στη Βουλή, επιφέροντας πλήθος αλλαγών στους πρόσφατους Κώδικες του Ποινικού μας Δικαίου;

Είναι δυνατόν να ξέρει καλύτερα η καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου, εισηγήτρια στην άνω εκδήλωση, κατά την οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:

…το νομοσχέδιο Τσιάρα χρησιμοποιεί το πολυχρησιμοποιημένο στο παρελθόν και αναποτελεσματικό εργαλείο της αύξησης των στερητικών της ελευθερίας ποινών… σε αρκετές περιπτώσεις οι νέες προβλεπόμενες ποινές ξεπερνούν και αυτές που ίσχυαν προ του νέου ΠΚ του 2019 …αγνοεί βασικές αρχές του σύγχρονου ποινικού δικαίου και συστάσεις διεθνών και ευρωπαϊκών φορέων…αυξάνει τις ποινές για επικοινωνιακούς λόγους και καταστρέφεται η εσωτερική συνοχή του κώδικα…ο νομοθέτης σφετερίζεται αρμοδιότητες που δεν του ανήκουν, όπως σωστά επισημαίνει και η Ένωση Ποινικολόγων…δεν μπορεί να προβλέπεται η ίδια εξοντωτική ποινή είτε ο δράστης ενεργεί με άμεσο, είτε με ενδεχόμενο δόλο, είτε σχεδιάζει την πράξη, είτε ενεργεί με συναισθηματική φόρτιση …. αυτά προσβάλλουν τους Έλληνες Δικαστές ….. παραβιάζεται την αρχή της αναλογικότητας..

Στην εσπερία μετά από χρόνια ερευνών συγκροτούν Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές. Εισηγούνται αυτές αναμόρφωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

Μετά από διαβούλευση με Επιστημονικούς Φορείς, Κόμματα και Κοινωνία θεσπίζονται νέοι Κώδικες. Ισχύουν αυτοί επί μακρόν.

Σε όλες τις προηγμένες χώρες οι Ποινικοί Κώδικες είχαν αναμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια, το Ποινικό Δίκαιο είχε εκσυγχρονισθεί για να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και τις ανάγκες μιας σύγχρονης αντεγκληματικής πολιτικής.

Στη χώρα μας επί δεκάδες χρόνια συγκροτούνταν Επιτροπές, παρήγαγαν σχέδια νέων Κωδίκων. Ακολούθως Υπουργοί και Κυβερνήσεις τα έστελναν στις καλένδες.

Επί θητείας του προηγούμενου Υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, Δικηγόρου στο επάγγελμα, οι αρμόδιες επιτροπές από νομομαθείς εγνωσμένου κύρους (καθηγητές, δικαστές, δικηγόρους), είχαν καταλήξει σε νέους Ποινικούς Κώδικες, βάσει και των πορισμάτων των παλιότερων επιτροπών.

Ο Υπουργός συγκάλεσε σύσκεψη με τα μέλη των Επιτροπών και εκπροσώπους των κομμάτων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν: Β. Τσίρκας (ΣΥΡΙΖΑ), Ν. Παναγιωτοπούλος & Κ. Καραγκούνης (ΝΔ), Α. Αντανασιώτης (ΚΚΕ), Θ. Παπαθεοδώρου (ΚΙΝΑΛ), Ι. Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων), Ν. Μαυραγάνης (ΑΝΕΛ), Β. Μαρκής (Ποτάμι), ο υπογράφων (ΔΗΜΑΡ), ο πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Ποινικού Κώδικα Χρ. Αργυρόπουλος & τα μέλη Η. Αναγνωστόπουλος και Π. Καζής, ο πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας Θ. Δαλακούρας και το μέλος Ι. Γιαννίδης.

Πέραν της κριτικής πως κατά πάσα πιθανότητα οδεύουμε προς εκλογές και δεν υπάρχει άπλετος χρόνος για διαβούλευση, ουδείς εξέφρασε ουσιαστικές ενστάσεις και αντιρρήσεις.

Ο Υπουργός αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, δήλωσε πως θα αναμένει εντός ταχθείσας προθεσμίας και τις γραπτές προτάσεις των κομμάτων και ακολούθως θα προωθήσει επιτέλους τους νέους Κώδικες στη Βουλή προς ψήφιση, όπερ και εγένετο.

Η Κυβέρνηση άλλαξε, ο νέος Υπουργός (Τσιάρας) έχοντας ως θέσφατο το δόγμα «νόμος και τάξη», που κατά τη ΝΔ επιβάλλει για επικοινωνιακούς λόγους, «αυστηροποίηση ποινών, κανένα έγκλημα ατιμώρητο, αίσθημα ασφάλειας», ξεκίνησε το «ράβε – ξήλωνε» των μόλις ψηφισθέντων νέων κωδίκων ποινικού δικαίου.

Καθημερινά παρακολουθεί τα δελτία των οκτώ, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Σε κάθε νέο έγκλημα ο φιλοκυβερνητικός τύπος καταγγέλλει έλλειμμα ασφάλειας δικαίου και ατιμωρησία.

Ο ρέκτης Υπουργός σπεύδει πρόθυμα να αυξήσει τις ποινές. Να πολλαπλασιάσει τα κακουργήματα. Να θεσπίσει ιδιώνυμα. Άλλωστε έτσι εξυπηρετείται το δόγμα αυτού και του κόμματός του. Υπηρετείται το αφήγημα της ΝΔ.

Ας ελπίσουμε να μη αποδεχθεί και την πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου, για επαναφορά της θανατικής ποινής !!!

Υ.Γ. Ο κ. Τσιάρας παρά την έως τώρα κριτική, ενστάσεις, κατακραυγή Επιστημόνων και Αντιπολίτευσης συνεχίζει απτόητος. Το έργο της αποδόμησής του ήδη έχουν αναλάβει οι γελοιογράφοι με τα σκίτσα τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

τέσσερα × 5 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας