Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. Δράμας – Μέλος της Ε.Ε. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Δράμας
«Συνένοχοι στο έγκλημα δεν πρόκειται να γίνουμε. Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας και να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στον λαό μας. Απορρίπτουμε τα σχέδιά τους για το «νέο ΕΣΥ». Δυναμώνουμε τον αγώνα μας» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας Ιωάννης Παπαδόπουλος. Τονίζει ότι απέχουμε πολύ από την κανονικότητα του ΕΣΥ, αφού κλινικές παραμένουν συγχωνευμένες, εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας μέχρι τέλους του χρόνου. Χαρακτηρίζει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών παντελώς άστοχη, άκαιρη και επιζήμια. Τέλος δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι δυναμώνουν τον αγώνα τους.
– Επιστροφή στην κανονικότητα με κατάργηση ουσιαστικά των μέτρων για την πανδημία. Πρωτόγνωρο μετά από πολύ καιρό…
– Καθώς έχουμε πλέον μπει στη συζήτηση για την «επόμενη μέρα» σε ό,τι αφορά τις φάσεις της πανδημίας, η κυβέρνηση επικαλούμενη την άρση των περιοριστικών μέτρων που έλαβε, αναφέρει ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας «άντεξε» και ότι στον αναμενόμενο «επόμενο γύρο» της πανδημίας το φθινόπωρο, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά για το ΕΣΥ. Ποια είναι η πραγματικότητα; Η πραγματικότητα είναι ότι δεν επιστρέφουμε στην κανονικότητα, κλινικές παραμένουν συγχωνευμένες, συνάδελφοι είναι σε αναστολή εργασίας μέχρι τέλους του χρόνου. Η περίοδος των δύο χρόνων πανδημίας ήταν αποκαλυπτική. Έγιναν περίπου 200.000 λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, επειδή τακτική της κυβέρνησης ήταν να κλείσει χειρουργικές αίθουσες, είτε για να τις μετατρέψει σε πρόχειρες ΜΕΘ, είτε για να αξιοποιήσει το προσωπικό τους σε άλλα πόστα. Για να πούμε ότι επιστρέφουμε στην πρότερη κατάσταση χρειάζεται μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, αναβάθμιση των υποδομών των νοσοκομείων, αξιοπρεπείς μισθούς, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
– Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία διαμαρτύρεστε που συνάδελφοί σας παραμένουν σε διαθεσιμότητα γιατί δεν εμβολιάστηκαν. Πόσοι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Δράμας είναι σε διαθεσιμότητα;
– Το γιατί δεν εμβολιάστηκαν είναι μια προσωπική επιλογή. Κάποιοι έχουν προβλήματα υγείας και ο θεράπων γιατρός τους είπε να μη το κάνουν. Υπάρχει ο φόβος για παρενέργειες. Κάποιοι δεν δέχονται την υποχρεωτικότητα με τον τρόπο που εφαρμόστηκε στους υγειονομικούς. Είναι μερικοί από τους λόγους που αναφέρουν οι συνάδελφοι. Αυτή την στιγμή σε αναστολή είναι 27 εργαζόμενοι, 70 περίπου έχουν επιστρέψει λόγω νόσησης για 6 μήνες και ελάχιστοι έχουν εμβολιαστεί.
«Οι αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση δεν έχουν σχέση με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας»
– Βλέπετε να αλλάζει πλεύση η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε αυτό το ζήτημα;
– Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών είναι παντελώς άστοχη, άκαιρη και επιζήμια. Χρησιμοποιήθηκε για να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, για τα μέτρα πρόληψης που δεν πάρθηκαν. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι είναι ένα μέτρο που όχι μόνο δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει πλέον καμία επιστημονική βάση στο να παραμένουν οι συνάδελφοι σε αναστολή. Η κυβέρνηση αξιοποιεί ένα όπλο της επιστήμης, τον εμβολιασμό, για να χτυπήσει τις εργασιακές σχέσεις και κυρίως για να προχωρήσει στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του δημόσιου Συστήματος Υγείας. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας θα επιμείνει σε αυτήν την επιλογή. Μένει να την αντιπαλέψουμε οι εργαζόμενοι μέσα από τους καθημερινούς μας αγώνες.
