12 C
Drama
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠαροχές υγείας σε 300.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ - Αναλυτικά η ρύθμιση

Παροχές υγείας σε 300.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ – Αναλυτικά η ρύθμιση

Λύση στο πρόβλημα των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς παροχές υγείας για το 2022, είτε γιατί δεν πλήρωσαν τις εισφορές τους είτε γιατί τις πλήρωσαν αλλά δεν εμφανίζονται στις ταμειακές ροές, δρομολογούν το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ.

Γράφει ο Κώστας Κατίκος

Το υπουργείο, με νομοθετική διάταξη, δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 300.000 οφειλέτες να πληρώσουν μόνον τις εισφορές ασθένειας για ένα έτος (του 2021) και έτσι να ανανεώσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα από 2/3/2022 ως 28/2/2023.

Το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν είναι 55 με 66 ευρώ το μήνα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και 34 με 44 ευρώ το μήνα οι αγρότες, μέσα από τη ρύθμιση των 12 δόσεων.

Η διάταξη διευκολύνει τους οφειλέτες, καθώς το νέο στοιχείο της είναι πως επιτρέπεται να καταβάλουν σε 12 δόσεις ποσό ίσο με την ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και χρήμα, βάσει της ασφαλιστικής κατηγορίας που είχαν επιλέξει για το 2021, χωρίς να ζητείται η πληρωμή των συνολικών εισφορών που είναι μεγαλύτερες.

Η ρύθμιση αναμένεται να ενεργοποιηθεί σύντομα, καθώς η διάταξη βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ψήφισης στη Βουλή.

Καθυστερήσεις

Ο ΕΦΚΑ, από την πλευρά του, ενδέχεται να οδηγηθεί στο να δώσει παράταση στην ασφαλιστική ικανότητα ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών που, παρ’ ότι πλήρωσαν εισφορές, εντούτοις οι καλύψεις τους δεν ανανεώθηκαν αυτόματα, γιατί σε δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις οι πληρωμές τους δεν εμφανίστηκαν ακόμη στα αντίστοιχα μητρώα οφειλετών, με αποτέλεσμα να θεωρούνται και αυτοί ανασφάλιστοι.

Ο ΕΦΚΑ τους διαβεβαίωσε μεν πως μέχρι τις 22 Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των οφειλών που ενώ πληρώθηκαν εγκαίρως δεν έχουν φανεί στο σύστημα και συνέστησε σε όσους χρειάζονται άμεσα την ασφαλιστική τους ικανότητα να επισκεφθούν ένα υποκατάστημα του ΕΦΚΑ με το αποδεικτικό πληρωμής και να την εκδώσουν επιτόπου.

Αυτό που δεν υπολογίστηκε, όμως, είναι ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό τα υποκαταστήματα έχουν συγκεκριμένο αριθμό ραντεβού που δεν μπορούν να τον υπερβούν, με αποτέλεσμα κάποιοι να βρίσκουν κενό για ραντεβού στα μέσα Απριλίου, εκτός αν λυθεί το πρόβλημα ως τις 22 Μαρτίου.

Παράταση

Ήδη για τους επαγγελματίες του πρώην ΕΤΑΑ που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μη έγκυρης εκκαθάρισης των γραμματίων προείσπραξης, χρεωστικών υπολοίπων κ.ά., δόθηκε παράταση έως τις 18 Απριλίου στην ασφαλιστική τους ικανότητα.

Θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και σε όσους είχαν πληρώσει, για να αποφευχθούν τα άσκοπα ραντεβού που οδηγούν τελικά σε νέα καθυστέρηση την ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η παράταση εξετάστηκε να δοθεί σε όλους, αλλά εκτιμήθηκε από στελέχη του οικονομικού επιτελείου ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε απρόβλεπτη αύξηση δαπανών στο ήδη βεβαρημένο από τις δαπάνες κορονοϊού σύστημα Υγείας, οι οποίες θα μετακυλίονταν στον Προϋπολογισμό.

Η επιλογή της παράτασης, όμως, είναι πιθανόν να ακολουθηθεί τώρα, καθώς τα ραντεβού για την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας όσων έχουν πληρώσει κανονικά τις εισφορές τους δεν δίνουν λύση άμεσα.

Το πρόβλημα με όσους έμειναν ανασφάλιστοι λόγω χρεών ή λόγω… ατυχήματος επειδή οι πληρωμές τους καθυστερούν να περάσουν στην ηλεκτρονική τους καρτέλα αφορά περίπου 600.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές και άλλους 150.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους που δεν χρωστούν αλλά δεν φαίνονται οι πληρωμές τους.

Σε αυτούς έρχονται να προστεθούν και περίπου 1,7 εκατ. άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι που η ανανέωση της ασφάλισής τους προϋπέθετε να είχαν πραγματοποιήσει 50 ημέρες εργασίας με ασφάλιση για το 2021, τις οποίες δεν συμπλήρωσαν και δεν πήραν βάσει νόμου ασφαλιστική ικανότητα.

Αντίθετα, πάνω από 8,5 εκατ. ασφαλισμένοι (άμεσα και έμμεσα μέλη οικογενειών) που είχαν τις προϋποθέσεις (50 ένσημα ή πληρωμένες εισφορές χωρίς προβλήματα) πήραν αυτόματα παροχές υγείας ως τον Φεβρουάριο του 2023.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

δεκαεννέα + 12 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας