3.4 C
Drama
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025

Παρθένα Κιόρτεβε

«Η κατάσταση, που επικρατεί στο νοσοκομείο Δράμας είναι τραγικά δύσκολη»

Πρόεδρος Συλλόγου Ιατρών Γ.Ν.Ν. Δράμας – Δημοτική σύμβουλος «Project Δράμα 2020»

«Η πλήρης απουσία της πολιτικής προστασίας θεωρώ ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο και έχει μερίδιο ευθύνης για την άσχημη εξέλιξη που είχαμε ως περιφέρεια.
Λυπάμαι για αυτό που θα πω …αλλά προφανώς ούτε γνωρίζουν που πέφτει η Δράμα, ούτε έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης που ζούμε τον τελευταίο μήνα» αναφέρει σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη η Νεφρολόγος- Πρόεδρος των Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας Παρθένα Κιόρτεβε.
Τονίζει ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του εδώ και πολλά χρόνια.
Η αποψίλωση του από προσωπικό δεν συγκίνησε καμία κυβέρνηση και φτάσαμε σήμερα να προσπαθούν οι εργαζόμενοι με το φιλότιμο και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους να κρατήσουν όρθιο ότι έχει απομείνει.
Τέλος χαρακτηρίζει την κατάσταση στο Νοσοκομείο Δράμας τραγικά δύσκολη, περιγράφει τις δυσκολίες και ζητά έμπρακτη στήριξη.

– Σε κλοιό lockdown όλη η χώρα και πρωταθλήτρια κρουσμάτων η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Πως φτάσαμε σε αυτήν την εξέλιξη;
– Δυστυχώς η καλή υγειονομική κατάσταση της περιφερειακής ενότητας Δράμας ανατράπηκε αιφνιδίως την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη. Μέσα σε δυο μέρες ανεβήκαμε δυο επίπεδα επικινδυνότητας (από το πράσινο στο κίτρινο και από το κίτρινο στο πορτοκαλί) και από εκεί και πέρα η κατάσταση στη Δράμα ακολούθησε μια ξέφρενη πορεία όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων και μας έφερε στην πρώτη θέση αναλογικά με τον πληθυσμό μας.
Θα τολμούσα να πω ότι φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση χωρίς να το καταλάβουμε γιατί όλα έγιναν με αστραπιαία ταχύτητα, λόγω της ταχείας υπερμετάδοσης του ιού, που αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του.

– Ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν στην αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων το προηγούμενο διάστημα; Τι έγινε λάθος κυρία Κιόρτεβε;
– Προφανώς και υπάρχουν παράγοντες που συνετέλεσαν σε αυτήν την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων. Βασικό παράγοντα θεωρώ την κατάσταση εφησυχασμού στην οποία είχαμε περιέλθει όλοι οι Δραμινοί, καθώς στο πρώτο κύμα του Μαρτίου ο νομός μας ήταν από τους τυχερούς, με πολύ μικρό αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων, πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων, που νόσησαν από τον κορονοϊό και ακόμη μικρότερο αριθμό ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία.
Ως γιατρός θα ήθελα να μείνω μόνο σε αυτό το συλλογικό λάθος, που κάναμε όλοι οι Δραμινοί και δεν θα ήθελα να αποδώσω συγκεκριμένες κατηγορίες σε ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες για μη σωστή τήρηση των μέτρων. Είναι προφανές ότι κάναμε εκείνα τα λάθη, τα γνωστά, που οδήγησαν στην ταχεία και μαζική εξάπλωση του ιού και δυστυχώς τα λάθη αυτά πληρώνουμε τώρα.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, που όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μας δίνουμε μια τιτάνια μάχη με τον ιό, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βγούμε νικητές. Η ώρα απόδοσης ευθυνών θα έρθει όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος.

«Δεν ασχολήθηκε κανένας από την κεντρική διοίκηση με τον νομό μας και την ξαφνική έξαρση των κρουσμάτων»