– Φυσικά ο τομέας της υγείας έχει πολλά ανοικτά προβλήματα. Ελλείψεις σε προσωπικό και φημολογία ακόμη και για συνενώσεις Νοσοκομείων σε όλη την χώρα…
– Σε πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αποτελεί τμήμα του κυβερνητικού σχεδίου για το «νέο ΕΣΥ», θεσπίζεται η λειτουργία απογευματινών – επί πληρωμή – χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία (άρθρο 44). Τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι πως το συγκεκριμένο μέτρο θα μειώσει τη λίστα αναμονής για τα πρωινά χειρουργεία, θα βελτιώσει τους απαράδεκτους μισθούς των γιατρών και άλλων υγειονομικών, θα συμβάλει στα έσοδα των νοσοκομείων διότι θα αξιοποιούν τις ανεκμετάλλευτες υποδομές σε μέρες και ώρες που δεν εφημερεύουν. Τα επιχειρήματα αυτά έχουν ως κοινό παρονομαστή την ενίσχυση των κανόνων της αγοράς για τη «λύση» των προβλημάτων των ασθενών, τα οποία γεννιούνται και αναπαράγονται ακριβώς από την πολιτική ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών των δημόσιων μονάδων Υγείας. Παρουσιάζουν δηλαδή την αιτία ως λύση και χρησιμοποιούν τα ίδια αντιλαϊκά εργαλεία που θα έχουν το ίδιο και χειρότερο αντιλαϊκό αποτέλεσμα. Ολοταχώς για το αυτοχρηματοδοτούμενο νοσοκομείο – επιχείρηση με ασθενείς – πελάτες. Με τα απογευματινά – επί πληρωμή – χειρουργεία η κυβέρνηση της ΝΔ εμβαθύνει και εφαρμόζει μια ακόμα πλευρά του σχεδίου της για τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η οποία δεν είναι καθόλου νέα. Την είχε εξαγγείλει η ίδια το 2019 (τα σχέδια αναβλήθηκαν λόγω κορονοϊού) αλλά είχε ήδη θεσμοθετηθεί από το 2002 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και παρέμεινε επί ΣΥΡΙΖΑ που «ξέχασε» να την καταργήσει. Η εξέλιξη στοχεύει στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως αυτοχρηματοδοτούμενων επιχειρηματικών μονάδων, με δικά τους έσοδα, από την πώληση των υπηρεσιών τους, που θα επιβαρύνουν έμμεσα τα ασφαλιστικά ταμεία και άμεσα τους ασθενείς. Στόχος είναι να απεμπλακεί στον μεγαλύτερο βαθμό ο κρατικός προϋπολογισμός από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων προκειμένου να περισσέψει κρατικό χρήμα για την παντός είδους στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων. Όλος αυτός ο σχεδιασμός θα έχει ως αποτέλεσμα κλινικές που δεν είναι «κερδοφόρες» να συγχωνεύονται ή ακόμα και να κλείνουν.
«Το γιατί δεν εμβολιάστηκαν εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία είναι μια προσωπική επιλογή»
– Αναδείξατε την συνένωση πολλών κλινικών στο Νοσοκομείο σε 1 κλινική. Τι ακριβώς έγινε;
– Με την έναρξη του τρίτου κύματος της πανδημίας και τις αναστολές εργασίας του προσωπικού, δημιουργήθηκε κλινική covid και συγχωνευτήκαν οι κλινικές χειρουργική, ορθοπεδική, ουρολογική ,οφθαλμολογική και ΩΡΛ. Αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερες λειτουργικές κλίνες, εντατικοποίηση της εργασίας – να θυμίσω ότι για ένα μεγάλο διάστημα είχε γίνει αναστολή αδειών και αυτή την στιγμή υπάρχουν άδειες και ρεπό συσσωρευμένα που δύσκολα μπορούν να δοθούν αφού υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Στην ουσία την κατάσταση αυτή «πληρώνουν» οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι. Η κατεύθυνση κάθε κυβερνητικής πολιτικής πρέπει να αξιολογείται με κριτήριο το αν ωφελείται ο λαός. Να κρίνεται αν η πρόοδος της επιστήμης, της τεχνολογίας, η αύξηση της παραγωγικότητας μπαίνουν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, με σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας για όλους χωρίς προϋποθέσεις. Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση δεν έχουν σχέση με την ανάγκη που υπάρχει, το δημόσιο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες. Η συγκεκριμένη πολιτική έχει κριθεί και θα πρέπει να απορριφθεί από τον λαό και τους υγειονομικούς στον δρόμο του αγώνα.
