14.3 C
Drama
Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Πασχάλης Καϊκής

«Δεν μπορεί να σε σώσει αυτός που σε κατέστρεψε…»

Σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας Δράμας «Project για τη Δράμα»

Ο Δήμος Δράμας ακολουθεί μια καθοδική πορεία σε όλα τα επίπεδα αναφέρει ο Σύμβουλος της Τοπικής κοινότητας Δράμας, Πασχάλης Καϊκής, μια πορεία που ξεκίνησε με τη διοίκηση Χαρακίδη και συνεχίζεται με αυτή του Μαμσάκου. Η δυσαρέσκεια, η αγανάκτηση και η απογοήτευση των Δραμινών είναι έντονη και νοιώθουν προδομένοι που πίστεψαν σε υποσχέσεις και προεκλογικά προγράμματα που ποτέ δεν έγιναν πράξη.
Τονίζει ότι η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν είχε καμία διάθεση για συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα, αλλά έκανε και ό,τι μπορούσε για να μας αποθαρρύνει και να μας απογοητεύσει. Χαμόγελα μπροστά στις κάμερες, σχεδόν πόλεμος πίσω απ’ αυτές.
Θα είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος αυτή την φορά στις εκλογές και δηλώνει ότι πιστεύει στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει το «Project για τη Δράμα» και θεωρεί ότι είναι όχι απλά ο μονόφθαλμος ανάμεσα στους τυφλούς, αλλά η πραγματικά μοναδική λύση για τον επανακαθορισμό του τρόπου άσκησης διοίκησης.

«Αγωνίζομαι για τη Δράμα που μας αξίζει, για να επιστρέψει το χαμόγελο και η αισιοδοξία σε όλους τους Δραμινούς»

– κ. Καϊκή, είμαστε 10 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές. Πως κρίνεται την έως τώρα θητεία της Δημοτικής Αρχής;
– Σχεδόν 3,5 χρόνια μετά τις εκλογές του 2019, και σχεδόν 9 χρόνια από τότε που πρωτοανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου Δράμας ο κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και η παράταξή του «Ενώνουμε τη Δράμα», δύσκολα θα μπορούσε κανείς να βρει αρκετά θετικά πράγματα. Ατράνταχτη απόδειξη αποτελεί η απόλυτα καθοδική πορεία που ακολουθεί η πόλη μας σχεδόν σε όλα τα επίπεδα. Μία πορεία που ναι μεν ξεκίνησε προγενέστερα, αλλά «ολοκληρώθηκε» επί διοικήσεων των κ. Μαμσάκου και Χαρακίδη. Έντονη η δυσαρέσκεια, η αγανάκτηση και η απογοήτευση των Δραμινών που νιώθουν προδομένοι. Πίστεψαν σε υποσχέσεις και προεκλογικά προγράμματα που ποτέ δεν έγιναν πράξη.

– Αν κάνατε μια ιεράρχηση, ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν στον Δήμο της Δράμας;
– Για πάρα πολλά χρόνια, όλες οι αθλητικές μας εγκαταστάσεις έμειναν ασυντήρητες. Προβλήματα τα οποία υπήρχαν, διογκώθηκαν, ενώ στην πορεία προέκυπταν συνεχώς νέα. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τρία απόλυτα χαρακτηριστικά παραδείγματα, το κολυμβητήριο, το γήπεδο «Αλέκος Φρούσιος» και το αθλητικό κέντρο Κραχτίδης. Είμαι βέβαιος ότι δεν χρειάζεται να επεκταθώ. Όλη η Δραμινή κοινωνία (και όχι μόνο!) γνωρίζει για το πόση αδιαφορία επιδείχθηκε από τη Δημοτική Αρχή.
Ακριβώς το ίδιο σκηνικό και με τις σχολικές μονάδες. Τα κτήρια στα οποία τα παιδιά μας μορφώνονται και εκπαιδεύονται έχουν τεράστια προβλήματα. Στέγες που στάζουν νερά, ακατάλληλοι χώροι WC, επικίνδυνες αυλές.
Έντονη δυσαρέσκεια επίσης υπάρχει για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα θέματα της καθαριότητας και των υπόλοιπων τομέων που καθορίζουν την ποιότητα της καθημερινότητας.

«Το μοντέλο που “επιβάλλει” προσωποκεντρικές παρατάξεις με σχεδόν αποκλειστικό σκοπό την ικανοποίηση των πολιτικών φιλοδοξιών του επικεφαλής-ιδιοκτήτη απέτυχε παταγωδώς»

– Μέλος του Συμβουλίου της Κοινότητας Δράμας. Πώς κρίνετε την έως τώρα λειτουργία της;
– Τα μέλη της Κοινότητας Δράμας ξεκίνησαν το 2019 τη θητεία τους με πολύ όρεξη για δουλειά, διάθεση για προσφορά στον τόπο μας, καλές προθέσεις, ανιδιοτέλεια. Το ποσοστό συμμετοχής και «προσφοράς» μας καθορίστηκε από τις δυνατότητες και τον ελεύθερο χρόνο του καθενός μας. Σύντομα βέβαια κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μία ανάλγητη δημοτική αρχή. Όχι μόνο δεν είχε καμία διάθεση για συνεργασία, αλλά έκανε και ό,τι μπορούσε για να μας αποθαρρύνει και να μας απογοητεύσει. Χαμόγελα μπροστά στις κάμερες, σχεδόν πόλεμος πίσω απ’ αυτές. Προσπαθήσαμε πραγματικά πολύ για να βρούμε τα πατήματά μας (όντας νέοι αυτοδιοικητικοί). Οφείλω να εξάρω την προσπάθεια και την μαχητικότητα της Προέδρου της Κοινότητας κας Ευανθίας Αθανασιάδου η οποία και στηρίχθηκε ηθικά αλλά και με την ενεργή συμμετοχή μερικών από τα μέλη. Ζητήσαμε και πήραμε συμβουλές και βοήθεια σε διάφορα θέματα, από άλλους Δήμους και από τις παρατάξεις μας (φυσικά). Συντάξαμε και ψηφίσαμε 4 Τεχνικά Προγράμματα τα οποία καταρτίστηκαν έπειτα από πολύ προσπάθεια, συζήτηση, διαπραγμάτευση. Πάντα με γνώμονα το κοινό καλό και με σκοπό την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των δημοτών. Έχοντας βέβαια να διαχειριστούμε μόνο 630.000€ (περίπου) το χρόνο, δεν είναι εφικτή η άμεση επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων της Κοινότητας. Κάναμε όμως μία πολύ καλή αρχή, ιεραρχώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα και δρομολογώντας λύσεις. Είναι βέβαιο ότι η επόμενη σύνθεση του Συμβουλίου της Κοινότητας θα βρει μία καλή βάση πάνω στην οποία θα μπορεί να στηριχτεί για να συνεχίσει με μεθοδικότητα και εργατικότητα.
Θα ήθελα να σημειώσω και το εξής. Σ’ ένα θεσμικό όργανο 11 μελών (11 διαφορετικών προσωπικοτήτων), προερχόμενων από 4 διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις, είναι πολύ λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Υπήρξαν στιγμές διαφωνίας και αντιπαραθέσεων. Όμως, στο τέλος βρίσκαμε τη χρυσή τομή και τα περισσότερα θέματα ψηφίζονταν ομόφωνα ή και με μεγάλη πλειοψηφία.

«Το “Project για τη Δράμα” αποδεικνύει καθημερινά και από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας του ότι είναι μία σοβαρή δημοτική παράταξη που ήρθε όχι μόνο για να μείνει, αλλά και για να διοικήσει τον Δήμο Δράμας»

– Είστε μέλος του «Project για τη Δράμα». Ικανοποιημένος από την πορεία της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο;
– Το «Project για τη Δράμα» αποδεικνύει καθημερινά και από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας του ότι είναι μία σοβαρή δημοτική παράταξη που ήρθε όχι μόνο για να μείνει, αλλά και για να διοικήσει τον Δήμο Δράμας. Πάντα επιχειρηματολογεί, πάντα καταθέτει προτάσεις, απεχθάνεται την στείρα αντιπολίτευση. Πιστεύουμε στις απολύτως συμμετοχικές, δημοκρατικές και πλειοψηφικές διαδικασίες, που θα έχουν ως πρωταγωνιστή τον πολίτη. Η παράταξή μας, αποτελούμενη από ιδιαίτερα ικανά και αξιόλογα στελέχη (σε μορφωτικό, κοινωνικό & επαγγελματικό επίπεδο), αφήνει το στίγμα της μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το πώς θα έπρεπε να ασκείται η διοίκηση.
Εκτιμώ και σέβομαι πολύ, σε προσωπικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, τον Βαγγέλη Καλφόπουλο και τον Αλέξανδρο Τσιαμπούση. Δημιούργησαν αυτή την παράταξη και την οδήγησαν το 2019 ένα βήμα πριν το δεύτερο γύρο υπερτριπλασιάζοντας το ποσοστό μας! Εκτιμώ βαθύτατα την Παρθένα Κιόρτεβε, την υποψήφια Δήμαρχο του Project για τη Δράμα, γιατί είναι ένας απόλυτα ακέραιος άνθρωπος. Είναι ηθική, έντιμη, δίκαιη, δοτική και πολύ δυναμική. Μέσα από την συνδικαλιστική της δράση στον τομέα της υγείας απέδειξε πολλάκις ότι είναι μαχήτρια και πολύ αφοσιωμένη στο στόχο. Και στο σημείο που βρισκόμαστε πολιτικά, ο στόχος είναι ένας, να κερδίσουμε τις εκλογές και να αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου Δράμας. Με την ίδια δυναμική και το ίδιο πείσμα μάχεται και στην καθημερινότητα ως Δημοτική Σύμβουλος.
Οπότε, ΝΑΙ είμαι πολύ ικανοποιημένος από τους Δημοτικούς μας Συμβούλους.

«Η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν είχε καμία διάθεση για συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα, αλλά έκανε και ό,τι μπορούσε για να μας αποθαρρύνει και να μας απογοητεύσει. Χαμόγελα μπροστά στις κάμερες, σχεδόν πόλεμος πίσω απ’ αυτές»

– Ποιες οι προτεραιότητες της παράταξής σας για τον Δήμο Δράμας;
– Η σύνταξη του προεκλογικού μας προγράμματος βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο Project για τη Δράμα υπήρχαν πάντα ομάδες εργασίας με ουσιαστικό (και όχι διακοσμητικό) ρόλο. Κάθε μία από αυτές πραγματεύεται και έναν από τους κύριους πυλώνες του προγράμματός μας. Μέσα από την κατάθεση προτάσεων, τις συζητήσεις και την ανταλλαγή απόψεων αλλά και την συνδρομή των υπηρεσιών του Δήμου, θα συνταχθεί ένα προεκλογικό πρόγραμμα απόλυτα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο που θα δίνει λύσεις στα χρόνια προβλήματα της πόλης. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν σημαντικά και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούσε ανέκαθεν η παράταξή μας και οι οποίες αγκαλιάζονται πάντα από τη Δραμινή κοινωνία.
Πολύ ενδεικτικά θα μπορούσα να σας αναφέρω τα εξής: Όντας μία παράταξη που πραγματικά ενδιαφέρεται για τον πολίτη, θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην κοινωνική πολιτική (δομή για κακοποιημένες γυναίκες & παιδιά, οικονομική και ηθική στήριξη σε ευπαθείς ομάδες κλπ). Πιστεύοντας επίσης και στην αναγκαιότητα του αθλητισμού και του πολιτισμού, και έχοντας αρκετά μέλη που ασχολούνται με τους δύο αυτούς τομείς, θα επιδιώξουμε τη δημιουργία ενός θεάτρου, την επέκταση των αθλητικών δραστηριοτήτων και σε άλλες ομάδες συμπολιτών μας.
Παράλληλα, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε τα πάντα να λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια, αξιοκρατία, δικαιοσύνη. Με τον τρόπο αυτό (και όχι μόνο), θα προσπαθήσουμε να εμπνεύσουμε και όλο το προσωπικό του Δήμου και να τους συμπαρασύρουμε σε μία προσπάθεια να ξανακάνουμε τη Δράμα μας την πόλη που όλοι αγαπήσαμε! Χρειάζεται η συστράτευση όλων των δυνάμεων…

«Εκτιμώ βαθύτατα την Παρθένα Κιόρτεβε, την υποψήφια Δήμαρχο του Project για τη Δράμα, γιατί είναι ένας απόλυτα ακέραιος άνθρωπος. Είναι ηθική, έντιμη, δίκαιη, δοτική και πολύ δυναμική»   

– Ποιο το διακύβευμα των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών; Ποιος ο προγραμματισμός σας το επόμενο διάστημα;
– Όχι άδικα, οι πολίτες έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς. Έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική και γενικά δεν συμμετέχουν ενεργά στα κοινά του τόπου. Και ίσως το χειρότερο απ’ όλα να είναι ότι την ίδια αποστασιοποιημένη στάση κρατούν και οι νέοι.
Στις πολύ δύσκολες, από πολλές απόψεις, εποχές που ζούμε, θεωρώ ότι είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε, το διακύβευμα των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών να είναι η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης στους πολιτικούς.
Από την πρώτη ημέρα της ένταξής μου στην παράταξη, δεν σταμάτησα ούτε για μία στιγμή να συζητώ με τους Δραμινούς στην προσπάθειά μου για τη διάδοση της αλήθειας μας. Από το 2018 βρίσκομαι σε έναν διαρκή προεκλογικό αγώνα. Κι αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, σας λέω πως για μένα δεν είναι ούτε υπερβολικό αλλά ούτε και κουραστικό. Πίστεψα και πιστεύω στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει το Project για τη Δράμα και θεωρώ ότι είναι όχι απλά ο μονόφθαλμος ανάμεσα στους τυφλούς, αλλά η πραγματικά μοναδική λύση για τον επανακαθορισμό του τρόπου άσκησης διοίκησης.
Αυτό θα συνεχίσω να κάνω, να αγωνίζομαι δηλαδή για τη Δράμα που μας αξίζει, για να επιστρέψει το χαμόγελο και η αισιοδοξία σε όλους τους Δραμινούς.