– Το Νοσοκομείο Δράμας είναι στο επίκεντρο αυτήν την περίοδο. Σε τι κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο; Ποιες οι ελλείψεις και τα προβλήματα;
– Η κατάσταση, που επικρατεί στο νοσοκομείο Δράμας είναι τραγικά δύσκολη. Καθημερινά δίνεται ένας τιτάνιος αγώνας από όλους μας, από τους ανθρώπους της φύλαξης και από τους νοσηλευτές που κάνουν τη διαλογή των περιστατικών έξω στο κρύο, από τις καθαρίστριες που όλοι μέρα παλεύουν να απολυμάνουν τα πάντα από το ιικό φορτίο, από τους διοικητικούς υπαλλήλους που παλεύουν με τη γραφειοκρατία, από τους τεχνικούς, από τους ελάχιστους τραυματιοφορείς μας, που μεταφέρουν αδιάκοπα ασθενείς, από τους άοκνους νοσηλευτές μας, μόνιμους και συμβασιούχους, που παλεύουν ηρωικά να προσφέρουν τη νοσηλευτική φροντίδα που πρέπει σε έναν τόσο μεγάλο αριθμό ασθενών.
Είναι υποχρέωση μου να αναφέρω όλους αυτούς τους ανθρώπους, που δίνουν ο καθένας τη δική του μάχη και όλοι μαζί παλεύουμε να κρατήσουμε όρθιο το νοσηλευτικό μας ίδρυμα.
Τελευταίοι αλλά στην πρώτη γραμμή οι ελάχιστοι γιατροί, που έχουμε απομείνει για να διαχειριστούμε την αθρόα προσέλευση ασθενών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και για να θεραπεύσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που νοσούν βαριά από τον κορονοϊό και τις επιπλοκές του.
Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων μας, οι δυνατότητες του νοσοκομείου μας νομίζω ότι ξεπεραστεί εδώ και πολλές μέρες. Σε καθημερινή βάση νοσηλεύουμε 130 ασθενείς στις 3 κλινικές Covid, με πληρότητα που ξεπερνά το 100% ενώ η ΜΕΘ είναι πλήρης με 12 διασωληνωμένους ασθενείς.
Ξέρετε όμως, νοσηλεία ασθενούς σε νοσοκομείο δεν σημαίνει απλά την τοποθέτηση του σε ένα κρεββάτι. Η σωστή και αποτελεσματική νοσηλεία προϋποθέτει τον ανάλογο αριθμό νοσηλευτών και γιατρών, που θα ασχοληθούν με τους ασθενείς και θα τους προσφέρουν τη κατάλληλη αγωγή και νοσηλεία.
Αυτό δυστυχώς δεν εξασφαλίζεται απόλυτα στο νοσοκομείο μας με δεδομένη αφ’ ενός τη χρόνια υποστελέχωση και αφ’ ετέρου τον πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων του νοσοκομείου μας (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών) που αυτή τη στιγμή απέχουν από τα καθήκοντα τους, καθώς και οι ίδιοι νοσούν με κορονοϊό.
Με την ευκαιρία που μου δίνεται θα ήθελα να απευθύνω δημόσια έκκληση έμπρακτης στήριξης του Γ.Ν. Δράμας από την 4η ΥΠΕ, στην οποία ανήκουμε αλλά και από τον ιατρικό σύλλογο Δράμας και τους ιδιώτες συναδέλφους μας. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια, όποιου μπορεί να μας βοηθήσει και με οποιοδήποτε τρόπο.

– Αυτό φυσικά που απασχολεί την Ελληνική κοινωνία είναι που οδηγούνται τα πράγματα από εδώ και πέρα και έως πότε θα ζούμε σε συνθήκες αβεβαιότητας. Εδώ πιστεύω δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη…
– Νομίζω ότι είναι πολύ πρόωρο να κάνουμε προβλέψεις για το μέλλον μας. Είμαστε μέσα στη λάβα και καιγόμαστε ακόμα. Δυστυχώς δεν φαίνονται ακόμα σημεία μείωσης της νοσηρότητας. Ο δείκτης R αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα είναι αισθητά πάνω από τη μονάδα, και άρα τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται.
Το πολύ κακό νέο ότι ο ρυθμός εισαγωγών σε ΜΕΘ συνεχίζει να αυξάνεται και θα συνεχίζει για τις επόμενες τουλάχιστον δύο εβδομάδες και αυτό πλέον δεν μπορεί να ανακοπεί με κανένα μέτρο. Οι άνθρωποι που θα μπαίνουν στις εντατικές τις επόμενες δυο εβδομάδες έχουν ήδη κολλήσει. Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξη ούτε να τρομοκρατήσω τον κόσμο, όμως η ανηφόρα είναι ακόμη μεγάλη.

«Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του εδώ και πολλά χρόνια»

– Εσείς προχωρήσατε σε συμβολικές στάσεις εργασίας για να διεκδικήσετε ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας. Έγιναν ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση;
– Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του εδώ και πολλά χρόνια. Η αποψίλωση του από προσωπικό δεν συγκίνησε καμία κυβέρνηση και φτάσαμε σήμερα να προσπαθούν οι εργαζόμενοι με το φιλότιμο και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους να κρατήσουν όρθιο ότι έχει απομείνει.
Εμείς ως σωματεία εργαζομένων από το Μάρτιο βγήκαμε μπροστά και επισημάναμε όλα τα προβλήματα και τις ελλείψεις, που αντιμετωπίζαμε. Όλοι γνώριζαν αυτό που θα ακολουθήσει, όμως δεν δόθηκαν ουσιαστικές λύσεις από τη διοίκηση και το Υπουργείο Υγείας. Με μπαλώματα της τελευταίας στιγμής δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μια πανδημία, τη στιγμή που γνωρίζεις τι σύστημα υγείας έχεις και ποιες είναι οι δυνατότητες του.
Δυστυχώς η Ελλάδα έχασε τον πολύτιμο χρόνο που μας έδωσε η άνοιξη και το καλοκαίρι, ώστε να προετοιμάσουμε το σύστημα υγείας μας για αυτό, που πολύ καλά γνώριζαν όλοι οι υπεύθυνοι, επιδημιολόγοι και μη, ότι θα ακολουθήσει το φθινόπωρο, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ενώ στο πρώτο κύμα αιφνιδιάστηκαν, τώρα είναι προετοιμασμένες αφού προσέλαβαν εξειδικευμένο προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές και επένδυσαν δισεκατομμύρια στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Ελλάδα είναι η σχεδόν τελευταία στις χώρες της Ευρώπης (με εξαίρεση τη Λιθουανία) σε επενδύσεις στην υγεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είμαστε όμως σίγουρα πρώτοι σε προσλήψεις συνοριοφυλάκων και ειδικών φρουρών, πρώτοι στην κυβερνητική προπαγάνδα και φυσικά πρώτοι στη διαφθορά και στη μετάθεση ευθύνης.