– Να τονίσουμε ότι είχαμε εκλογές στο Σωματείο των Εργαζομένων και επανεκλογή σας. Ποιοι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας;
– Αρχές Φλεβάρη πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στο Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Δράμας για την ανάδειξη του νέου ΔΣ και αντιπροσώπων για ΠΟΕΔΗΝ και Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Δράμας. Ήταν οι πιο μαζικές εκλογές που έχουν γίνει και αυτό μας γεμίζει ευθύνες για ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια στην ανάδειξη και λύση μια σειράς προβλημάτων και δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Εκκρεμεί ο Αγώνας Δρόμου στην μνήμη των τριών νοσηλευτών που χάσαμε την περίοδο της πανδημίας, οργανωτικά είμαστε έτοιμοι και εφόσον μας επιτρέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα το επόμενο διάστημα θα αποφασίσουμε την ημερομηνία διεξαγωγής του. Είναι ένας αγώνος μνήμης αλλά και διεκδίκησης για νοσοκομεία ανοιχτά πλήρως στελεχωμένα που είναι και το πρώτο σύνθημα της διοργάνωσης. Στην μνήμη επίσης των τριών συναδέλφων σχεδιάζουμε και την κατασκευή ενός μαρμάρινου μνημείου. Το επόμενο διάστημα κάθε νοσοκομείο να γίνει νοσοκομείο αναφοράς του αγώνα για να έχουν οι ασθενείς την Υγεία που δικαιούνται. Σε καραντίνα πρέπει να μπει η πολιτική που θεωρεί την Υγεία εμπόρευμα και κέρδος.
«Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών είναι παντελώς άστοχη, άκαιρη και επιζήμια»
– Και αν σας ρωτούσα να καταγράψετε 3 ζητήματα που πρέπει να λυθούν ποια είναι αυτά;
– Η στελέχωση, η χρηματοδότηση και η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας νομίζω είναι τα κυρία ζητήματα. Αν προχωρήσουν αυτά, θα λυθούν και επιμέρους θέματα που μας απασχολούν. Π.χ. αν έχουμε το αναγκαίο προσωπικό θα μπορούμε να προχωρήσουμε ξανά στη λειτουργία δύο παθολογικών κλινικών στο Νοσοκομείο μας. Θα μπορούμε να λειτουργήσουμε ογκολογικό τμήμα, να γίνονται οι μαστογραφίες κ.α. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αντί να αναπτυχθεί, να στελεχωθεί με το αναγκαίο ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό, συρρικνώθηκε. Μετακινήθηκε προσωπικό από τα ήδη υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας. Αν αντιμετωπίσουμε σε πρώτο βαθμό τους ασθενείς, αν γίνονται οι προληπτικοί έλεγχοι με συγκεκριμένο πρωτόκολλο, τα νοσοκομεία θα πάρουν «ανάσες» και οι ασθενείς θα έχουν καλύτερη αντιμετώπιση.
– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Δύο χρόνια τώρα δίνουμε καθημερινά μάχη στα νοσοκομεία για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Από την πρώτη στιγμή αναμετρηθήκαμε όχι μόνο με τον ιό, αλλά κυρίως με τις τραγικές ελλείψεις του ΕΣΥ, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας που υπηρέτησαν τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ξέραμε ότι δεν υπήρχε ούτε λεπτό για χάσιμο για να «λογαριαστούμε μετά». Σπάσαμε «το φράγμα της σιωπής», κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει σιγή νεκροταφείου. Αποκαλύψαμε τις εγκληματικές της ευθύνες της στη διαχείριση της πανδημίας. Ζητήσαμε να μας ενισχύσουν με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Ξέρουμε ότι αν δεν υπήρχαν αυτές οι εστίες αντίστασης στα νοσοκομεία, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στις σχολές, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά το επόμενο διάστημα. Δείχνουμε τον δρόμο. Συνένοχοι στο έγκλημα δεν πρόκειται να γίνουμε. Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας και να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στον λαό μας. Απορρίπτουμε τα σχέδιά τους για το «νέο ΕΣΥ». Δυναμώνουμε τον αγώνα μας.