– Θα είστε υποψήφιος;
– Όντας ανήσυχος πολιτικά αλλά και εξαιρετικά δυσαρεστημένος και απογοητευμένος από την αποδεδειγμένη αναποτελεσματικότητα του τρόπου διοίκησης που ασκείται, αποφάσισα το 2018 να γνωρίσω από κοντά την παράταξη «Project για τη Δράμα» με σκοπό να αποκτήσω ιδία άποψη για τα θετικά σχόλια που άκουγα στην κοινωνία. Σύντομα αντιλήφθηκα και διαπίστωσα όχι μόνο ότι όλα αυτά που αναφέρονταν στο κείμενο αρχών και θέσεων ήταν οι πραγματικές πεποιθήσεις των μελών, αλλά και ότι ήταν η μοναδική διέξοδος σε ένα μοντέλο διοίκησης που απέτυχε παταγωδώς στην πράξη. Ένα μοντέλο που «επιβάλλει» προσωποκεντρικές παρατάξεις με σχεδόν αποκλειστικό σκοπό την ικανοποίηση των πολιτικών φιλοδοξιών του επικεφαλής/ιδιοκτήτη!
Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πόλη μας αυτή τη στιγμή, την αποκλειστική ευθύνη την έχουν παρατάξεις τέτοιας φιλοσοφίας. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να είμαι μέλος καμίας τέτοιας παράταξης γιατί πολύ απλά πιστεύω ακράδαντα πως δεν μπορεί να σε σώσει αυτός που σε κατέστρεψε. Και επειδή οι κ. Μαμσάκος Χριστόδουλος, Χαρακίδης Κυριάκος και Παπαδόπουλος Γιώργος είναι μέρος του προβλήματος γιατί και οι τρεις έχουν ασκήσει διοίκηση από διάφορες θέσεις, και άρα ο καθένας έχει και το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, δεν θα μπορούσα να ενταχθώ σε καμία από τις τρεις αντίστοιχες παρατάξεις τους.
Αποφάσισα λοιπόν να ενώσω τις δυνάμεις μου με ανθρώπους νέους στην ψυχή, δυναμικούς, άφθαρτους. Ψηφίστηκα στις εκλογές του 2019 από 560 (+1) Δραμινούς και εκλέχθηκα Σύμβουλος στην Κοινότητα Δράμας. Έδωσα όλες μου τις δυνάμεις, αφιέρωσα προσωπικό χρόνο, συνεργάστηκα και πιστεύω ότι έκανα το καλύτερο που μπορούσα, πάντα με γνώμονα το κοινό καλό.
Έπειτα και από την εμπειρία που αποκόμισα, θεωρώ πως μπορώ να προσφέρω ακόμα πιο πολλά και να είμαι περισσότερο αποτελεσματικός. Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να είμαι εκ νέου υποψήφιος με την παράταξη «Project για τη Δράμα» και με υποψήφια Δήμαρχο την κ. Παρθένα Κιόρτεβε. Αυτή τη φορά βέβαια ως Δημοτικός Σύμβουλος και όχι ως Σύμβουλος στην Κοινότητα Δράμας.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Απευθύνομαι σε κάθε Δραμινό, είτε είναι αποστασιοποιημένος, είτε είναι απογοητευμένος και νιώθει προδομένος, ακόμα κι αν δεν ψήφισε ποτέ την παράταξή μας, θέλοντας να τους ζητήσω να πιστέψουν ότι υπάρχει ελπίδα σωτηρίας, υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο έχουν καλές προθέσεις αλλά διαθέτουν και τις ικανότητες, υπάρχει το διαφορετικό, υπάρχει το άφθαρτο, αν το θέλετε, υπάρχει ακόμα και το ρομαντικό στην πολιτική. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη Δημοτική Παράταξη «Project για τη Δράμα».

Εμπιστευτείτε μας…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × 3 =

Δημοφιλή Εβδομάδας