– Η συνεργασία των φορέων σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση που βιώνουμε είναι κατά την άποψή σας ικανοποιητική;
– Εάν ήταν ικανοποιητική η συνεργασία των αρμόδιων φορέων δεν θα φτάναμε πιστεύω σε αυτή την κατάσταση. Όσον αφορά στη Δράμα θεωρώ ότι δεν ασχολήθηκε κανένας από την κεντρική διοίκηση με τον νομό μας και την ξαφνική έξαρση των κρουσμάτων, που αντιμετωπίσαμε.
Η πλήρης απουσία της πολιτικής προστασίας θεωρώ ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο και έχει μερίδιο ευθύνης για την άσχημη εξέλιξη που είχαμε ως περιφέρεια.
Λυπάμαι για αυτό που θα πω …αλλά προφανώς ούτε γνωρίζουν που πέφτει η Δράμα, ούτε έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης που ζούμε τον τελευταίο μήνα και βέβαια για να κάνω και λίγο χιούμορ …από ποιο δρόμο να έρθουν οι άνθρωποι… από το δρόμο Δράμας – Αμφίπολης;

– Το έλλειμμα ενημέρωσης όλη την περίοδο του κορονοϊού είναι ορατό. Ακούγονται πολλές ανακρίβειες και αναλήθειες σε τοπικό επίπεδο που δημιουργούν ανασφάλεια και πανικό…
– Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείται με το έλλειμμα ενημέρωσης σε τοπικό επίπεδο. Η διοίκηση του Γ.Ν. Δράμας επέλεξε να ακολουθήσει τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και να θεωρεί την ενημέρωση με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ως την κατάλληλη πηγή ενημέρωσης.
Δεν μπορώ να αποδώσω ευθύνες για αυτό, εφόσον υπάρχουν αυτές οι οδηγίες.
Από εκεί και πέρα, εμείς ως σύλλογος γιατρών σε συνεργασία με τα άλλα δύο εργασιακά σωματεία επανειλημμένα βγάλαμε δελτία τύπου, όταν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος, και δώσαμε συνεντεύξεις προκειμένου να επισημάνουμε προβλήματα της τρέχουσας κατάστασης.
Για την παραπληροφόρηση στο νομό Δράμας δεν θα απολογηθεί κανένας από εμάς αλλά αυτοί που την έχουν κάνει επάγγελμα και θρέφονται μέσα από αυτήν…

«Με μπαλώματα της τελευταίας στιγμής δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μια πανδημία»

– Πώς θα σχολιάζατε την άποψη ότι με την πανδημία αποκαταστάθηκε το κύρος του δημόσιου συστήματος υγείας;
– Δε θα συμφωνήσω καθόλου με αυτήν την άποψη. Το κύρος του δημόσιου συστήματος υγείας δεν μπορεί να αποκατασταθεί όταν εξαντλημένοι, άυπνοι και καταϊδρωμένοι νοσηλευτές και γιατροί παλεύουν μόνοι τους να το κρατήσουν όρθιο. Η πανδημία δεν ήρθε για να αποκαταστήσει το κύρος μας. Η πανδημία ήρθε για να μας δείξει ποια ήταν τα αποτελέσματα της πλήρους απαξίωσης που βιώνουμε στα δημόσια νοσοκομεία εδώ και χρόνια.
Και λυπάμαι που θα το πω…όταν τελειώσει όλο αυτό δεν θα έχει αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο γιατί απλά δεν υπάρχει καμία διάθεση να στηριχτεί το δημόσιο σύστημα υγείας . Άλλες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης και τις γνωρίζουμε όλοι μας. Εμάς θα μας μείνει το χειροκρότημα…

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ αυτή η υγειονομική κρίση για τον τόπο μας να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες συμπολιτών μας. Όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μας θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, με ότι δυνάμεις μας έχουν απομείνει, προκειμένου να βγούμε νικητές από αυτήν τη μάχη.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας